College Football Week 1 Review

Week 1 (en 0) van het CFB seizoen zit er al op en we zagen meteen al enkele zeer goede wedstrijden. Tijd voor een korte recap van het afgelopen weekend.

Welke matchen kan je hier terugvinden:

  • Nebraska – Northwestern
  • West Virginia – Pitt
  • Penn State – Purdue
  • North Carolina – App State
  • Oregon – Georgia
  • NC State – East Carolina
  • Cincinnati – Arkansas
  • Houston – UTSA
  • Notre Dame – Ohio State
  • Utah – Florida

Nebraska Cornhuskers – Northwestern Wildcats

Week 0 zorgde onmiddellijk voor de eerste upset met Northwestern die 31-28 won van Nebraska. Deze nederlaag kwam er na de vreemde beslissing van Scott Frost om in het derde quarter voor een onside kick te gaan toen ze elf punten voorstonden. In Week 1 won Nebraska dan weer met 38-17 van FCS team South Dakota State, maar ook in deze game kon Scott Frost het niet laten en maakte hij een andere vreemde keuze met een mislukte squib kick.

West Virginia Mountaineers – Pitt Panthers

De eerste aantrekkelijke wedstrijd vond al snel plaats, met op donderdagnacht West Virginia die naar Pittsburgh (17) trok voor de Backyard Brawl. Pittsburgh won 38-31 na een thriller van een wedstrijd. QB JT Daniels (WVU) kon zijn ploeg niet leiden naar een overwinning tegen de rivaal, maar toonde al enkele flitsen van zijn kunnen. WR Kayden Prather had een onopvallende wedstrijd en liet zelfs een fumble toe, terwijl TE O’Laughlin slechts één reception had voor 32 yards. Linebacker Kpogba was dan weer betrokken in tien tackles. CJ Donaldson (RB) en wide receiver Ford-Wheaton waren de opvallendste spelers op offense bij WVU. Bij Pittsburgh had QB Slovis dan een iets betere wedstrijd met 308 yards. Running back Rodney Hammond Jr had een goede wedstrijd met 74 yards en twee TD’s terwijl WR’s Jared Wayne (89 yards met de langste 64 yards) en Konata Mumpfield (71 yards) ook opvielen. De conclusie van deze wedstrijd is dan ook dat Pittsburgh een potentieel waardige vervanger heeft voor Kenny Pickett terwijl West Virginia het dit jaar op QB pakken beter zal doen. Benieuwd naar wat beide teams nog kunnen tonen. Pittsburgh blijft op plaats 17 in de AP Poll

Voor wie de wedstrijd nog eens in verkorte vorm wil zien:

Penn State Nittany Lions – Purdue Boilermakers

De tweede wedstrijd die we kregen was de Penn State Nittany Lions die op bezoek gingen bij de Purdue Boilermakers. Ook deze was zeker de moeite om te bekijken en eindigde in een 35-31 overwinning voor Penn State. QB Sean Clifford kon niet overtuigen maar zette wel een 80-yard game winning drive op. Clifford voltooide net meer dan 50% van zijn passes maar gooide wel voor 282 yards en vier touchdowns (ook één pick six). Wide receiver Mitchell Tinsley was in zijn eerste wedstrijd al meteen belangrijk met zeven receptions voor 84 yards en een touchdown. Op defense was Joey Porter Jr (CB) de man van de avond met acht tackles en twee fumble recoveries. Bij Purdue gooide QB Aidan O’Connell 60 keer met de bal, waarvan er 30 aankwamen bij zijn receivers, goed voor 365 yards en één touchdown. De ster op offense was WR Charlie Jones die twaalf receptions had voor 153 yards en één touchdown. Purdue had de kansen om deze wedstrijd te winnen maar uiteindelijk zorgde ervaren rot Sean Clifford ervoor dat de Nittany Lions alsnog wonnen. De O-line van Penn State was evenwel niet goed en dit was te zien aan de running game (gemiddeld 3,4 yards per carry). Ook de defense had moeite om Purdue onder druk te zetten. Penn State komt net niet in de AP Poll Top 25, het telde deze week 21 stemmen minder dan nummer 25 Houston.

De volledige game kan je hier bekijken:

North Carolina Tar Heels – Appalachian State Mountaineers

Het North Carolina basketbalteam speelde op 22 december tegen Appalachian State en won toen met 70-50. Een gecombineerde score van 120 punten. In het football wilden de ploegen beter doen blijkbaar en eindigde de wedstrijd op maar liefst 63-61 (124 punten). Een ware shootout dus. QB Drake Maye lijkt een toekomstige first round draft pick, hij voltooide 24 van de 36 passes voor 352 yards en vier touchdowns. Hij liep ook twaalf keer voor 76 yards. Ook zonder sterspeler Josh Downs was de Tar Heels offense zeer productief. WR’s Kobe Paysour en JJ Jones haalden samen twaalf receptions voor 161 yards en twee touchdowns. Tight End Nesbit toonde ook al glimpen van zijn kunnen. De defense was wel, zoals de score doet blijken, net iets minder sterk. Zo liet deze in het vierde kwart maar liefst veertig punten toe! Het positief puntje is dan wel dat het App State tweemaal tegenhield op een two point conversion waardoor North Carolina toch aan het langste eind trok. QB Chase Brice had voor App State ook een zeer goede match met 25/36 completions voor 361 yards en zes touchdowns. Running back Nate Noel had een breakout performance met veertien rushes voor 116 yards en twee touchdowns. Samenvattend, de Tar Heels hebben een top offense maar om ver te geraken zal de defense toch serieus moeten verbeteren. Beide teams blijven unranked in de AP Poll top 25

Oregon Ducks – Georgia Bulldogs

Voor de gokkers onder ons, de over/under van deze match was 54,5. Zeer interessant, we zouden twee goede teams mogen verwachten in deze ranked matchup. De under heeft het nipt gehaald, want er werden 52 punten gescoord in deze match. Hiervoor moeten we de Oregon Ducks van Dan Lanning bedanken. Zij hadden een totale offday en konden behalve een 58 yard drive die eindigde in een field goal, niets op de mat leggen. De wiskundigen onder ons weten dan ook al dat Georgia een verbijsterende 49 punten op het bord zette. Dat kan je verwachten tegen een FCS team, maar niet tegen een team dat elfde staat in de AP rankings. 

QB van de Bulldogs Stetson Bennett toonde aan de wereld dat hij misschien ook wel verdiend om in de Heisman-discussie vernoemd te worden (368 yards en twee touchdowns). De running aanval van Georgia had het grootste aandeel in de overwinning: vier touchdowns, vier scorers. Dat noemen de werkdruk verdelen. Nu komen we tot het belangrijkste: de verdediging. Die toonde dat er amper een achteruitgang is met vorig jaar. DT Jalen Carter had geen enkel probleem met de offensive line van Oregon en de secondary maakte het iedere receiver lastig. Malaki Starks, de vijf sterren freshman safety, maakte enorm veel indruk. De combinatie tussen hem en Christopher Smith zal ook veel aanvallen twee maal doen denken over een diepe bal.

We kunnen het vrij kort houden over Oregon: alhoewel ze bijna de helft van het balbezit hadden, maakten ze nooit aanspraak op meer dan een field goal. QB Bo Nix toonde dat een verandering van omgeving geen positieve impact had op zijn prestaties. Hij gaat naar huis met twee interceptions en slechts 173 yards. Klein lichtpunt zijn wel zijn 37 rushing yards op acht pogingen, maar dat leverde weinig op. De op papier imposante verdediging met Noah Sewell en Justin Flowe gaat naar huis met schaamrood op de kaken. Iedere drive van Georgia eindigde in een touchdown totdat de backup QB van de Bulldogs overnam. Meer hoeft er niet verteld te worden. We zullen moeten wachten tot week 3 om deze ploeg te evalueren.

NC State Wolfpack – East Carolina Panthers

NC State wint deze derby. Dat is het positieve punt voor de Wolfpack. Wat bij de kijkers achterbleef was hoe ongelooflijk moeilijk ze het hadden tegen de Pirates van East Carolina, een ploeg uit de Group of Five. NC State stond al snel een touchdown in het krijt, maar had zijn achterstand gemakkelijk weggewerkt en zelfs een bonus van twee touchdowns genomen na onder andere een touchdown van de NC State special teams (blocked punt). Met nog vijf minuten te gaan in het derde quarter, slopen de Pirates tot op een touchdown van NC State. De verdediging hielden elkaar daarna in stand, met onder meer een interception van NC State QB Devin Leary. Met nog drie minuten te gaan in het vierde quarter, scoort ECU dan toch de verdiende en gelijkmakende touchdown. Of dat dachten we toch. ECU kicker Owen Daffer mistte de extra punt en zo was het toch nog maar 21 – 20 in het voordeel van NC State. HET IS NOG NIET GEDAAN. NC State had geen antwoord meer in huis en moest de bal afgeven aan East Carolina met nog 2:27 te gaan. Hieronder wat er gebeurt.

NC State trekt dus aan het langste eind, maar kom er wel met enorme schrik van af. Het gevolg is dat zij maar liefst vijf plaatsen zakken in de AP Poll, van 13 naar 18.

Cincinnati – Arkansas

KJ Jefferson is legit. De quarterback van Arkansas had tegen Cincinnati maar liefst drie touchdown passes en één touchdown run. Tel daarbij 223 yards in de lucht en 62 op de grond, en dan spreek je over een prestatie die je in de eerste draftronde kan duwen. Op die manier stuwde hij de Razorbacks richting een 31 – 24 overwinning.

De match tussen de Razorback en Bearcats was voordien een match die velen hadden aangestipt om te bekijken. Met recht en rede. Beide ploegen hebben zeer interessante spelers aan beide kanten van de bal. De eindstand toont dit ook aan. Cincinnati wist vooraf wel dat het een moeilijk seizoen zou worden na vorig jaar, maar lijkt toch een vervanger gevonden te hebben voor QB Desmond Ridder in Ben Bryant. Alhoewel zijn interception in het eerste quarter een score opleverde voor Arkansas in de daaropvolgende drive, had hij toch een goede game met 325 yards en 2 touchdowns.

Houston Cougars – UTSA Roadrunners

De eindstand van verraadt misschien al een beetje wat de teneur was van de match tussen de Houston Cougars en de UTSA Roadrunners: 37 – 35 in het voordeel van Houston. Nochtans was Houston een redelijk duidelijke favoriet bij aanvang van de match. Nadat ze een touchdown voorkwamen, werden er drie touchdowns van UTSA niet beantwoord. Pas in het vierde quarter konden ze terug op en over UTSA gaan en stond het 24 – 21 met nog 26 seconden te gaan. Dan kwam het moment van UTSA. In 23 seconden overbrugden ze 55 yards en kon hun kicker een 37 yard field goal binnentrappen. Overtime is het gevolg en ook daar maakten ze het onnoemelijk spannend. Maar liefst drie overtime periodes waren er nodig om Houston als winnaar aan te duiden. Houston kwam dus met de schrik vrij. QB Clayton Tune van Houston had drie touchdowns in de reguliere speeltijd en twee scoring runs in overtime. Hij heeft zijn ploeg dus naar de overwinning gedragen. 

Notre Dame Fightin Irish – Ohio State Buckeyes

Wie vooraf had gehoopt op een high scoring game door onze preview, is van een kale reis teruggekomen. In een zeer verdedigende partij tussen de Buckeyes en Fighting Irish trokken de mannen uit Ohio aan het langste eind: 21 – 10 was het verdict. Voor de Buckeyes is het niet zo erg dat er minder werd gescoord. Jaxon Smith Njigba viel snel uit in de partij, dus CJ Stroud speelde het meeste van de partij zonder zijn nummer 1 aanspeelpunt. Niet zo positief voor Stroud wel, want eigenlijk speelde die maar een ‘gemiddelde’ match, toch zeker voor iemand van zijn capaciteiten. Stemmen gaan op dat hij de Heisman kan vergeten na Notre Dame. Waar Ryan Day (head coach Ohio State) zich wel aan optrekt, is de compleet getransformeerde verdediging. Vorig jaar was die met tijden zeer slecht, tegen Notre Dame was die geniaal. De laatste zes drives van de Irish eindigden in allemaal in punts. Tommy Eichenberg eindigde de partij met 2 sacks, ook niet zo slecht. Voor Marcus Freeman was onmiddellijk de grootste test uit de grootste test. Met een buis keert hij terug naar huis, maar toch is dit niet zo dramatisch voor Notre Dame. Het was de tweede match voor hen onder nieuwe coach Freeman, dus die moet zijn ritme nog vinden. Het zal wel snel moeten komen, want in Week 4 en 5 mogen ze naar de Tar Heels en thuis tegen BYU. Op papier haalbare kaarten, tenzij Tyler Buchner opnieuw een kleine offday heeft (10/18 met 177 yards). Zo krijg je ster TE Michael Mayer nooit in de flow (5 catches voor 32yards).

Utah Utes – Flordia Gators

Eén van de latere wedstrijden op zaterdag, was die tussen de Florida Gators en de Utah Utes (7). Ook hier was spanning troef, met twee goede quarterbacks. Aan de kant van de Utes was er Cam Rising, die 22/32 passes voltooide voor 216 yards, één TD en één interception. Zelf liep Rising zeven maal voor 91 yards. Aan de andere kant had je ook zo’n rushing QB lopen, Anthony Richardson (hou hem maar in de gaten) liep elf maal voor 106 yards en drie touchdowns en gooide hij 17 keer raak op 24 pogingen voor 168 yards. Bij Utah was er ook nog Tavion Thomas die een aardig stukje kon lopen. Hij deed dit 23 keer met 115 yards en een touchdown als gevolg. Verder was TE Brant Kuithe dan weer een opvallende speler met negen receptions voor 105 yards en een touchdown. Beide defenses moesten niet onder doen voor de prestaties van de offenses. Zo had Utah safety Cole Bishop twaalf tackles waarvan zeven solo terwijl zijn concullega safety Trey Dean III evenveel tackles had waarvan zes solo. Utah verloor de wedstrijd 26-29 nadat de score enkele keren wisselde van kant. De Utes speelden wel goed en bevestigden dat ze talent hebben. Florida zag er dan weer niet uit als een team die in heropbouw is, en speelde goed. Coach Napier zal deze game alvast graag aangrijpen bij zijn recruiting trips.

Week 0 en 1 zitten erop. Na deze late recap bereiden wij ons al voor op dit weekend, waar er opnieuw heel wat mooie affiches op de planning staan.

See you then!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s