COLLEGE FOOTBALL 101

College football: algemene indeling

Er is niet zomaar 1 college football geheel. Hoeveel scholen spelen in het hele College Football. Het antwoord? 893 scholen maar liefst. Die kan je indelen in de volgende groepen:

 • 255 Division 1 scholen
 • 169 Divison 2 scholen
 • 250 Division 3 scholen
 • 96 NAIA scholen
 • 65 Junior Colleges of kortweg JUCOS.

We focussen ons op de Division 1 scholen, want daar gaat de meeste aandacht naartoe en komen 99% van de NFL spelers ook uit. Bereoemde NFL spelers die toch vanuit division 2 of 3 door het glazen plafond weten te breken zijn bvb Malcolm Butler, Adam Thielen, Austin Ekeler en Tyreek Hill. Die laatste geraakte wel aan lager wal door extra sportieve redenen. Maar het is dus mogelijk!

Division 1 is dus de vergaarbak van het NFL talent. Maar ook daar is er nog ene onderverdeling. Er zijn 125 FCS scholen en 130 FBS scholen. De Football Bowl Subdivision zijn de hoogst aangeschreven scholen en spelen hun eigen playoffs van 4 teams, waarover later meer. De Football Championship Subdivision spelen ook elk in hun eigen conferences, waarna er een 16 team playoff volgt die volgens een knock out principe wordt gespeeld. De FCS is duidelijk de tweede klasse van de D1 scholen, maar toch komen hier ook toppers in voor.  Naast onze eigen held Tibo Debaillie, speelden bvb ook Carson Wentz, Trey Lance en Jimmy Garroppolo zijn bvb allemaal QBs die voor een FCS school gespeeld hebben. Als het talent en de werkethiek er is, komen de goede spelers altijd bovendrijven in de NFL. Vaak is het zo dat deze spelers niet opgepikt worden door een FBS school omdat ze nog niet volgroeid waren na high school of zich net omgeschoold hadden van positie. Er zijn vele wegen naar de NFL! Maar omdat de bulk van de NFL spelers wel uit de FBS komen, focussen we ons in onze coverage dan ook op deze conferences.

Indeling FBS

130 scholen dus in de FBS, onderverdeeld in nog eens 10 conferences. Deze zijn min of meer geografisch gegroepeerd. Ook hier is er echter nog een onderverdeling. De sterkste 5 conferences worden ook wel de Power 5 genoemd. Dit is belangrijk voor de rankings en uiteindelijk ook de playoffs. Maar ook daarover later meer. Welke zijn nu die conferences?

 • AAC: American Athletic Conference (Group of 5)
 • ACC: Atlantic Coast Conference (Power 5)
 • BIG10: Big Ten Conference (Power 5)
 • BIG 12: Big Twelve Conference (Power 5)
 • C-USA: Conference USA (Group of 5)
 • MAC: Mid American Conference (Group of 5)
 • MW: Mountain West Conference (Group of 5)
 • PAC-12: Pacific Coast Conference (Power 5)
 • SEC: South Eastern Conference (Power 5)
 • Sun Belt: Sun Belt Conference (Group of 5)
 •  


Rangschikken

Hoe hou je nu een rangschikking bij van al die scholen? Alle 130 FBS scholen komen in aanmerking om elke week gerankt te worden in 1 van de 2 grote rankings en later in het seizoen ook nog in een 3e. Dat zjin de volgende rankings:

AP Top 25: 65 journalisten geven elke week hun top 25 door, en de 25 scholen met de meeste punten krijgen een plaatsje in de top 25.

Coaches Poll: 62 coaches geven elke week hun stem door, en net als in de AP top 25, geeft dit een ranking van 25 ploegen.

Playoff ranking: In de 2e helft van het seizoen komen elke week 13 leden van de playoff committee bij elkaar en zij stemmen in het geheim op hun top teams, en dit geeft ook weer een top 25.

Wat maken deze polls nu uit? De eerste 2 eigenlijk niets. Zij geven een idee van wie de beste ploegen in het land zijn, volgens mensen die het zouden moeten weten. Het zijn allemaal menselijke rankings, den daar kruipt dus al wel eens een bias is. Het is wel een prestige om op nr 1 gerankt te worden of voor kleinere scholen om überhaupt een ranking te krijgen. Maar verder tellen de AP en Coaches poll dus voor niets mee.

De Playoff ranking wel uiteraard. De 4 teams die op het einde van het jaar het hoogste hierin staan, spelen de playoffs die leidt naar de National Title Game. Verder bepalen deze rankings ook de invulling van de grootste Bowl Games, en de hoogst gerankte Group of 5 school mag ook in een prestige bowl aantreden.

Dit zijn de preseason rankings voor het 2021 seizoen: zo heb je al een idee van wie er veel verwacht wordt dit jaar, met de nodige nuance verschillen tussen de pers en de coaches.

Bowl Games

Lang voor er sprake was van een Super Bowl, waren er in college football al Bowl Games. Bowl games zijn de eindeseizoenswedstrijden waarin scholen van verschillende conferences tegen elkaar uitkomen. Je mag aan een bowl game meedoen als je een record van tenminste 6 wins hebt verzameld. Er zijn er teveel om op te lijsten, maar in totaal zijn er maar liefst 42 bowl games. Hoe kunnen die 84 ploegen allemaal 6 wins hebben als er maar 130 FBS ploegen zijn? FBS scholen spelen ook tegen FCS scholen buiten hun conference wedstrijden en rapen zo meestal 2 cheape wins op. Als er niet genoeg teams zijn die 6 wedstrijden gewonnen hebben, wordt naar de 5 win teams gekeken tot alle plekjes gevuld zijn.

Verder is er ook geen belang aan deze bowl games buiten de playoff halve finale wedstrijden. Het is voor het team een beloning voor een sterk seizoen. Er zit meestal een trip naar een warme locatie aan vast, en ook de prestige om een team uit een andere conference te kloppen is groot. Verder zijn de 6 Bowls rond nieuwjaar de belangrijkste: De New Year’s Six bowls die gevuld  worden met de top ploegen uit de rankings. Dit zijn de Peach Bowl, Fiesta Bowl, Cotton Bowl, Orange Bowl, Rose Bowl en Sugar Bowl.

Favorieten voor 2021: de usual suspects

Alabama Crimson Tide, SEC (2020 13-0)

De offense van Alabama was vorig jaar ongezien: 3 van de 4 Heisman finalisten waren Alabama spelers (RB Najee Harris ,WR DeVonta Smith en QB Mac Jones).  6 waren 1st round picks met daarnaast ook nog  Waddle, Leatherwood en (geen offense) Surtain. Ook pick 37 en 38 waren Alabama spelersmet C Landon Dickerson en DL Christian Barmore. Daarnaast zijn ze ook nog maar eens hun OC kwijt met Steve Sarkesian. Alabama won 6 van de laatste 12 kampioenschappen, dus ze zijn altijd favoriet.

Met Bryce Young staat het volgende talent op QB klaar. Op dit moment kan hij nog niet aansluiten bij het groepje Tua, Hurts en Jones, maar als sophomore heeft hij nog minstens 2 jaar om te groeien. De aderlating op WR is ongezien, de WRs die de laatste 2 jaar naar de NFL trokken, kan je gerust de meest getalenteerde WR groep van de laatste 20 jaar noemen, en we durven gewoon niet verder gaan omdat we het toen nog niet volgden. Even opnoemen: Jerry Jeudy, Henry Ruggs, Jaylen Waddle en DeVonta Smith zijn weg. Blijft nog over: WR John Metchie als zekerheid en nieuwelingen Slate Bolden, Javon Baker en Traeshon Holden houden wij in de gaten als potentiële breakouts. In de backfield dus geen Najee Harris meer. Vervanger Brian Robinson is goed en zal zeker ooit ook op zondag spelen, maar voorlopig zit hij nog niet aan het potentieel van Harris.

Daarnaast is de Alabama D line weer maar eens de beste in heel college football. Verwacht hen maar weer in de college football playoffs.

We kunnen trouwens niet over Alabama spreken zonder HC Nick Saban te vermelden. Saban is de GOAT van de college football coaches met 7 nationale kampioenschappen (1 met LSU).

Clemson Tigers, ACC (2020: 10-2)

Ook hier kan je zeggen dat hun top QB met Trevor Lawrence naar de NFL is en hun top RB met Travis Etienne zijn ze ook kwijt. Dat wordt dus ook een mini rebuild, maar geloof ons dat ze er weer zullen staan. Hun nieuwe QB DJ Uiagalelei is een sophomore die vorig jaar al eens mocht invallen toen Trevor Lawrence COVID kreeg. Ze moesten toen net tegen die andere topper Notre Dame. Als freshman trok Uiagelelei meer dan zijn streng en liet zien dat hij de waardige opvolger was van Lawrence. Normaal gezien zal Clemson minstens 2 jaar kunnen genieten van zijn talent vooraleer hij kan vertrekken naar de NFL in 2023.

WRs Amari Rodgers en Cornell Powell zitten ook in de NFL bij respectievelijk de Packers en de Chiefs, maar met Justyn Rosss keert hun beste wideout wel terug. Check zeker ook TE Braden Galloway, wie weet wordt hij wel de leading receiver bij de troepen van HC Dabo Swinney. Etienne vervangen is geen sinecure, maar Lyn-J Dixon en Kobe Pace mogen die grote schoenen proberen te vullen. Toch een achteruitgang op die positie.

Over de defense hebben we weinig te zeggen, buiten dat 9 starters terugkeren, altijd een goed teken.

Ohio State Buckeyes, BIG10 (2020 7-1)

De opvolger van Trey Sermon heet normaal Master Teague (topnaam trouwens), maar in RB kan het snel gaan en we verwachten dat tegen het einde van het jaar TreVeyon Henderson de main man is.

Ook Ohio State is zijn QB aan de NFL kwijt. In Chicago schoot men los door de broek toen men naar boven kon traden om Justin Fields op te pikken. Ook zijn opvolger is zeer getalenteerd. CJ Stroud wordt al bij de Heisman finalisten genoemd. Niks is echter zeker in college. Depth charts zijn zo diep als de zee en er zagen al een paar jonge kerels aan de poten van Stroud. Jack Miller zou zijn backup moeten zijn, maar let vooral op freshman Quinn Ewers en zeker op zijn top mullet. WR Chris Olave kon naar de NFL maar deed dat niet. Misschien wijs in de diepe 2021 WR klas, en de Buckeyes zullen er goed bij varen. Andere ballenvangers om in de gaten te houden: Jaxon Smith-Njigba en Emeka Egbuka.

Oklahoma Sooners, BIG12 (2020 11-2)

De machine van HC Lincoln Riley en Oklahoma sputterde wat vorig jaar. 9-2 en pas 2e in de BIG12 is 1 plek lager dan wat we gewoon zijn van hen. Tegen het einde van het jaar kwamen ze wel op gang  met een mooie overwinning in de Cotton Bowl tegen nr 7 Florida. Wij trekken weinig conclusies uit dat COVID jaar. Wat wel belangrijk is, is dat Oklahoma en Texas uit de BIG12 stappen en in 2025 richting de SEC trekken om daar nu echt een super power conference van te maken. Daar is het laatste ook nog niet over gezegd.  Wat wel belangrijk was, is dat Riley na Jalen Hurts in 2019 met een freshman QB op de reboot knop duwde. Daarom mss ook de mindere start vorig jaar. Die QB is nu een redshirt sophomore en zijn naam is Spencer Rattler. Onhou die naam, want hij gaat nog hoge ogen gooien. Hij is een redshirt sophomore, dus in theorie mag hij na dit jaar vertrekken bij de Sooners en naar de NFL trekken. In de Heisman projecties zie je ook zijn naam het vaakst bovenaan staan. Moest er toch iets mislopen, mag je rookie Caleb Williams in je boekje voor de 2024 NFL draft noteren als opvolger van Rattler.

Nieuwe WRs zijn is Marvin Mims, Theo Wease, Jadon Haselwood, Drake Stoops, en TE/H-Back Austin Stogner. Helaas voor ondergetekende is er nu ook  Arkansas WR transfer Mike Woods in Oklahoma, een zeer explosieve WR .In de backfield speelden de Sooners RB Rhamondre Stevenson kwijt aan de NFL; Eric Gray, een Tennessee Volunteer transfer moet hem proberen te doen vergeten. Over de defense hebben we niets te zeggen, wie kijkt er naar de BIG12 voor defense?

Verschil in regels

Verschil moet er zijn. In België speelt men bij de BAFL bevoorbeeld ook met NCAA College regels. Er zijn wel een aantal significante verschillen die snel opvallen.

 • Reception. Een speler in college moet slechts 1 voet down of in bounds hebben om een geldige catch te hebben.
 • 2 pt conversion. In de NFL ligt de bal op de 2 yard lijn, in college op de 3.
 • 2 minute warning: deze extra time out bestaat niet in college.
 • Down by contact. Een NFL speller die down is en niet aangeraakt is, mag verder lopen. Niet zo in college: een lichaamsdeel buiten een hand of voet op de grond wil zeggen dat je down bent.
 • Pass interference: In de NFL een spot foul, in college een 15 yard penalty.
 • Klok bij 1st down. In college stopt de klok bij een 1st down, in de NFL blijft deze lopen. Een comeback is dus in college iets vanzelfsprekender.
 • Gelijkspel: bestaat in de NFL; niet in college. Blijven OT spelen tot er een winnaar is!

Hieronder nog een kleine uitsmijter met leuke catches van vorig seizoen. Enjoy!

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s