College Football week 12 preview

Beter laat dan nooit, maar uw redacteur perst er nog net een college football preview uit, want we zitten wel in crunch time van het seizoen. In onze game van de week gingen de Oklahoma Sooners onderuit tegen de Baylor Bears, en daarmee zitten de playoff kansen van de Sooners meteen weer netjes in de koffer tot volgend jaar. We zitten met nog slechts 3 ongeslagen scholen. Uiteraard de top dogs de Georgia Bulldogs op nr 1, de Cincinatti Bearcats op nr 3 (in de AP Poll, op 5 in de playoff rankings). Op 15 in de AP poll vinden we de University of Texas San Antonio Roadrunners terug, maar deze zijn geen factor voor de playoffs. De Bearcats schuiven dus op naar een plaats die net buiten de playoff plekken valt, en zijn dus toch nog in de running voor 1 van die begeerde plaatsen. Al moet daar toch nog één en ander voor gebeuren. Eerst en vooral moeten ze best elke week overtuigend winnen. Om te beginnen tegen de SMU Mustangs deze week, maar vooral de conference championship game van de American Conference zal belangrijk zijn. Naar alle waarschijnlijkheid wachten daar de Houston Cougars, en die zijn op dit moment ook gerankt op 24 in de playoff rankings. Als ze ook hen kunnen kloppen, zullen ze naast Notre Dame ook een tweede quality win op hun CV hebben staan. Van de Notre Dame Fighting Irish gesproken, het is voor de Bearcats ook belangrijk dat zij blijven winnen en zo hoog mogelijk eindigen in de rankings. Nu staan ze nog op 8, maar er zijn ploegen voor hen die tegen elkaar moeten.

Het andere deel dat de Bearcats zou helpen, is een verlies van 1 van de 3 teams die nog voor hen staan. En dan hebben we het natuurlijk niet over Georgia. Zowel de Alabama Crimson Tide als de Oregon Ducks en de Ohio State Buckeyes hebben gerankte tegenstanders op het menu staan deze week. Als 1 van deze 3 ploegen een 2e verlies opraapt deze week, zullen de Bearcats naar alle waarschijnlijkheid over hen naar een playoff plek springen. Alabama ontvangt in het eigen Bryant – Denny stadion de nr 21 Arkansas Razorbacks. De aandachtige lezer weet dat dit de favoriete ploeg is van uw redacteur, dus wij hebben een dubbele reden om voor Arkansas te supporteren. De Razorbacks hebben niets te verliezen en waren dit jaar soms red hot, maar ook bij tijden ice cold. Na 3 nederlagen op rij zakten ze weg uit de rankings, maar nu zitten ze weer op een win streak van 3 weken, waaronder de lastige verplaatsing naar de LSU Tigers vorige week. Sterspeler en toekomstige 1st round pick bij de Razorbacks om in de gaten te houden is WR Treyvon Burks. Te volgen op CBS vanaf 21.30h! Woo Pig Sooie!

De nr 3 Oregon Ducks hebben een lastige verplaatsing naar de nr 23 Utah Utes (origineel gevonden jongens). Dit heeft alle schijn van een trap game. In Vegas zijn de Utes zelfs favoriet met -3. In theorie zijn het dus de Ducks die voor de upset moeten zorgen. Te volgen vanaf 01.30h vannacht op ABC.

AFCB Game of the Week: nr 7 Michigan State Spartans vs nr 3 Ohio State Buckeyes

Een belangrijke clash in de BIG10 deze week met meerdere implicaties. Voor beide ploegen zijn er nog playoff kansen, maar ook in de BIG10 West kan dit belangrijk zijn. Ohio State is 7-0 in de BIG10 en de Spartans 6-1. Bij een overwinning van de Spartans hebben zij dus de tie breaker om naar het BIG10 Championship te gaan. Als je geen conference champion wordt, kan je elke playoff kans wel vergeten. Hoge stakes dus! Voor de Buckeyes helpt het wel dat de wedstrijd in de eigen Horseshoe gespeeld wordt, ze zullen meer dan 100 000 fans aan hun zijde hebben. Een niet te onderschatten thuisvoordeel!

Bij beide ploegen staat er een Heisman kandidaat aan de aftrap. Bij de Buckeyes is dat uiteraard QB CJ Stroud. De Buckeye offense heeft een gemiddelde van meer dan 8 yards per play, en dat verraadt al dat ze vooral gooien en minder runnen. Vooral in de wedstrijd tegen de Purdue Boilermakers was Stroud on point met zo maar even 5 TDs! Hij kan rekenenen op een brede WR room die geleid wordt door 3 man: Garrett Wilson (53 catches), Chris Olave (51), en Jaxon Smith-Njigba (59).

Aan de andere kant staat dus ook een kandidaat Heisman winnaar, maar de Spartans moeten het niet van hun QB of WRs hebben, maar van RB Kenneth Walker. Walker heeft in de BIG10 wedstrijden een ongelooflijk gemiddelde van 159 yards per wedstrijd. Om hem te laten shinen, is het wel zaaks om de wedstrijd kort te houden. Ohio State heeft dit seizoen nog niet meer dan 113 rushing yards toegelaten, dus 1 van die 2 statistieken zal eraan moeten gaan. Niet alleen Walker, maar ook QB Payton Thorne en de Oline zullen op de afspraak moeten zijn. De Buckeyes pass rush is bij de beste van het land, en de Spartans hebben dan weer slechts 16 sacks toegelaten dit jaar. Something’s gotta give!

Normaal gezien zou je hier een vlotte Buckeye overwinning verwachten, maar de Spartans kunnen vaak iets extra op verplaatsing. Meestal zijn de Michigan Wolverines dan het slachtoffer, maar de Buckeyes zullen er toch niet helemaal gerust op zijn. De wedstrijd start om 18h en is te volgen op ABC!

Andere interessante wedstrijden

Iowa State Cyclones at nr 13 Oklahoma Sooners: 18h, FOX

nr 11 Baylor Bears at Kansas State Wildcats: 23.30h, Fox Sports 1

Georgia Tech Yelllow Jackets at nr 8 Notre Dame Fighting Irish, 20h, NBC

Tot volgende week!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s