# 27 CAROLINA PANTHERS (2020 : 5-11 – 3e NFC South)

INTRO

2020 was voor de Panthers wederom een seizoen om snel te vergeten. Door het uitvallen van RB Christian McCaffrey op de derde speeldag verloor het team veel van zijn X-factor. De 5-11 van vorig seizoen is wel een streng verdikt daar toch wat verlieswedstrijden close games waren.
Maar goed, de cijfers zijn wat ze zijn en de Panthers kloppen hun laatste 2 seizoenen af op 5-11. Eigenaar David Tepper zal zich iets anders voorgesteld hebben toen hij in 2018 de franchise kocht voor de waarde van 2 open bebouwingen in Leuvense (2,3 miljard dollar). We zijn nu 3 starting QB’s en 2 HC’s verder sinds 2018, en de glory days van 2015 zijn niet meer zichtbaar in de achteruitkijkspiegel. Wordt het komende seizoen dat van de kentering voor het jonge team?

OFFENSE

We starten met de grootste off season trade voor de Panthers: QB Sam Danold! Hij komt over van de Jets in ruil voor een 6th round pick (2021) en een 2nd en 4th round pick in 2022. QB Teddy Bridgewater mocht (opnieuw) andere oorden opzoeken: hij werd voor slechts een 6th round pick getrade naar de Broncos. Dat is een koopje voor club uit de Mile High city.
Darnold mag na 3 woelige jaren in New York bewijzen dat zijn zwakke carrière start grotendeels de schuld zijn van Adam ‘stary eyes’ Gase. Darnold sluit zijn periode in NY af met 45 TD’s en 39 INT’s, waarvan 9 TD en 11 INT in zijn laatste seizoen. Jameis Winston is al voor minder uitgelachen. We hopen voor Darnold dat hij in Carolina alvast geen spoken gaat zien. Dit is het make or break year voor Darnold: slaagt hij er niet in om zijn stats (zijn passerrating staat nu op 78.6) en spel naar boven te brengen, dan zal de rest van zijn carrière bestaan als goed betaalde back-up QB. Erg is dat niet, wat prestaties/loon ratio betreft is dat de beste positie in sports die je kan hebben. Eerlijk gezegd vrezen we een beetje dat dit zijn lot zal worden, want geëxcelleerd heeft hij zelden gedaan in NY (je kan niet alles op coaching steken).


Wie zijn de ghostbusters in de offensive line? RT Taylor Morton is top op zijn positie en werd afgelopen maart beloond met een franchise tag. C Matt Paradis is degelijk te noemen maar vertoont verouderingsverschijnselen. Verder hebben de Panthers zich tijdens het offseason versterkt met overkomende veteranen zoals Cameron Erving, Pat Elflein en John Miller. In de derde ronde van de draft hebben ze met Brady Christensen een OT opgepikt die meteen een hoop speelminuten zal krijgen dit seizoen. Voorlopig dus slechts 1 echte topper in deze OL, Darnold kan er niet helemaal gerust in zijn.

RB Christian McCaffrey moest vorig jaar na 3 wedstrijden naar de kant met een enkelblessure. In week 9 maakte hij nog een korte comeback tegen de Chiefs, maar ook die wedstrijd kon hij niet uitspelen. Een schouderblessure beëindigde zijn seizoen definitief.  Weet dat CMC vorig jaar in zowat elke fantasy draft als eerste gegaan. Het aantal traantjes dat hierover gevloeid is, heeft ongetwijfeld geleid tot een code rood van het KMI voor overstromingen. En toch zal hij ook opnieuw dit jaar als nummer 1 draft pick gaan in de fantasy leagues, gezien het werkpaard dat hij is (20-25 snaps per game). De vraag die we ons kunnen stellen is of CMC nog steeds even explosief, beweeglijk en onbevreesd is na zijn dubbele revalidatie. Twee verschillende blessures in een seizoen doet alarmbellen afgaan, en op kostbare spelers ben je liever een beetje zuiniger dan gulzig. De Panthers hebben daarop in elk geval al geanticipeerd door in de 4de ronde RB Chuba Hubbard van Oklahoma State te draften. Opvallend is dat de vrouw van HC Matt Rhule getipt heeft over Hubbard. Zij herinnerde haar man nog van een college game waar Hubbard de Baylor Bears (Matt Rhule was toen daar toen HC) aan flarden liep.

CMC is niet de enige offensieve troef van dit team. WR DJ Moore en WR Robby Anderson zijn een onderbelicht duo Samen zijn ze 1 van de 3 WR duo’s die vorig jaar meer dan 1000 recieving yards op hun conto geschreven hebben. Tijdens het offseason hebben de Panthers zich op de WR positie verder versterkt in de diepte met David Moore van Seattle, en met Terrace Marshall Jr die ze in 2de ronde van afgelopen draft gekozen hebben. Deze WR groep zou tot de absolute top in de NFL behoren mochten ze WR Curtis Samuel kunnen behouden hebben, maar Darnold kan absoluut niet klagen met deze targets.

Op de TE positie is een serieus hiaat ontstaan sinds het vertrek van Panthers-legende Greg Olsen begin 2020. Ian Thomas (niet de zanger) was vorig jaar TE1, maar zijn stats zijn onvoldoende gebleken om vertrouwen te hebben in hem als TE1. TE Dan Arnold van Atlanta is daarom aangetrokken en zal hopelijk meer kunnen brengen dan woordgrapjes bij de commentatoren (“Darnold to D.Arnold”). In de derde ronde van deze draft is TE Tommy Tremble gedraft, een blocking specialist. Hoeft niet gezegd te worden dat de TE’s niet het gewicht in de schaal zullen leggen ivgl met de rest van de offense.

DEFENSE

De defense van de Panthers is vrij jong. Niet dat dit verbaast, als je weet dat in 2020 al hun draft picks gegaan zijn naar defensive players.

Met LB/S Jeremy Chinn hebben ze in 2020 een top rookie gedraft in de 2de ronde. Hij belandde op plaats 2 in de defensive rookie of the year awards, na Chase Young. Check de video voor zijn highlights (trigger warning! miserie voor Vikings fans).
Hun first round pick van vorig jaar, DT Derrick Brown heeft ook een uitstekend debuut gemaakt met 21 tackles en 2 sacks. De sack-koning vorig jaar bij de Panthers is DE Brian Burns met 9 sacks. Bij de Panthers zijn ze dol op die stat, want LB Haason Reddick komt over van Arizona en was vorig jaar goed voor 12,5 sacks.

De eerste pick van de Panthers in de afgelopen draft is gegaan naar CB Jaycee Horn, een echt beest in man-to man coverage. Hij zal gekoppeld worden aan de razendsnelle CB Davonte Jackson.

De defense van de Panthers is meer dan degelijk en kan alleen maar groeien als de youngsters wat meer ervaring opdoen.

Opmerkelijke spelers verloren in free agency

QB Teddy Bridgewater, RB Mike Davis, WR Curtis Samuel, DT Zach Kerr, DL Efe Obada.

Opmerkelijke spelers toegevoegd via free agency

QB Sam Darnold, TE Dan Arnold, CB A.J. Bouye, OG Pat Elflien, DT Cameron Ewing LB Haason Reddick

Draft picks die een impact kunnen hebben

CB Jaycee Horn, WR Terrace Marshall Jr, OT Brady Christensen, TE Tommy Tremble, RB Chuba Hubbard.

Conclusie

De strenght of shedule valt heel goed mee voor Carolina. Het venijn zit hem pas in de staart van het seizoen, want tot midden december komen ze maar 2 teams tegen die vorig jaar de PO’s gehaald hebben, namelijk de post Brees en in semi-rebuild zijnde New Orleans Saints en het Washington Football Team. Vanaf kerstmis moeten de Panthers 2x tegen uittredend kampioen Tampa Bay Buccaneers en de Buffalo Bills. Auwch, dat gaat wel pijn doen.
Maw, de Panthers kunnen dus nog tot een flink eind in het seizoen het idee hebben dat ze nog steeds relevant zijn. En daar mogen we allemaal blij om zijn, want niets zo vreselijk om te kijken naar ploegen die eind november de jacht op een playoff spot al opgegeven hebben.
De Panthers blijven enorm afhankelijk van de gezondheid én de explosiviteit van CMC. Valt hij opnieuw uit, dan wordt het opnieuw een lastig seizoen voor Carolina.
Ondanks de offensieve wapens op de WR en RB positie, vrezen we dat Sam Darnold niet een franchise QB is en een van de zwakkere schakels zal zijn in het team. Vandaar onze lage ranking van de Panthers. Aan Darnold om ons ongelijk te bewijzen.
De tegenstand in de eigen divisie is licht verzwakt tegenover vorig jaar (bij de Saints en Falcons toch), de Panthers hebben al bij al voldoende in huis om de strijd aan te gaan voor die tweede plaats in de NFC South.

Hoogste vermelding in de redactierankings : 22

Laagste vermelding in de redactierankings : 29

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s