College Football Week 7 Preview

on

In Week 7 van het College Football krijgen we maar liefst zes ranked matchups! Goed voor een mooi weekendje football dus! Veel woorden zullen we aan deze inleiding niet vuil maken, laat ons een kijkje nemen naar die zes ranked matchups:

Penn State Nittany Lions (10) @ Michigan Wolverines (5) (18:00 – FOX)

We beginnen de dag meteen met een stevige wedstrijd, Penn State gaat op bezoek bij rivaal Michigan! De Nittany Lions genoten van een bye week terwijl de Wolverines met 31-10 wonnen van Indiana, minder dan we van hen gewoon zijn de laatste weken…

Sean Clifford (QB Penn State) kreeg voor het seizoen (en ook tijdens) kritiek te verduren, maar stilletjes aan legt hij zijn criticasters het zwijgen op. Met negen touchdowns en een completion rate van 62% doet hij het degelijk. Op zich niets bijzonders, maar hij was vooral al heel “clutch” dit seizoen. Clifford heeft natuurlijk ook enkele deftige wapens met WR’s Parker Washington (285 yards) en Mitchell Tinsley (225 yards, 3 TD’s) en TE Brenton Strange (231 yards, 4 TD’s). Waar vorig jaar het schoentje knelde was op de run, dit seizoen doen ze het daar pakken beter met Nicholas Singleton en Kaytron Allen (samen goed voor 766 yards en 8 TD’s). Het collectief is natuurlijk nog beter nu ook de O-line goed stand houdt, maar Michigan heeft natuurlijk een betere defense dan alle teams waartegen Penn State reeds speelde. Deze dual-threat offense staat dus voor een eerste echte test!

Aan de andere kant heeft Michigan wel ene Blake Corum lopen op RB, de stats van Singleton en Allen? Wel in zes wedstrijden (Eéntje meer dan zijn concullega’s) liep Corum al voor 735 yards en elf touchdowns! De Penn State rushing defense mag dit jaar dan wel goed zijn, ze kwamen nog niemand tegen zoals Corum. QB JJ McCarthy is ook geen sukkelaar, hij heeft een completion rate van 78,3% en daar profiteren zijn receivers en tight ends goed van. Ronnie Bell (WR) rakelde al 390 yards en een touchdown op terwijl TE Schoonmaker en WR Wilson het ook deftig doen (229 yards 2 TD’s – 224 yards 3 TD’s). Als we dus al spraken over een dual-threat offense bij Penn State, dan doet deze het eigenlijk nog beter. Veel zal afhangen van hoe de Penn State rushing defense stand houdt. Als PJ Mustipher (DT) en de zijnen Corum kunnen afstoppen, dan zal er veel mogelijk zijn voor Clifford aan de andere kant van de bal. Kunnen ze dat niet? Sluit dan maar uw ogen Penn State fans, it’s gonna be a long ride.

Betting tip: Under 52.5 (1.89) –> Dit wordt een veldslag die lang close zal zijn, wij zien het niet gebeuren dat hier enorm veel gescoord wordt. De Michigan offense kende wat moeilijkheden de laatste weken en Penn State heeft voor het eerst een steengoede defense als tegenstander.

Alabama Crimson Tide (3) @ Tennessee Volunteers (6) (21:30 – CBS)

De tweede wedstrijd is meteen DE wedstrijd van de week. De Tennessee Volunteers ontvangen rivaal Alabama Crimson Tide! Het is al de vierde keer dit seizoen dat de Vols een ranked tegenstander tegenkomen, drie keer liep het goed af. Tennessee heeft er net een referentiematch op zitten tegen LSU (40-13) terwijl Alabama moeite kende met Texas A&M (24-20).

QB Bryce Young zou zomaar eens terug op het veld kunnen staan. Hij is nog niet volledig hersteld van zijn schouderblessure, maar Jalen Milroe ziet er niet klaar uit om dit team voorbij Tennessee te loodsen, als Young speelgerechtigd geraakt zal hij ook op het veld staan. De Tide kan natuurlijk wel rekenen op zijn sterke O-line om hem te beschermen én om Jahmyr Gibbs (RB) wederom de offense te laten leiden. Met 532 running yards (en dan hebben we het nog niet over zijn collega runner McClellan en Milroe of Young zelf) kwam de Vols defense nog niemand zoals Gibbs tegen dit seizoen. De Tennessee secondary laat dan ook nog eens hier en daar een steek vallen, als Young hiervan kan profiteren wordt het wel moeilijk.

Hendon Hooker is die andere QB in deze wedstrijd. Als hij Bama kan verslaan, zal de lokroep om hem de Heisman te geven alleen maar sterker worden. Niet onlogisch ook, met zijn 1432 yards en 10 TD’s (nog 0 INT’s) doet hij het uitstekend en dit tegen onder andere drie teams die in de rankings voorkwamen. De explosieve plays die hij uit zijn mouw kan schudden zijn fenomenaal en laat nu net die secondary (vooral de cornerbacks) van Bama hun zwakke punt zijn op defense. Kijk maar naar wat Texas kon toen Ewers nog op het veld stond, explosieve play na explosieve play. Favoriete target Cedric Tillmann (WR) is nog steeds geblesseerd, maar met Jalin Hyatt en Bru McCoy zou dit zeker geen probleem mogen vormen, het tandem zorgde al voor zeven touchdowns en 739 yards. Ook zij hebben een niet te onderschatten running game met Jaylen Wright en Jabari Small (vergeet Hooker zelf ook niet), zij waren al goed voor tien touchdowns. Natuurlijk mogen we Will Anderson Jr. en Dallas Turner (LB’s Alabama) niet vergeten, zij kunnen de run wel eens afstoppen of vlotjes tot bij de QB geraken.

Gooit Hooker Tennessee helemaal naar de zevende hemel of blijkt de Bama defense te sterk? Een antwoord op die vraag krijgen we zaterdag vanaf 21u30.

Betting tip: Under 65 (1.90) –> De Vols zijn een zeer explosief team maar Alabama’s defense is beter dan wat ze tot nu toe al tegengekomen zijn. Geen zo’n high scoring game dus deze keer.

Oklahoma State Cowboys (8) @ TCU Horned Frogs (13) (21:30 – ABC)

TCU blijft verbazen dit seizoen en kan dat sprookje vandaag verder zetten tegen Oklahoma State. En toch blijft TCU voorzichtig. Vorig jaar ontmoetten de twee elkaar in Stillwater, Oklahoma en verloren de Horned Frogs met maar liefst 63-17. Het was hun zwaarste verlies sinds 1990. Nu 11 maanden later staan de twee opnieuw lijnrecht tegenover elkaar. Het enige verschil is dat TCU 5-0 is en blaakt van het zelfvertrouwen.

Vorig jaar was hij er niet bij door blessure, maar dit jaar heeft QB Max Duggan de teugels stevig in handen bij TCU. Hij is bezig aan zijn beste jaar bij TCU en on track om al zijn persoonlijke records te verbreken: 1305 yards, 14 touchdowns, 1 interception en een rating van 88,6. Doe daarbij nog eens 204 rushing yards en 3 touchdowns en je spreekt over een complete QB. Max Duggan zal maar al te blij zijn als hij gametape van OSU aan het bekijken was. OSU’s defense is in orde dit jaar, maar heeft een grote zwakke schakel: de secondary. Laat nu net zijn dat Quentin Johnston rondloopt in de WR room. En als het Johnston niet is, dan spreken we over Taye Barber of Derius Davis. Namen die je mogelijks een paar keer zal horen op zondag.

Max Duggan zou alvast tijd genoeg moeten krijgen om de bal te werpen, maar bij OSU lopen wel enkele stevige defensive linemen rond. Brock Martin, Ben Kopenski en Collin Oliver hebben elk 3 sacks of meer. Ook LB Mason Cobb doet een serieuze duit in het zakje met 2 sacks en 38 total tackles. Verdedigend loopt het dus redelijk goed bij OSU. Aanvallend loopt het misschien nóg beter. QB Spencer Sanders is bezig aan een topseizoen (naar zijn normen alvast). Onder zijn leiding, zijn de Cowboys stilletjes geslopen naar een 5-0 record. Misschien nog net iets meer onder de radar dan Tennessee. Plots staan zij in de top tien. Zou niets mogen verbazen, als je ziet wat een weelde er rondloopt bij de wide receivers: Braydon Johnson, Brennan Presley en Bryson Green.

De Big XII krijgt met OSU-TCU zijn beste match van het seizoen voorgeschoteld. Het zou ook niemand verbazen als dit een voorbode is van de match om het kampioenschap.

Betting tip: Over 68.5 (1.92)

NC State Wolfpack (15) @ Syracuse Orange (18) (21:30 – ACC Network)

NC State is nog steeds in de running voor de titel in de ACC Atlantic Division. Hetzelfde kan vrij verrassend gezegd worden over Syracuse. Je kan dus wel zeggen dat deze match voor beiden enorm belangrijk is.

Syracuse beleeft zijn beste seizoenstart sinds 1987. Met een overwinning deze week verzekeren ze zich dan ook nog eens van een postseason match. Reden te meer waarom het deze match dus al zeker wil winnen. QB Garrett Shrader is alvast de constante die hie mee voor kan zorgen. Vooral zijn 5 rushing touchdowns spreken tot de verbeelding. Hiermee leidt hij samen het team, samen met RB Sean Tucker. Deze laatste liep ondertussen al voor bijna 600 yards, waarmee hij net niet in de top 20 staat. Met ook 184 receiving yards, doet hij het net wat minder dan first receiver Oronde Gadsden II. Dit trio zal kijken om de verdediging van NC State te ontwrichten. Deze heeft al veel moeten plooien, maar nog nooit volledig gekraakt. Het laat nog geen 16 punten per match toe. Hun run defense kan wel moeit hebben tegen Syracuse, maar hun sterkte ligt in coverage. Zowel Tyler Baker-Williams, Ayden White en Shyheim Battle hebben elk 2 interceptions. White liep er zelf eentje terug voor een touchdown. Syracuse zelf heeft ook geen al te slechte verdediging, met LB Mikel Jones die daar de dans leidt: 35 tackles, 2 sacks, 4 TFL, 4 QB hurries, 1 FF en 1 FR. Interessant lijntje statistieken.

NC State heeft ook wel een reden waarom het deze match wil winnen. Het verloor dit seizoen al tegen Clemson. Een nieuw verlies betekent al bijna zeker dat het niet meer meedoet voor de titel in de ACC Atlantic. QB Devin Leary is nog niet zeker, nadat hij vorige week geblesseerd uitviel. Anders is het opnieuw de beurt aan Jack Chambers om de bal te verdelen. Verdelen is vrij letterlijk te nemen, want NC State’s 13 receiving touchdowns werden gevangen door maar liefst 12 verschillende spelers. Thayer Thomas is de gelukkige die er twee mocht vangen, de rest moet tevreden zijn met elk een.

Misschien is dit de meest gelijk opgaande match tussen twee topteams in de ACC. Eerder dit seizoen was er al NC State – Clemson, maar daar had Clemson weinig moeite. Vandaag zou het anders moeten zijn. Twee uitstekende defenses, die het elkaars aanval keer op keer moeilijk zullen maken.

Betting tip: Under 44 (1.93)

Mississippi State Bulldogs (16) @ Kentucky Wildcats (22) (01:30 – SEC Network)

Met Mississippi State en Kentucky krijgen we een match tussen een ploeg in opmars en een ploeg in licht vrije val.

Kentucky verloor zijn laatste twee matchen tegen Ole Miss en South Carolina, dus het mag spreken van een klein beetje geluk dat het nog in de top 25 staat. Een verlies vandaag is het nekschot voor Kentucky. Kentucky heeft dus een extra motivatie om vandaag te winnen. De kaarten liggen alvast iets gunstiger sinds het nieuws dat Will Levis kan starten op QB. Vorige week speelde hij niet. Chris Rodriguez zal deel van het werk opknappen op running back. Sinds zijn eerste match twee weken geleden, liep hij al voor 198 yards, waarvan 126 vorige week tegen de Gamecocks. Daar had hij ook wel een kostbare fumble, die hen al van in begin tot achtervolgen verplichtte. Hij zal moeten uitkijken voor Colin Duncan (S), Nathaniel Watson (LB) of Jordan Davis (DE) bij de Bulldogs, want zij hebben elk al een forced fumble dit seizoen. Gelukkig weten de receivers wel de bal vast te houden. WR Tayvion Robinson zal opnieuw het merendeel van de ballen zijn richting zien uitkomen, alhoewel Dane Key of Barion Brown meer targets kunnen zien als Robinson double coverage voor zijn neus krijgt. Vraag is wel of de offensive line de QB lang genoeg kan beschermen. Dit jaar lieten ze al 25 sacks toe, wat hen 129e maakt van alle 131 scholen.

Bij Mississippi State lopen ze alvast over van vertrouwen. Ze zijn bezig aan hun beste start sinds 2014. Toen liep daar ene Dak Prescott rond, die de Bulldogs leidde naar een eerste plaats in de AP Poll, tot ze in week 10 verloren van Alabama. Ze eindigden het seizoen op plaats 7 met een verlies nadien tegen Georgia Tech in de Orange Bowl. Maar de geschiedenis is deze week niet meer belangrijk. Wat wel belangrijk is, is dat QB Will Rogers de beste passer is uit de SEC en bij verlenging zelfs de volledige CFB. Geen klein bier. Zijn 2110 passing yards zijn het meeste uit de CFB. Met 22 touchdowns staat hij op plaats twee, net na C.J. Stroud (24). WR Caleb Ducking ving zeven van die touchdowns, wat hem tweede maakt in de SEC in die statistiek. Nu we toch bezig zijn over rankings in statistieken, LB Jett Johsnon van Mississippi staat vierde in de SEC in tackles (57). Enkel het duo Pool-Sanders van Arkansas en Orji van Vanderbilt gaan hem voor. Not too bad. Wat Mississippi State net zo gevaarlijk maakt voor de meeste ploegen, is dat niet enkel de passing aanval lethal is, maar ook de running backs iedereen pijn kunnen doen. Met Dillon Johnson en Joquavious Marks hebben ze een duo die samen al meer dan 640 yards en 8 touchdowns heeft.

Kentucky zal dus moeten defensief staan al een huis. Maar Mississippi State mag zich ook niet te snel rijk rekenen, nu Will Levis terug start op QB. De Bulldogs zijn de favoriet, maar Kentucky heeft wel gunstige papieren om voor een verrassing te zorgen!

Betting tip: Kentucky +4 (1.91)

USC Trojans (7) @ Utah Utes (20) (02:00 FOX)

Om af te sluiten hebben we nog een belangrijke wedstrijd in de Pac-12. De Utah Utes verloren vorige week voor een tweede keer dit seizoen, ditmaal tegen UCLA, en kunnen zich geen verlies meer veroorloven. USC is nog steeds 6-0, maar het werd toch al enkele keren warm onder hun voeten.

Bij de Trojans kijken we natuurlijk vooral naar Caleb Williams (QB). Hij doet het uitstkend dit seizoen (1590 yards, 14 TD’s 1 INT) en heeft met Jordan Addison en Mario Williams ook twee uitstekende WR’s lopen (828 yards en 10 TD’s gecombineerd). Op RB zal Utah vooral met Travis Dye af te rekenen krijgen die dit seizoen een respectabele 571 yards en zes touchdowns verzamelde. Ondanks hun 6-0 record en voorgaande stats, kon USC ons eigenlijk nog niet echt overtuigen. Tegen Rice en Fresno State ging het gemakkelijk en ook tegen Stanford en Arizona State had het meer dan een two possession voorsprong, maar tegen Oregon State en Washington State (zelfs Arizona State) hadden ze het toch niet zo gemakkelijk. USC zal echter wel de kansen krijgen en deze zullen soms resulteren in big plays en touchdowns, afwachten wat de Utah defense kan doen.

Aan de overkant moet Cam Rising (QB) niet onderdoen voor Williams, hij gooide voor 1440 yards en 13 TD’s (ook 3 INT’s) en kan dus zeker ook met een balletje gooien. WR Devaughn Vele en TE Dalton Kincaid zullen het USC niet gemakkelijk maken en de run van de Utes doet het minstens even goed als die van de Trojans. RB Tavion Thomas, geflankeerd door Rising, kan wel een potje lopen en de USC running defense zal op bepaalde momenten sterretjes zien tegen deze twee heren.

Zeer evenwichtige wedstrijd dus, die ons te wachten staat. Verliest Utah dan is hun seizoen voorbij, verliest USC dan mogen zij hun play-off hopes vaarwel zeggen. Zeker de moeite waard om voor wakker te blijven of de zondag te herbekijken!

Betting tip: Utah -3.5 (1.9) –> Utah kan het zich niet veroorloven om nog eens te verliezen terwijl USC wel goed is maar nog niet overtuigend. Utah zal hier thuis waarschijnlijk niet verliezen van USC, -3.5 lijkt goed haalbaar.

Overige wedstrijden:

Auburn Tigers @ Ole Miss Rebels (9) (18:00 – ESPN)

Auburn deed welgeteld één quarter mee tegen Georgia, meer dan verwacht dus. De Tigers zijn 3-3 en hun seizoen is eigenlijk zo goed als voorbij. Ole Miss won van Vanderbilt en zou graag nog enkele plaatsjes stijgen in de rankings.

Kansas Jayhawks (19) @ Oklahoma Sooners (18:00 – ESPN 2)

Kansas is de verrassing van de Big 12 terwijl Oklahoma de grootste teleurstelling is van de Big 12. Maakt Kansas Oklahoma compleet belachelijk of verwijst Oklahoma Kansas terug naar de unranked teams?

Iowa State Cyclones @ Texas Longhorns (22) (18:00 – ABC)

Iowa State begon goed aan het seizoen (3-0), maar ondertussen verloren ze drie wedstrijden op een rij. Mocht Texas niet verloren hebben van Texas Tech stonden ze ongetwijfeld hoger in de rankings, misschien zelfs in die top 10. Texas krijgt de komende weken echter wel de kans om zich serieus hoger te spelen in de rankings, deze winnen is dus een must!

Minnesota Golden Gophers @ Illinois Fighting Illini (18:00 – Big Ten Network)

Minnesota had een bye week, maar door hun teleurstellend verlies tegen Purdue werden ze twee weken geleden uit de rankings gekegeld. Toch komen er nog enkele mogelijkheden voor de Gophers. Illinois is voor het eerst sinds 2011 geranked en zal dit vurig willen verdedigen. Spannende wedstrijd voor de boeg!

Arkansas Razorbacks @ BYU Cougars (21:30 – ESPN)

Twee weken geleden, zou dit een ranked matchup geweest zijn en een zeer interessante ook! Nu moeten we deze jammer genoeg verwijzen naar de “mentions”. Arkansas startte uitstekend aan het seizoen maar verloor dan drie keer op een rij, al hun hoop werd verwezen naar de prullenbak. BYU had zich dit seizoen ook anders voorgesteld, een verlieswedstrijd tegen Oregon konden ze zich nog permitteren maar een tweede tegen een unranked Notre Dame niet meer. Toch wordt dit een interessante wedstrijd, wie herpakt zich en wie druipt af?

Wisconsin Badgers @ Michigan State Spartans (22:00 – FOX)

Wisconsin ontsloeg zijn coach nadat het verloor van een toen unranked Illinois. De 3-3 Badgers moeten op bezoek naar de teleurstellende 2-4 Michigan State Spartans die vier keer op een rij verloren. Geen interessante match indien je enkel de top teams aan het werk wil zien, maar deze zal spanning brengen.

LSU Tigers @ Florida Gators (01:00 – ESPN)

Hoewel LSU met 4-2 best wel deftig gestart is aan het seizoen, is de blowout tegen Tennessee toch een slag in het gezicht. De 4-2 Florida Gators wachten hen nu op in “The Swamp”. Voor één van beide teams zal het achteraf moeilijk worden om nog een ranking plaats te bemachtigen, wie overleeft?

Clemson Tigers (4) @ Florida State Seminoles (01:30 – ABC)

De nummer 4 Clemson Tigers gaan op bezoek naar het Doak Campbell stadion van Florida State. FSU (4-2) komt net van twee verlieswedstrijden tegen Wake Forest en NC State, nu krijgen ze nog eens het vierde beste team van het land op bezoek. Wat kan het gewonde beest tegen de Tigers?

Nebraska Cornhuskers @ Purdue Boilermakers (01:30 – Big Ten Network)

Nebraska won in een match met veel turnovers en gemiste kansen met 14-13 van Rutgers (wordt Matt Rhule de nieuwe coach?). Purdue won nipt van Maryland en werd daardoor naar alle waarschijnlijkheid niet gerankt. Een big win tegen Nebraska zou de AP Poll voters wel eens anders kunnen doen denken.

North Carolina Tar Heels @ Duke Blue Devils (02:00 – ACC Network)

UNC verloor nog maar één keer tot nu toe. Het is dan ook die verlieswedstrijd tegen Notre Dame die er nog steeds voor zorgt dat ze niet in de rankings staan. Een ruime zege tegen de verrassende 4-2 Duke Blue Devils zou ze wel eens over de streep kunnen trekken. Veel hangt terug af van de defense, houdt deze stand?

Washington State Cougars @ Oregon State Beavers (03:00 – Pac 12 Network)

Washington State is 4-2 na verlieswedstrijden tegen Oregon en USC terwijl de Beavers 4-2 zijn na verlies tegen USC en Utah. Beide zijn dus niet slecht gestart aan het seizoen als je kijkt naar de waarde van hun verlieswedstrijden. Tegen Oregon en USC was het dan nog eens close ook. Mooie wedstrijd tussen de twee revelaties van de Pac-12.

Naast de ranked matchups ook gewoon veel wedstrijden die spannend zullen zijn. College Football stelt nooit teleur dus indien je tijd hebt, zet je klaar om 18u met een fris pintje want met Penn State @ Michigan beginnen we meteen met een klepper van formaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s