#16 WASHINGTON FOOTBALL TEAM (2020: 7-9, 1e NFC East)

Washington is dood! Lang leve… Washington! De Redskins that is… Na het 2019 seizoen keilde de ploeg uit de Amerikaanse hoofdstad de naam Redskins de vuilbak in en verving het met… niets. Is deze redacteur een van de weinige fans van de naam ‘Washington Football Team’ ? Het bekt wel. Gewoon. Kurkdroog. ‘Washington’. Wat de Washingtonians in naam ontbraken, maakten ze deels goed op het veld door de – nu ja… – NFC East te winnen. En dat na een seizoen van vier (!!!) spelende QB’s, Ron Rivera als head coach en een imagoschandaal dat hen constant boven het hoofd hing. Maar er waren lichtpunten die alleen maar feller gaan schijnen in het nieuwe seizoen. Rookie Chase Young speelde samen met Montez Sweat human bowling met de tegenstander, terwijl in de offense RB Antonio Gibson en WR Terry McLauren het mooie weer maakten. En oh ja, ene Ryan FitzMagic staat under center. GOOOOO TEAM!

OFFENSE

Zoals in de intro al heel kort aangehaald. Wanneer je als team tijdens het seizoen met vier verschillende QB’s moet gaan spelen, dan neem je een groot deel van het offensieve evenwicht uit de ploeg. Haskins mocht na zijn bezoekje aan de lokale stripclub zelfs zijn biezen pakken van Rivera. Hij heeft bij de Steelers een nieuw onderdak gevonden. Genoeg stripclubs in Pittsburgh! Kyle Allen mocht het stuurloze roer van Dwayne Haskins overnemen, maar geraakte geblesseerd. Kan iemand een exorcist naar het veld van het WFT sturen? Het lijstje van QB’s die daar de laatste jaren van het veld gedragen zijn is indrukwekkend: RG III, Joe Burrow en… Alex Smith. Dat Smith effectief terug op een NFL roster zou belanden was een claim waar je in Vegas veel geld had mee kunnen verdienen. Hij kreeg dan ook terecht de titel van Comeback Player Of The Year. Stat wise rees hij niet boven de middenmoot uit en kreeg als welkomsgeschenkje Aaron Donald als piggy back ride in zijn nek gegooid. Daar moeten schroeven van Cynalco Medics in zijn benen steken! En Taylor Heinicke? Die stal zelfs de spotlights van Tom Brady in de playoff game tegen de Bucs! Een fluke? We zullen zien, hij staat momenteel nog op het roster van het WFT achter Ryan Fitzpatrick.

Met Fitz schuift het WFT het QB ‘probleem’ nog een jaartje voor zich uit. The Beard (zie foto) is allesbehalve een honkvaste speler die eigenlijk nergens op een constant niveau potten brak. Er bestaan twee Fitzies; degene die je bencht na een helft of eentje die je de game doet winnen met enkele, euh, magic worpen. Is het een upgrade ten opzichten van vorig jaar? Heel voorzichtig wil ik ‘ja’ zeggen.

De offense bengelde vorig seizoen op zo goed als alle vlakken ergens onderaan. Ondanks een beresterk seizoen van (rookie) RB Antonio Gibson en WR Terry McLauren, bleven de collectieve stats jammer genoeg achterwege (30ste in Total Offensive Yards). WR Curtis Samuel (Panthers) zette zijn krabbel in Washington en ook in de draft opteerde men voor een extra WR; Dyami Brown. Ook naar TE Logan Thomas mag Fitz een balletje gooien (670y). Fitz, die meestal speelt met het vertrouwen en de balls van tien QB’s samen, gaat dus keuze genoeg hebben.

Running wise zat het wel snor in 2020. Rookie Gibson liep voor bijna 800 yards en tekende een totaal van 1042 total yards op. Ook JD McKissic bewees zich als een uitstekende complementary back (365 running/954 total yards). Of de running game hoge toppen zal scheren, hangt af van de offensive line. Daar bestaat de kans dat er op zijn minst drie nieuwe starters the nod zullen krijgen. De ogen zijn vooral gericht op second round draftee Sam Cosmi, die de job van RT in zijn vizier heeft.

DEFENSE

Chase. Young.

De Defensive Rooke Of The Year terroriseerde als een volleerde veteraan de OLs van zijn tegenstanders. Mijn god, wat een beest. Hier gaat Washington nog jaren plezier aan beleven. 7,5 sacks (enkel Montez Sweat deed beter met 9), 12 QB hits (ook hier deed Sweat het beter met 20) en 3 fumble recoveries (en een TD!). Dat zijn zowat de meest opvallende stats van deze rookie. Zijn die stats het beste van het team? By no means. Maar de DE-tandem Young/Sweat staat als een huis en zal angst door de aderen van de aanvallers jagen.

De defense van het WFT is fucking stacked. Een verdediging die het brons pakte in defensive DVOA. Zilver tegen de pass en 11de tegen de run. En het gaat alleen maar beter worden…

Linebackers Jon Bostic (118 combinbed tackles/61 solo) en Cole Holcomb (72 combined/45 solo) staan er terug. Ook het DL duo Jonathan Allen (14 Qb hits!) en Daron Payne (8 QB hits en 7 tackles for loss) staan er terug.

Op corner vinden we Kendall Fuller (4 INT), nieuwkomer William Jackson (Bengals) en Kam Curl (3 INT). CB Ronald Darby verliet de hoofdstad voor Mile High in Denver.

Washington heeft een jonge, frisse defensie die alleen maar progressie kan maken. En na vorig seizoen wil dat heel wat zeggen.

Opvallende spelers vertrokken in Free Agency

RG Ryan Kerrigan (Eagles), QB Alex Smith (pensioentje?), CB Ronald Darby (Broncos)

Opvallende spelers aangetrokken in Free Agency

LG Ereck Flowers (Dolphins), QB Ryan Fitzpatrick (Dolphins), CB William Jackson (Bengals), WR Curtis Samuel (Panthers)

Impactspelers van de draft

LB Jamin Davis, RT/LT Sam Cosmi, WR Dyami Brown

CONCLUSIE

Qua defense zit het meer dan snor in de hoofdstad, met smaakmaker Chase Young als uithangbord. Als deze verdediging gevrijwaard blijft van blessures heb ik nu al medelijden met hun tegenstanders. Aan de andere kant van de bal moet het gewoon beter. Het doel moet -ook dit jaar- de divisie zijn en dan proberen wat te morrelen in de playoffs. De QB situatie lijkt gestabiliseerd en de offensieve wapens zijn er. Op lange termijn lijkt de organisatie nog niet te denken, QB wise. Dat lijkt iets voor volgend seizoen te zijn.

De vraag rest enkel; welke versie van Fitz komt aan de bak? Beter dan vorig jaar lijkt een realistische kijk en hun plafond kàn hoog zijn.
Playoffs? Ja, hoor. Een repeat van de divisie zit er wel in. En vanaf dan zien ze wel…

Hoogste vermelding in de redactierankings: 8

Laagste vermelding in de redactierankings: 22

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s