College Football Week 4 Review

We vallen in herhaling als we zeggen dat college football ons opnieuw heeft beziggehouden tot in de vroege zondagochtend uurtjes. Lang genoeg om feilloos de overgang te maken naar het wereldkampioenschap wielrennen in Australië. Week 4 had alles om er feestje van te maken: overtime, upsets en overdreven scores. Stephen F. Austin stuurde zelf Warner University huilend naar huis met een 98-0 overwinning. Let’s dig in.

Clemson Tigers (5) @ Wake Forest Demon Deacons (21) (51-45 Clemson)

#EllaStrong. Dat was hoe Clemson’s DT Bryan Bresee startte aan deze match. Eerder overleed zijn jongere zus Ella aan de gevolgen van hersenkanker. Dit was de eerste match die hij speelde sinds haar dood. Het was dan ook poëtisch dat Bryan de match mee in een beslissende plooi heeft gelegd na twee overtimes. Wake Forest had nochtans lang uitzicht op een heuse upset. Iets wat vooraf door weinigen voorspeld was, inclusief onze preview. In de tweede helft kwamen de Demon Deacons telkens op voorsprong, maar gaven dat iedere keer uit handen. QB Sam Hartman (WF) had een uitstekende dag, met zes touchdowns. Aan de andere kant had QB DJ Uiagalelei ook een bovengemiddeld rapport met zijn vijf touchdowns. 38-38 na 60 minuten spelen, dus werden we getrakteerd op een overtime spektakel. Er waren zelfs 2 periodes nodig om een winnaar aan te duiden. Hierin kwam de verdediging van Clemson eindelijk wakker en mede door Bryan Bresee werd Wake Forest gestopt op het juiste moment. De geplaagde CB Nate Wiggins (CLEM) had het laatste woord. Tijdens de match was hij de zwakke schakel door pass interference penalties of door het toelaten van grote plays. In OT2 had hij dan toch uiteindelijk zijn moment to shine met dé beslissende pass breakup om de Demon Deacons naar huis te sturen met lege handen. Clemson komt met de schrik vrij en blijft op plaats 5 staan. Wake Forest toont dat het zijn vel duur zal verkopen maar zakt wel een plaatsje naar 22.

Maryland Terrapins @ Michigan Wolverines (4) (27-34 Michigan)

Een tweede upset of verrassing kwam bijna uit Ann Arbor, thuishaven van de Wolverines. Meer dan 110.000 fans (!) zagen hoe Maryland enorm lang mee kon met het tempo van Michigan. Niet dat dat uitzonderlijk hoog lag, maar gelijke tred houden met de nummer 4 uit de AP Poll is al een prestatie op zich. Wat misschien nog straffer was dan de prestatie van Maryland, was die van Michigan’s RB Blake Corum. Nadat die vorige week het schoolrecord van 5 rushing touchdowns in één match had geëvenaard, verbrak hij deze week zijn persoonlijke records van carries en rushing yards, met  243 yards op 30 carries. Maryland kwam op het einde nog gevaarlijk dicht, maar de onside kick mislukte en zo kon Michigan toch nog het laken naar zich toe trekken. 

Florida Gators (20) @ Tennessee Volunteers (11) (33-38 Tennessee)

Voor het eerst sinds 2016 en voor de tweede keer sinds 2004, kon Tennessee nog eens winnen van Florida. Ook de sfeer maakte een comeback in Nashville, waar het stadion tot in de nok gevuld zat met maar liefst 101.000 toeschouwers, die per vak in oranje of wit gekleed waren. Hendon Hooker ging op de flow van het uitzinnige publiek en maakte gebruik (of misbruik) van de secondary van Florida, want hij gooide maar liefst voor 349 yards en 2 TD’s en liep er nog zelf eentje binnen. Hooker zet zich zo nog maar eens in de kijker voor de Heisman trofee en als hij zo voortdoet kan hij misschien nog voor een upset zorgen bij de stemming. Aan de andere kant stond een tweede QB prospect Anthony Richardson. Hij gooide zowaar voor nog meer yards dan Hooker (453 yards), maar had hiervoor veel meer passes nodig. De Vols secondary zal toch ook beter moeten doen in de komende weken, tijdens de wedstrijd waren ze enkele keren zwaar gezien op diepe ballen. Uiteindelijk stond Tennessee 17 punten voor in de laatste minuut van de wedstrijd en zo leek deze wel gespeeld. Florida maakte het wel nog even spannend door een onside kick om te zetten nadat ze op de vorige play 7 punten dichterbij waren geslopen! Gelukkig voor de Vols werd deze op tijd gestopt en zo wint Tennessee de wedstrijd. Zo schuiven ze op in de AP Poll naar plaats 8, Florida ligt uit de top 25.

Arkansas Razorbacks (10) @ Texas A&M Aggies (23) (21-23 Texas A&M)

Een derde ranked matchup was er tussen Arkansas en Texas A&M. Arkansas begon zeer goed aan de wedstrijd en in no time stond het 14-0 voor de Razorbacks, mede dankzij een sterke KJ Jefferson. A&M had moeite om tempo op te bouwen en was verschillende keren three and out vooraleer Devon Achane zijn duivels ontbond en mee verantwoordelijk was voor een eerste A&M touchdown. In de tweede helft brachten beide teams minder spektakel en werden er slechts twee touchdowns en een field goal toegevoegd op het scorebord. Won Texas A&M van Arkansas of verloor Arkansas van Texas A&M? Dat is de vraag die nazindert. Toen er nog 3:31 te spelen waren in het tweede quarter, was KJ Jefferson slechts drie yard verwijderd van de endzone op een 1st & goal. Jefferson sprong over de linemen en verloor daarbij de bal aan de Aggies, wat resulteerde in een bizarre touchdown voor A&M en een 14-14 score (zie hieronder). Was dit niet gebeurd dan was het volgende ook minder erg geweest. Met nog 1:30 op de klok moest kicker Cam Little een 42 yard field goal maken voor de Razorbacks, maar hij schoot deze helemaal vanboven op de paal. Zo kon A&M gewoonweg de klok laten uitlopen en was het over voor Arkansas. Teleurstelling troef bij redactielid Dirk en andere Razorbacks fans. Zij zakken terug naar plaats 20, A&M stijgt terug naar plaats 17.

Kansas State Wildcats @ Oklahoma Sooners (6) (41-34 Kansas State)

Nadat er tijdens de avond al enkele keren bijna een upset viel (en Middle Tennessee ook voor eentje zorgde), volgde er één in de wedstrijd tussen Oklahoma en hun zwarte beest Kansas State. QB Adrian Martinez (Kansas State) die nochtans niet zo hoog aangeschreven staat, had een uitmuntend dagje en gooide één TD en lief er zelf nog vier binnen. De verdedigers van Oklahoma hadden geen antwoord op het goede werk van de Wildcats O-line en zo deed Adrian Martinez wat hij wou. Sooners QB Gabriel had zeker geen slechte dag, hij gooide vier touchdowns. De eindstand doet de wedstrijd spannender lijken dan die uiteindelijk was op het einde. Met nog 4:27 op de klok, ving Brayden Willis (Oklahoma) een TD pass en dus was alles nog mogelijk indien ze Kansas State konden afstoppen, maar dat was buiten Martinez gerekend. Hij liep 55 yards toen het 3rd & 16 was en kon zo toch nog scoren om er 41-27 van te maken. Game over. Oklahoma scoorde wel nog een touchdown, maar het kon de onside kick niet succesvol omzetten. Door deze upset krijgt Kansas State plaats 25 toegewezen in de AP Poll Top 25, Oklahoma zakt 12 plaatsen naar 18.

Notre Dame Fighting Irish @ North Carolina Tar Heels (45-32 Notre Dame)

Wat voor de Tar Heels een mooie dag en een plaatsje in de rankings kon betekenen, draaide uit op een serieuze sisser. Daar mag North Carolina zijn defense voor bedanken want die zijn misschien wel nog slechter dan FCS niveau. PFF rankt ze alvast helemaal onderaan de FBS. Voor de wedstrijd was de offense van Notre Dame de 113de van de hele competitie. Als die dan 45 punten kan scoren, weet je automatisch genoeg over de defense van North Carolina. De Notre Dame offense deed het natuurlijk wel goed. Drew Pyne (ND) gooide voor 289 yards en drie touchdowns en RB Estime had 134 yards en twee touchdowns. Top TE prospect Michael Mayer ving een van de drie touchdowns. Mayer haalde daarbij een degelijke 88 yards en speelde een goede partij. Als hij de rest van het seizoen zo kan verderzetten zal hij de nummer 1 TE van het bord zijn. Collega WR’s Styles en Diggs zorgden voor een uitgebelanceerde aanval met elk nog een touchdown. Zowel de running game als de passing game zaten dus goed en dit komt ook mede door de goede prestatie van de O-line bij de Irish. Het valt wel af te wachten of hier daadwerkelijk lessen kunnen uit getrokken worden door de prestaties van die UNC defense. Bij de Tar Heels ligt het alleszins niet aan de offense, Drake Maye is een topper en gooide voor vijf touchdowns. Hij was maar al te blij dat Josh Downs en Antoine Green terug waren want zij combineerden voor 4 touchdowns. North Carolina had nog een laatste stuiptrekking in het vierde quarter met twee touchdowns maar het was niet genoeg om Notre Dame nog in gevaar te brengen. Klein weetje: North Carolina mistte drie two-point conversions. Genoeg om frustraties te doen overlopen bij de fans van de Tar Heels. North Carolina blijft terecht unranked. Notre Dame had na hun seizoensbegin nog weinig aanspraak op een top 25 en dat verandert nu ook niet.

Oregon State Beavers @ USC Trojans (7) (14-17 USC)

USC blijft ook na deze week de ploeg van de consistentie. Oregon State mag dan wel geen grote ploeg zijn, maar een moeilijke match winnen telt nog steeds als een overwinning. Vorig jaar had Oregon State nog dit onderlinge duel gewonnen in LA, dus klein bier zijn de Beavers zeker niet. QB Caleb Williams had statistisch gezien zijn minste match van het seizoen. Jordan Addison ving wel voor de zesde keer dit seizoen een touchdown van Williams. Zij zijn misschien wel het leukste QB-WR duo uit de Pac-12. Zijn zesde touchdown was ook van groot belang want USC stond op dat moment nog achter, met anderhalve minuut te spelen. Travis Dye was de man van de aanval bij USC. Met net iets meer dan 140 total yards en een touchdown, was zijn productie van onschatbaar belang. Naast Dye, was de verdediging van USC deel van de reden waarom zij deze match kon winnen. Vier interceptions kwamen telkens op cruciale momenten, met de laatste om de match in een beslissende plooi te leggen. QB Chance Nolan zal deze match zo snel mogelijk proberen te vergeten. Oregon State had de kansen, maar schoot zichzelf telkens in de voet. Zij het door interceptions of een gemiste field goal. USC stijgt een plaatsje in de AP Poll naar plaats 6 en blijft aanspraak maken op een ticket richting de playoffs.

Oregon Ducks (15) @ Washington State Cougars (44-41 Oregon)

Wie Oregon fan is, kon nog eens vroeg op de avond de Ducks aan het werk zien. Dat was geleden sinds Georgia en we weten allemaal hoe dat is afgelopen. Ondertussen is die kater doorgespoeld. Vooraf werd weinig inkt verspild aan deze wedstrijd maar hier en daar viel wel te horen dat Oregon het niet cadeau zou krijgen. Zo geschiedde. Washington State kwam al meteen op voorsprong tijdens de eerste drive van de wedstrijd. Ook was er die spraakmakende pick six op Bo Nix, toen Oregon op de 7 yard lijn stond van Wazzou! De Ducks kregen niets klaar in de eerste helft en zo stond het al meteen 9-17 in het krijt. In de tweede helft was Bo Nix als herboren en op de eerste play van de helft gooide hij meteen voor 55 yards. Nog eens 2 plays later stonden er 7 extra punten op het bord. Washington State gaf echter niet op en de hoog aangeschreven Oregon defense toonde niet waarom ze dat zijn. QB Cameron Ward kon maar liefst 375 yards gooien. Het duurde tot diep in het vierde quarter vooraleer Oregon eindelijk op voorsprong kwam (37-34). De spanning was nog steeds te snijden in de wedstrijd want nu moest de Oregon defense, die het al de volledige wedstrijd zo moeilijk, nog een stop weten te maken. Dat lukte ook wanneer Cameron Wardeen pick six gooide met nog 1:01 op de klok (44-34). De Cougars weigerden het hoofd te laten hangen en zorgden alsnog voor een touchdown maar die kwam te laat. Nix eindigde de wedstrijd met 428 yards en drie touchdowns en zorgt er zo mee voor dat Oregon twee plaatsen wint in de AP Poll.

Texas Longhorns (22) @ Texas Tech Red Raiders (34-37 Texas Tech)

Overtime gewenst iemand? Daarvoor mochten we dit weekend opnieuw kijken naar Texas Tech. Het is de tweede keer dit seizoen dat Texas Tech een match in overtime zag gaan. Tegen Houston trokken ze nog aan het kortste einde, deze keer was het andersom. Nochtans had het nooit zo ver mogen komen. Met nog 21 seconden te spelen, kwamen de Red Raiders drie punten op voorsprong via een field goal. Match gespeeld? Longhorns QB Hudson Card besliste daar anders over en overbrugde in vijftien seconden 46 yards. Ver genoeg voor een field goal, die Bert Auburn feilloos omzette. Overtime was het gevolg. RB Bijan Robinson, die op dat moment al 101 yards en 2 touchdowns had, kwam daar uitdrukkelijk in beeld. Hij fumblede op de eerste play van de Longhorns. Texas Tech profiteerde en won de match met een field goal. Kan iemand Red Raiders head coach Joey McGuire eens aanmanen overtime te vermijden? De Longhorns vallen weg uit de top 25 en dat zal waarschijnlijk definitief zijn, als je kijkt naar hun moordende schema. Texas Tech blijft een te duchten tegenstander en heeft nog genoeg kansen om andere kleppers in verlegenheid te brengen.

Overige wedstrijden:

Baylor en Iowa State maakten er een spannende wedstrijd van in de Big XII, Baylor trok echter net aan het langste eind met een 31-24 score, beide teams zijn nu 3-1.

Missouri zorgde er bijna voor dat Auburn zonder coach zat, maar in een ware overtime thriller (met een zeer ongelukkige fumble voor Missouri) trok Auburn aan het langste eind met 17-14.

Michigan State zet zijn val verder. De Spartans werden afgeslacht door de Minnesota Golden Gophers met 34-7. Minnesota staat 4-0 en komt in de top 25, Michigan State mag met 2-2 een herhaling van hun goede seizoen vorig jaar al vergeten.

Penn State had even moeite om Central Michigan volledig van zich af te schudden. Aan de rust stond het 21-14. Pas in het derde quarter kwam er zekerheid toen het zelf een touchdown scoorde en Central Michigan niet meer liet scoren.

Ole Miss stijgt dan wel twee plaatsen in de AP Poll, maar heeft het vooral te danken aan Oklahoma en Arkansas. De Rebels hadden moeite met Tulsa. Ze scoorden zelfs nul punten in de volledige tweede helft, alhoewel ze wonnen toch nog wonnen met 35-27.

De basketbalteams Duke en Kansas maakten er zoals verwacht een spannende wedstrijd van. Kansas trok aan het langste eind met 35-27 en wordt net niet in de top 25 gezet.

Over de laatste wedstrijd konden we misschien uitgebreid geschreven hebben, maar wat moet je zeggen over een ranked team dat verliest van nobele onbekenden? Miami verloor van Middle Tennessee State. Na wat opzoekwerk is hun bijnaam blijkbaar de Blue Raiders. Zo speelden ze alvast want ze plunderden Miami volledig leeg, 45-31 werd het. Tyler Van Dyke, top QB prospect werd er in het derde quarter af gehaald. Miami zien we dit seizoen waarschijnlijk niet meer terug in de top 25 na zo een verlieswedstrijd.

AP Poll Top 25:

Enkele grote dalers deze week in de Top 25.

De Miami Hurricanes, Texas Longhorns en Florida Gators vinden we niet meer terug in de top 25. Die eerste twee zullen al moeite mogen doen om nog terug te komen.

Oklahoma is de grootste daler na hun verlies, zij verliezen twaalf plaatsen (6 -> 18). Ook Arkansas krijgt een stevige klap en zakt er tien (10 – > 20).

De enige andere daler deze week is Wake Forest die er eentje verliest (21 -> 22)

Minnesota, Florida State en Kansas State komen de rankings voor het eerst binnen op respectievelijk 21, 23 en 25.

Texas A&M is de grootste stijger van de week en wint zes plaatsen terug (23 -> 17), gevolgd door Washington (18 -> 15), Penn State (14 -> 11) en Tennessee (11 -> 8) die elk drie plaatsen stijgen.

Volgende week is het uitkijken naar wat Kansas kan doen om zichzelf in de top 25 te spelen, ook Syracuse zal met 4-0 gebrand zijn om hierin te verschijnen. Florida kan terugkeren en Washington State en Oregon State zouden hier de volgende keer ook zomaar in terug te vinden kunnen zijn.

Copyright ESPN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s