#12 DALLAS COWBOYS (2020: 6-10, 3de NFC East)

De Cowboys konden vorig jaar proeven van een team zonder Dak Prescott. And it wasn’t pretty. In de vijfde game van het seizoen wees de enkel van Dak ineens de verkeerde kant uit. That shit looked nasty. Enter QBs Andy Dalton, Ben DiNucci en Garrett Gilbert. That shit looked nasty as well. Naast enkele andere key blessures op de O-line kan je de aanvallende armoede van het post-Dak seizoen dus wel verklaren door de afwezigheid van nr. 4. Als ze gevrijwaard blijven van blessures à la Dak ligt de NFC East voor het grijpen. Anders zal deze meme alweer vrij snel terug zijn weg naar het publiek vinden.

OFFENSE

De achilleshiel van Dem Boyz ligt dus vooral op de QB positie. Dat heeft vorig seizoen ons kristalhelder duidelijk gemaakt. Ondanks ‘maar’ een 2-3 record voor de blessure vak Dak, zakte het offensieve kaartenhuisje helemaal in elkaar met andere QBs. Prescott heeft de smarts die de andere QBs bij Dallas niet hebben. En dat maakt een enorm verschil in bvb blitz situaties. Het helpt natuurlijk ook niet dat je starting tackles Tyron Smith en La’el Collins respectievelijk 14 en 16 games moeten missen. Ook bij America’s Team hakte het blessurespook er serieus op in. Maar liefst 9 verschillende spelers op de O-Line mochten starten in het afgelopen seizoen. Combineer dat met een QB carousel en het mag je niet verbazen dat de Cowboys offensive DVOA op plaats 24 eindigden. Mét Dak stonden ze in diezelfde categorie op plaats 5. Go figure…

Voor de ‘Boys was 2020 dus een schijtjaar. Er moet echter vooruit gekeken worden. Wie Hard Knocks volgt (and you should…) kon zien dat Dak in training camp niet direct vollen bak mocht gaan omwille van een schouderblessure. Vooral DiNucci en Gilbert krijgen de reps gepresenteerd momenteel.

Dallas beschikt op WR over de Heilige Drievuldigheid Ceedee Lamb/Amari Cooper/Michael Gallup. Dat trio was vorig jaar goed voor 2892 passing yards. En dat zonder Dak voor het gros van het seizoen. Fantasy owners van deze drie mogen alvast beginnen kwijlen als Dak alle 16 games speelt. Vooral Lamb maakt momenteel ook furore op training camp. Geen idee wat die jongen ’s morgens tussen zijn boterham legt, maar springbonen moet een van de ingrediënten zijn. De verticals van Lamb zijn out of this world.

Ezekiel Elliott blijft RB 1, met Tony Pollard achter zich. Big Zeke vergaarde vorig jaar, ondanks een vertimmerde O-Line, toch 979 rushing yards én liet nog eens 338 passing yards optekenen. Elliott heeft nog wel wat juice in zijn tank zitten, maar is toch ‘al’ 26. Hij leunt al tegen de 1500 carries aan en dat tekent een menselijk lichaam toch wel. Soms leek het dat Pollard meer die juice had, dus als Zeke ineen weer een pens van jewelste heeft staan, kan hij de reps overnemen.

Blake Jarwin, die terugkomt van een season ending injury, vult terug de roster spot van TE in, met Dalton Shultz als numéro deux.

Als de motor aanslaat bij deze offense kan die serieuze brokken maken. Maar we hebben gezien hoe dat vorig seizoen liep wanneer dat niet zo was.

DEFENSE

Wanneer een defensive coordinator wordt vervangen, wil dat meestal weinig goeds zeggen over vorig seizoen. Mike Nolan mocht naar het interimkantoor en werd vervangen door Dan Quinn. Hij komt over van de Atlanta Falcons, die op defensive gebied eigenlijk geen hoogvlieger waren onder hem.

Dem Boyz hun defense rankte vorig jaar in de lagere regionen van de league, hence de verandering op DC.

Met Demarcus Lawrence op de edge hebben ze wel een topper. Die bewees zich in 2020 met 10 QB hits en 6,5 sacks. Op tackle zijn de ogen gericht op Trysten Hill, die wel maar 12 games heeft gespeeld sinds zijn 2019 draft. Helaas liep hij al tegen een blessure aan en wordt verwacht dat hij tegen week 4 er terug staat.

Linebackers Leighton Vander Esch en Jaylon Smith krijgen het gezelschap van Keanu Neal. Die laatste, eigenlijk een safety, willen ze naar LB verhuizen. En first rounder Micah Parsons mag direct zijn stempel gaan drukken.

CB Trevon Diggs (broer van) begint aan zijn tweede seizoen, met 3 INT in zijn achterzak van vorig seizoen. In de tweede ronde draftte Jerry Jones Kelvin Joseph, die wel eens onmiddellijk aan de bak kan.

Grootste vraagteken zal nog op safety zitten. Damontae Kazee komt over van de Falcons, maar liep een achilles blessure op. Hij speelde uiteindelijk maar vier games. Donovan Wilson start terug als strong saftey.

Opmerkelijke spelers verloren in free agency

LG Cameron Erving (Panthers), QB Andy Dalton (Bears), CB Chidobe Awuzie (Bengals)

Opmerkelijke spelers aangetrokken in free agency

S Keanu Neal (Falcons), IDL Brent Urban, Tarell Basham (Jets), Damontae Kazee (Falcons),

Draft picks die een impact kunnen hebben

LB Micah Parsons, CB Kelvin Jospeh

CONCLUSIE

Het plafond van de offense is enorm hoog. Wanneer ze on all cylinders kunnen vuren en Dak met passes kan strooien, worden de Cowboys een plezier om naar te kijken. We hebben echter kunnen zien hoe dat zonder nr. 4 afliep. Vingers gekruist voor een top comeback! Elliott blijft een elite running back, maar wij vragen ons af wat de wear and tear van de laatste jaren heeft aangericht.

Met een nieuwe DC is het afwachten wat die man zijn stempel gaat zijn op de verdediging. Met Micah Parsons hebben ze een top linebacker aangetrokken die onmiddellijk een impact kan hebben, maar voor de rest blijft het een below average defense.

McCarthy heeft zijn start als head coach gemist en moet nu het tegendeel gaan bewijzen nu alle pionnen er staan die er moeten staan. De Cowboys kunnen met hun offense de verdedigende leegtes opvangen als iedereen gezond blijft. Als dat het geval blijkt te zijn, mogen ze playoffs niet mislopen en dan zien we wel.

Hoogste vermelding in de redactierankings: 9

Laagste vermelding in de redactierankings: 17

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s