Dirk’s Digs 3: London Baby!

Het is de tijd van het jaar van de London games. Een aanrader voor iedereen, zo is een NFL match haalbaar en meestal ook nog betaalbaar. Amerikanen doen niets liever dan klagen over deze wedstrijden, hun argumenten zijn ook steeds dezelfde: je neemt een thuismatch weg van het thuisspelende team en de jetlag zou slecht zijn voor hun teams. Het eerste is makkelijk te weerleggen. Er zijn 5 International Games, 3 in Londen, 1 in Duitsland en 1 in Mexico. Dat zijn 5 wedstrijden op een totaal van 272, suck it up zou ik zeggen!

 Elk team moet maar 1x om de 8 jaar een thuismatch spelen (als je de Jags niet meetelt), en met het uitbreiden van het seizoen van 16 naar 17 wedstrijden speelt niemand een thuismatch kwijt tov 2 jaar geleden. Ook aan de jetlag wordt ongewild iets gedaan, volgend jaar gaat de VS naar een permanente zomertijd zodat Londen plots een half seizoen maar 4 uur verwijderd is van de East Coast. Als je weet dat een jetlag ongeveer evenveel dagen nodig heeft om te herstellen dan het aantal uren verschil, is ook dat behapbaar. Amerikanen krijgen nu ook een extra wedstrijd erbij om 9.30h of vroeger al naargelang waar je woont, dus ook weer meer reclame inkomsten voor de NFL.

Waarom klagen die Amerikanen dan nog? Het antwoord ligt eigenlijk in Londen, ze denken dat op het vlak van football de nulmeridiaan niet door Londen, maar door hun eigen reet loopt. Ze lijken niet te beseffen dat deze sport op mondiaal vlak een zeer groot potentieel heeft. Vroeger ging iedereen voetballen en als je geld had, stuurde je ouders je met een trui over de schouders gedrapeerd naar de elitaire tennisclub. Die tijden zijn veranderd, en football is een sport die voor jongeren met alle soorten lichaamsbouw een toekomst heeft. Ook daar vergeet de NFL door die nulmeridiaangedachte te investeren in de toekomst. Je kan veel zeggen van de FIFA en het andere football, maar zij zorgen er wel voor dat er in landen waar nog niet veel gevoetbald wordt, er volop in infrastructuur geïnvesteerd wordt. Je ziet het goed in onze landen, football teams moeten zelf hun boontjes doppen, en een uitzondering niet daargelaten, is het professionalisme ondanks de vele goede bedoelingen soms ver te zoeken.

Waarom stuurt de NFL geen ambassadeurs met een koffer centen overzees naar de pakweg top 20 landen waar ook football gespeeld wordt? Helaas omdat ze de dollars op korte termijn liever bij zich houden. Het is een geschenk om effectieve NFL regular season games te laten spelen overzees, maar als de sport echt wil groeien, moet de NFL centen en moeite willen steken in opleiding en infrastructuur. Ze mogen altijd bellen om daarbij te helpen. Tot volgende week!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s