#28 PHILADELPHIA EAGLES (2020: 4-11-1, 4de NFC East)


Weten jullie nog een paar jaar geleden? Met de ‘Philly Special’ draaide HC Doug Pederson en ‘Big Dick’ Nick Foles de Patriots van Brady en Belichick een loer. Ze kaapten de Lombardi weg voor de neus van de twee GOATS en wonnen zo hun allereerste Super Bowl ooit. In downtown Philadelphia stond zowat de helft in brand en, om hun imago als gekken hoog te houden, was een bepaalde fan zo uitgelaten dat hij paardenmest als avondmaal verorberde. Aaah, good times…
Maar wat blijft daar van over? Euh, niet bijster veel. Pederson? Weg en vervangen door Nick Siriani. Foles én Wentz? Gone. En een winning record lijkt ook dit seizoen ver af. Maar met Jalen Hurts als QB1 en een top draft pick kunnen de Eagles vooruit kijken. Wij zien ze alvast nog onderaan de food chain bengelen. En dat zegt veel wanneer we het over de NFC (l)East hebben.

OFFENSE

De term dumpster fire lijkt dichtbij wanneer we moeten spreken over de 2020 offense van de birds. That is, tot Jalen Hurts overnam van Carson Wentz, die overal spoken leek te zien. (nvdr, ondertussen geraakte Wentz bij zijn nieuw team de Colts al geblesseerd, some things never change). 15 INT in 12 wedstrijden en 10 fumbles dooreen het seizoen? Oy vey! Dat helpt de zaak natuurlijk niet. De magere stats van de Eagles mag je gerust toeschrijven aan de vele blessures in de offensive line. Maar liefst 11 verschillende spelers startte vorig seizoen op de O-line. Dan is consistentie ver te zoeken.

De switch Wentz – Hurts blies wel een frisse wind door de ploeg. Wentz kampte duidelijk met issues. Was het zijn motoriek? Zijn drang om de bal een eeuwigheid vast te houden? Het zal van alles een beetje zijn, maar jonkie Hurts _durfde_. Hij is mobiel, heeft een deftige arm en speelt zonder vrees. Da’s 0 op 3 voor Wentz helaas…

Met RB Miles Sanders hebben de fans gelukkig iets om écht naar uit te kijken. Met 867 yards op de teller mogen de Eagles rekenen op deze krachtpatser van Penn State. Naast hem staat Boston Scott (374y) en … Jalen Hurts (354y). Hoewel die laatste het best niet té veel op een lopen zet, want 9 fumbles zegt veel over de balveiligheid van de QB 1. In de 5e ronde van de draft voegden de Eagles Kenneth Gainwell toe aan de RB diepte en trokken ze Kerryon Johnson aan.

Hoewel Philly niet beschikt over een receiver die monsterstats kan laten optekenen, mag Jalen Hurts wel rekenen op een arsenaal aan wapens in de lucht. Travis Fulgham (539y), Greg Ward (419y) en Jalen Reagor (396y) moesten de heilige drievuldigheid vormen in de passing. Ik spreek in de verleden tijd, want met Heisman winnaar DeVonta Smith van Alabama staat er een onvervalste game changer op het roster. TEs Zach Ertz (335y) en Dallas Goedert (524y) deden ook meer dan hun duit in het zakje.

Zoals eerder aangehaald, was hét zorgenkind van de Eagles de O-line. Een algemeen gezegde in football luidt ‘First, you gotta protect your quarterback…’. Ja, en dat gaat dus niet zonder een goed geoliede line. Vraag dat maar aan Wentz… Arme stakker.

Als spierbundels als Lane Johnson, Brandon Brooks en Isaac Seumalo gezond kunnen blijven, mag Jalen Hurts iets geruster under center gaan staan. In de 2e ronde van de draft kozen de Eagles voor interior lineman Landon Dickerson.

DEFENSE

Waar de offense in 202 een boeltje was, was de defense een iets minder boeltje. Zeker niet top, maar toch ook geen apocalyptische ramp. Ze zweven qua verscheidene stats ergens tussen plaatsen 15 (opposing yards) en 29 (INTs). Da’s niet om van achterover te vallen, maar toch genoeg om op verder te breien.

Jonathan Gannon neemt de taken van Jim Schwartz over als DC. Gannon mag beginnen werken met een DL die best wat diepte heeft. Mat starters als DE Brandon Graham, DT Fletcher Cox, LB Alex Singleton en FS Rodney McLeod zit het daar wel snor. Vingers gekruist voor de gezondheid van deze dudes. Naast McLeod staat een andere veteraan, Anthony Harris de tegenstand op te wachten.

Het verhaal CB Darius Slay is echter een ander paar mouwen. Voor een contract van 50 miljoen en een klets verwacht je toch spectaculairdere cijfers dan hij liet optekenen. Genoeg tackles (59), maar amper 1 INT. Het mag toch net dat ietsje meer zijn voor die som geld.

Opmerkelijke spelers verloren in free agency

QB Carson Wentz (Colts), DL Malik Jackson (Browns), S Jalen Mills (Patriots)

Opmerkelijke spelers aangetrokken in free agency

EDGE Ryan Kerrigan (WFT), CB Steven Nelson (Steelers), LB Eric Wilson (Vikings)

Draft Picks die een impact kunnen hebben

WR DeVonta Smith, OL Landon Dickerson

Conclusie

Hold your horses, Eagles fans. Het zal nog niet voor dit jaar zijn. Zolang de O-line gezond blijft, mogen ze hopen op een betere plaats in de divisie als vorig jaar. Zij zitten in een, zoals ze dat zeggen, transitional period. Dat Jalen Hurts zo vroeg in zijn carrière al moet starten hadden ze niet ingecalculeerd in Philadelphia. Een goeie backup? Ja. Een geboren starter? Neen.

HC Siriani neemt een zware taak op zich om deze organisatie terug wat evenwicht en positiviteit te schenken. Hun draftkapitaal in 2022 ziet er niet slecht uit (hoewel die compensatory pick voor Wentz al de vuilbak in mag), dus nog een jaartje op de tanden bijten, Eagles fans! Probeer voorlopig te genieten van de kunstjes van DeVonta Smith en Miles Sanders.

Hoogste vermelding in onze rankings; 22

Laagste vermelding in onze rankings; 31Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s