#1 BUFFALO BILLS (2020 : 13-3 – 1e AFC East)

INTRO

Wie had dit een jaar of 3 geleden durven denken? De Bills traden in 2018 hun 1ste en 2 2e ronde picks naar Tampa Bay in ruil voor een QB die in college eigenlijk alleen maar ruiten kon uitgooien. Zijn naam? Josh Allen, een man die al zijn hele leven ondergewaardeerd wordt. En kijk, 3 jaar later zijn het geen ruiten meer, maar gooit hij vooral hoge ogen op. Wij durven het aan om hen boven de regerende Super Bowl champions te zetten, en vooral boven hun AFC rivalen, de Kansas City Chiefs. Een verdiende nr 1?

OFFENSE

De Bills zijn nu al een aantal jaar up and coming. En het begint allemaal met de QB. Hij groeide samen met de record van het team. In 2018 vond 52% van zijn worpen een target, in 2019 werd dat 58% om in 2020 een enorme sprong te maken naar 69%. Die sprong werd ook in de playoffs gemaakt, want vorig jaar bereikten ze de AFC Championship game om daar toch vrij kansloos te verliezen van de Chiefs. Maar Allen zit nu in zijn 4e jaar en hoeft zich al niet meer zorgen te maken over de centen. Hij kreeg dit off season een contract voor 6 jaar ter waarde van 258 miljoen dollar. Geen kleingeld. Allen moet zich nu nog verder doorzetten en hij kan aan de poten van Mahomes beginnen zagen. Meer nog dan Mahomes kan hij met zijn voeten ook scoren. Hij is geen goochelaar zoals Mahomes in zijn worpen, maar als dat completion percentage niet terugvalt, zitten de Bills goed voor jaren.

De sprong van Allen kan ook wel eens te maken hebben met de komst van ene Stefon Diggs. De Bills traden redelijk wat picks richting Minnesota, die het waarschijnlijk niet zo erg vonden, want ze kregen er Justin Jefferson en nog wat extra picks voor in de plaats. De chemie tussen Allen en Diggs was er van het eerste moment, en dat in een seizoen zonder preseason wedstrijden. Diggs is nog maar 27, dus hij kan nog jaren het geliefde doelwit van Allen blijven.

Daarnaast is er ook nog de bliksemafleider Gabriel Davis. Wie wel getroffen door de bliksem lijkt is Cole Beasley. Hij zit op Twitter nogal veel COVID gerelateerde complottheorieën te pushen. Als dat nog lang gaat duren, zou hij wel eens een liability voor het team kunnen worden, want de 32 jarige Texaan heeft veel invloed op de jonkies in het team en de aandacht moet op football blijven. Wie niet jong is, is Emmanual Sanders. De veteraan kwam over van de Saints en is misschien wel de man die Beasley dit jaar mag gaan vervangen als die wordt afgeserveerd.

In de running game geen klinkende namen. Devin Singletary groeide in zijn 2e- seizoen niet door en ook rookie Zach Moss kwam niet aan 500 yards. Is dit een hiaat in de aanval van de Bills? Waar geen gaten zitten, is de Oline. Dion Dawkins en Daryl Williams zijn één van de beste offensive tackle tandems van de league, zo lang als de blessure gevoelige Williams gezond kan blijven.

DEFENSE

Offense wins games, defense wins championships. Dat kon je zien in de 2 laatste wedstrijden van de Chiefs vorig seizoen. Daar waar Mahomes moest lopen voor zijn leven in de Super Bowl, kon hij tegen de Bills op zijn gemakje in de pocket blijven. Het is dus geen verrassing dat de eerste 2 picks van de Bills in de 2021 NFL Draft naar defensive ends ging. Met Gregory Rousseau pakten de Bills op 30 een pass rusher, maar ook een risico. Rousseau was een jaar eerder nog een top 5 mock draft pick, maar fel gezakt door de vraagtekens rondom zijn fysieke paraatheid. Ook de 2e ronde pick, Carlos Basham, is een beloftevolle pass rusher. Gooi daar nog de 2e ronde pick van vorig jaar bij met AJ Epineza, en de pass rush zou terug tot leven moeten komen in het koude Buffalo. LB Matt Milano zit net onder Pro Bowl niveau en kreeg een mooi contract. De secondary met Tre’Davious White en Levi Wallace zijn steengoede corners en Jordan Poyer en Micah Hyde een top safety duo. Nergens supersterren, maar allemaal spelers die top of the league zijn en een solide geheel vormen.

Opmerkelijke spelers verloren in free agency

WR John Brown, TE Tyler Kroft, TE Lee Smith, OT Ty Nsekhe, G Brian Winters, DE Trent Murphy, DT Quinton Jefferson, CB Josh Norman.

Opmerkelijke spelers toegevoegd via free agency

QB Mitchell Trubisky, RB Matt Breida, WR Emmanuel Sanders, WR Brandon Powell, TE Jacob Hollister, OT Bobby Hart, G Forrest Lamp, P Matt Haack.

Draft picks die een impact kunnen hebben

DE Gregory Rousseau, DE/DT Carlos Basham, OT Spencer Brown

CONCLUSIE

De Bills op 1 lijkt een reach, tot je het geheel gaat kijken. Buiten de RB groep is er geen zwakke schakel in dit team. Laten we daarbij ook HC Sean McDermott niet vergeten. Hij nam het in 2017 over bij de Bills, en dat was ook meteen de start voor hun rise naar de top. Defensieve head coaches lijken het altijd beter te doen in de NFL als het om de knikkers gaat, en ook McDermott is daar een voorbeeld van. In de AFC East is Josh Allen met zijn 25 jaar de oudste en meest ervaren QB. Om maar aan te geven, de Bills zullen in tegenstelling tot andere QBs in de AFC, misschien niet vol gas moeten gaan om de playoffs te halen. Mede daarom zouden ze wel eens een edge kunnen hebben over teams uit de AFC North en West, waar het knokken zal worden om een playoff plaats, en dat kan ten koste gaan van de frisheid van die teams. De Allen – Diggs tandem is nog maar net vertrokken, en de AFCB redactie ziet hen eindigen op het podium in LA met de Lombardi in de hand. Binnen een half jaar zullen we zien wat onze voorspelling waard is, maar als het uitkomt; springen we mee door een tafel voor dit sympathieke team uit het koude noorden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s