#31 Detroit Lions (2020 : 5-11 – 3e NFC North)

INTRO

Deze redacteur sprong een gat in de lucht, want hij mocht een preview schrijven over de Lions en de Jets die er -spoiler alert- ook snel zitten aan te komen. Maar op 31 dus eerst de Lions. Het is ook alleen maar dankzij de ongeziene chaos in Houston dat de Lions niet op 32 beland zijn. Samen lijken die 2 teams te surplacen voor de 2022 1st overall pick terwijl de rest maar een puntje aan de horizon meer is.  De franchise geraakt maar niet on track en is weer aan een rebuild toe. Alle key pieces van 2020 zijn weg, de coach, de GM, de QB, de top WR,… 2021 moet een overgangsjaar worden naar hopelijk iets anders, anders dreigt weer een donkere periode in Detroit.

Mocht opkrassen: levend potlood reclamebord HC Matt Patricia. 6-10, 3-12 en 4-7 waren meer dan voldoende om hem eindelijk op de keien te zetten. Over zijn vervanger hebben we zowaar nog meer vraagtekens. Dan Campbell heeft meer weg van een motivational speaker van den Aldi dan van een NFL Head Coach. Op zijn eerste persconferentie gaf hij aan dat de Lions in 2021 knieschijven gingen verorberen.

“We’re gonna kick you in the teeth, and when you punch us back we’re gonna smile at you, and when you knock us down we’re going to get up, and on the way, we’re going to bite a kneecap off,” Campbell said Thursday. “We’re going to stand up, and it’s going to take two more shots to knock us down. And on the way up, we’re going to take your other kneecap, and we’re going to get up, and it’s gonna take three shots to get us down. And when we do, we’re gonna take another hunk out of you.”

Wat een pareltje. Newsflash Dan: om dat allemaal te doen in de NFL heb je getalenteerde spelers nodig. Wie zijn die gasten? Een kijkje op de offense en defense.

OFFENSE

Een lichtpunt in de offense was voor een lange tijd Matthew Stafford, de 1st overall pick van 2009 liet voldoende flashes zien in 2020 dat hij nog steeds bulkt van het talent. Zijn no look pass vonden wij 1 van de meest indrukwekkende worpen van het seizoen. Stafford is getrade naar de Rams, en hun QB Jarred Goff kwam mee in de plaats. Naast de vraagtekens bij de capaciteiten van Goff kregen de Lions er ook zijn dik contract als vaas bij de bloemen bij. Gelukkig waren er 2  1st round picks  en een 3rd   rounder mee gemoeid. Vorig jaar leefde Goff nog als een prins in zijn tropische shack in LA, nu naar het grauwe en donkere Detroit. In de NFL zijn spelers eigendom van de club, en je hebt het niet te kiezen waar je naartoe gaat. Hard voor Goff.

Is ook weg: Kenny Golladay. De ballenvanger wilde weg, werd nog niet eens op de franchise tag geplaatst en mocht als free agent uiteindelijk bij de Giants tekenen. In 2020 speelde hij amper 5 wedstrijden, veel hebben ze niet meer aan hem gehad. Lichtpunten in de offense zijn TE TJ Hockenson en 2e jaar RB D’Andre Swift, al vinden we het vooral spijtig dat zulke getalenteerde spelers bij dit Lions team moeten vegeteren. Op WR is het een kurkdroge woestenij, waarbij 4th round rookie Amon-Ra St Brown de meubelen moet redden. Een lichtpunt is de offensive line, die op PFF als 10e beste Oline in de rankings kwam. Rookie T Penei Sewell viel onverwacht tot de Lions op 7 in de draft, iets waar ze in Miami en Cincinnati nog lang spijt van gaan hebben. LT Taylor Decker is ook een meer dan getalenteerde tackle. 

DEFENSE

Aan deze kant van de bal kan het letterlijk alleen maar beter, de Lions waren de 32ste defense in DVOA in 2020. En dat met een zogenaamde defensive mastermind als Matt Patricia als HC. Naast Patricia mocht dus ook de DC vertrekken en kwam Aaron Glenn als nieuwe DC over van de Saints. De slechte defensieve resultaten was ook de reden dat de Lions in 2020 voor CB Jeff Okudah gingen met hun 3e overall pick. Helaas dreigt Okudah één van de draft busts van de 2020 draft te worden. Hij moet zijn niveau in 2021 dringend opkrikken. Een lichtpuntje is de D line met solid players Trey Flowers en Romeo Okwara. Het toevoegen van DE Michael Brockers van de Rams (je weet wel, degene die Stafford bij de Rams een upgrade vond t.o.v. Goff) zal de defense niet echt vooruit helpen.

Opmerkelijke spelers verloren in free agency

QB Matthew Stafford, RB Adrian Peterson, RB Kerryon Johnson, WR Kenny Golladay, WR Marvin Jones, WR Danny Amendola, TE Jesse James, G Joe Dahl, G Oday Aboushi, C Russell Bodine, DE Everson Griffen, DT Danny Shelton, LB Jarrad Davis, LB Christian Jones, LB Reggie Ragland, CB Desmond Trufant, CB Justin Coleman, CB Darryl Roberts, S Duron Harmon, K Matt Prater

Opmerkelijke spelers toegevoegd via free agency

Niemand om van achterover te vallen. Jamaal Williams zou positief kunnen verrassen als 3rd down back.

QB Jared Goff, RB Jamaal Williams, WR Tyrell Williams, WR Breshad Perriman, WR Kalif Raymond, TE Josh Hill, TE Darren Fells, DE Charles Harris, DT Michael Brockers, LB Alex Anzalone, CB Corn Elder, K Randy Bullock.

Draft picks die een impact kunnen hebben

Letterlijk en figuurlijk top heavy. Sewell is pound for pound de beste draft pick van 2021 als zijn talent eruit komt. Verder hadden de Lions niet echt veel picks, wat in 2022 en 2023 wel gaat veranderen.

OT Penei Sewell, DT Levi Onwuzurike, DT Alim McNeill, CB Ifeatu Melifonwu, WR Amon-Ra St. Brown, LB Derrick Barnes

Conclusie

Het is zoeken naar zaken om optimistisch over te zijn. Voor de zoveelste keer moeten de Lions tabula rasa maken. Wij kunnen echt niet met vertrouwen kijken naar Dan Campbell als nieuwe HC. Over de nieuwe GM Brad Holmes kunnen we nog niet veel zeggen, maar de moves die er dit off season gemaakt zijn, laten allesbehalve een goede indruk na. 2021 wordt alweer een overgangsjaar. We vinden het erg dat talenten als Hockenson en Sewell in Detroit terecht gekomen zijn. Maar hoop doet leven: wie weet kunnen deze mannen er mee voor zorgen dat er een nieuwe wind gaat waaien in de Motor City. De verwachtingen in de NFC North zijn dan ook een herhaling van vorig jaar: een 4e plek. Hopelijk kunnen de Lions in Jared Goff een QB vinden voor de komende jaren, anders zal het in de 2022 draft uitkijken worden naar een nieuwe QB.

Hoogste vermelding in de redactierankings: 29

Laagste vermelding in de redactierankings: 32

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s