Dirk’s Digs 2: De Bama Boys

We hebben net week 3 achter de rug en er zijn nog slechts 2 ploegen ongeslagen, de Philadephia Eagles en de Miami Dolphins. Wie voor het seizoen daar geld zou op gezet hebben, hoeft zich waarschijnlijk geen zorgen maken om zijn gasrekening Wat verder opvalt zijn de QBs van die 2 ploegen: zowel Jalen Hurts als Tua Tagovailoa zijn ex- Alabama QBs. Ondergetekende is een grote college football fan, dus deze 2 heren spelen al sinds 2016 een hoofdrol in mijn weekends, en de cirkel lijkt nu in 2022 helemaal rond te zijn. Een beetje achtergrond: Hurts is 1 jaar ouder dan Tua en was dus een jaar eerder in Alabama. In zijn freshman jaar leidde Hurts de Crimson Tide naar de College Football Playoff finale, die ze nipt verloren van Clemson toen Deshaun Watson Hunter Renfrow vond voor de winnende TD. Niet getreurd, het jaar erop stonden Alabama en Hurts weer in de finale. Aan de rust stond de Tide 13-0 achter en coach Nick Saban bracht de freshman backup Tua Tagovailoa in die in OT de winnende TD gooide naar die andere freshman DeVonta Smith.

Tank for Tua was geboren en Hurts was op het einde van zijn sophomore jaar zijn job kwijt. Het jaar erop was het de omgekeerde wereld. Na een heel seizoen op de bank te zitten, mocht Hurts de boel in het SEC Championship komen redden. Tua raakte geblesseerd, en Hurts kon Bama na een 4th quarter comeback aan het kampioenschap helpen. Toen al was Hurts een modelploegmaat en mentor voor de jongere Tua, terwijl hijzelf minder getalenteerd werd beschouwd. Het jaar erop transfereerde Hurts naar Oklahoma, waar hij als senior een statistisch topjaar met 32 TDs en 8 INTs had en Oklahoma naar de playoffs leidde. Tua had een moeilijk junior seizoen en raakte geblesseerd aan de heup.

Beide QBs namen deel aan de 2020 NFL draft vanuit de kelder van Roger Goodell, Tua werd als 5e van het bord gepikt door de Miami Dolphins en Jalen Hurts werd verrassend in de 2e ronde door Philadelphia opgepikt. Carson Wentz kende daar een rotseizoen en Hurts kon zich beginnen ontwikkelen, terwijl zo goed als niemand geloofde dat hij een NFL starting QB was. Tua moest een jaartje achter Ryan Fitzpatrick op de bank zitten. Enkele wedstrijden was hij de starter, om dan weer naar de bank verwezen te worden. Ook aan Tua werd er stevig getwijfeld of het wel een NFL starter was, tot frustratie van de Dolphins fans die de nr 6 uit die draft, Justin Herbert, de pannen van het dak zagen spelen bij de Chargers. Na alweer een blessure in 2021 kreeg zijn geloofwaardigheid helemaal een deuk.

In het 2e deel van het 2021 seizoen zouden de Bama boys opstaan. Tua won uiteindelijk 7 van de laatste 8 wedstrijden en miste na een 1-7 start maar net de playoffs. Hurts begon na het pijnlijke vertrek van Carson Wentz als starter te groeien en leidde de Eagles wel naar de playoffs. In 2022 spelen ze allebei de pannen van het dak met meerdere high scoring games. Beide Bama Boys zijn hebben hun tegelslagen meestal recht op de kin genomen en staan net als in hun college jaren te blinken aan het firmament. Er zit nog een 3e Bama Boy in de wachtkamer, maar over Mac Jones heeft de jury nog niet beslist. Het is wel ongezien dat er 3 starting QBs van dezelfde school komen. De tijd dat Alabama alleen Dlinesmen van 150kg naar de NFL stuurde is nu ook wel voorbij. Daarom beste lezer: probeer elke zaterdag eens een college football match mee te pikken, zodat je zelf de carrières van deze jonge sterren kan volgen met hun hoogtes en laagtes en het niet zomaar droge namen zijn die je in april op je bord krijgt bij de draft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s