#20 INDIANAPOLIS COLTS (2020 : 11-5 – 2e AFC South)

INTRO

Indianapolis en Tennessee streden vorig jaar voor de eerste plaats in de AFC South en het waren de Titans die het nipt haalden. Dit betekende dat de Colts naar Buffalo moesten in de playoffs en alhoewel Rivers een poging deed waren de Bills te sterk en was het verhaal van 2020 voorbij. De Colts wisten dat ze met de 21e pick geen QB op de kop konden tikken en deden ook geen poging om up te traden. Dan maar plan B : HC Frank Reich werd herenigd met QB Carson Wentz die overkomt van Philadelphia. GM Ballard moet er van uit gaan dat de rest van het team sterk genoeg is dat een average QB hen naar de playoffs kan leiden.

OFFENSE

Het begint allemaal up front en daar zaten de Colts goed vorig jaar met all pro LG Quenton Nelson, maar na het vertrek van LT Anthony Costanzo (retired) moest er een vervanger gezocht worden en die vonden ze in Eric Fischer die overkomt van de Chiefs. In de skills posities is er ook genoeg beschikbaar om het verschil te maken. Rookie RB Jonathan Taylor maakte indruk en kan samen met Nyheim Hines een defense ontwrichten. WR’s Hilton en Pascal zijn er ook en er is de hoop dat Pittman Jr. een paar wedstrijden zoals hij tegen de Titans had kan afleveren dit seizoen. Komt daarbij de bescherming maar ook de pass catching ability van TE’s Doyle en Alie-Cox en je zou in principe gelijke tred moeten kunnen houden met de defense. De euforie rond QB Wentz werd vlug getemperd met zijn blessure die hem zeker in het begin van het seizoen aan de kant houdt. HC Reich gaat ervan uit dat Wentz het moeilijk had vorig seizoen wegens een gebrek aan pass protection en dat dit bij de Colts beter zal zijn. Daarnaast blijft Reich de playcalling doen en kan hij dit doen op maat van Wentz zijn sterktes.

DEFENSE

DT De Forest Buckner was exact wat de Colts nodig hadden vorig jaar, de all pro zorgde voor de druk, maar Houston en Autry voldeden dan weer niet want zij mochten vertrekken. Dat verklaart natuurlijk de toevoeging van twee defensive ends in ronde één en twee van de draft. Ook op het volgende level van de defense, de linebackers zit het wel snor, All World LB Darius Leonard is de motor van de 4-3 defense ondersteunt door LB Bobby Okereke. Als die front seven goed presteert staat daar achter ook nog es een degelijke defensive backfield. Op Moore en Rhodes kan je rekenen, terwijl Rock Ya-Sin wel es de mist in gaat. Rookie safety Blackmon leverde onmiddellijk een belangrijke bijdrage en krijgt er nog wat jong geweld bij met draft pick Shawn Davis. Zou kunnen een top 5 defense zijn dit seizoen.

Opmerkelijke spelers verloren in free agency

QB Philip Rivers (retired), DE Denico Autry

Opmerkelijke spelers toegevoegd via free agency

QB Carson Wentz, OT Eric Fisher

Draft picks die een impact kunnen hebben

DE Kwity Paye (1-Michigan), DE Dayo Odeyingbo (2-Vanderbilt), S Shawn Davis (5-Florida)

Conclusie

Volgens de redactie halen de Colts de playoffs niet. Als je puur naar talent op WR, RB, OL en de volledige defense kijkt, dan zouden we er wel es naast kunnen zitten. Maar er is een sterk vermoeden dat de meeste redactieleden gewoon geen vertrouwen hebben in de gok die GM Ballard en HC Reich namen met QB Carson Wentz. Een paar jaar geleden voor zijn blessure op weg als kandidaat NFL MVP, vorig jaar enkele goeie plays, maar ook veel barslechte plays. Een goeie start bij de Colts is Wentz ook niet gegund, hij brak zijn voet in training camp en kan het begin van het seizoen missen. Indianapolis hoop dat backup QB Jacob Eason de stoel kan warm houden tot Wentz terug is, maar Seahawks, Rams, Titans, Dolphins en Ravens in de eerste vijf weken zouden wel een rol kunnen spelen in onze ranking.

Hoogste vermelding in de redactierankings : 11

Laagste vermelding in de redactierankings : 27

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s