#2 Kansas City Chiefs (2020: 14-2, 1ste AFC West)

INTRO

2 keer op rij de Super Bowl winnen, het is quasi onmogelijk geworden in het free agency tijdperk. De enige die het de laatste 20 jaar voor elkaar kreeg is een zekere “goat” die het in het begin van deze eeuw wist te flikken. Ook de Chiefs konden het vorig seizoen niet waarmaken. Ze speelden een heel goed seizoen, 14-2, maar dat record was toch een beetje flatterend. De Chiefs waren maar liefst 8-0 in one score games, wat wil zeggen dat ze in meer dan de helft van hun gewonnen wedstrijden niet echt afstand konden nemen van hun tegenstander. Het was dus verre van perfect.

In de playoffs liep het ook niet allemaal van een leien dakje. Tegen de Browns raakte Mahomes geblesseerd, maar hij kon snel genoeg recupereren om tegen de Bills de Chiefs naar de Super Bowl te helpen. Maar along the way verloren ze wel hun beide starting tackles. Combineer dat met 2 opt-outs op de guard posities, en je zit met een serieus verzwakte O-line. En dat is dan ook pijnlijk duidelijk geworden tegen de Buccaneers. Los van het feit dat de Chiefs geen run konden stoppen, lag Mahomes meer op het gras dan hem lief was (ongetwijfeld nog gehinderd door enkel- en voetblessures), en aan half-time was Tony Romo de enige die nog in een Chiefs comeback geloofde.


Situaties zoals hierboven kwamen helaas net iets te veel voor tijdens de Super Bowl.

Maar nu de Bucs de officiele big boys van de NFL zijn, kunnen de Chiefs zich toch opnieuw een klein beetje in de rol van ‘the hunter’ nestelen, net zoals ze dat 2 seizoenen all the way naar een Lombardi Trophy deden.

OFFENSE

De offense bij de Chiefs is top. Punt. Als je de beste QB in de NFL hebt lopen. Als je die dan nog wapens geeft als WR Tyreek Hill en TE Travis Kelce, en het offensief genie van HC Andy Reid, dan is dat gewoon de logica zelve. 


Grootste probleem vorig seizoen (vooral naar het einde van het seizoen toe): De O-line. Die werd dan ook volledig vernieuwd. De kans is groot dat de Chiefs met een volledig ander vijftal aan het seizoen beginnen. Oude bekenden G Laurent Duvernay-Tardif en RT Lucas Niang waren beiden opt-outs vorig seizoen (Duvernay Tardif, die ook arts is, vond dat hij zich nuttiger kon maken door in een ziekenhuis te gaan helpen, je moet het maar doen). In free agency werd G Joe Thuney voor veel geld weggehaald uit New England. LT Orlando Brown Jr. kreeg zijn zin en mocht via trade van de Ravens naar de Chiefs verhuizen, waar hij kan bewijzen dat hij een echte LT is. Verder werd nog C Creed Humphrey gedraft in de 2de ronde, 6th round pick G Trey Smith (die in college blijkbaar last had van bloedklonters, maar nu volop meetraint en hoge ogen gooit) en G Kyle Long uit pensioen gehaald. Het talent is er zeker, de vraag blijft nu vooral hoe snel de O-line kan “jellen”.

De aanvallende wapens zijn top, maar schaars. Mahomes, Kelce & Hill zijn uiteraard de blikvangers, maar Andy Reid zal ook verbetering verwachten van 2nd year RB Clyde Edwards-Helaire. Zijn rookie season was degelijk, maar zonder meer. Als Andy Reid nu ook nog eens een degelijke running game in zijn offense kan krijgen (wat ook weer veel te maken heeft met de O-line natuurlijk), zien de dingen er heel rooskleurig uit voor de Chiefs.

Na de gekende namen gaat het wel steil bergaf. WR Sammy Watkins is vertrokken naar Baltimore, dus blijven nog over van gekende namen: WRs Mecole Hardman en WR Demarcus Robinson. Als er 1 woord is dat bij beide spelers past: wisselvallig (dat zullen fantasy spelers ook wel al ondervonden hebben). Rookie WR Cornell Powell is dus zeker een kanshebber om goed mee te draaien in deze offense. De Chiefs zijn een van de meest pass-heavy offenses in de NFL, dus de mindere goden zullen toch zeker ook hun duit in het zakje moeten doen.

DEFENSE

De Chiefs hebben geen top defense nodig om wedstrijden te winnen, maar wel een degelijke, en daar ontbrak het hen vorig seizoen toch een beetje aan. Hun pass defense was middle of the pack, maar hun run defense was de op 1 na slechtste in de league (iets waar de Bucs in de Super Bowl serieus van geprofiteerd hebben). DC Steve Spagnuolo weet dus wat hem te doen staat.

Blikvangers op de D-line zijn DE Frank Clark (die een tijdje terug voor het bezit van een Uzi veroordeeld werd, en mogelijks 3 jaar cel boven het hoofd hangt) en DT Chris Jones. Vooral Jones is een enorm wapen en na Aaron Donald misschien wel de meest disruptive DT in de NFL. Grootste toevoeging aan de D-line is ongetwijfeld DT Jarran Reed, die overkomt uit Seattle, en echt als een run stuffer gekend staat, en ook de anderen meer kansen zou moeten geven om tot bij de QB te geraken voor een sack. Als hij de Chiefs run D ook naar gemiddeld niveau kan krijgen, ziet het er goed uit voor de Chiefs.

Bij de linebackers vinden we Anthony Hitchens, Willie Gay (die vorig seizoen als rookie wel wat flashes liet zien) en rookie LB Nick Bolton terug. Geen wow-unit, maar daar hoeft ook niet per se de sterkte van de Chiefs defense te liggen. Grootste aspect waar zij moeten verbeteren is het coveren van RBs in de pass game, waar de Chiefs heel veel moeite mee hadden.

In de secondary lopen ook een paar toppers rond. FS Juan Thornhill en SS Tyrann Mathieu vormen een van de beste safety-tandems in de league. Zeker de Honey Badger is zo’n swiss army knife player die quasi alles kan op een defense. Charvarius Ward is terug als starter op CB, en nu Bashaud Breeland in Minnesota vertoeft kan L’Jarius Sneed ook als volwaardige starter aantreden, en de berichten uit training camp over die laatste zijn stuk voor stuk lovend. CB Rashad Fenton kan zowel outside als in de slot spelen, en oudgediende S Daniel Sorensen is er ook opnieuw bij.

Opmerkelijke spelers verloren in free agency

LT Eric Fisher (Colts), RT Mitchell Schwartz (FA), G Kelechi Osemele (FA), CB Bashaud Breeland (Vikings), WR Sammy Watkins (Ravens), RB Damien Williams (Bears)

Opmerkelijke spelers toegevoegd via free agency

LG Joe Thuney (Patriots), G Kyle Long (Pensioen), C Austin Blythe (Rams), LT Orlando Brown Jr (Ravens via trade), DT Jarran Reed (Seahawks)

Draft picks die een impact kunnen hebben

LB Nick Bolton, C Creed Humphrey, WR Cornell Powell, G Trey Smith

Conclusie

De conclusie bij de Chiefs is simpel: als Mahomes gezond blijft, maken ze kans op een Super Bowl. Enkel al door Mahomes is dit een high-ceiling, high-floor team. De combo Patrick Mahomes – Andy Reid is een quasi garantie op een top 5 offense, en in de hedendaagse NFL leidt dat bijna altijd tot een plaats in de playoffs, en als alles wat meezit (voornamelijk de O-line, en all round de jongere spelers die stappen moeten zetten) zelfs een Super Bowl.

Hoogste vermelding in de redactierankings : 1

Laagste vermelding in de redactierankings : 5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s