College Football Playoff Final

It ain’t over till the fat lady sings. En vanavond valt het doek over het college football seizoen. Net zoals andere jaren is het toch min of meer een anti-climax. De reden: de finale wordt (voor ons ’s nachts) op een maandag gespeeld. Net ook om die reden kijkt uw redacteur meestal niet live. Het valt wat in het midden van de week en nog belangrijker: niet op de heilige zaterdag van college football. Het voelt dan ook heel wrang als je dan zaterdag wel naar een NFL wedstrijd zit te kijken (Eagles vs Cowboys) die niet echt echt betekenisvol was. Maar goed: de fat lady moet dus nog zingen en dat is de volgende wedstrijd:

Nr 1 Alabama Crimson Tide vs nr 3 Georgia Bulldogs

That’s right: 2 teams van dezelfde conference spelen de finale vanavond in Indianapolis. Een dikke maand geleden op 4 december speelden deze 2 teams ook al tegen elkaar in het SEC kampioenschap en toen was Alabama te sterk met 41-24; een duidelijk verschil. Gedurende het reguliere seizoen leken de Bulldogs het sterkste team omdat ze de meeste tegenstanders gemakkelijk van het veld veegden en Alabama enkele matchen met de hakken over de sloot won. Alabama coach Nick Saban outcoachte duidelijk Georgia HC Kirby Smart en de Bulldogs kwamen nooit in de match. Met een maand extra voorbereiding, zijn de rollen dan nu anders?

Alabama is zoals geweten een vaak geziene gast in deze kampioenschapswedstrijden. Van de laatste 7 playof finales was Alabama er 6 keer bij. Enkel in 2019 stonden Joe Burrow, Justin Jefferson en Ja’Mar Chase en companie in de weg. 3 van die 6 finales gingen ook naar Alabama, dus winnen zijn ze wel gewend. Als we de voorganger van de playoff erbij nemen, de BCS championship game, kunnen we zien dat Alabama 9 keer in de laatste match van het seizoen stond sinds 2009 en 6 x won. Voor Georgia gaat er toch wat meer titelstress zijn, de laatste keer dat ze nog een keer de titel wonnen was in 1980. Toch is Georgia nog favoriet met een spread van -2.5.

Een mogelijk probleem voor Alabama is de afwezigheid van ster WR John Metchie III. QB Bryce Young won ondertussen wel de Heisman, maar hij moet het nu dus echt doen zonder zijn ster WR van het reguliere seizoen, en dat kan een probleem zijn. Gelukkig is daar nog de winnaar van de award voor beste WR van het seizoen: Jameson Wiliams.

In de halve finale tegen de Cincinnati Bearcats was dat alleszins nog geen probleem, want toen ging RB Brian Robinson Jr loos voor meer dan 200 yards. De key voor Georgia in het reguliere seizoen was de defense, deze keer zullen ze dus wel eens een keertje het truitje van Young vuil moeten kunnen maken met wat meer pass rush.

De sterkte van Georgia is dus degene waar we normaal gezien Alabama voor prijzen: de defense. De front 7 zou de beste ooit geweest zijn in de geschiedenis van het college football, en toch konden ze Young op 4 december niet sacken. Op offense staat de wat onbekende QB Stetson Bennet. Hij is vooral een goede game manager die we niet in een shoot out willen zien komen met Young, want dan gaat het weer de verkeerde kant op. We willen hier nog een keertje de loftrompet steken over Brock Bowers. Een naam als een klok en ideaal voor een bonk van een tight end, want dat is hij.

Wie gaat het halen? We denken nu Alabama omwille van de geschiedenis en de voorgeschiedenis van dit jaar, maar zouden er geen geld op durven zetten. Hopen op een spannende game! En zet deze volgend jaar aub op een zaterdag.

Te volgen op ESPN vanaf 02.00AM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s