#11 Seattle Seahawks – 2020: 12-4 (1ste NFC West)

Veel winnen in de regular season, maar in de play-offs stuiten op de eigen limieten: de Seattle Seahawks maakten het al vaak mee de voorbije jaren. Dit offseason kwam er bovendien een schandaaltje bij: Russell Wilson zou op weg zijn naar de uitgang. Uiteindelijk is de quarterback gebleven. Maar zijn grieven ook, want echt veel versterking kwam er niet naar Seattle.

OFFENSE

De aanval van de Seahawks heeft twee grote namen: Russell Wilson en DK Metcalf. Maar verder is het vooral zoeken naar echte toppers, en dat bleek vooral toen de Hawks als voor de derde keer in drie jaar tijd vroeg de play-offs moesten verlaten tegen de LA Rams. OC Brian Schottenheimer werd bediend voor bewezen diensten en quarterback Wilson hing maandenlang de vuile was buiten door een trade te suggereren via zijn tentakels in de media. Het heetste hangijzer was de offensive line. Maar is die ook echt verbeterd? Een beetje. Gabe Jackson kwam over van de Raiders en Stone Forsythe is een late pick in de draft, maar verder bleef het weer oorverdovend stil.

Wat de OC betreft: die heet Shane Waldron. Eén van de zovele assistenten van Shaun McVay die een kans krijgt bij een ander team en geen ervaring heeft in zijn functie of bij het callen van plays. Waldron zou voor een gebalanceerde offense staan, maar laat ons eerlijk zijn: is dat niet bij elke nieuwe coach een typische dooddoener?

De wapens voor Wilson werden alvast aangepakt: hij kreeg naast de onderschatte Lockett een WR3 in draft pick D’Wayne Eskridge, al was die wel een verrassing in de tweede ronde. Tight end Gerald Everett moet voor extra balans in het team zorgen.

DEFENSE

De Legion of Boom is niet meer dan een vage schim in de verte voor de Seattle Seahawks. De pass rush behoorde tot de onderste regionen van de NFL. Bovendien is het verlies van KJ Wright erg belangrijk: zijn intelligentie was instrumentaal om ook Bobby Wagner te laten uitblinken op de linebacker-positie. Grote namen werden niet gehaald, maar Kerry Hyder (49ers) en Aldon Smith kunnen stiekem wel goeie aanwinsten zijn op een goedkoop contractje.

De secondary werd een tijdje geleden aangevuld met superster Jamal Adams, intussen ook de duurste safety uit de geschiedenis van de NFL. Adams is een box safety, die de pass rush kan helpen en tegelijk overal kan opduiken als een bal de verkeerde richting uitwaait. Het verlies van Shaquil Griffin is wel een stevige knauw.

Verwacht geen grote veranderingen hier: Ken Norton Jr. is wel gebleven als DC en de hoofdcoach in Pete Carroll heeft hier ook nog steeds vingers in de pap.

Opmerkelijke spelers verloren in free agency

Shaquill Griffin (CB, Jaguars), David Moore (WR, Panthers), Carlos Hyde (RB, Jaguars), Quinton Dunbar (CB), Greg Olsen (TE), KJ Wright (LB)

Opmerkelijke spelers toegevoegd via free agency

Gabe Jackson (RG), Gerald Everett (TE)

Draft picks die een impact kunnen hebben

Round 2, Pick No. 56: D’Wayne Eskridge, WR, Western Michigan
Round 4, Pick No. 137: Tre Brown, CB, Oklahoma
Round 6, Pick No. 208: Stone Forsythe, OT, Florida

Conclusie

Alle ballen op Russell Wilson en hopen dat hij even DangeRuss blijft. Echt veel alternatief hebben de Seahawks eigenlijk niet, ook al slagen ze er jaar na jaar in om in de play-offbubble te blijven. Er zijn drie absolute toppers (Wilson, Metcalf, Adams), maar verder is het wat bleekjes. De aanwinsten zijn ook niet je dat. Echt wild word ik persoonlijk niet van deze Seahawks, dat een nieuwe aanval moet opbouwen met een onervaren coordinator. De coaching maakt al jaren veel goed, maar op een gegeven moment kan het ook voorbij zijn. Het feit dat er zes plaatsen verschil zit tussen de hoogste en laagste vermelding in onze redactierankings zegt eigenlijk voldoende: we zijn helemaal niet zeker of de Seahawks gaan fladderen doch neerstorten.

Hoogste vermelding in de redactierankings : 8

Laagste vermelding in de redactierankings : 14

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s