College Football Week 5 Review

De maskers vallen af. Althans in de college football wereld. Dit weekend zijn heel wat teams door mand gevallen en zo moeten we onze verwachtingen/voorspellingen wat bijschaven. Dat maakt onze job net wat harder, maar jullie plezier des te intenser. Om het in cijfers om te zetten: 10 ranked teams verloren dit weekend. 5 daarvan verloren zelfs tegen unranked teams. Let’s dive in!

Georgia Bulldogs (1) @ Missouri Tigers (26-22 Georgia)

Het eerste afgevallen masker dat we bespreken, is dat van Georgia. Op zich is dat wat overgedramatiseerd, maar er zit wel een grond van waarheid in. Georgia kreeg pas op zijn voorlaatste drive de voorsprong voor het eerst in handen. Daarvoor keek het al sinds het eerste quarter op een achterstand van 13 punten. Nog steeds binnen handbereik natuurlijk, zeker voor een ploeg wiens defense altijd een broodnodige stop kan maken. En dat deden ze ook. Binnen een tijdspanne van vijf minuten in het vierde quarter bogen de Bulldogs een 12 – 22 achterstand om in een 26 – 22 voorsprong. Is Georgia ooit écht in gevaar geweest? Het antwoord daarop is ‘Neen’. Schatten we Georgia lager in dan voordien? Waarschijnlijk wel. De AP Poll bevestigt deze manier van denken ook, want daarin zakt Georgia een plaatsje.

Waarom dan? Missouri heeft getoond dat het blitzen van QB Stetson Bennett weldegelijk een slimme keuze is. Dat recept werd al beproefd door South Carolina en Kent State, Missouri ging nog wat verder. Zijn ticket naar een top drie in de Heisman trofee lijkt verder weg. Wat voor Georgia een opsteker is, is het feit dat hun TE groep nog steeds domineert. Brock Bowers en Darnell Washington combineerden voor 130 yards, waaronder enkel grote en belangrijke plays. Door hen was de rushing aanval in staat om twee touchdowns te scoren.

Een nieuwe grote test volgt in week 9 tegen Tennessee, alhoewel na vorige week iedere match een test kan zijn.

Alabama Crimson Tide (2) @ Arkansas Razorbacks (20) (49-26 Alabama)

Arkansas had de ogen van het hele land op zich, toen het zaterdag in Fayetteville Alabama op bezoek kreeg. Tot dan waren de Razorbacks bezig aan een degelijk seizoen en waren er twijfels bij Alabama’s aanval. Die twijfels vielen ook te lezen in onze preview. Alabama moest dit seizoen serieus inboeten aan wapens en de aanval loopt maar als Jahmyr Gibbs loopt.

Bryce Young gaf de twijfelaars snel lik op stuk en ondanks een interception stond het 14-0 na een quarter. Maar college football zou college football niet zijn, moest er niet ergens een twist te bespeuren zijn. Bryce Young viel geblesseerd uit vroeg in het tweede quarter. Relatief onbekende Jalen Milroe kwam opdraven. In 2021 was die goed voor net geen 100 yards en een touchdown.

Het gameplan van Alabama veranderde (lichtjes) en de aanval transformeerde in een rushing machine. Toch zag het er in het derde quarter even naar uit dat Arkansas ging terugkomen voor de upset. Het hield Alabama tot nul punten en scoorde er zelf 23. 28-23 bij het ingaan van het vierde quarter en nog 15 minuten te spelen. Wie profiteerde van die 15 minuten? Jahmyr Gibbs en Jalen Milroe. Zij combineerden voor 3 rushes van meer dan 70 yards. Gibbs deed er zelfs nog twee touchdowns bij. Alabama maakte het zelf even spannend, maar had dus al bij al weinig moeite met Arkansas.

De Crimson Tide toont waarom het zelfs zonder Bryce Young en wapens op receiver toch één van de beste offenses heeft in college football. Young’s blessure lijkt mee te vallen en zal geen problemen opleveren richting het eind van het seizoen. Alabama lijkt opnieuw kandiaat nummer 1 voor de titel terwijl Arkansas uit de top 25 dondert.

NC State Wolfpack (10) @ Clemson Tigers (5) (20-30 Clemson)

Will the real Clemson defense please stand up? Dat is toch wat wij hadden gevraagd in de preview van deze week. Goed nieuws, onze preview wordt gelezen bij Clemson want die groep toonde eindelijk meer dan enkele flarden van de hoge verwachtingen. Enkele argumenten:

 • 3 punten tegen in de eerste 28 van iedere helft
 • 3 sacks, 5 tackles for loss en 5 QB hurries
 • 5 deflected passes
 • 1 interception
 • 1 fumble recovery

Hoofdrolspelers hier waren defensive linemen KJ Henry, Ruke Orhorhoro, Tyler Davis & Myles Murphy. Was dit het summum voor de Clemson verdediging? Absoluut niet, maar het is alvast een grote stap in de juiste richting voor een groep waar zoveel van verwacht werd.

Clemson’s QB DJ Uiagalelei bevestigt ook nogmaals dat hij de teugels van de offense stevig in handen heeft. Met een paar rushing touchdowns en een passing touchdown om het af te maken, heeft hij een van zijn meest complete matchen als een Tiger achter de rug. Met deze glansprestatie wordt een vervolg gebreid aan de streak van 37 ongeslagen thuismatchen, wat gelijktstaat met het ACC record.

Voor iedere winnaar, is er ook een verliezer. NC State keert met lege handen terug naar huis en mag zijn hoop op een New Year’s Six game misschien wel opbergen. Alhoewel de statistieken van Clemson’s verdediging het niet tonen, was de langste run van NC State 8 yards. Devin Leary stond onder druk voor het meerendeel van de match en gooide ‘slechts’ 245 yards, met één touchdown en één interception. Pas toen de match al in een beslissende plooi lag, kwamen ‘explosievere’ play van hem. Niet wat je wilt van je quarterback als je mee wilt strijden voor een ACC titel.

Clemson blijft stevig staan op de vijfde plaats, wat meer dan een prestatie is als je weet wie er in de top vier staat. NC State zakt ondanks het verlies slechts vier plaatsen, mede doordat het van een top vijf team verloor.

Oklahoma Sooners (18) @ TCU Horned Frogs (24-55 TCU)

De ploeg van wie het masker misschien het hardst afvalt, is van Oklahoma. PFF had het in hun season preview nochtans niet volledig uitgesloten dat Oklahoma kon teleurstellen.

The Sooners have high expectations, as they’re the favorite to win the Big 12. It wouldn’t be a surprise if they did, but it also wouldn’t be a shock if they underwhelmed, as well.

De Sooners gingen met de billen bloot in Texas en ledigden de kelk tot op de bodem. QB Dillion Gabriel miste een groot deel van de match, door een blessure in het tweede quarter. Toch kan Oklahoma zich niet verschuilen hierachter, want op dat moment stond het al 17-34 achter. Aanvallend liep het dus niet, maar verdedigend ging nog slechter. TCU kon op ieder moment lopen hoever het wilde. QB Max Duggan deed dat zelfs voor 116 yards en 2 touchdowns. De paarse brigade had op het einde 3 spelers met meer dan 100 total yards, waaronder QB Duggan, RB Miller en WR Barber. Geen slechte namiddag.

TCU wordt onmiddellijk beloond met plaats 17 in de AP Poll. Oklahoma valt net zoals Arkansas uit de top 25.

Kentucky Wildcats (7) @ Ole Miss Rebels (14) (19-22 Ole Miss)

Eén van dé wedstrijden van de speeldag werd gespeeld tussen SEC teams Kentucky en Ole Miss. Deze wedstrijd bleef spannend tot het bittere einde en bitter was het ook voor Kentucky. Een gemiste targeting call en een fumble die even goed een incomplete pass kon zijn, zorgden ervoor dat Will Levis tot tweemaal toe een game winning drive niet wist om te zetten in punten.

Het was Ole Miss dat het best aan de wedstrijd begon. Na drie keer de bal te krijgen stond het al meteen 14-0 voor, nadat Kentucky ook een field goal had gemist. Zach Evans liep de eerste erin, Quinshon Judkins explodeerde voor de tweede en liep 48 yards. Mark Stoops en de zijnen lieten het hoofd echter niet hangen. Meteen na de 14-0 ving Barion Brown (WR) de kickoff en liep die terug tot op de 15 yard lijn van Ole Miss. Chris Rodriguez Jr. zette deze drive om in een touchdown, maar alweer gingen de special teams van Kentucky de mist in en mistten ze het extra punt, 14-6 dus. Het werd er niet beter op voor de Wildcats want toen ze de bal terug in handen kregen, werd Will Levis gesacked door Tavius Robinson (DE) en Troy Brown (LB) in zijn eigen endzone… 16-6 voor Ole Miss. De Rebels voegden er nog een field goal aan toe vooraleer het momentum even keerde. Na een drive van iets meer dan vijf minuten, gooide Will Levis een touchdown pass naar zijn favoriete target Tayvion Robinson, 12-19 was de score want de 2-point conversion faalde. Met nog iets meer dan één minuut op de klok ging Jaxson Dart (Ole Miss) er nog eens voor, maar bij zijn vijfde pass gooide hij een interception. Kentucky kreeg plots de kans om voor rust nog gelijk te maken, dit lukte niet.

In de tweede helft waren beide defenses beter. Kentucky lukte eerst nog een touchdown om de bordjes gelijk te hangen (19-19), maar meteen daarna scoorde Ole Miss terug een field goal, 19-22 met nog twee minuten in het derde quarter. Meteen ook de eindstand van deze wedstrijd. Zoals eerder vermeld, kreeg Kentucky wel degelijk nog de kans om deze wedstrijd te winnen. Bij de eerste fumble van Will Levis stonden ze aan de Ole Miss 19 yard lijn en hadden ze gelijk kunnen maken met een field goal. Bij de tweede fumble stonden ze aan de 8-yard lijn van Ole Miss, met een first down in handen had dit een touchdown kunnen/moeten zijn. Oh ja, die tweede fumble werd ook nog eens opgepakt door Tavius Robinson, mooie match voor deze jongen. Gemiste kans dus voor Kentucky. Ole Miss is er alvast blij mee, zij stijgen naar plaats 9 terwijl Kentucky valt naar plaats 13.

Oklahoma State Cowboys (9) @ Baylor Bears (16) (36-25 Oklahoma State)

In een rematch van de Big XII championship game van vorig seizoen, wist Oklahoma State deze keer wel aan het langste eind te trekken. QB Spencer Sanders (OSU) deed het uitstekend en zorgde ervoor dat zijn ploeg first down na first down bleef oprakelen. Zijn statistieken zijn misschien niet zo spectaculair met zo’n score (20/29, 181 yards, 1 passing TD, 1 rushing TD, 1 INT), maar hij is enorm belangrijk voor deze ploeg. Blake Shapen, de QB van Baylor had nochtans ook geen slechte dag, alleen moet de rest van de ploeg ook volge. Als je 345 yards gooit verwacht je toch dat je ploeg iets meer doet hiermee.

De Cowboys kwamen eigenlijk nooit echt in gevaar, aan de rust stond het 16-3. Pas in het derde quarter werd het even warm onder hun voeten toen Baylor op zes punten kwam (23-17), maar Oklahoma State scoorde meteen een touchdown terug. Shapen gooide dan nog eens twee interceptions in het vierde quarter, in een ultieme poging om het nog gelijk te maken (toen 33-25). De Cowboys dromen van nog een Big XII championship game en ze lijken die ook te kunnen halen nadat de Sooners toonden dat zij er niet klaar voor zijn.

Oklahoma State naar plaats 7, Baylor valt van 16 naar unranked. Stevige domper voor de Bears.

Wake Forest Demon Deacons (22) @ Florida State Seminoles (23) (31-21 Wake Forest)

Nadat Wake Forest in een thriller verloor van Clemson afgelopen week, waren ze ietwat onterecht underdog tegen Florida State dit weekend. Nochtans startte Florida State furieus aan de wedstrijd. Nadat Jordan Travis (QB) een 25yard pass gecomplete had, liep RB Treshaun Ward voor 30 yards en zo stonden de Seminoles plots aan de 17 yard lijn van Wake Forest. Davis gooide daarna nog tweemaal voor om en bij 15 yards en zo had Florida State meteen een touchdown te pakken. Wake Forest toonde bij hun eerste drive niet meteen weerbaarheid, maar toen ze een tweede keer de bal kregen, besloot Sam Hartman zijn duivels te ontbinden. Wake geraakte aan de 7 yard lijn van Florida State en moest er uiteindelijk voor gaan op een 4th&1. Dit lukte en 7-7 was de score. Vanaf dan ging het bergaf voor Florida State. Terwijl zij moesten punten op hun drives, de bal fumbleden en een field goal mistten, scoorden de Demon Deacons nog twee touchdowns. 21-7 was het resultaat aan de rust.

Om het mes nog wat dieper te steken, startte Wake Forest de tweede helft meteen met een touchdown. RB Justice Ellison bekroonde zijn goede prestatie (114 yards) door deze binnen te lopen. De Seminoles moesten meteen antwoorden wilden ze nog een waterkansje behouden op de zege. Dat deden ze ook toen Travis een touchdown gooide naar Mycah Pittman, zijn tweede van de wedstrijd. Daarna viel de wedstrijd even stil en leek het alsof Wake Forest deze wel ging doen uitbloeden maar dat was buiten Travis gerekend, hij gooide met nog 9:32 te gaan in het vierde quarter zijn derde touchdown pass van de wedstrijd. De Demon Deacons antwoordden met een lange drive, waarin RB Christian Turner de hoofdrol speelde. Op 18 plays kreeg hij 12 keer de bal en zo ging de klok van 9:32 naar 2:55. Wake Forest haalde er een field goal uit (31-21) en wist ook dat Florida State hier waarschijnlijk geen 10 punten meer zou goed maken. Op de koop toe gingen de Seminoles op de daaropvolgende drive voor een 55-yard field goal, die ze ook mistten. Boeken toe voor Florida State dus. Wake Forest wint en klimt op naar plaats 15, Florida State valt buiten de top 25.

Overige wedstrijden

De Washington Huskies werden na week 4 beloond met 15e plaats in de AP Poll. Geluk blijft echter niet duren, want het verloor in week 5 onmiddellijk van UCLA (32-40). De Huskies behouden wel nog net hun plaats in de top 25 met plaats 21.

Aan Texas A&M zullen we niet veel woorden meer vuil maken, zij verloren van unranked Mississippi State met 24-42 en zo valt voor de zoveelste keer dit seizoen hun masker af. Het is trouwens niet de eerste keer dat de Bulldogs een ranked Aggies team stokken in de wielen steken. Sinds 2016 is het de vijfde keer dat een unranked Mississippi State team een ranked Aggies team verslaat. Als dat geen zwarte beest is… Texas A&M valt buiten de top 25, net voor de wedstrijd tegen Alabama, Mississippi State komt erin op plaats 23.

Iowa had thuis een ijzersterke reputatie tegen teams uit de top vijf. 4/5 zei het rapport. Ook dit seizoen hadden de Hawkeyes één van de beste defenses in de statistieken. Michigan lachte even in zijn vuiste en cruisde naar een 27-14 overwinning onder leiding van QB J.J. McCarthy en RB Blake Corum.

Ook het masker van Minnesota viel deze week af. Unchallenged waren zij naar een 4-0 record geslopen met QB Tanner Morgan als beste QB uit CFB volgens PFF. Tegen Purdue ging het dan uiteindelijk toch verkeerd, met een 20-10 verlies voor de Golden Gophers. Net als de Huskies waren ze net komen piepen in de top 25, maar nu zit het avontuur er al weer op. Purdue blijft indruk maken.

Pittsburgh kreeg Georgia Tech over de vloer. Geen grote uitdaging normaal, want de Yellow Jackets hadden een 1-3 record. Pitt rekende zich echter te snel rijk, want Georgia Tech zorgde voor de upset met 26-21. Bij Georgia loopt Belg Sylvain Yondjouen rond, die met een sack de match afsloot.

In de eerste Battle of the Services Academies won Air Force met 13-10 van Navy. De Falcons van Air Force hadden zoals verwacht opnieuw last van vliegangst want 47 van 55 plays kwamen via de rush.

LSU komt voor het eerst dit seizoen de top 25 binnen na een 21-17 overwinning tegen de Tigers van Auburn. LSU stond nochtans 0-17 achter na net geen vijf minuten in het tweede quarter. QB Jayden Daniel schoot wakker en nam zijn manschappen op sleeptouw om de achterstand snel om te buigen. Auburn gaat volgende week naar de slachtbank van Georgia terwijl LSU zijn eerste AP Poll plaatsje mag verdedigen thuis tegen Tennessee.

Ook nog dit, Wisconsin verloor met het schaamrood op de wangen van Illinois. Dit is ook meteen het einde voor Paul Chryst als head coach bij Wisconsin, hij werd de laan uitgestuurd en DC Jim Leonhard wordt interim head coach.

AP Poll Top 25

Zoals vermeld zien we deze week enkele maskers, van top 25 teams, afvallen. Maar liefst zeven teams verliezen hun plaatsje in de AP Poll. Zowel Arkansas, Texas A&M, Oklahoma, Baylor, Florida State, Pittsburgh en Minnesota zijn nergens meer te bespeuren.

Zeven afvallers betekent ook zeven nieuwkomers. Deze week mogen we volgende teams welkom heten:

 • LSU (25)
 • Cincinnati (24)
 • Mississippi State (23)
 • Syracuse (22)
 • Kansas (19)
 • UCLA (18)
 • TCU (17)

Helemaal bovenaan spelen Georgia en Alabama haasje over. Na de nipte winst tegen Missouri, moet Georgia deze week tevreden zijn met plaats 2.

De sterkste stijgers deze week zijn Wake Forest (22 -> 15), op de voet gevolgd door Kansas State (25 -> 20) en Ole Miss (14 -> 9). Als sterkste stijgers kan je hier natuurlijk ook nog TCU; UCLA en Kansas bij rekenen, zij komen van unranked naar 17, 18 en 19, een stijging van minstens zes plaatsen.

BYU (19 -> 16) en Oklahoma State (9 -> 7) schuiven ook wat plaatsjes op. Penn State, Utah en Oregon zetten elk een stapje vooruit, naar respectievelijk plaatsen 10, 11 en 12.

Naast de zeven grote verliezers van dit weekend, zakken ook Kentucky en Washington redelijk stevig. Zij zakken elk 6 plaatsen naar plaatsen 14 en 21. NC State mag tevreden zijn met slechts 4 plaatsjes lager (10 -> 14) na het verlies tegen Clemson

Copyright ESPN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s