College Football week 10

Welkom weer op deze 2 wekelijkse college football update. Het voorbije weekend zat vol met goede wedstrijden, waarvan er velen ook spannend bleven tot aan het gaatje. De slag om Michigan tussen de nr 8 Michigan State Spartans en de nr 6 Michigan Wolverines werd nipt gewonnen in het voordeel van de Spartans. Waarschijnlijk weer geen playoffs dus voor de Wolverines, terwijl de Spartans met 8-0 stilaan aanspraak kunnen gaan maken op de BIG10 titel als ze binnen enkele weken ook Ohio State kunnen afhouden. Nr 4 Oklahoma won deze keer eens wel gemakkelijk. De Sooners wonnen onder leiding van hun rookie QB Caleb Williams gemakkelijk van de Texas Tech Red Raiders en zijn ook 8-0. Van ongeslagen teams gesproken, er zijn er nu nog 6. Naast Michigan State en Oklahoma hebben ook de Georgia Bulldogs, de Cincinatti Bearcats, de Wake Forest Deamon Deacons en de onverwachte University of Texas San Antonio Roadrunners (jawel) nog niet verloren.

Wat geeft dat voor de rankings? Wel, vanaf nu moeten we met 2 woorden, of liever met 2 rankings spreken, want de eerste College Football Playoff Rankings zijn dinsdag uitgekomen. Voor wie het niet meer weet van onze intro in augustus, de eerste 4 in deze playoff rankings spelen op het einde van het seizoen ook daadwerkelijk deze playoffs. En daar zaten wat verrassingen tussen. Je kan zien dat er best grote verschillen zijn tussen de AP en de Playoff rankings.

Wij durven deze ranking gerust een schande noemen. De Cincinatti Bearcats hebben al 2 seizoenen op rij geen enkele reguliere seizoenswedstrijd verloren, en toch krijgen ze geen respect van het playoff committee. Dat Michigan State hen als BIG10 ongeslagen team nog voorbijgaat, valt nog te begrijpen, maar zowel de Alabama Crimson Tide en de Oregon Ducks hebben een beschamende verliespartij tegen een ongerankt team op hun CV staan, en horen niet voorbij de Bearcats te springen. Deze ranking toont aan dat een Group of 5 school nooit in de playoffs kan geraken, omdat het zogezegd geen sterk speelschema kan hebben. Dat de Bearcats de nr 10 Notre Dame Fighting Irish geklopt hebben, lijkt blijkbaar geen waarde te hebben. Het lijkt erop dat alleen geld telt en dat de zelfde grote scholen elk jaar in de playoff moeten staan. Winnen of verliezen lijkt niet mee te tellen, enkel wie je bent. Wel, bij deze een welgemeende fuck you aan het playoff committee van dit jaar. Voor de rest van het jaar ga ik dan ook de AP poll rankings gebruiken als ik het over teams heb. <End rant>

Game of the week: Alabama Crimson Tide vs LSU Tigers

Dat brengt ons naadloos bij de game of the week. Andere jaren zou deze wedstrijd een absolute topper in het college football geweest zijn, maar dit jaar staat Alabama op 3 in de rankings en LSU is nergens te bespeuren. De Crimson Tide is dan ook 7-1 terwijl de Tigers een anoniem seizoen draaien met hun 4-4 record en zelfs een losing 2-3 in de SEC. Waar zijn de jaren van Joe Burrow, Jamar Chase, Clyde Edwards Helaire en andere Justin Jeffersons naartoe? Waarschijnlijk zijn ze allemaal samen met hun voormalige OC Joe Brady de deur uit gegaan die nu ook in de NFL zit bij de Carolina Panthers. Het seizoen begon al dramatisch voor de Tigers toen ze op de openingsspeeldag verloren van de UCLA Bruins, maar daarna volgden nog 3 kansloze verliespartijen, waaronder een beschamende 42-21 tegen de Kentucky Wildcats. Enig lichtpuntje was de winst tegen de nr 20 Florida Gators. Absoluut dieptepunt was echter de mid season aankondiging dat HC Ed Orgeron na dit seizoen moet opstappen. Orgeron had oa. aan aan tankstation een vrouw proberen te versieren die niet alleen zwanger was, maar ook de vrouw was van een “high ranking LSU official”. Daarnaast ook nog het feit dat de pickups van “swinging bachelor” Coach O hun kinderen mochten meenemen naar de training van de Tigers om mee toe doen met de atleten, en je weet al dat dit niet goed zou aflopen. Geaux Tigers, Coach O.

Over naar de teams dan. Oprechte vraag: heeft LSU een kans? Eigenlijk niet. De wedstrijd is in Alabama en niet in hun eigen luidruchtige Death Valley, Dat speelt al in het nadeel van de Tigers. Hun QB, de onbekende sophomore met de oersaaie naam Max Johnson die dit seizoen average stats laat zien, zal de beste wedstrijd van zijn leven moeten spelen. Wie dat ook zal moeten doen is RB Tyrion Davis-Price. Tegen Florida had hij een topwedstrijd met 287 yards en 3 TDs. Helaas leek dat een uitzondering, want de rest van het jaar hebben de Tigers slechts 77 yards per wedstrijd over de grond.

Bij Alabama moeten hun toppers van dit jaar gewoon op de afspraak zijn om te kunnen winnen. Dat wil zeggen dat sophomore QB Bryce Young moet verder doen met zijn 26TDs vs 3 INTs. Hun verliespartij tegen de Texas A&M Aggies was zowat de enige smet op zijn seizoen tot nu, maar toen ging heel het schip mee onder. LSUs run defense is niet om over naar huis te schrijven, dus het zou wel eens kunnen dat Young eens niet alles naar WR John Metchie zal gooien, maar eerder de bal zal afgeven aan RB Brian Robinson. Met zijn 5 yards per run doet hij het goed maar niet schitterend, maar als senior RB is dat meer dan behoorlijk. Als we HC Nick Saban een beetje kennen, zal hij trachten om deze wedstrijd al voor de rust in een beslissende plooi te hebben. Wij als neutrale kijker en Cincinatti Bearcats fan hopen wel op het omgekeerde! De wedstrijd is vanaf middernacht te volgen op ESPN.

Andere interessante wedstrijden:

nr 17 Mississippi State Bulldogs at Arkansas Razorbacks: 21h, SEC Network (ESPN)

nr 13 Auburn Tigers at nr 14 Texas A&M Aggies: 20.30h, CBS

nr 3 Michigan State Spartans at Purdue Boilermakers, 20.30h ABC

nr 5 Ohio State Buckeyes at Nebraska Cornhuskers, 17h, FOX

Tot volgende keer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s