College Football Week 6

Week 4 en 5 Review

Uw college redacteur was een dikke week buiten strijd met een verkoudheid om u tegen te zeggen. Hij moet dan ook heel wat inhalen, want College Football heeft al bijna de helft van het seizoen erop zitten. Dat wil ook zeggen dat de ploegen in het zgn “meat” van hun speelschema komen. Freebies zijn er niet meer bij, oktober is daar en dat willen zeggen dat de teams in de top van de rankings geen steken meer mogen laten vallen. Hoe zien de rankings er nu uit?

Het aantal ongeslagen teams neemt gestaag af, er zijn er nog 18 over waarvan er 15 in de top 25 staan. Belangrijkste verschuivingen zijn de Florida Gators die voor de 2e keer verloren, deze keer van de Kentucky Wildcats. Maar de grootste verrassing is misschien wel dat ook Clemson vorig weekend voor een 2e keer verloor, het ging bij de NC State Wolfpack voor de bijl en kon ook deze week niet overtuigen met een zeer krappe overwinning over de Boston College Eagles. Dit heeft tot gevolg dat de Clemson Tigers zelfs volledig verdwenen zijn uit de AP Rankings. Dat is iets niet meer gebeurd sinds november 2014, toen Clemson nog met freshman Deshaun Watson speelde. Met de Cincinnati Bearcats staat er ook een group of 5 team in de top 5, nadat zij de Notre Dame Fighting Irish over de knie legden. Schuiven zij dit weekend op naar een playoff plaats na de wedstrijd tussen de nrs 3 en 4?

Week 6 game of the week: nr 6 Oklahoma Sooners vs nr 21 Texas Longhorns

Een gemakkelijke keuze zijn om te kiezen voor de clash tussen de nrs 3 en 4: de Penn State Nittany Lions en de Iowa Hawkeyes, een top 4 ontmoeting komt zeker buiten de SEC immers zelden voor. Maar in de plaats daarvan kiezen we voor 1 van de meest legendarische college football wedstrijden: de clash tussen nr 6 Oklahoma en nr 21 Texas Longhorns. Deze wedstrijd wordt ook wel de Red River Rivalry genoemd, of de Red River Showdown, Shootout of Classic.

Wie de geografie van de USA kent, weet dat beide staten aan elkaar grenzen en een meer dan gezonde rivaliteit tov elkaar hebben. De wedstrijd gaat al door van in het jaar 1900, toen Oklahoma nog niet eens een staat was. Al sinds 1929 gaat de wedstrijd door in de legendarische Cotton Bowl in Dallas. Geen futuristisch stadion, maar een ouderwetse betonnen kuip met de 90 000 fans netjes verdeeld aan beide zijden van de 50y lijn.

Er is een trofee die niet minder Americana kan zijn, m.n. een grote gouden hoed! Dat ding wordt dan een jaar met trots bewaard in Norman, Oklahoma of in Austin, Texas. Verder is het dan ook feest in Dallas zonder het football, want er is dan ook de jaarlijkse State Fair. Kermis op en naast het veld dus. Maar misschien even iets over de wedstrijd!

Bij de Oklahoma Sooners zijn alle ogen natuurlijk gericht op QB Spencer Rattler. Een blik op de Vegas odds voor de Heisman trophy leert ons dat Rattler ondertussen 25/1 staat om die te winnen, en dat zegt ons dat hij een minder seizoen heeft dan verwacht. Voor de start was hij nog de uitgesproken favoriet en had hij ook nr 1 overall draft buzz rond zich hangen. De Sooners zijn 5-0, wat gaat er dan mis dat Rattler enkele weken geleden zelfs uitgefloten werd door zijn eigen fans? In week 1 ontsnapten de Sooners al met een 40-35 comeback win tegen de nietige Tulane Green Wave en vorige week nog hadden ze een video review nodig om 37-31 te winnen van de Kansas State Wildcats. De roep om freshman QB Caleb Williams (zuiderser wordt een naam niet) was zelfs luid en duidelijk te horen op de tribunes.

Rattler vorig jaar nog met de Golden Hat en uiteraard de Horns down.

Rattler kwam tegen Kansas State al wat meer op dreef dan de weken daarvoor. Als hij goed begint te draaien, zal dat ook voor RB Kennedy Brooks voordelig zijn, die had vorige week nog ruim 6 yards per carry. De Longhorns hebben een abominabele run defense (106de van heel het land), en dan weet je dat Brooks opportuniteiten zal krijgen.

De Longhorns verloren enkele weken geleden nog verrassend van de Arkansas Razorbacks, en sindsdien hebben ze QB Hudson Card vervangen door de oudere Casey Thompson. En het moet gezegd worden dat dit gewerkt heeft. Sinds die wedstrijd scoorden de Longhorns 58, 70 en 32 punten. De echte test zal echter pas komen tegen de Sooners. Waar we zeker naar uitkijken, is de prestatie van Longhorn RB Bijan Robinson, een toekomstigde day 2 pick in de NFL. Hij had vorige week nog 216 rushing yards op 35 attempts, dan weet je dat hij met die Derrick Henry cijfers het hoofdwapen van de Longhorns is. Robinson is wel één van zijn main blockers kwijt, OT Denzel Okafor is out for the season. Oklahoma is de 13e run defense van het land, het zou dus wel eens kunnen dat de wedstrijd hier beslist wordt.

Ondanks het verschil in rankings, is Oklahoma niet de uitgesproken favoriet. In de Red River Rivalry kan het altijd spoken, en wij durven ons geld niet op 1 van beide teams zetten. Dat zou dus wel eens een spannende wedstrijd kunnen opleveren, en dat op een zaterdagavond. De over/under staat op 64 en Texas is slechts een 3 point dog. Je TV afstellen op ABC of ESPN vanaf 18h op zaterdag!

Andere interessante matchups

nr 13 Arkansas Razorbacks @ nr 17 Mississippi State Bulldogs: 18h, ESPN

nr 2 Georgia Bulldogs @ nr 18 Auburn Tigers: 21.30h, ESPN

nr 4 Penn State Nittany Lions @ nr 3 Iowa Hawkeyes: 22h, FOX

Tot volgende week!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s