College Football Week 5 Preview

on

De afgelopen weken werden we al getrakteerd op heel wat actie en upsets. Week 5 zou dit, op papier althans, nog moeten overtreffen. Zo hebben we maar liefst vijf (!) ranked matchups en een heleboel andere wedstrijden die de top 25 stevig zouden kunnen beïnvloeden. Even een kleine herinnering aan onze season preview [Part 2], neem deze er gerust nog eens bij om over onderstaande teams te lezen, veel namen zal je alvast herkennen. Laat ons er meteen invliegen en zien op welke wedstrijd je vanavond best afstemt!

Kentucky Wildcats (7)  @ Ole Miss Rebels (14) (18:00)

Dat beide teams aan elkaar gewaagd zijn kon je voor het seizoen al merken. Kentucky stond op plaats 20 gevolgd door Ole Miss op 21. Vier wedstrijden later hebben beide teams zichzelf ietwat bewezen en de Wildcats klommen zelfs op tot plaats 7 dankzij een zege tegen onder andere Florida. Kentucky is dus 4-0 maar dat zijn de Rebels ook, zij staan op plaats 14, maar hadden ook nog geen echte test om zich te bewijzen. Het is vooral uitkijken naar de terugkeer van Chris Rodriguez Jr. als RB bij de Wildcats. Hij was sinds het begin van het seizoen geschorst maar de Kentucky offense kan hem zeker goed gebruiken als je weet dat hij vorig seizoen goed was voor bijna 1400 rushing yards en 27 touchdowns. Tot op heden draait het net op dat vlak vierkant met een gemiddelde van 2,4 yards per carry. Will Levis (QB) zal alvast blij zijn dat hij zijn dual-threat offense terug heeft want iedere defense kon zich tot nu volledig op hem focussen. Toch toonde hij nog steeds waarom hij een top QB prospect is. Ole Miss zal het alvast niet graag zien gebeuren na hun close win van vorige week tegen Tulsa, want net die running defense was het probleem. Ze kregen maar liefst 262 rushing yards tegen. Met Rodriguez aan de overkant zal Ole Miss niet op hun gemak zijn. Ook de Rebels kunnen wel een stukje lopen, zij hebben namelijk 281 yards per match. Daar draagt QB Jaxson Dart aan mee met zijn 201 yards, maar Running Backs Quinshon Judkins en Zach Evans hebben samen ongeveer 800 rushing yards in vier wedstrijden. Statistieken om over naar huis te schrijven dus. De Kentucky defense daarentegen is iets beter tegen de run dan hun collega’s van Ole Miss, benieuwd wie de running game zal winnen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de passing game hier niet aantrekkelijk is. Dart kan ook wel een balletje gooien en daarnet vermeldden we al dat de Kentucky offense een dual-threat offense wordt met Will Levis en Chris Rodriguez. Beide QB’s hebben de nodige wapens lopen op receiver genaamd Jonathan Mingo en Malik Heath aan de zijde van Ole Miss (gecombineerd 477 yards) en Tayvion Robinson, Dane Key en Barion Brown bij de Wildcats (gecombineerd 791 yards). De Kentucky passing offense mag dan nog geen echte test gehad hebben, deze statistieken tonen alvast aan dat ze er iets van kunnen. Ole Miss heeft het thuisvoordeel, maar Kentucky heeft de wapens om dit naar hen toe te trekken. Stem zeker af op deze wedstrijd als je tijd hebt!

Betting tip: Kentucky win (3,00) OF Kentucky spead +7 (1,90)

Alabama Crimson Tide (2)  @ Arkansas Razorbacks (20) (21:30)

Als je ons twee weken geleden had gevraagd welke match de topper zou zijn van deze speeldag, dan hadden we zonder twijfel Alabama @ Arkansas gezegd. Arkansas was dan de (kleine) verrassing van het seizoen en Alabama leek toch enkele zwakke punten te tonen. Na het verlies van Arkansas vorige week tegen Texas A&M, is hun ranking natuurlijk wat minder, maar het waren enkele vermijdbare foutjes die voor dat verlies zorgden. Dit zorgt er wel voor dat deze wedstrijd niet per se dé wedstrijd van de avond is, die kan je ook terugvinden in Clemson of misschien zelfs Ole Miss. KJ Jefferson is nog steeds een van de meest explosieve dual threat quarterbacks uit de SEC. Twaalf touchdowns in het totaal, acht in de passing game, vier via de run. Dan spreek je over een nachtmerrie voor opposing defensive coordinators. Laat Alabama nu wel de tweede beste run defense hebben uit de CFB zeker… LB Henry To’oTo’o en DE Will Anderson zijn daar de meest prominente figuren. De verdediging is wel wat van Alabama één van de beste teams uit college football maakt. De aanval daarentegen heeft één belangrijk pijnpunt: receivers. Running back Jahmyr Gibbs is de beste receiver op het team. Je kan argumenteren dat Traeshon Holden betere statistieken heeft, maar zelfs dan is er weinig om over naar huis te schrijven. Holden staat in de belangrijkste statistieken voor receivers buiten de top 150, enkel in de touchdown kolom staat hij op een gedeelde 20e plaats. Zoals vermeld, gaat de aanval dus via Jahmyr Gibbs. Bryce Young is de dirigent van Gibbs’ symfonie en die klinkt als één van de betere soundtracks uit een epische film. Gibbs kan iedere play in vuur en vlam steken en is een plezier om naar te kijken. Benieuwd of linebackers Bumper Pool en Drew Sanders een antwoord zullen hebben.

Betting tip: Arkansas +17 (1,91)

Wake Forest Demon Deacons (22) @ Florida State Seminoles (23) (21:30)

Na hun hartbrekend verlies van vorige week tegen het hooggerankte Clemson, zal Wake Forest zichzelf terug naar boven proberen te spelen. Ze verloren slechts één plaatsje en een verlies tegen Clemson kan nog vergeven worden, zeker op die manier. Florida State, aan de andere kant, heeft zijn vier wedstrijden gewonnen waarvan twee even goed een verlies konden geweest zijn (LSU & Louisville). Bij de Demon Deacons is Sam Hartman (QB) on fire en dat heeft Clemson geweten. Sinds hij terug is (Week 2) gooide hij in iedere wedstrijd meer dan 300 yards. Tegen de Tigers gooide hij ook nog eens zes touchdowns tegen een hoog aangeschreven defense. Als je dan ziet dat Florida State het moeilijk had met Jayden Daniels’ (LSU) mid-range passes en dat Louisville en zelfs Boston College bij momenten het goed deden in de passing game, dan kan het wel eens zijn dat hier een mismatch ontstaat waarbij Hartman zijn weelde aan receivers zal tentoonstellen. Kijk maar naar AT Perry, Jahmal Banks en Donovan Greene die dit seizoen al goed zijn voor 748 yards en dan hebben we het nog niet over Williams, Morin en TE Whiteheart die daar samen nog eens 444 yards bij doen. Die yards zullen de Demon Deacons wel nodig hebben want ze slikten toch maar 51 punten tegen Clemson. QB Jordan Travis (Florida State) is bezig aan een goed seizoen en schudde al enkele explosieve plays uit zijn mouw. Zijn passes zullen niet genoeg zijn om met Hartman te wedijveren, maar hij kan rekenen op zijn eigen running game aangevuld met Treshaun Ward als speerpunt en Trey Benson als goede RB2. Travis zal wel niet veel tijd krijgen. De Wake Forest pass rush is goed en de running backs zullen het ook niet zo gemakkelijk krijgen als tegen Boston College. Natuurlijk is de O-line van FSU wel sterk dus zullen de running backs zeker hun kans krijgen.

Betting tip: Wake Forest win (3,05) OF Wake Forest +7 (1,89)

Oklahoma State Cowboys (9) @ Baylor Bears (16) (21:30)

We krijgen met Oklahoma State @ Baylor een heruitgave van een van de meest herhaalde ontknopingen van een Big XII Championship Game. De Cowboys en Bears keken elkaar vorig jaar recht in de ogen als het ging om te titel in de Big XII. Daarin trok Baylor aan het langste einde, maar niet zonder eerst alle harten van Oklahoma State te breken op spectaculaire manier. Met een goalline stop aan de 1 yard lijn, werd de aanval van OSU tegengehouden en was Baylor kampioen. Nu azen de Cowboys op revanche! Tot nu toe, hadden ze weinig moeite om 3-0 record voor elkaar te krijgen. Met een gemiddelde van 50 punten per match, beleeft de aanval hoogdagen. QB Spencer Sanders heeft zijn vorm gevonden. Na zijn 12 interceptions van vorig jaar doet, doet hij merkelijk beter met nog maar een interception dit jaar. Toch wisselt Sanders af en toe goeie momenten af met iets mindere. De moeilijke dingen kan hij perfect uitvoeren, maar soms heeft hij last om de simpelere taken te voltooien. Hij zal dus de sleutel zijn voor OSU. Als hij de bal even goed kan verdelen als in de laatste matchen, zal Baylor wel moeite hebben. Interessante statistiek: Sanders heeft 9 interceptions geworpen in 3 duels tegen verdedigingen geleid door current Baylor DC Dave Aranda. Baylor aan de andere kant komt iets meer battle tested voor de dag. Met onder andere BYU en Iowa State, waarvan de eerste wel een verlies was, heeft Baylor al betere tegenstanders gehad om zichzelf te ‘ontdekken’. Conclusies hiervan zijn vooral dat 1) de defense serieuze stappen heeft gezet, met onder andere LB Bryson Jackson die een goed seizoen heeft en 2) QB Blake Shapen op zijn beurt zijn statistieken van vorig jaar doet lijken als klein bier. Shapen heeft ook het geluk wel dat RB Richard Reese zin deel van het werk doet en de passing game doet openbloeien. Van Baylor weten we dus al een beetje wat te verwachten valt. Van OSU is het licht tasten in het duister. Des te meer stijgt de spanning voor deze match.

Betting tip: Baylor -2,5 (1,91)

NC State Wolfpack (10) @ Clemson Tigers (5) (01:30)

De match waar heel de ACC heeft naar uitgekeken. Voor het seizoen werden Clemson en NC State bestempeld als de beste teams uit deze conference en in week 5 krijgen we eindelijk een echte waardemeting. Voor beide teams staat er enorm veel op het spel. Clemson moet winnen om kans te blijven maken op een playoffticket. En eigenlijk, voor NC State kan hetzelfde gezegd worden. Voor hen zijn de playoffs verder af dan voor Clemson, maar bij winst zetten ze wel al grote stappen. De winnaar van dit duel staat ook al met een groot been in de ACC Championship game. Een match dus die door velen zal gevolgd worden. Clemson kwam vorige week met de schrik vrij bij Wake Forest. Het was pas in overtime dat de Tigers konden afrekenen met de Demon Deacons. QB DJ Uiagelelei was hierbij van cruciaal belang. Hij heeft zijn verschrikkelijke 2021 seizoen achter zich gelaten en toont een nieuw gezicht dit jaar. Zijn passing game staat in de top 10 van dit seizoen. RB Will Shipley mag hier mee voor bedankt worden. Zijn 7 touchdowns dit seizoen zetten hem op een gedeelde vierde plaats in die categorie. DJ Uiagelelei zal in deze match alvast opnieuw moeten presteren op hoog niveau, want de verdediging van NC State staat als een huis dit jaar. Ze staan in de belangrijkste categorieën in de top 3: minste punten toegelaten, pass defense en rush defense. Op iedere lijn van de verdediging staat daar wel iemand die een nightmare matchup kan geven: Davin Vann op ED, Jordan Poole/Drake Thomas op LB en Tyler Baker-Williams op corner. Ook de verdediging van Clemson staat opnieuw in de schrijnwerpers vandaag. Die werd voor het seizoen aangeduid als beste defense in het land, maar op dit moment is daar nog maar weinig van in huis gekomen. Volgens PFF staat die zelfs maar op een schamele plaats 25. Vorige week duurde het tot in overtime voor die echt wakker werd om Clemson over de streep te trekken. Ze zullen alvast voldoende getest worden door QB Devin Leary, die bezig is aan een gedegen seizoen. Een ding is zeker, na vanavond kennen we de beste ploeg in de ACC. De winnaar zet ook een mooie stempel op zijn ticket naar de playoffs. We spreken dus waarschijnlijk over de match met de grootste implicaties deze week.

Betting tip: NC State +7 (1,91)

Navy Midshipmen @ Air Force Falcons (18:00)

Deze wedstrijd is een beetje het buitenbeentje van onze preview, geen playoff implicaties hier en ook niet per se een interessante bowl game in het vooruitzicht maar net als Navy vs Army, gaat deze wedstrijd tussen twee service academies en militaire eer. Vorige week haalden we al aan in een post dat Air Force won tegen Nevada met 48-20 nadat hun QB’s samen slechts drie passes gegooid hebben, waarvan één voltooid voor 80 yards en een touchdown, van efficiëntie gesproken… Air Force, in tegenstelling tot hun naam, was en is vooral een running force en zo is dit ook meestal bij service academies. Navy had tegen East Carolina wel een beetje succes in de passing game, QB Lavatai gooide zeven completions voor 152 yards en een touchdown, misschien kunnen ze dit nog eens proberen tegen Air Force? Dat zal waarschijnlijk niet het geval zijn want ook zij moeten het vooral hebben van de running backs. Klaar voor nog een opvallende stat? Als we kijken naar de QB’s van beide teams, dan hebben die dit seizoen SAMEN 63 pogingen ondernomen om een pass te gooien, 27 daarvan vonden hun bedoelde receiver. Als je daar eens meer over nadenkt en een klein rekensommetje maakt is dit na zeven wedstrijden een gemiddelde van ongeveer negen pogingen per wedstrijd waarvan er bijna vier aankomen. Leg daar de running stats van Air Force naast en je valt van je stoel, 1649 yards in vier wedstrijden! Running backs Brad Roberts en John Lee Eldridge III hebben respectievelijk al 465 en 379 yards op hun teller! Indien je even wil genieten van een good old running game, zet deze game dan ergens op, op de achtergrond voor als Kentucky en Ole Miss eventjes pauzeren! Wij stellen voor een pintje volledig leeg te drinken per pass attempt van Air Force, dronken zal je er niet van worden.

Betting tip: Een goede gewoonte is om de “under” te nemen in wedstrijden tussen service academies omdat de klok nogal stevig loopt, met een over/under op 37,5 blijven wij hier echter gewoon van af.

Overige wedstrijden:

Zoals iedere week geven we jullie een overzicht van andere interessante wedstrijden die zeker ook het bekijken waard zijn. We waarschuwen jullie alvast voor de volgende lijst want naast bovenstaande wedstrijden, want het is een hele waslijst aan interessante wedstrijden die veel kunnen veranderen in de top 25, of die gewoon spannend zullen zijn. Aanschouw:

Oklahoma Sooners (18) @ TCU Horned Frogs (18:00)

Michigan Wolverines (4) @ Iowa Hawkeyes (18:00)
“Iowa’s where top-five teams go to die” – Jim Harbaugh, Head coach Michigan

Purdue Boilermakers @ Minnesota Golden Gophers (18:00)

Texas Tech Red Raiders @ Kansas State Wildcats (25) (18:00)

Louisville Cardinals @ Boston College Eagles (18:00)

Navy Midshipmen @ Air Force Falcons (18:00)
Bekijk deze eerder voor de militaire ceremonies en eer die hierin vervat zit

Oregon State Beavers @ Utah Utes (12) (20:00)

Northwestern Wildcats @ Penn State Nittany Lions (21:30)

Iowa State Cyclones @ Kansas Jayhawks (21:30)
Gebeurt het eindelijk voor Kansas? Of mogen ze de top 25 volledig vergeten?

Virginia Tech Hokies @ North Carolina Tar Heels (21:30)

Michigan State Spartans @ Maryland Terrapins (21:30)

Texas A&M Aggies (17) @ Mississippi State Bulldogs (22:00)

LSU Tigers @ Auburn Tigers (01:00)

West Virginia Mountaineers @ Texas Longhorns (01:30)

Indiana Hoosiers @ Nebraska Cornhuskers (01:30)

Virginia Cavaliers @ Duke Blue Devils (01:30)

Arizona State Sun Devils @ USC Trojans (04:30)

Genoeg wedstrijden om duimen en vingers van af te likken dus op deze zaterdag. Prepare yourself, it could be a wild ride tonight (again)!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s