#24 ATLANTA FALCONS (2020 : 4-12 – 4de NFC South)

INTRO

De voorbije 3 jaar zijn de Falcons in het sukkelstraatje beland met 3 losing seasons op een rij, en waarvan de 4-12 van vorig seizoen het dieptepunt vormde. Het trauma van Superbowl LI (u allen gekend) werd vorig jaar maar liefst 2x herbeleefd toen ze (minimaal) met 15 punten voor stonden in het 4de quarter. Onze excuses voor het gemene filmpje hieronder, maar Falcons, this one is on you. Get your shit together in 2021!


Na een dramatische start (0-5) mochten HC Dan Quinn en GM Thomas Dimitroff hun biezen pakken. Quinn werd ad interim opgevolgd door DC Raheem Morris. Hij slaagde er nog 4 overwinningen uit te persen in het midden van het seizoen, maar na 5 verliesbeurten op rij naar het einde toe was het voor management wel duidelijk dat Morris (nog) geen HC materiaal is. Morris is nu DC bij de Rams.

In komt HC Arthur Smith, vorig seizoen offensive coördinator bij de Titans. De Titans, dat is dat team dat gemiddeld (!) 30 punten per wedstrijd op het bord knalde, en waar Ryan Tannehill een wedegeboorte ervaren heeft die niet onderdoet voor die van Jezus Christus. Je kan dus wel begrijpen waarom Smith hoog scoorde in de HC wanted list.

OFFENSE

Op de 36 jarige QB Matt Ryan staat al bij al weinig slijt. Dat bewees hij vorig jaar met zijn 4581 yards en 26 TD’s. Des te indrukwekkende cijfers, want weet dat Ryan niet geholpen werd door zijn zwakke O-line, die 41 sacks toeliet. 41 sacks is wel al beter dan in 2019, toen Ryan maar liefst 48 keer tegen de grond gewerkt werd. We blijven positief ;).

2 grote namen zijn tijdens het off season vertrokken: WR Julio Jones via trade en RB Todd Gurley II kreeg geen verlenging van zijn eenjarig contract.
Todd Gurley II was goed voor een gemiddelde van 3,5 yards per carry en 678 rushing yards. Dat zijn geen adelbrieven. Hij scoorde wel 9 TD’s, dus wat inspanningen/resultaat ratio betreft is dat vrij goed. Gurley is nog steeds een free agent.

Julio Jones startte vorig jaar slechts in 9 games door hamstringperikelen, en kon voor het eerst in 6 jaar niet meer dan 1000 recieving yards maken. Jones, unhappy met zijn salaris en het sportief toekomstperspectief bij de Falcons, vroeg actief naar een trade. De Falcons hebben hem naar de Titans getrade voor een second round pick in 2022 en een fourth round pick in 2023. Dat is weinig voor je sterspeler, ook al is het een ouder wordende WR.

Zijn de Falcons nu verzwakt wat offensieve wapens betreft? Neen, want Jones zou wel eens snel vergeten kunnen worden als de fans TE Kyle Pitts (Florida Gators) aan het werk gaan zien. Nooit in de geschiedenis van de draft is een TE eerder gegaan dan op plaats 4. Pitts is zeer atletisch en moeilijk te verdedigen. Hij gaat een fenomeen worden folks, een fantasy monster!  Check onderstaande highlights video.


Niet Julio Jones was vorig jaar de ster bij de wide recievers, maar wel Calvin Ridley. Hij trad vorig jaar helemaal uit de schaduw van Jones. De derdejaars zette vorig jaar 1374 yards en 9 TD’s neer. Ook Russel Gage, een 6th round pick uit 2018, blijft groeien en was vorig jaar goed voor 4 TD’s. Ow ow ow wat zouden wij graag het trio Jones, Ridley en Pitts bezig gezien hebben in de handen van HC Smith, maar eilaas. 

In de plaats van Gurley komt Atlanta born-native RB Mike Davis als free agent over van divisiegenoot Carolina. Geen superstud als RB, maar hij beleefde vorig jaar zijn beste seizoen in zijn 6 jarige carrière met 642 running yards, 6 rushing TD’s en 2 recieving TD’s.
Swiss army knife Cordarelle Patterson is ook aangetrokken in het offseason, al zal die vooral ingezet worden als return specialist, WR of als RB om Davis wat rust te gunnen.


Maar dan die twijfelachtige offensive Line. Is die nu verbeterd? Neen, eigenlijk niet. 
LT Jake Matthews is solide als pass protector en G Chris Lindstorm rankte vorig jaar als 9de beste guard in de league.
In de derde en vierde ronde van afgelopen draft zijn respectievelijk G/T Jaylen Mayfield en C Drew Halman van het bord gegaan. Van Mayfield wordt verwacht dat hij meteen zal starten. Voor de rest bestaat de o-line uit matige of nog te ontwikkelen spelers zoals Kaleb McGary, Matt Hennessey en de van de Packers overkomende Jason Spriggs.


Geen onderdeel van de offense maar wel iemand die wat punten op het bord brengt:: K Younghoe Koo. Vorig jaar goed voor 37 FG’s en een nauwkeurigheid van 94,4% . 8/8 voor FG’s buiten de 50 yard lijn, geen enkele kicker deed het vorig jaar beter vanaf die afstand.

DEFENSE

De defense is al enkele jaren de zwakke schakel binnen het team. De pass defense is een ramp en in 2021 moeten veel nieuwe gezichten ingewerkt worden.

Op de safetey positie zijn er 4 (regelmatige) starters van 2020 andere oorden kunnen gaan opzoeken: Keanu Neal, Ricardo Allen, Sharrod Neasmann en Damontae Kazee zijn nu niet meer bij het team. Om de hiaten op deze positie op te vullen, is in de tweede ronde van afgelopen draft Richie Grant gedraft. Duron Harmon komt over van de Lions, net zoals Erik Harris van de Raiders, beide met een one year deal.

Wat de pass rushing betreft ziet het er al iets beter uit met LB’s Deion Jones (top 10 LB in de league) en Foyesade Oluokun. Zij vormen een onderschat duo.

De defensive line telt 1 absolute topper met pro bowler Grady Jarrett. Voor de rest is het hier hetzelfde bedje ziek als de O-line, met spelers die nog alles te bewijzen (bvb Marlon Davidson) hebben of die vorig jaar een matig tot zwak seizoen hadden (looking at you, Dante Fowler Jr).

Opmerkelijke spelers verloren in free agency

WR Julio Jones, RB Todd Gurley II, RB Brian Hill, S Ricardo Allen, DE Charles Harris, C Alex Mack, S Keanu Neal

Opmerkelijke spelers toegevoegd via free agency

RB Mike Davis,WR/RB Cordarelle Patterson, QB A.J. McCarron, LB Brandon Copeland, S Erik Harris, S Duron Harmon, CB Josh Andrew

Draft picks die een impact kunnen hebben

TE Kyle Pitts, S Richie Grant, G/T Jalen Mayfield, CB Darren Hall, C Drew Dalman

Conclusie


De draft pick van Pitts is eentje waar de fans van de Falcons veel plezier aan gaan beleven. Hij kan Julio Jones snel doen vergeten.
De Falcons hebben een beter dan gemiddelde QB met 2 prachtige wapens (Ridley en Pitts). We verwachten offensief spektakel van deze offense in handen van offensive goeroe Arthur Smith. Deze Falcons gaan niet vervelen als ze de bal hebben. We vrezen alleen dat de overwinningen zullen moeten komen met gescoorde thirtyburgers en meer, want de defense is al enkele jaren een zorgenkind en we zien geen grote vooruitgang hier voor 2021.
De Falcons zijn zeker een team dat voor die 6de of 7de playoff spot kan gaan in de NFC.
Maar zoals we al in de intro vermeld hebben: get your shit togheter als je nog eens met 15 punten of meer voor staat in het 4th quarter!

Hoogste vermelding in de redactierankings : 18

Laagste vermelding in de redactierankings : 30

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s