College Football Week 3 Review

Week 3 zit erop en wat hebben we opnieuw kunnen genieten. We hebben misschien wel dé play van het seizoen al gezien, maar er volgen nog genoeg weken om die te overtreffen. Weten we nu ook al wie de uiteindelijke kampioen is? Het kan zomaar. Let’s dive in.

Oklahoma Sooners (6) @ Nebraska Cornhuskers (49-14 Oklahoma)

Voor Nebraska was het de eerste match zonder de net ontslagen Scott Frost. Na enkele erbarmelijke nederlagen, werd die de laan uitgestuurd. Maar daarmee zijn de problemen van Nebraska nog niet opgelost. Verdedigend staan ze onderaan de FBS, zowel tegen de pass als tegen de run. Dan komt een rivalenmatch tegen Oklahoma natuurlijk enorm ongelegen. En dat zullen die van Nebraska geweten hebben. Oklahoma verpletterde de arme stakkers uit Lincoln met 49-14. Even leek het erop dat Nebraska mee zou kunnen in de match toen ze 0-7 op voorsprong kwamen. Niets leek minder waar. Aanvallend zakte Nebraska sneller in elkaar dan ik naar de frigo kon lopen om een vers pintje. QB Dillon Gabriel (OKLA) rijtte de verdediging aan stukken met 230 yards en 2 TDs in de lucht. Voeg daarbij nog de 113 yards en 2 TDs van RB Eric Gray in de running game en zo krijg je een vernedering. Dillion Gabriel was zelfs nog goed voor een rushing touchdown. WR Marvin Mims (OKLA) had geen touchdowns, maar was een gedegen afspeelpunt voor Gabriel. Als we toch een lichtpuntje mogen vermelden voor Nebraska, is dat WR Trey Palmer. Die ving het meerendeel van de passes van Casey Thompson en was goed voor een touchdown. Ondertussen mocht de DC van Nebraska ook al opkrassen begin deze week. Je moet niet lang nadenken waarom. Oklahoma dondert voort en kan dankzij zijn haalbaar schema nog steeds aanspraak maken op de playoffs.

Purdue Boilermakers @ Syracuse Orange (29-32 Syracuse)

Van een ontknoping gesproken. Wat hadden wij graag aanwezig geweest in de JMA Wireless Dome in Syracuse. Deze match werd door weinigen echt intens gevolgd, tót in het vierde quarter. Daarin alleen al stond een NFL score op het bord. Na drie quarters was de stand 9 – 10 in het voordeel van Syracuse. Wie goed is in wiskunde, weet nu al dat er in het vierde quarter 42 punten werden gescoord. Genoeg om in deze review een vermelding te krijgen. Purdue deed zijn naam als air raid offense alle eer aan met slechts 61 yards via de rush. 424 yards daarentegen gingen door de lucht, allemaal van QB Aidan O’Connell. O’Connell blijft naam maken voor zichzelf en kan hopen op een iets hogere selectie in komende draft. Wat deze match net zo speciaal maakte, was de laatste minuut. Daarin boog Purdue een achterstand om naar een voorsprong van vier punten. Match gedaan? Of course not. Na een paar bonehead penalties aan de kant van de Boilermakers, hadden de Orange plots uitstekende field position om rustig op zoek te gaan naar de winnende touchdown. Een van die penalties kwam trouwens van onze preseason prospect CB Cory Trice, die tot op dat moment een uitstekende match had gespeeld. Met nog zeven seconden te spelen, vonden ze die voorsprong via een TD pass van QB Garrett Shrader naar WR Oronde Gadsden. Syracuse staat zo plots 3-0 en kreeg daarvoor zeven first place votes voor de AP Poll van Week 4. Niet genoeg om al in de top 25 te staan, maar genoeg om dichterbij te sluipen. Bij winst volgende week tegen Virginia, kunnen ze alvast in de buurt komen. Must watch dus!

Troy Trojans @ App State Mountaineers (28-32 App State)

Als je dacht dat de ontknoping van Purdue – Syracuse al indrukwekkend was, dan zal die van Troy – App State zeker niet teleurstellen. App State leefde op een wolk na hun overwinning vorige week tegen Texas A&M. Leven op een wolk is een gevoel om te koesteren, want de weerbots kan des te groter zijn. Lang zag het er naar uit dat App State zou overblijven met een kater tegen Troy. Na een snelle score, duurde het tot eind het derde quarter vooraleer ze opnieuw op voorsprong zouden komen. Toch moesten ze al snel terug achtervolgen in het vierder quarter. Maar het venijn zat hem in de staart. Na een zeldzame safety voor App State met nog 20 seconden op de klok, kreeg het bal opnieuw voor een laatste drive. Het resultaat hiervan kunnen we niet in woorden onderbrengen, dus geniet van onderstaande beelden met geweldige radiocommentaar (WARNING: LOUD).

BYU Cougars (12) @ Oregon Ducks (25) (20-41 Oregon)

Oregon en BYU stonden beiden weer voor een grote test. Oregon moest deze winnen als het zijn kater van week 1 tegen Georgia wou doorspoelen, BYU versloeg reeds een ranked Baylor team en als ze deze ook wonnen, konden we ze zomaar in de Playoffs terugzien. Oregon trok aan het langste eind en toonde zich zowel offensief als defensief een team dat in die top 25 thuishoort. Bo Nix leek wel herboren en leidde zijn team naar 41 punten, waarbij hij zelf ook drie touchdowns liep. Hij profiteert mede van de running game van Oregon die zichzelf ontwikkelt, waardoor deze offense een dual threat offense kan worden. BYU haalde nog 20 punten maar 13 ervan vielen in garbage time. QB Jaren Hall (BYU) haalde wel goede stats maar hij miste zijn twee beste receivers. Of zij het tij hadden kunnen keren blijft de vraag, maar wij vermoeden van niet. De BYU running game was alleszins nergens, mede dankzij de sterke Oregon defense.

Penn State Nittany Lions (22) @ Auburn Tigers (41-12 Penn State)

Eén van de wedstrijden waar het meest naar uitgekeken werd, was deze tussen Penn State en Auburn. Iedereen dacht dat Penn State, ondanks hun ranking, moeite zou hebben met Auburn en dat dit lang een spannende wedstrijd zou zijn. Niets was minder waar. Dat James Franklin (HC Penn) helemaal niet bang was voor Auburn, bewees hij in de allereerste drive van de game, toen hij ervoor ging op 4th&1 op zijn eigen helft. Deze poging mislukte, maar Auburn kon er enkel een field goal uit putten. De Lions defense stond goed en zou dit voor de rest van de wedstrijd blijven doen. Dit was dan ook de eerste en enige keer dat de Tigers de voorsprong hadden, want de drive erna maakte Clifford duidelijk dat hij nog niet afgeschreven hoeft te worden. Voor de rust had Auburn de schade nog beperkt (14-6), maar na rust was het hek van de dam en walsten de Nittany Lions over de Tigers. De enthousiaste oranje menigte die er voor de wedstrijd stond, droop in het derde quarter reeds af toen het 31-6 stond. Het Jordan-Hare stadion werd muisstil en Penn State gaf de voorsprong niet meer weg.

Miami Hurricanes (13) @ Texas A&M (24) (9-17 Texas A&M)

Na Texas’ koude douche vorige week tegen App State, moest er deze week een antwoord komen van de Aggies. Coach Jimbo Fisher begreep dat, gooide het roer om en bracht transfer Max Johnson in op QB, want Haynes King was duidelijk het antwoord niet. De score verklapt het misschien al, maar veel aanvallend geweld is er alvast niet gekomen met deze wissel. Johnson had slechts 10 completions op 20 pogingen, voor 140 yards. Devon Achane was wel een lichtpunt voor Texas A&M tegen Miami, met 1 touchdown catch en 130 scrimmage yards. Bij Miami was het uitkijken naar Tyler Van Dyke als prospect, maar ook bij hem bleven we wat op onze honger zitten. 21/41, 217 yards en geen touchdowns (ook wel geen interception). De negen punten van Miami kwamen puur uit field goals. Voor Texas A&M is het wel een stap in de juiste richting. Volgende week wacht opnieuw een zware test tegen Arkansas, dat goed aan het boeren is dit jaar. Miami kan nog net vasthouden aan hun top 25 plaatsje, maar voelt de hete adem van Florida State, App State en North Carolina.

Georgia Bulldogs (1) @ South Carolina Gamecocks (48-7 Georgia)

Georgia dendert voort, South Carolina zakt verder weg. Het verhaal van QB Spencer Rattler, die niet kan overtuigen bij zijn nieuwe werkgever, lijkt geschreven. QB Stetson Bennett blijft op zijn beurt zijn naam steviger in het lijstje van Heisman kandidaten plaatsen. Georgia is meer en meer topkandidaat om zichzelf op te volgen als kampioen.

Michigan State Spartans (11) @ Washington Huskies (28-39 Washington)

De Spartans beleefden een zwaar weekend. Zij moesten op bezoek gaan bij de Huskies uit Washington, op papier een haalbare kaart. Die laatste hadden wel een 2-0 record, maar veel conclusies kan je niet afleiden uit overwinningen tegen Kent State en Portland State. Toch blijft college football een vreemd beestje, zo bleek opnieuw. Michigan State moest al heel snel achtervolgen en deed dat de volledige wedstrijd. Je kon misschien wel spreken van een mini-comeback in de tweede helft, maar dichter dan elf punten kwamen de Spartans niet. Michigan State is de zwaarste verliezer van het weekend op vlak van stemmen voor de top 25. Washington wordt beloond en komt binnen op plaats 18.

Kansas Jayhawks @ Houston Cougars (48-30 Kansas)

Houston was er voor het seizoen heilig van overtuigd dat zij het Cincinnati van 2022 konden zijn. De ploeg was er alvast, maar op papier is alles gemakkelijk. De realiteit daarentegen is meestal niet zo rooskleurig. Houston kon zijn verlies van vorige week tegen Texas Tech niet doorspoelen met een overwinning tegen één van de slechtere teams (op papier) van de Power 5. Slecht team is misschien wel een understatement, want Kansas had al bewezen tegen West-Virginia, de week voordien, dat het misschien toch iets in zijn mars heeft. Voor Houston is dit wel een zuur verlies. Van een downfall gesproken…

Overige wedstrijden:

Michigan kon voor het eerst ooit drie wedstrijden op rij meer dan 50 punten op het bord zetten. Natuurlijk waren hier geen echte tests bij, maar het is een mooie statistiek die doet uitkijken naar wat volgt.

Nummer 18 Florida had veel moeite met buur South Florida. Het won nipt met 31-28

De Texas Longhorns wonnen met 41-20 van UTSA, maar aan de rust stond het nog 17-17. Niet zonder moeite dus!

Notre Dame kon wederom niet overtuigen en won ‘slechts’ met 24-17 van Cal. Niet genoeg om nog maar aanspraak te maken op de top 25.

Arizona State verloor met 30-21 van Eastern Michigan en dit betekende ook meteen het einde voor coach Herm Edwards bij de Sun Devils.

Indien je geïnteresseerd bent om één van bovenstaande matchen te herbekijken, kan je hiervoor altijd terecht op YouTube! Je kan ons ook contacteren en dan zoeken wij wel een link voor jou!

AP Poll Top 25:

Ook deze week weer enkele veranderingen in de top 25, zij het wat minder extreem dan vorige week.

Michigan State valt er deze week net uit, na hun verlies tegen de Huskies. Zij komen binnen op plaats 18.

BYU verliest zeven plaatsen na hun zwaar verlies tegen de Ducks (12 -> 19). Oregon profiteert en schiet ineens tien plaatsen de lucht in (25 -> 15).

Penn State is de tweede grootste stijger met acht plaatsen winst (22 -> 14).

NC State (16 -> 12), Tennessee (15 -> 11) en Ole Miss (20 -> 16) volgen met vier plaatsen winst.

Opletten voor Appalachian State, North Carolina, Kansas of Florida State die volgende week hun kans zullen proberen te grijpen om een plaatsje in de 25 te bemachtigen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s