College Football: Championship Week

Rivalry week review

We kunnen terugkijken op een wilde week in College Football. Onze AFCB Game of the Week stelde niet teleur. Toen om 18h Belgische tijd de TV aanging en het stadion van de Michigan Wolverines zich in een sneeuwbui hulde, wist je dat het interessant kon worden. We hadden vorige week al gezegd dat de Ohio State Buckeyes vooral rekent op zijn air raid met QB CJ Stroud en de 3 WRs Jaxon Smith Njigba, Chris Olave en Garrett Wilson. Je moet geen kenner zijn om te weten dat die tactiek minder goed werkt als het koud is, sneeuwt en er ook nog eens een stijve bries staat. Bovendien speelde Michigan thuis, en de 107 000 Wolverine fans roken al snel bloed nadat hun team 7-0 voorkwam. De Buckeyes spartelden nog wel even terug, maar waren vooral in de tweede helft op achtervolgen aangewezen. Michigan RB Hasssan Haskins rukte de Ohio State run defense aan gort met maar liefst 5 TDs. Zo deden de Wolverines wat hun beste kans was op de winst: houd de wedstrijd kort en houd CJ Stroud van het veld. De eindstand 42-27 was verdiend, dat moesten zelfs de Buckeyes toegeven. Wat volgde was een wilde feestnacht in Ann Arbor. De Wolverines stijgen naar 2 in de playoff rankings, de Buckeyes hebben plots niets meer om voor te spelen en kunnen afwachten welke New Year’s Six Bowl Game er voor hen uit de bus zal komen.

Ook enkele andere wedstrijden waren van belang voor de playoffs. Zo wonnen de Cincinatti Bearcats vrij eenvoudig van de East Carolina Pirates, en staan ze nog steeds op de 4e plek in de playoff rankings. Zaterdag kunnen ze die plek kracht bijzetten door nr 21 Houston Cougars te kloppen in de American Coference Championship game. Of ze op die 4e plek gaan blijven staan, zal vooral van 2 ploegen afhangen. De eerste zijn de Oklahoma State Cowboys. In de Bedlam game sloten ze hun knap seizoen af met een 37-33 overwinning tegen hun aartsrivalen, de Oklahoma Sooners. De Cowboys zijn 11-1, staan nu op de 5e plek in de ranking en hijgen dus in de nek van Cincinatti. Als ze zaterdag de BIG12 Championship game tegen de nr 9 Baylor Bears kunnen winnen, maken ze een sterke kans op een playoff plaats. Ook dat kan bvb weer afhangen van wat de Alabama Crimson Tide doet, maar later daarover meer in onze AFCB Game of the Week.

Coaching Carrousel

Dat college coaches veel geld verdienen, hebben we al eerder aangehaald, maar wat er nu gebeurt, verrast ons toch nog. De succesvolle Oklahoma Sooners coach Lincoln Riley verhuist naar Los Angeles om daar de USC Trojans weer op het juiste pad te krijgen. Hij doet dat wel niet voor niets: oordeel zelf maar:

Niet slecht. Notre Dame Coach Brian Kelly moet gedacht hebben dat hij dat ook wel wilde, en pakte nog voordat beslist is of de Fighting Irish een plaats gaan krijgen in de playoffs zijn boeltje en verhuisde naar de LSU Tigers. Het was best een koud vertrek, iets wat Kelly blijkbaar al op eerdere scholen gedaan heeft. Soms lijkt het alsof die coaches niet beseffen dat ze naast coach ook leraar zijn voor veel van de spelers, die trouwens geen cent verdienen aan hun college carrière. Ook nog kort vermelden dat Louisiana Ragin’ Cajuns coach Billy Napier de nieuwe HC van de Florida Gators wordt. Dat is dan wel weer een move waar we wel achter kunnen staan. Een coach die een kleine school met bescheiden middelen toch naar goede resultaten heeft geleid. In onze podcast aflevering 72 gaan we wat dieper in op deze coaching frenzy. Check it out!

AFCB Game of the Week: Georgia Bulldogs vs Alabama Crimson Tide

De wedstrijd waar we al een heel seizoen op zitten te wachten: de SEC Championship Game tussen de Bulldogs en de Tide, tussen HCs Kirby Smart en Nick Saban. Georgia is als een sloophamer door het seizoen gegaan. Ze zijn de onbetwiste nr 1 in College Football and it’s not even close. In week 1 wonnen ze nog vrij moeizaam van de Clemson Tigers, maar sindsdien zetten de Bulldogs bijna altijd minstens 35 punten op het bord en kregen ze bijna niets tegen. Zo wonnen ze met 62-0 van de Vanderbilt Commodores, met 37-0 van de Arkansas Razorbacks, 34-7 van de Florida Gators en 34-10 van de Auburn Tigers. Dat zijn allemaal SEC scholen waar er enkele van gerankt waren ten tijde van die pandoering. Wat is nu de kracht van Georgia? Het is historisch geen QB school, maar eerder RB U en een school die teert op een sterke defense. En boy is die sterk dit jaar. Geen enkele school scoorde meer dan 17 punten tegen hen, ze laten gemiddeld slechts 7 punten per wedstrijd toe en een minimale 3.7 yards per play. Op offense is de onbekende QB Stetson Bennett de leider van het team, en die doet dat vrij foutloos met 21 TDs en slechts 5 INTs. Je kan ook zeggen: slechts 21 TDs. Om zoveel punten te scoren, weet je al dat er veel over de grond zal komen. Check dus zeker de diepe RB stal die de Bulldogs hebben.

Over Bama hebben we ondertussen genoeg gezegd en geschreven, maar toch even terug naar afgelopen weekend. Voor de 3e keer op rij ontsnapten de Tide aan een nederlaag door nipt te winnen, maar nu was het iets te krap om je nog goed bij te voelen. In de Iron Bowl wonnen ze pas na 4 OTs tegen de Auburn Tigers, in een wedstrijd die Auburn nooit mocht verliezen. De Tide reizen dus met dichtgeknepen billen naar Atlanta. Heisman kandidaat Bryce Young zal op de afspraak moeten zijn, net als zijn WRs John Metchie en Jameson Williams. Nick Saban heeft nog nooit verloren van Kirby Smart, maar zaterdag zou het wel eens de eerste keer kunnen zijn. Georgia mag eigenlijk nog verliezen, dan zitten ze nog steeds in de playoffs. Voor Alabama is het win and you’re in. We vrezen een lichte blowout, maar misschien dat bij de Bulldogs de zenuwen toch ook wat gespannen zullen staan. Te volgen op CBS vanaf 22h!

Andere interessante matchups

We gaan er ons gemakkelijk vanaf maken en alle championship games in deze post gooien. Stiekem kijken we uit of de Michigan Wolverines niet nog zegedronken zijn en een steek laten vallen tegen de Iowa Hawkeyes. Het zou typisch Michigan zijn, dus toch maar oppassen. Voor de rest zitten hier geen slechte wedstrijden bij. De uitgestelde wedstrijd van de USC Trojans tegen de Cal Bears krijg je er gratis bij! Pick your spot and enjoy!

Tot volgende week voor de finale playoff rankings!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s