College Football week 13: Rivalry Week

Sad but true: college football zit in zijn laatste week van het reguliere seizoen. Say what?! Yup, dat is weer voorbij gevlogen, maar voor sommige ploegen kan je zeggen: “The best is yet to come”. Dat kan je niet zeggen van de Oregon Ducks, zij gingen zaterdagnacht nog de boot in tegen de Utah Utes. Bedankt trouwens aan onze trouwe lezer Toby om te wijzen op de betekenis van die nickname! We hadden het hier vorige week nog over dat de Utes voor Vegas favorieten waren, en dat is ook zo gebleken. Een 38-7 pak slaag maar liefst en bye bye playoff hoop voor de Ducks en bij uitbreiding heel de PAC-12. Het verlies van de Ducks is een goede zaak voor enkele andere teams, met name de Cincinatti Bearcats. Cincinatti heeft met zijn minder sterk speelschema stijlpunten nodig, en die haalde het met een 48-14 win tegen de SMU Mustangs, die toch 8-2 waren. De Bearcats zijn met 11-0 nu al 2 jaar ongeslagen in het reguliere seizoen en QB Desmond Ridder krijgt top 50 NFL Draft buzz. In de PO ranking staan ze momenteel 4e, maar er kan nog veel gebeuren. De nr 5 Notre Dame Fighting Irish wonnen met maar liefst 55-0 van de Georgia Tech Yellow Jackets van onze landgenoot Sylvain Yondjouen. In de 2e helft had Sylvain wel een sack en een forced fumble. De Alabama Crimson Tide won spijtig genoeg met 42-35 van de Arkansas Razorbacks. De Tide werden geleid door QB Bryce Young die een superdag had met 559 yards en 5 TDS. WR Jameson Williams maakte de Razorbacks secondary gewoon belachelijk en raapte onderweg 190 receiving yards en 3 TDs op. Mede 1st round talent John Metchie deed ook zijn best 10 gevangen passes voor 173 yards. Een verdiende overwinning van Alabama, al deden de refs soms iets te hard mee. Een punt van zorg is wel de Alabama defense. 35 punten thuis om de oren krijgen zijn ze niet gewoon in Tuscaloosa. Met de Iron Bowl tegen de Auburn Tigers in het vooruitzicht kunnen ze maar beter terug wat stijlpunten oprapen. Als de Tide in de SEC Championship game zwaar zou verliezen tegen Alabama; zou men terecht de vraag kunnen stellen of de troepen van Nick Saban wel een 2e kans verdienen.

In onze AFCB Game of the week maakten de Ohio State Buckeyes al vroeg brandhout van de nr 7 Michigan State Spartans. Het werd in totaal 56-6 voor Ohio State. QB CJ Stroud maakte indruk! We zijn meestal niet stat happy, maar check dit: 32/35 voor 432 yards en 6 TDs. En dat in 1 helft (!), want na de rust kreeg Stroud ook rust en mochten de backups de rest opsoppen. Yikes! En dan mogen we niet vergeten dat Stroud een freshman is die we dus pas binnen 2 jaar in de NFL gaan zien. Ohio State stijgt met stip in de rankings naar nr 2, maar heeft nog 1 zware klip te omzeilen, en deze volgt in onze AFCB Game of the Week! Het is nl Rivalry Week, en dan spelen veel ploegen tegen hun meest gehate tegenstander. Voorbeelden genoeg zullen volgen in de wedstrijden die we aanbevelen onder onze game of the week.

AFCB Game of the Week: nr 2 Ohio State Buckeyes at nr 6 Michigan Wolverines

The Game. Als je de bijnaam van deze wedstrijd hoort, kan je al raden hoe verhit deze wedstrijd wel niet is. Vorig jaar werd deze wedstrijd door Corona voor het eerst in 102 jaar niet gespeeld, dus men zal er nog harder dan anders naar uitkijken. Het is al even geleden dat deze rivalry nog enige vorm van betekenis had. De laatste jaren laten de Wolverines het afweten en is het meestal een wedstrijd die de Buckeyes niet meer mogen verliezen op weg naar een mogelijke playoff plaats. Dat laatste is nu ook weer het geval, maar dit jaar staat er voor de Wolverines ook nog iets op het spel. Net als de Buckeyes zijn zij 10-1 en de winnaar van deze wedstrijd mag naar de BIG10 Championship game. Voor de verliezer zit het regulier seizoen er op en daarmee ook hun playoff kansen. De ploeg die zaterdag en de week erop in Indianapolis wint, gaat zeker naar de playoffs. Zeggen dat er iets op het spel staat, is dus een understatement van jewelste.

Check zeker de laatste TD van Stroud, die aantoont dat de Michigan D echt nergens was die zaterdag.

Laten we de ploegen even van naderbij bekijken. Vorige week vertelden we al over het triumviraat van WRs bij Ohio State die onstopbaar lijken. We hebben het dan over Jaxon Smith Njigba, Garret Wilson en Chris Olave. Alle 3 zitten ze rond de 1000 yards met Smith Njigba op kop, maar het is Olave die de WR corps leidt met 13 TDs, terwijl Wilson er 11 heeft en Smith Njigba 6. Begin dus maar eens te verdedigen op dit driekoppig monster. Als je je shutdown corner op 1 van hen zet, lopen de andere 2 weer los. Michigan zal hier toch snel een antwoord op moeten vinden. Michigan State had dat vorige week duidelijk niet, geen verrassing als je weet dat de Spartans 130ste staan van de 130 FBS teams in passing defense. De Wolverines staan op 8 in deze rankings, een vroege blowout zoals vorige week zou dus vermeden moeten kunnen worden.

Als we andere interessante matchups binnen de matchup gaan zoeken, komen we uit bij de Ohio State DL en de Micgigan DL. Om die NFL kaliber WRs van Ohio State van het veld te houden, is het belangrijk voor Michigan om de wedstrijd kort te houden en dus de run en de klok het werk te laten doen. De Oline zal dus gaten moeten trekken voor RB Hassan Haskins; die hopelijk voor hen weer een 100 yard game kan afleveren. Ohio State verloor eerder dit jaar al van de Oregon Ducks in een wedstijd waar de Ducks voor meer dan 250 yards rushten, dus de Wolverines moeten het daar gaan zoeken. QB Cade McNamara moet doen waar hij goed in is: een game manager zijn ipv risico’s nemen en de fouten beperken. Het is niet toevallig dat hij zijn laatste INT gooide in de verlieswedstrijd tegen Michigan State. Dat klinkt eenvoudig, maar doen ze dat niet zullen de Buckeyes vrij eenvoudig met de overwinning gaan lopen.

Oh ja, nog dit: de wedstrijd is in Michigan, en dat wil zeggen dat Michigan Stadium, aka de Big House tot de nok zal gevuld zijn met rond de 110 000 fans. Die gaan dus wel wat lawaai kunnen maken. Voor de nerds: beide teams zitten ook bij de beste marching bands ter wereld. Je zal dus regelmatig de bekende Michigan fight song op de achtergrond horen. Go Blue! De wedstrijd is te volgen op FOX vanaf 18h.

Andere interessante rivalry games

Bedlam: nr 10 Oklahoma Sooners at nr 7 Oklahoma State Cowboys : 01.30h, ABC

The Iron Bowl: nr 3 Alabama Crimson Tide at Auburn Tigers: 21.30h, CBS

The Civil War: Oregon State Beavers at nr 11 Oregon Ducks: 21.30h, ESPN

Clean, Old Fashioned Hate: nr 1 Georgia Bulldogs at Georgia Tech Yellow Jackets: 18h, ABC

The Palmetta Bowl: nr 23 Clemson Tigers at South Carolina Gamecocks: 01.30h, SEC Network

Nog een extraatje: de Egg Bowl tussen Ole Miss en Mississippi State was al op donderdag, maar wie kan vergeten hoe huidig NY Jet Elijah Moore die DK Metcalf wou nadoen en zo een bijna zekere OT weg plaste.

Tot volgende week; dan is het Championship Week!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s