College Football Week 7 Review

We vallen in herhaling als we zeggen dat we een zot weekend achter de rug hebben. Maar deze keer lijkt het toch wel één van de zotste weekends van het seizoen te zijn. Liefst zes ongeslagen teams incasseerden dit weekend hun eerste verlies. Vier daarvan stonden in de top tien. Van een omwenteling gesproken.

Het moet ondertussen ook geen verrassing zijn dat we vorig weekend misschien één van de meest memorable matchen in de recente geschiedenis gezien hebben. Alabama en Tennessee stond hiervoor op het podium.

Dit allemaal in Week 7 die de geschiedenisboeken ingaat als een week om nooit te vergeten.

Alabama Crimson Tide (3) @ Tennessee Volunteers (6)

Wat een avond in Knoxville, Tennessee. Waar iedere niet-Alabama fan op hoopte is gebeurd en hoe…

Het was van in het begin duidelijk, de Vols waren op de afspraak. Alabama mocht de wedstrijd starten, maar botste meteen op een enthousiaste defense. Van op hun eigen 20-yard lijn moesten ze punten, waardoor Tennessee meteen op hun eigen 44-yard lijn kon starten. Deze kans greep Hendon Hooker (QB) met beide handen, nadat hij gooide, liep of liet lopen kon RB Jabari Small er 6-0 van maken, Neyland Stadium ontplofte een eerste keer. Bryce Young (QB Alabama) zette meteen een blitz drive op met enkele passes boven de 25 yards, waarna die andere star-RB Jahmyr Gibbs de bordjes in evenwicht kon brengen.

Maar dan volgde iets waar ze in Tennessee al 15 jaar over droomden. Hooker vond op de zesde play van de drive ene Jalin Hyatt (WR, onthoud deze naam maar) voor een 36-yard touchdown tussen Branch (CB) en Hellams (S) door. Het is nog niet gedaan, de Tide moest punten en kreeg deze niet verder dan hun eigen 35-yard lijn, perfecte startpositie voor de Vols. Vier plays later vond Hooker weer Jalin Hyatt die met een unieke effort de bal erin liep voor een touchdown, nummer twee van de avond. Net na het einde van het eerste quarter lukte Bama nog een field goal en zo was het 10-21 voor de Vols. Op de eerstvolgende drive kon de Crimson Tide defense Tennessee aanvankelijk afstoppen, de Vols puntten de bal tot bij Robinson (returner Alabama) en die fumblede de bal waarna Christian Charles (Tennessee) de bal wist te heroveren op de 40-yard lijn van Alabama! Alles liep goed voor Tennessee. Hooker schudde meteen een lange pass uit zijn mouwen naar Ramel Keyton (WR) tot aan de 9-yard lijn en twee plays later liep Princeton Fant (TE) de bal erin. 10-28 Tennessee, Neyland Stadium daverde op zijn grondvesten, zou het kunnen dat ze eindelijk Alabama zouden verslaan na 15 jaar?!

Alabama is natuurlijk Alabama en een 18 punten achterstand is dan nog steeds niet veilig. Bryce Young toonde weer eens waarom hij een first round draft pick zal worden en zorgde ervoor dat het snel 17-28 werd na een TD-pass naar Ja’Corey Brooks (WR). De Vols gingen er op de drive die volgde voor op 4th & 6 op de Alabama 35-yard lijn, dit mislukte en Young maakte ervan gebruik om zijn team nog in field goal range te krijgen. 20-28 voor Tennessee aan de rust en van die 18 punten voorsprong bleven er nog 8 over. Nog niets om zich zorgen over te maken maar je ziet, Bama is Bama.

Meteen na rust gingen de Vols er opnieuw voor op 4th down en opniew mislukte dit. Bryce Young vond daarna Jermaine Burton (WR) voor 36 yards en meteen daarna liep Jahmyr Gibbs een 26-yard touchdown erin. Ja’Corey Brooks ving de two-point conversion en de bordjes hingen weer gelijk… De stress begon op te komen bij iedereen in het stadion en voor de tv, maar Hendon Hooker vond ra ra ra, Jalin Hyatt (!) voor een 60-yard touchdown. We hadden het in de preview al voorspeld, de Alabama secondary zou wel eens een mismatch kunnen vormen tegen Hooker en zijn snelle receivers. Hellams was weer gezien en Hyatt ving zijn derde pass van de avond, ook meteen zijn derde touchdown van de avond. De kicker Chase McGrath werd even de anti-held want hij mistte het extra punt, waarna Alabama (op een lange drive van bijna zes minuten) wist te scoren en voor het eerste in de wedstrijd op voorsprong kwam, 35-34 Alabama. Op de koop toe gooide Hendon Hooker zijn eerste interception van het seizoen, Hellams was deze keer wel attent. De vrees begon er in te zitten bij de Vols fans, maar de defense deed het goed want de Tide moest punten. Hendon Hooker besloot om het publiek niet te lang in spanning te laten, eerst gooide hij een pass naar Hyatt voor negen yards, waarna Jabari Small zorgde voor een first down en dan vond de QB weer maar eens zijn maatje van de avond. Jalin Hyatt liep Malachi Moore (S) voorbij, kreeg de bal op de 50-yard lijn, was Hellams te snel af en liep de touchdown erin. Zijn vierde touchdown van de avond op slechts vijf receptions, wat een avond voor hem! De two-point conversion lukte en de Vols namen weer een voorsprong van zeven punten.

De thriller is nog niet gedaan, Alabama was Alabama, Bryce Young was Bryce Young. Vijf minuten later stond het weer 42-42. Hooker kreeg de bal terug in handen, maar hij fumblede de bal op zijn eigen 17-yard lijn na een miscommunicatie met zijn RB. Dallas Turner (LB Alabama) nam de bal op en liep die terug voor een touchdown, 49-42 Alabama. Iedereen die geen Crimson rood aan had, dacht eventjes bij zichzelf: “Dit is toch geen waar, zullen ze voor de derde keer dit seizoen door het oog van de naald kruipen?”. Hooker kreeg meteen de bal in handen, maar deze keer was de drive iets minder explosief. Op 4th & 5 moesten de Vols er nu zeker voor gaan en wat al twee keer mislukt was, lukte nu wel, Malachi Moore beging een pass interference en Tennessee kreeg de first down. U raadt het al, Jalin Hyatt ving zijn vijfde touchdown pass van de avond. Randy Moss is that you? 49-49 met nog 3:26 op de klok… Wat volgde zorgde ervoor dat er in juli veel kindjes zullen geboren worden in “The Great State of Tennessee”. Bryce Young bracht zijn ploeg tot aan de Tennessee 32-yard lijn voor een field goal, Will Reichard mistte die! Met nog 15 seconden op de klok gingen we naar overtime. Toch? Hendon Hooker gooide twee completions voor 45-yards en met nog twee seconden tijd mocht Chase McGrath (die het extra punt mistte) zich opmaken voor een 40-yard field goal. Chase McGrath scoorde, Tennessee won, de fans bestormden het veld, rukten de goal posts neer, rookten sigaren, namen het liedje Dixieland Delight terug van Alabama, gooiden de goal posts in de Tennessee river zoals de traditie dat voorschrijft en werden wakker met een kater die ze er gerust bij namen.

Tennessee klimt met deze historische prestatie op naar de derde plaats, Alabama zakt naar plaats zes. Kijk vooral even mee naar onderstaande beelden:

Penn State Nittany Lions (10) @ Michigan Wolverines (5)

De eerste ranked matchup van de avond, bracht geen verrassende winnaar uit de bus. Michigan deed wat het moest doen en nestelt zichzelf nog wat steviger aan de leiding van de Big Ten – East.

De wedstrijd begon zeer traag en defensief, na één quarter stond het 0-6 voor Michigan na twee field goals en twee three and outs van Penn State. Beide defenses waren dus goed aan de wedstrijd begonnen. Aan het begin van het tweede quarter ontbond Blake Corum (RB) echter zijn duivels. De Penn State defense leek niet voorbereid op deze man, run na run lukte hem en hij maakte het ook af met een touchdown. De Nittany Lions hadden meteen een antwoord en Kaytron Allen (RB) zorgde voor de aansluiting nadat Sean Clifford (QB) even een breakout run had van 62 yards. Het tij keerde en plots leek het wel alsof Penn State nieuw leven had gevonden, JJ McCarthy (QB) gooide een interception en Curtis Jacobs maakte er een pick six van, 14-13 Penn State! De Wolverines lieten het hier niet bij en de tandem McCarthy-Corum geraakte tot aan de Penn State 5-yard lijn met nog twee seconden op de klok. Harbaugh ging voor de field goal en Michigan ging de rust in met een 14-16 voorsprong.

De tweede helft was eigenlijk een maat voor niets. Clifford had eerst nog een goede drive om zijn team een field goal te bezorgen, maar wat volgde was pijnlijk voor de Nittany Lions fans. Donovan Edwards (RB) liep een 67 yard touchdown en weer leek de defense niet voorbereid op de run. James Franklin (coach PSU) ging ervoor op 4th & 6, dit mislukte en op de eerste play daarna, liep Blake Corum een 61 yard touchdown. Wederom ging de zee gewoonweg open. Corum is natuurlijk een topper, maar de Penn State rushing defense was dit seizoen goed bezig, deze prestatie doet dat teniet. Ondertussen was het 17-31 voor Michigan en wie naar de wedstrijd aan het kijken was, wist dat deze over was want Penn State kreeg niets klaar. Ze moesten weer punten, waarop Michigan antwoordde met een field goal. Ook een tweede poging op een 4th down conversion mislukte en Donovan Edwards maakte het volledig af met enkele explosieve runs gevolgd door een touchdown. 17-41 voor de Wolverines, wat aan de rust nog op een spannende wedstrijd leek, bleek een zege op cruise control voor Michigan.

Penn State zakt zes plaatsen en mag de stiekeme hoop op play-offs opbergen (tenzij vanalles gebeurd tussen hen, Ohio State en Michigan). Michigan staat aan de leiding van de Big Ten East maar Ohio State speelde wel een wedstrijd minder.

USC Trojans (7) @ Utah Utes (20)

Een ware thriller in de Pac-12, USC viel van hun voetstuk en Utah zorgde voor vergelding na de verlieswedstrijd tegen UCLA. De Utes eerden ook hun overleden spelers Aaron Lowe en Ty Jordan met speciale helmen met hun foto erop, mooi gebaar.

Het begon slecht voor de thuisploeg. Travis Dye (RB USC) scoorde een touchdown en zij mistten een field goal. Caleb Williams (QB USC) vond daarna Jordan Addison (WR) voor een touchdown en zo stond het al meteen 14-0 voor USC met nog iets minder dan vijf minuten in het eerste quarter. Utah herpakte zich en na enkele runs van Cam Rising (QB Utah) kon Micah Bernard (RB) het afmaken met een touchdown. De Trojans lieten zich echter niet kennen en diepten meteen hun voorsprong terug uit, 21-7. Voor de rust was er even nog een over en weer spelletje. Cameron Rising liep een touchdown binnen voor Utah, Caleb Wiliams gooide eentje naar Falo voor USC, waarna Rising eentje gooide naar Vele voor 16 yards. 28-21 voor het fluitsignaal.

Ook de tweede helft was zo. Eerst vond Rising zijn TE Kincaid voor een touchdown om de bordjes gelijk te hangen, waarna USC in drie plays de voorsprong weer nam. Utah fumblede dan de bal op de USC 11-yard lijn maar kon de Trojans dwingen tot een punt. Rising liep weer een touchdown binnen, Williams gooide eentje naar Michael Jackson III (familie van?). 42-35 was het voor USC en het cliché dat de Pac-12 (bijna) geen defense heeft lijkt weer eens bevestigd. Met nog 6:15 op de klok zette Utah zich klaar om de bordjes gelijk te hangen, na een lange drive waarin Rising wel wat incomplete passes gooide maakte hij het zelf af met een touchdown run op 4th down. Kick the extra point? Neen, Kyle Whittingham (Coach Utah) had bij aanvang van de drive al beslist dat ze voor de 2-point conversion en de win zouden gaan net omdat Rising zijn QB is. Rising liep de twee punten binnen en Caleb Williams geraakte niet meer vooruit, Utah won de wedstrijd dus met 42-43 en kon zich geen betere manier voorstellen om het verlies van afgelopen week door te spoelen.

De Utes profiteren en stijgen weer tot plaats 15, USC valt naar 12.

Oklahoma State Cowboys (8) @ TCU (13) (40-43 TCU (2OT))

TCU blijft doordenderen in de Big XII. Dit weekend ging Oklahoma State voor de bijl. Voor het seizoen had het team van Sonny Dykes een projected win total van 5,8 (volgens PFF). Na deze week zijn de Horned Frogs hun win total voorbijgegaan. Veel betters zullen het graag hebben zien komen.

Toch zag het er lang naar uit dat Oklahoma State met de overwinning naar huis zou gaan. Op een bepaald moment in het tweede quarter stond het 17 punten voor. Op het einde van het derde quarter was dat nog steeds 14 punten. Hoe is het in godsnaam kunnen mislopen dan? Max Duggan is het antwoord. De QB van TCU vond een tweede adem in het vierde quarter en leidde zijn team naar een 30-30 eindstand. In die twee touchdown drives wierp hij 102 yards op 6 van zijn 8 pogingen. Voeg daarbij nog 22 rushing yards op twee pogingen en dan spreek je van een quarterback die zijn ploeg in leven hield. In overtime had hij dan nog een passing touchdown van 25 yards. Max Duggan beleeft een hoogseizoen en TCU profiteert mee. WR Quentin Johnston profiteert extra met 180 yards en een touchdown.

Voor Oklahoma State is het een donderslag bij een relatief heldere hemel. Tot vorig weekend waren ze relatief feilloos door het seizoen gegaan met een 5-0 record als gevolg. QB Spencer Sanders was de consistentie zelve met 12 touchdowns en 3 interceptions voor de match. En dan kwam TCU. Of beter, moest het gaan naar TCU. Spencer Sanders beleefde een van zijn minste matchen in de passing game, met zijn derde interception van het seizoen. Ongelukkig moment ook, want die viel in het vierde quarter, net toen TCU had gescoord. Het momentum van TCU kon niet gestopt worden en de drive daarop hingen de bordjes gelijk.

Zuur voor Oklahoma State, want het zakt nu buiten de top tien en kan een kruis maken over de playoffs (die voordien ook wel al moeilijk waren). TCU hun sprookje duurt nog een weekje langer en mag volgende week opnieuw bevestigen tegen nummer 17 Kansas State.

NC State Wolfpack (15) @ Syracuse Orange (18) (9-24 Syracuse)

Waar de Wolfpack voor de match voor vreesde, werd werkelijkheid. QB Devin Leary OUT FOR THE SEASON. NC State moet zo terugvallen op transfer QB Jack Chambers, die overkwam van een een laaggerankt FCS team. De andere optie is een 3-star freshman, maar van hem loop je ook niet onmiddellijk warm.

De Wolfpack had het eerder dit seizoen al zeer lastig tegen Clemson en Florida State. Toch waren zij vooraf getipt als mogelijks het beste team uit de ACC Atlantic, waar Clemson ook in zit.

De blessures bij NC State doen echter niets af van de overwinning van Syracuse. Net zoals TCU beleven zij dit seizoen een droomstart. Vooraf waren 5 wins voor hen aan de kant gelegd. Met deze overwinning gaan ze dus ook over dat totaal. Traditioneel een basketbalschool, nu een footballsprookje. WR Oronde Gadsden speelde opnieuw een hoofdrol. Met 141 yards en twee touchdowns had hij zelfs op papier zijn beste match dit seizoen. Ook de defense had misschien één van hun betere matchen. Het hield NC State tot slechts 95 yards rushing op 38 pogingen. Het dwong de Wolfpack ook tot 4 punts op 5 drives in de eerste helft.

Het is voor Syracuse pas de derde keer sinds 1935 dat het een seizoen start met 6 overwinningen, de laatste keer in 1987. Een zevende overwinning op rij zal lastig worden, want volgende week moet het naar Clemson. NC State mag van geluk spreken dat het nog in de top 25 staat (23). Voor hen volgt wel een haalbare kaart thuis tegen Virginia Tech.

Mississippi State Bulldogs (16) @ Kentucky Wildcats (22) (17-27 Kentucky)

Kentucky had het twee weken enorm lastig gehad. Na verlies tegen zowel Ole Miss als South Carolina, moest het deze week zijn seizoen proberen te redden tegen Mississippi State. Redden is weldegelijk het juiste woord, want verliezen hier zou een ongerankte positie beloven in week 8 met weinig kansen om er nog in te komen. De knikkers in de SEC (East) waren al weg, dus een ereplaats was het hoogst haalbare voor hen.

Mississippi State daarentegen was redhot. QB Will Rogers was de exponent hiervan, met de beste passing statistieken uit de CFB (enkel CJ Stroud had meer touchdowns). Na overwinningen tegen zowel Texas A&M en Arkansas liepen de mannen van Mike Leach over van vertrouwen. Dat zouden ze ook nodig hebben tegen Kentucky, want daar kwam QB Will Levis terug uit blessure en begon RB Chris Rodriguez op gang te komen na een late seizoenstart. Zo begonnen beide ploegen aan de partij. De ene om zijn seizoen te redden, de andere om zijn droomstart verder te zetten.

Het werd de match van Chris Rodriguez. De senior rushte voor een season-high 196 yards op een career-high 30 carries en scoorde twee touchdowns. Die 196 yards waren 11 yards minder dan zijn career-high in deze statistiek. Wanneer de rushing game zo draait, betekent dat meestal een dodelijk efficiënte passing game. Will Levis had 230 yards op 17 pogingen van zijn 23 attempts. Zijn pick six in het vierde quarter deed de blauwe harten van de Wilcats even sneller slaan toen het plots 17-20 stond. Levis panikeerde niet en wierp op de daaropvolgende drive een pass van 50 yards naar de 7 yard lijn van de Bulldogs. Man van de match Rodriguez nam de verantwoordelijkheid op zich en rushte die 7 yards voor zijn tweede touchdown van de avond. Deze touchdown mocht zelfs dubbel zoveel waard zijn, als je ziet hoe die hem binnenloopt. Zie hieronder hoe Rodriguez gewoon een unfair matchup is.

Voor QB Will Rogers en de zijnen is het een kleine domper. Rogers had een van zijn minste games van het seizoen, met een grade van 50,5. Hun runblocking was zowaar nog slechter, met slechts 22 rushing yards op 10 attempts. Hun tweede verlies komt ook op een verkeerd moment want volgende week moet het naar Alabama. Het doet dat wel nog als de nummer 24 uit de AP Poll, maar na volgende week zou het wel eens goed kunnen zijn dat ze daarbuiten vallen. Alhoewel, in college football is alles mogelijk. Watch out Alabama!

Overige wedstrijden

We kunnen deze lijst vrij beperkt houden, zeker na al die chaos hierboven.

Oklahoma weet eindelijk terug wat winnen is na drie opeenvolgende verlieswedstrijden. Kind van de rekening was niemand minder dan Kansas. Voor hen is het het tweede verlies op rij, nadat ze eerst 5-0 gestart waren. Oklahoma kan op deze manier toch een beetje de kater van vorige week tegen Texas wegspoelen, alhoewel je 49-0 nooit volledig verteert.

LSU weet ook terug te winnen nadat ze vorige week kansloos ten onder gingen thuis tegen Tennessee. Brian Kelly koopt op deze manier terug wat krediet te winnen. Voor het seizoen had hij waarschijnlijk wel getekend voor een 5-2 record na 7 weken football. Florida zakt terug naar 4-3. Bij hen is het gevoel heel wat minder, dixit die andere first year head coach Billy Napier.

Notre Dame doet wat Notre Dame doet. Hun seizoen is nog turbulenter dan de wildste attractie in Bellewaerde (of Walibi als je niet uit de Westhoek komt zoals deze schrijver). Na eerst 0-2 te starten en hun seizoen al te mogen opbergen, klautert het uit het dal met drie overwinningen op een rij, om deze week te verliezen tegen Stanford. Alhoewel daar topprospect Tanner McKee rondloopt op QB, is dat toch een match die je altijd moet winnen. Voor hen is het de eerste overwinning tegen een FBS team in een jaar, na eerst 11 matchen te verliezen. Notre Dame toch…

AP Poll

We nemen deze week afscheid van Kansas en James Madison. Hun avontuur in de AP Poll was van korte duur, maar daarvoor niet minder impressionant. Voor Kansas was de top 25 onverhoopt voor het seizoen en de ploeg van James Madison stond voor het eerst in zijn geschiedenis in de rankings. Voor beide teams mag een hoge hoed afgedaan worden. We Salute You!

Maar de een zijn dood, is de ander zijn brood. Deze week is dat voor North Carolina en Tulane. De Tar Heels komen eindelijk de rankings binnen op plaats 22.

Morele winnaar van het weekend is natuurlijk Tennessee, zij stijgen drie plaatsen naar plaats 3.

Grootste stijgers zijn Illinois (18), TCU (8) en Utah (15) die respectievelijk zes, vijf en vijf plaatsen stijgen.

Grootste verliezers zijn Mississippi State (24) en NC State (23) die beiden acht plaatsen zakken. Penn State (16) zakt er zes en USC (12) verliest er vijf.

Purdue komt zeer dicht bij een plaatsje in de rankings en zal die volgende week proberen te bemachtigen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s