#8 SAN FRANCISCO 49ERS (2020 : 6-10- 4e NFC West)

Ondanks een 6-10 seizoen in 2020 blijft de AFCB redactie geloven in HC Kyle Shanahan en de Niners. In 2019 stonden ze nog in de Super Bowl en een jaar later gingen ze diep in de tank. Was de 13-3 uit 2019 dan een anomalie of hadden ze gewoon pech vorig jaar? In elk geval heeft de front office er alles aan gedaan om verandering te brengen op de pijnlijke punten.

INTRO

Na het net niet van 2020 had 1 van onze redactieleden het niet gezien in de Niners. Onze pater familias Frans zette de ploeg uit de bay ergens rond de 20e plaats en haalde op het einde van het seizoen als volwaardig Nostradamus zijn gelijk. Waar liep het mis? Op 2 plaatsen: de QB positie en MetLife stadium. Zowel DE Nick Bosa als DT Soloman Thomas liepen op het veld een ACL op. Ook RB Raheem Mostert liep een lichte MCL verrekking op tijdens de wedstrijd en Shanahan was laaiend. Het seizoen van enkele van zijn beste spelers was voorbij nog voor het begonnen was.

Uiteindelijk speelden alle andere ploegen zonder veel problemen op dat veld, dus we steken dat voorlopig op dikke pech. Had ook pech: Jimmy Garroppolo. Ook hij liep op de MetLife turf een enkel blessure op die hem voor de rest van het seizoen parten bleef spelen en uiteindelijk verscheen hij na week 8 niet meer op het veld. Iedereen herinnert zich uiteraard nog wel de prachtprestaties van zijn vervangers CJ Beathard en Nick Mullens. Niet? In week 9 tegen de Packers hadden de 49ers 25 man op reserve lists staan. Enkele weken later mochten ze niet meer spelen in San Francisco door COVID beperkingen,… Om maar aan te geven, er ging niet veel goed in 2020 voor de Niners en de 6-10 was niet echt verrassend. Zoals ook Jezus zou zeggen: ergens eind maart en in april gaat alles veranderen, en dat gebeurde ook. Eerst sleepten ze de misnoegde OT Trent Williams weg van bij WFT en in de draft braken ze de bank open om naar 3 te traden en QB Trey Lance te kiezen. En de hemel klaarde open voor de Niners fans…

OFFENSE

Niet Mac Jones dus na hun trade met de Dolphins, maar Trey Lance. De rookie uit North Dakota State speelde maar 1 wedstrijd in 2 jaar tijd, komt uit een kleinere school en startte uiteindelijk maar 17 wedstrijden in zijn College carrière. Reden tot paniek? Helemaal niet. Lance ziet er goed uit in de preseason en kan scoren met zijn kanon arm en zijn voeten. Als hij het waarmaakt zitten de Niners gebeiteld voor jaren. Voorlopig is het nog onduidelijk wat er gaat gebeuren. In de laatste preseason wedstrijd speelde Shanahan zowaar een QB committee uit waarbij beide QBs in 1 drive speelden. In de regular season zou normaal Garroppolo wel starten, maar na de bye in week 6 zou het wel al eens aan Lance kunnen zijn.

Raheem Mostert blijft 1 van de meest ongrijpbare backs van de league, helaas knapt hij even snel doormidden als een lucifer. Daarom werd in de 3e ronde ook RB Trey Sermon gekozen van Ohio State, en die zou bij een eventuele blessure van Mostert snel dit backfield kunnen overnemen. Als Shanahan ook hier voor een committee kiest, staan andere kandidaten als Wayne Gallman en rookie Elijah Mitchell klaar. De running game zal er staan. In de passing game wordt dan weer veel verwacht van 2e jaars WR Brandon Aiyuk. Veel concurrentie heeft hij daar niet, het is afwachten hoe WR Deebo Samuel terugkomt na zijn blessure van vorig jaar. Let misschien ook op preseason verrassing WR Trent Sherfield.

Kan ook ballen vangen: TE George Kittle. Ook hij deelde vorig jaar in de malaise van de blessures en kon uiteindelijk weinig bijdragen. Zo kon hij de troon van Travis Kelce als top TE nog niet overnemen. De Oline is met de toevoeging van Trent Williams én C Alex Mack van de Falcons plots wel een topvermelding waard. Het zijn alletwee wel dikke dertigers en Williams is gezien zijn leeftijd en blessuregevoeligheid waarschijnlijk overpaid, maar als ze op het veld kunnen blijven staan is de line de komende paar jaar rock solid.

DEFENSE

Het paradepaardje van de Niners viel vorig jaar dus snel uit elkaar na hun citytrip naar New York. Naast Bosa was ook Dee Ford out en was de pass rush eigenlijk onthoofd. DT Javon Kinlaw en DE Arik Armstead zijn geen slechte namen op de D line, maar Ford en Bosa kunnen er maar beter weer bij zijn. Na vele jaren van blessureleed kwam CB Jason Verrett eindelijk boven water in de secondary. Zonder Richard Sherman zal Dontae Johnson een stapje naar voren moeten zetten als CB. Naast Bosa zit er nog een mogelijk All Pro talent in de San Fran defense, met Fred Warner op linebacker.

CONCLUSIE

Kyle Shanahan krijgt veel krediet. In 4 jaar kenden de Niners maar 1 winning season, waarin ze dan wel naar de Super Bowl gingen, maar in die andere seizoenen was 6 wins het maximum. Alle lof voor de Shanahan system moet weer leiden naar succes. De NFC West is tough as nails, maar de Niners zouden er met de Rams om de 1ste plaats moeten strijden. Door hun 4e plek zijn er enkele makkelijkere wedstrijden bij, en verder moeten ze de NFC North en AFC South partij geven. De blessures vorig jaar waren een geldig excuus, dit jaar moeten er dubbele digit wins volgen. Belangrijker dan het aantal wins zal de ontwikkeling van Trey Lance zijn. Is hij de QB van de toekomst in San Francisco, dan zit er binnen enkele jaren misschien weer een trip naar de Super Bowl in. Daar zal het volgens ons dit jaar net te vroeg voor zijn, maar een 8e plek van de AFCB redactie is al een goed rapport om het jaar mee te starten.

Opmerkelijke spelers verloren in free agency

RB Jerick McKinnon, WR Kendrick Bourne, TE Jordan Reed, C Ben Garland, DE Kerry Hyder, DE Solomon Thomas, CB Richard Sherman, CB Ahkello Witherspoon.

Opmerkelijke spelers toegevoegd via free agency

QB Nate Sudfeld, RB Wayne Gallman, WR Mohamed Sanu, C Alex Mack, DE Arden Key, DT Maurice Hurst, OLB Samson Ebukam, LB Nate Gerry, S Tony Jefferson, S Tavon Wilson.

Draft picks die een impact kunnen hebben

QB Trey Lance, G Aaron Banks, RB Trey Sermon, CB Ambry Thomas, RB Elijah Mitchell

Hoogste vermelding in de redactierankings : 6

Laagste vermelding in de redactierankings : 14

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s