De Belgische footballcompetitie (BAFL) is deze week uitgedraaid op een stevige sisser. Zaterdagavond werd de halve finale tussen de Limburg Shotguns en Brussels Tigers stilgelegd wegens een zware blessure bij de Tigers. Bij de behandeling bleek dat de verplichte ambulancedienst ontbrak in het stadion, waarna de Tigers de wedstrijd weigerden uit te spelen. Dinsdag besliste de BAFL om de wedstrijd komende zondag te herspelen, maar dat stootte op een boycot van de Tigers. Daardoor zouden de Shotguns rechtstreeks naar de Belgian Bowl mogen, ware het niet dat ook die tegenstander Brussels Black Angels beslisten om de finale te boycotten.
Flashback naar zaterdagavond. De Limburg Shotguns ontvingen in het eigen Mijnstadion in Beringen de Brussels Tigers voor de halve finales van de minicompetitie van de BAFL. Op de Facebookpagina van de Limburgers werd de wedstrijd live uitgezonden, al werd de video na alle calamiteiten wel offline gehaald. De thuisploeg kwam 14-0 voor in het tweede kwart toen een speler van de Brussels Tigers neerging met een vermoedelijke hoofdblessure. Toen pas bleek dat de ambulance, die normaal gezien verplicht moet aanwezig zijn bij een wedstrijd van de BAFL, ontbrak. “Dit werd niet opgemerkt door onszelf, de officials en de Tigers”, stelden de Shotguns dinsdag in een statement. “Pas toen de blessure viel, stelden we vast dat de vooraf gereserveerde ambulance niet aanwezig was. In een eerste reactie werd een noodambulance opgebeld, nadien bleek uit navraag dat de vooraf gereserveerde ambulance door een planningsfout bij hen op weg was naar de wedstrijd.” Voor de Tigers was de maat toen reeds vol: zij wilden de wedstrijd niet verder spelen. Met of zonder ambulance, stellen de Shotguns. “De wedstrijd kon na de blessurebehandeling verdergezet worden met een medische crew en ambulance langs de zijlijn.”
Het kwaad was echter al geschied: de Tigers speelden niet verder, waardoor de wedstrijd stopte. De BAFL zou beslissen over het lot van die halve finale: het forfait van de Shotguns wegens het ontbreken van de ambulance of het herspelen komende zondag. Op de onderhandelingstafel van die beslissing lag onder meer het precedent van een week eerder. Toen startte de wedstrijd Ghent Gators-Brussels Tigers ook zonder een ambulance, maar kwam die de tweede helft van de wedstrijd wel opdagen. De BAFL besliste uiteindelijk de halve finale te herspelen op 21 november, komende zondag.
Boycot
Niet naar de zin van de Tigers, die op sociale media postten dat ze de wedstrijd niét zouden herspelen. “Dit korte seizoen met vijf teams heeft meerdere verrassende beslissingen van de Raad van Bestuur gezien”, stellen de Brusselaars. “We hebben geleerden dat een administratieve nalatigheid bij een transfer bestraft wordt met een forfait, terwijl een gebrek aan veiligheid van de spelers leidt tot het herspelen van een wedstrijd op het terrein van het team in fout. In het belang van onze spelers en hun veiligheid beslissen wij om niet langer deel te nemen aan activiteiten van de BAFL totdat de veiligheid van de spelers opnieuw gegarandeerd kan worden.” De geblesseerde speler in kwestie werd overigens naar het ziekenhuis overgebracht, maar kon diezelfde avond wel opnieuw naar huis. Hij werd verzorgd wegens een hoofdblessure.
De boycot van de halve finale zou geleid hebben tot een rechtstreekse kwalificatie van de Shotguns richting Belgian Bowl, maar de tegenstander in die Bowl besliste om ook “neen” te zeggen tegen die match. De Brussels Black Angels sloten zich aan bij het andere Brusselse team in hun zorgen rond veiligheid. “Wij nemen de veiligheid van onze spelers hoog op”, stellen de Angels. “De liga nam meermaals onvoorstelbare beslissingen als de laatste, die geen rekening houden met de fysieke integriteit van onze spelers.” Ook zij willen garanties dat “spelersveiligheid opnieuw hoogste prioriteit” is.
Reactie BAFL
Geen halve finales in de ingekorte BAFL-najaarscompetitie dus, en meteen ook geen Belgian Bowl als het van de teams afhangt. “De BAFL heeft zich bewust onthouden van online communicatie om geen verdere polemieken te creëren”, klinkt het bij de federatie. “Er is overleg met de teams in de hoop de Belgian Bowl te kunnen laten doorgaan, maar de kans schat ik momenteel eerder klein in. Een doorbraak is niet dichtbij en wellicht moet dit weekend de knoop doorgehakt worden.” De BAFL heeft spelersveiligheid wel degelijk hoog zitten, klinkt het. Maar afgelopen zaterdag bleek een samenloop van omstandigheden. “Het thuisteam is verplicht om een medische post te voorzien. Dat hoeft niet noodzakelijk een ambulance te zijn, dit kan ook een crew zijn die aan bepaalde voorwaarden voldoet. Dit moeten we nog duidelijker omschrijven in het competitiereglement en vooral wanneer deze checks moeten gebeuren. Dit is een les voor ons als liga. We kunnen het niet veroorloven om een speler die hulp nodig heeft, niet die nodige hulp aan te bieden. De verantwoordelijkheid ligt bij verschillende partijen, waaronder wijzelf door die onduidelijke omschrijving. We werken dan ook achter de schermen al aan een verduidelijking van de regels met externe personen.”
Er wordt vooral met de vinger gewezen tussen de verschillende kampen. Dat beseft ook de BAFL. “We hebben maandag een lange meeting gehad met alle betrokken partijen. De meest objectieve oplossing voor ons was herspelen, Inderdaad gebeurde hetzelfde bij de Ghent Gators. Toen werd er correct gewacht op de medische crew. Nu werd er wellicht in een emotionele opwelling een beslissing genomen om de wedstrijd af te breken. Niet onbegrijpelijk, aangezien de toestand van de speler onduidelijk was op dat moment. Alleen is het heel jammer dat de volledige situatie nu op de spits gedreven wordt. Dat lijkt niet nodig. Deze kleine sport komt nu heel verdeeld over, en de sport verdient dit niet. Opnieuw: het is een samenloop van omstandigheden maar we hopen nog op een oplossing. Net daarom werd de communicatie intern gevoerd met de teams.”
Laurens Van Heuverswijn // freelance journalist Het Nieuwsblad