#3 Tampa Bay Buccaneers (2020: 11-5, 2de NFC South)

INTRO

Tot voor de komst van Brady is er een hele generatie fan gewonden van de Buccaneers vanwege van het vette piratenschip in het stadion. Want voor sportieve successen zal het niet geweest zijn. 
De laatste playoff deelname dateerde van 2007, de laatste playoff overwinning uit 2002 (toen ze ook de superbowl wonnen) en de laatste 10 jaar kon je het aantal winning seasons tellen op de vingers van de hand van een slechte schrijnwerker, namelijk 2. Maar toen kwam Tom Brady, een man aan wie alles ‘WINNAAR’ schreeuwt. Het verbaast ons dat op wikipedia bij ‘winner’ of ‘champion’ zijn foto niet staat. Someone should fix that.  De komst van Brady was a match made in heaven met head coach Bruce ‘no risk it no biscuit’ Arians.


Tampa Bay was vorig jaar wel een trage starter (halverwege het seizoen stonden ze 7-5), maar eens november was de machine vol onder stoom, daverden ze 8 wedstrijden zonder nederlaag door tot Brady voor de 7de keer in zijn carrière de Lombardi Trophy met zijn perfect gemanicuurde handen in de lucht kon hijsen.
Nu hoor ik jullie al zeggen van ‘jamaar, wat met hun top-defense die de targets voor Mahomes onzichtbaar maakte in de superbowl?’ Geduld! Die komen nog aan bod.

Never change a winning team zullen ze bij de Bucs gedacht hebben. Het is voor de eerste keer sinds de invoering van de salary cap in 1994 dat de SB kampioen er in slaagt om alle 22 starters terug te brengen voor een re-run. Ook de coaching staff is volledig dezelfde gebleven op de sleutelposities. Het offseason was dus bijzonder rustig, met maar 1 vermeldingswaardige singing (RB Giovani Bernard).

Wat dit jaar zeker in het voordeel pleit van de Bucs, is dat het team en staff voor 100% gevaccineerd zijn. Samen met Atlanta zijn ze het enige team dat daarin geslaagd is tot dusver. Neem het van ons aan dat Covid 19 ook dit jaar een gamechanger zal zijn, wetende dat de NFL zich niet meer zo flexibel als vorig jaar opstelt wat het uitstellen van wedstrijden betreft.

OFFENSE

Wat moeten we nog zeggen over QB1? Tom Brady start aan zijn 22ste (!) seizoen. Op zijn 44ste (nog een ‘!’!) zit er schijnbaar weinig slijt op de man. Brady staat zo scherp dat, als je er een brood naar smijt, het gesneden terugkomt. Vorig jaar was Brady goed voor 4633 yards, 40 TD’s en 12 INT’s. Tijdens de playoffs lapte ie daar ook nog 1061 passing yards en 10 TD’s bij. Topcijfers.
Tom Brady heeft naar goede gewoonte zijn contract heronderhandeld zodat er wat ruimte is voor de rest van het team.
Over de veteran back QB’s gaan we het niet hebben, behalve dat ze een goede chaperon zijn als QB1 wankel op zijn benen loopt na een SB viering.  Noemenswaardig is wel dat de Bucs in de tweede ronde van de draf QB Kyle Trask van Notre Dame gedraft hebben, een ontwikkelingsproject die in een bevoorrechte positie zit om THE GOAT te observeren.

Op andere posities in de offense wordt uniek talent gekoppeld met diepte op elke positie. Dat staat de Bucs toe om veel te roteren en te experimenteren met verschillende tactieken.

Toptarget voor Brady is WR Mike Evans. Met 1006 recieving yards in het regulier seizoen tekende ie voor het op een na ‘zwakste’ resultaat in zijn carrière, maar dat werd gecompenseerd met 13 TD’s, een persoonlijk record. Naast Evans loopt met Chris Godwin een van de beter slot recievers rond (2020: 840 yards en 7 TD’s), Scotty Miller heeft zijn snelheid (top speed: 33 KM per uur) en de herrezen Antonio Brown (verdwenen zijn zijn fratsen) heeft opnieuw een one year deal gekregen. In de 4de ronde van de draft is WR Jaelon Darden van North Texas gedraft, al zal die in zijn eerste jaar vooral ingezet worden als kick returner.

Een ander target, op de TE positie, is Brady’s goofy maatje Rob Gronkowski. Het niveau van bij zijn glory days bij de Pats haalt ie niet meer, maar vorig jaar was hij goed voor 623 yards en 7 TD’s in het regulier seizoen, en was hij een beslissende speler in de superbowl. Ook voor Gronk is het roteren geblazen met O.J. Howard en de uit blessure terugkerende Cameron Brate.

RB Leonard Fournette zijn carrière leek door gedragsproblemen bij de Jaguars korter te duren dan we verwachten van een first round draft pick, maar bij de Bucs is ie weer op het rechte pad beland. Samen met RB Ronald Jones II zal hij de rushing attacks voor zich nemen. Jones II’s prestaties blijven in stijgende lijn liggen, vorig jaar was ie goed voor 978 rushing yards en 7 TD’s in het regulier seizoen. Giovani Bernard, free agent die overkomt van de Bengals, versterkt de backfield.

DEFENSE

Offense wins games, defenses win championships. Geen cliché zo waar als het over de Bucs’ recentste SB gaat. Op cruciale momenten stapte de D naar voren (divisional game tegen de Saints) en in de SB gaven ze een regelrechte masterclass: ze hielden Mahomes’ Chiefs op een schamelijke 9 punten.

De aggressieve D-line onder leiding van DC Todd Bowles was vorig jaar de beste van de hele league. Nummer 1 tegen rushing en T4 in sacks. Het allersympathiekste zonnetje-in-huis DE Ndamukong Suh kreeg opnieuw een eenjarig contract. DT Vita Vae is terug op volle kracht, OLB Shaquil Barret en ILB Lavonte David kregen nieuwe contracten. Om de OLB positie nog wat straffer te maken dan ze is (Jason Pierre-Paul met zijn 9,5 sacks in 2020 loopt er ook nog rond) hebben de Bucs in de eerste ronde Joe Tryon van Washington gedraft. Last but not least is leider van deze hele bende, LB Devin White, vorig jaar goed voor 9 sacks, 140 tackles en een wereldpartij tegen de Chiefs in de superbowl.

De secondary is niet van hetzelfde niveau als de primary en dat is waar de Buccaneers op te pakken zijn. S Antoine Winfield Jr heeft een veelbelovend rookie jaar er op zitten en kan alleen maar verder blijven groeien. CB Carlton Davis III (vorig jaar goed voor 4 INT’s) is de Bucs’ expert in het zwijgen opleggen van de top WR van de tegenpartij.

Opmerkelijke spelers verloren in free agency

Niemand opmerkelijk, doch voor de volledigheid: S Andrew Adams, TE Antony Auclair, T Joe Haeg, CB Ryan Smith

Opmerkelijke spelers toegevoegd via free agency

RB Giovani Bernard, en dat is het wat opmerkelijke spelers betreft.

Draft picks die een impact kunnen hebben

OLB Joe Tryon, QB Kyle Trask, G Robert Hainsey, WR Jaelon Darden

Conclusie

Weinig teams zijn zo goed gebalanceerd als de Buccaneers. Waar de Bucs vorig jaar nog het NFC South championship moesten laten aan de Saints, zal dit scenario zich dit jaar niet voltrekken. Divisiegenoten Saints, Falcons en Panthers zijn teams in transitie of in rebuild. De strenght of shedule valt zeer goed mee en is op papier vergevingsgezinder als hun SB jaar. Op de LA Rams en Buffalo Bills na, komen ze in het regulier seizoen geen andere teams tegen die in onze preview top 10 staan.
Een playoff spot en NFC South championship zijn haast een garantie. De ambitie voor de Bucs ligt dit jaar in het skippen van de wildcard round (buiten de Green Bay zien we geen andere échte concurrent in de NFC), en uiteraard, de eerste back to back superbowl champion worden sinds de Patriots in 2004.

Hoogste vermelding in de redactierankings : 1

Laagste vermelding in de redactierankings : 9

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s