#15 Minnesota Vikings (2020: 7-9, 3e NFC North)

INTRO

2020 was een vreemd jaar voor Vikings fans. De verwachtingen waren na het seizoen 2019 toch vrij hoog, getuige daarvan de vrij harde reacties van de vele Vlaamse Vikingsfans toen we hen slechts op 9 zetten. Die 9 bleek nog een onderschatting, want de Vikings eindigden 7-9 en dat was een 15e plaats overall. Met het risico om weer in een dergelijke storm terecht te komen, zetten we hen dit jaar op exact die plaats in de middenmoot en dat zou weer geen playoffs betekenen. We vrezen dus weer een barrage aan puntige helmen naar ons hoofd te krijgen, maar wat mogen we dus verwachten van de 2021 Vikings?

Even weer naar 2020. 2 namen mochten vertrekken naar wat uiteindelijk betere oorden bleken. Oudgediende Kevin Stefanski kreeg eindelijk een HC mogelijkheid en mocht topper Freddie Kitchens vervangen in Cleveland. Dat deed hij uitstekend en werd zowaar Coach of the Year. Wie ook wegging: WR Stefon Diggs ging naar Buffalo voor een mooie haul aan picks.

OFFENSE

We kunnen de mannen van de Vikings front office nog steeds horen lachen toen de Eagles met hun 21ste pick Jalen Reagor kozen. Toen ze zichzelf van de vloer geraapt hadden, deden ze wat iedereen wist wat de Eagles hadden moeten doen, en namen ze WR Justin Jefferson van LSU. Dit was de pick die ze van de Bills gekregen hadden. The rest as they say is history: 88 catches, 7 TDs, 1400 yards en de aankomst van de Fortnite generatie.

Kon meeliften op dat succes: die “oude” WR Adam Thielen was een echt redzone wapen met 14TDs. Beide heren keren uiteraard terug. Wie ook terug is: QB Kirk Cousins. De nog steeds vetbetaalde Cousins werd in het begin van het 2020 seizoen nog wel eens voor Kirby Cousins uitgemaakt, maar werd daarna steeds meer de steady hand in de Vikings offense. Tegen dan stonden ze al wel 1-5 helaas. En die handen gebruikt Cousins ook voor ballen in de maag van RB Dalvin Cook te pompen. Meer dan 1500 yards, 16 TDs en dan miste hij nog 2 wedstrijden. Moest dit een fantasy bespreking zijn, dan eindigden de Vikings nooit op 15. Cook is back for more. Sommigen zeggen dat hij CMC en King Henry kan onttronen als beste RBs in de league. Dat zijn wij niet, maar als hij zijn progressie nog doorzet, komt hij dichtbij. Verder verwachten we ook mooie dingen van TE Irv Smith Jr. We like that!

Je hebt natuurlijk ook een Oline nodig. Van hun originele 14e plek in de draft traden de Vikings met de Jets en kozen zo op de 23ste plek OT Christian Darrishaw. Hij is helaas al gekwetst, maar zou op tijd moeten hersteld zijn voor de start van het seizoen. Hij moet Riley Reiff doen vergeten, die als invuller van een knelpuntberoep Joe Burrow bij de Bengals mag gaan beschermen. Tot we weten of Darrishaw the real deal is, blijft de Oline een work in progress.

DEFENSE

Helaas ook work in progress en de reden van hun lage ranking: de Vikings defense. Velen geven het contract van Cousins de schuld van de kaalslag in de defense, en dat bleek in 2020. De Vikings scoorden het 3e meeste punten van de hele league maar kregen er ook het 3e meeste in hun drakkar gesmeten. Remember de monster 6TD wedstrijd van Alvin Kamara rond Kerst 2020? Jup dat was tegen de Vikings. Vooral de secondary unit moest het ontgelden; deze was dan ook kaalgeslagen. Jeff Gladney en Cameron Dantzler waren de rookie CBs in 2020, en dat was geen onverdeeld succes. Ondertussen is het verhaal van Gladney en de Vikings ook al afgelopen, want blijkbaar had hij niet alleen losse handjes tov WRs. Na een domestic violence zaak kreeg hij meer dan een flag en stond hij op straat.

Versterking kwam al snel met CB Patrick Peterson, maar is hij nog jong en fit genoeg? Verder zitten er met CB Harrison Smith en LB Eric Kendricks 2 toppers in hun rangen, maar ook daar is leeftijd een factor. Verder is het toch zoeken naar echte sterkhouders.

CONCLUSIE

Een offense om van te dromen, helaas een defense voor een katerige ochtend met redelijk wat gaten van de dag ervoor. Same old same old als in 2020? Ook in de NFC North lijkt er niet veel veranderd nu Aaron Rodgers weer terug is bij de Packers, de Bears nog even tussen droom en daad blijven zweven, en de Lions er zowaar nog slechter voorstaan. Daarom zien we de Vikings net weer de playoffs missen, ondanks hun offensieve weelde. Met rookie QB Kellen Mond staat er wel iemand klaar, maar hij lijkt nog niet de opvolger te zijn van Cousins. Die is er ondertussen 33, en sleept zijn monstercontract nog 1 jaar mee. Jefferson en hopelijk Cook zullen er dan nog wel zijn, maar het contract lijkt toch beperkingen op te gooien qua personeelsinvulling op andere plaatsen in het team. En laten we ook maar hopen dat Cousins en zijn anti vax standpunten de Vikings verder geen wedstrijden gaat kosten.

Oh ja, voor we het vergeten. SKOL!

Opvallende spelers vertrokken in Free Agency

RB Mike Boone, TE Kyle Rudolph, OT Riley Reiff, DE Ifeadi Odenigbo, DT Shamar Stephen, LB Eric Wilson, LB Todd Davis, CB Mike Hughes, S Anthony Harris.

Opvallende spelers aangetrokken in Free Agency

WR Dede Westbrook, C Mason Cole, DE Stephen Weatherly, DT Dalvin Tomlinson, DT Sheldon Richardson, LB Nick Vigil, CB Patrick Peterson, CB Mackensie Alexander, S Xavier Woods.

Impactspelers van de draft

OT Christian Darrisaw, QB Kellen Mond, LB Chazz Surratt, G Wyatt Davis, DE Patrick Jones, RB Kene Nwangwu, S Camryn Bynum, DE Janarius Robinson

Hoogste AFCB ranking: 9

Laagste AFCB ranking: 20

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s