College Football Week 8 Preview

Week 8 staat voor de deur! Week 7 overtreffen wordt moeilijk want de meesten zijn nog steeds een beetje zegedronken van Tennessee en deze week zien we niet meteen een wedstrijd die deze kan overtreffen. Wel zijn er weer vijf ranked wedstrijden, genoeg voer dus om over te schrijven. Welcome in the week of the running backs!

Syracuse Orange (14) @ Clemson Tigers (5) (18:00 – ABC)

De verrassende Syracuse Orange gaan op bezoek bij de Clemson Tigers. Syracuse wist vorige week nog NC State te verslaan terwijl Clemson Florida State opzij zette. Benieuwd wat the Orange kunnen tegen Clemson…

QB van dienst bij Syracuse is Garrett Shrader, hij doet het behoorlijk goed met een completion rate van 69.7% en 12 TD’s. Oronde Gadsden II is wel by far de belangrijkste receiver die hij heeft lopen. Met 507 yards en 5 TD’s is hij niet te missen. De ster van dit team is echter RB Sean Tucker, 644 yards en 6 touchdowns, dat kan al eens tellen. Zeker als je bedenkt dat de Clemson running defense eigenlijk nog niet zo goed was dit seizoen…

DJ Uiagalelei (QB Clemson) doet het beter dan voor het seizoen verwacht werd. Hij klokt voorlopig af op 1665 yards en 17 TD’s, impressionante cijfers. Ook bij Clemson is de running game het speerpunt van de offense. Met Will Shipley hebben ze een running back lopen die zomaar even voor 567 yards en 8 touchdowns liep, tel daarbij Uiagalelei zijn running game en we zitten aan meer dan 900 yards en 12 TD’s tussen deze twee heren. MAAR, de Syracuse defense liet nog niets toe over de grond, en ook de secondary werd ondertussen iets beter op korte en middellange passes.

Voorgaand aan het seizoen dachten we niet dat we deze matchup zouden moeten bespreken, maar kijk! Halen de verrassende Orange het of doen de Tigers toch wat van hen verwacht wordt?

Betting tip: Syracuse +14 (1.88) –> Clemson zal deze wedstrijd waarschijnlijk winnen, maar zo gemakkelijk zal het nu ook niet gaan, hier zit value in.

UCLA Bruins (9) @ Oregon Ducks (10) (21:30 – FOX)

De Oregon Ducks staan voor een nieuwe grote test! Nadat ze zwaar de boot in gingen tegen Georgia, wisten ze BYU gemakkelijk te verslaan. Twee weken geleden wonnen ze duidelijk met 49-22 van Arizona, vorige week hadden ze een bye week. UCLA had iedereen misschien wel onderschat voor het seizoen, ondertussen zijn ze 6-0 na winst tegen een ranked Washington team en tegen Utah. Ook zij hadden vorig weekend een bye. UCLA staat één plaatsje voor Oregon in de rankings, zeer belangrijk dus!

De UCLA offense heeft met Dorian Thompson-Robinson (QB) een sneaky Heisman kandidaat. Hij rolde Utah op met zijn 299 yards en vier touchdowns, tegen deze Ducks defense wordt het misschien wel iets moeilijker want die defensive line zal hij enkele keren van zeer dichtbij zien. DTR is alvast op dreef met 1510 yards, 15 TD’s en 2 INT’s in zes wedstrijden. Zijn favoriete receiver is Jake Bobo, hij was al goed voor 385 yards en 5 TD’s! En laat ons RB Zach Charbonnet niet vergeten, 615 yards en 6 TD’s heeft deze man al. Thompson-Robinson is dan ook nog eens goed in de running game, 231 yards en vier TD’s. Oregon weet dus wat hen te wachten staat.

Bij Oregon vinden we Bo Nix terug op QB. Na een snert prestatie tegen Georgia werd hij al afgebrand, maar hij wist zich te herpakken. Hij heeft meer yards dan zijn collega bij UCLA (1526) en met 12 TD’s en 3 INT’s doet hij het ook degelijk. Troy Franklin is de belangrijkste receiver, hij was al goed voor 429 yards en 3 TD’s, maar ook UCLA transfer Chase Cota doet het niet slecht met 279 yards en 1 TD. Charbonnet doet het bij UCLA vooral alleen op de RB (met steun van zijn QB), bij Oregon zijn er twee stud RB’s. Bucky Irving liep al voor 429 yards en twee TD’s terwijl Noah Whittington er 336 wist te verzamelen met twee TD’s. Ook Bo Nix doet het op dat vlak goed, hij liep al 331 yards en acht (!) TD’s. Twee uitstekende running games tegenover elkaar dus!

Betting tip: Under 69.5 (1.94) –> We weten dat de Pac-12 geen defense speelt maar UCLA heeft de beste defense in de Pac-12 en Oregon moet ook niet onderdoen, tel daar bij de running game van beide teams en de klok zal snel naar beneden lopen.

Texas Longhorns (20) @ Oklahoma State Cowboys (11) (21:30 – FOX)

Moesten de Longhorns niet verloren hebben van Texas Tech, dan stonden ze nu waarschijnlijk in de top 10. Ondertussen wonnen ze drie wedstrijden op een rij. Oklahoma State was zeer goed bezig en stond hoog in de rankings, tot ze zich afgelopen weekend lieten verrassen door TCU. Een beetje do or die voor beide teams hier (rankings gewijs dan).

Quinn Ewers (QB) is natuurlijk de man om in de gaten te houden bij Texas. Hij viel geblesseerd uit tegen Alabama, maar hij heeft wel een goede arm die explosieve plays tevoorschijn kan toveren. Als hij dan nog eens WR’s Xavier Worthy en Jordan Whittington heeft lopen, wordt het al moeilijk voor de defense. Samen zitten die twee al aan 822 yards en zeven TD’s. Ook TE Ja’Tavion Sanders verdient hier vermeld te worden met zijn 320 yards en vijf TD’s! RB Bijan Robinson is echter de tweede ster op dit team. Deze man verzamelde in zeven wedstrijden 780 yards en 10 TD’s met zijn running game én 239 yards en een TD met zijn receiving game. Ook hier dus weer een running back om zeker in de gaten te houden!

Spencer Sanders (QB Okla. St.) had vorige week geen goede wedstrijd en zal hier revanche willen nemen. Zijn stats zijn dit seizoen wel degelijk, 1639 yards, 13 TD’s en 3 INT’s. Hij heeft echter wel maar een completion rate van 58,5%, niet zo denderend dus… Hij kan rekenen op genoeg wide receivers om zijn worpen te verdelen: Johnson, Presley, Green, JP Richardson, D. Richardson zijn samen goed voor 1498 yards waarbij de eerste er 398 heeft en de laatste 212. Genoeg mannen om in de gaten te houden dus op die passing game! Maar diezelfde Dominic Richardson is eigenlijk een running back en ook daar doet hij het uitstekend met 427 yards en vijf TD’s. Spencer Sanders zelf helpt hem hier graag in met 309 yards en acht TD’s.

Betting tip: Texas -6.5 (1.93) –> Oklahoma State zit in een neerwaartse spiraal terwijl Texas heel wat explosieve spelers heeft lopen op offense.

Mississippi State Bulldogs (24) @ Alabama Crimson Tide (6) (01:00 – ESPN)

Mississippi State was(/is) één van de verrassingen van dit seizoen. Vorige week gingen ze wel de boot in tegen Kentucky en dus zakten ze terug wat plaatsjes in de rankings. Alabama verloor in die legendarische wedstrijd van Tennessee en zakte naar plaats 6. Voor beiden een belangrijke wedstrijd dus! Mississippi State kreeg deze week echter wel verschrikkelijk nieuws te horen. O-lineman Sam Westmoreland overleed op woensdag en was slechts 18 jaar oud…

QB Will Rogers (Mississippi State) is één van dé outsider prospects op QB. Deze jongen doet iedere statline van andere QB’s verbleken. Houd u vast: 2324 yards (71.3% completion rate), 23 TD’s en 4 INT’s. Als u in dit artikel eens rondneust zal u zien dat geen enkele QB nog maar in de buurt komt van deze statistieken. Enkel Penix (Washington) en Vantrease (Georgia Southern) doen beter. Natuurlijk gaat dit gepaard met het feit dat hij eigenlijk amper of helemaal niet loopt. Maar daar heeft hij Dillon Johnson voor, met 407 yards doet hij het behoorlijk goed. Die statistieken van Rogers zorgen er ook voor dat maar liefst 6 spelers meer dan 200 yards receiving hebben. Eentje springt eruit, Caleb Ducking verzamelde reeds 354 yards en 7 touchdowns. Herrinner u wat we vorige week zeiden over de secondary van Alabama, herinner u de wedstrijd tegen Tennessee en dan kan hier ook wel weer een mismatch ontstaan… Natuurlijk blijft die Bama front-seven goed en Will Rogers zal iets meer tijd nodig hebben dan Hooker, afwachten dus!

Maar Alabama heeft natuurlijk nog altijd Bryce Young (QB). Tegen Tennessee hield hij samen met Jahmyr Gibbs (RB) zijn ploeg in de running tot op het bittere einde. De Bulldogs defense heeft nu wel geen defense die veel druk zet en dat maakt het iets gemakkelijker voor zowel Young als Gibbs. Deze twee zijn ook degene die Alabama waarschijnlijk naar de winst zullen leiden. Bryce Young heeft 1657 yards en 16 TD’s terwijl Jahmyr Gibbs al voor 635 aan running yards kon verzamelen. Als deze twee spelen zoals we weten dat ze dat kunnen dan zal de Crimson Tide wel aan het langste eind trekken.

Betting tip: Mississippi State +21 (1.88) –> Alabama wint deze wel volgens ons, maar Will Rogers zal zich ook niet zo maar gewonnen geven, binnen de 21 punten houden moet mogelijk zijn.

Minnesota Golden Gophers @ Penn State Nittany Lions (16) (01:30 – ABC)

De white out game van Penn State is aangebroken! De fans zelf hadden deze liever tegen Ohio State gebruikt, maar deze zal een noon kickoff worden en dan is die impressionante witte massa toch iets minder indrukwekkend. Dit is een jaarlijkse traditie voor Penn State en zoals je in onze omslagafbeelding kan zien, kleedt iedereen zich in het wit, wat zorgt voor een heuse witte zee. Natuurlijk brengt dit ook extra sfeer met zich mee. Meer hierover in de filmpjes hieronder!

Penn State kende een hartbrekend verlies op bezoek bij Michigan. Aan de rust leken ze nog mee te doen, maar na rust nam Michigan afstand. Minnesota verloor dan weer van Illinois en lijkt in de hoek te zitten waar de klappen vallen nadat ze twee weken geleden ook al van Purdue verloren.

QB Tanner Morgan (Minnesota) werd tegen Illinois geblesseerd van het veld gedragen en de vraag is nog maar of hij deze zaterdag in actie zal komen. Niet dat Morgan een hot prospect is op QB (1164 yards, 7 TD, 5 INT), maar hij is wel de enige QB waar echt op gerekend wordt bij Minnesota. Lichtpuntje in de duisternis is wel RB Mohamed Ibrahim. Met 695 yards en 9 TD’s behoor je tot de beste running backs in CFB.

Sean Clifford (QB PSU) toonde tegen Michigan weer het gelaat dat de Nittany Lions niet willen zien. Met 1150 yards, 9 TD’s en 2 INT’s doet hij het op papier degelijk maar een completion rate van 59% is niet wat Penn State zoekt. Parker Washington (WR), Mitchell Tinsley (WR) en Brenton Strange (TE) doen nochtans hun best en rakelen de yards op. RB’s Nicholas Singleton en Kaytron Allen helpen Clifford alvast een handje met de running game. 482 yards en 5 TD’s voor die eerste, 319 yards en vier TD’s voor die tweede.

Betting tip: Over 44.5 –> Wij zouden Penn State outright nemen, maar de odd is hiervoor te laag. De over zien we dan weer wel goed komen, in de white out game kan Penn State altijd iets meer en ze zullen dus wel meer scoren dan tegen Michigan. Enkele scores door Minnesota erbij en deze is binnen.

Kansas State Wildcats (17) @ TCU Horned Frogs (8) (02:00 – Fox Sports 1)

De 5-1 Wildcats gaan op bezoek bij de 6-0 TCU Horned Frogs. Beide teams zijn verrassend sterk en de winnaar van deze wedstrijd staat alleen op kop in de Big 12. Kansas State kon in zijn laatste wedstrijd nipt Iowa State verslaan terwijl TCU een statement win tegen Oklahoma state op zak heeft. Kansas State had vorige week wel een bye week en had dus genoeg tijd om zich voor te bereiden.

QB Adrian Martinez gooide als enige in college football nog geen enkele interception! Daar blijft het ook bij want 900 yards en 4 TD’s door de lucht zijn niet om over naar huis te schrijven. Wel kan Martinez goed lopen, hij verzamelde al 546 yards en 9 TD’s terwijl zijn RB Deuce Vaughn er 661 yards en 3 TD’s bij mag tellen. Kansas State moet het dus vooral hebben van hun running game.

Iets meer enthousiasme is er wel bij Max Duggan, QB van TCU. Hij verzamelde al 1591 yards, 16 TD’s en 1 INT, beter dan Martinez dus door de lucht. Ook hij kan wel iets in de running game, met 261 yards en 4 touchdowns. TCU heeft wel twee absolute uitblinkers op WR en RB. Quentin Johnston zal veel scouts lokken met zijn 500 yards en 2 TD’s terwijl RB Kendre Miller al voor 578 yards en 8 TD’s kon lopen.

We krijgen dus een sterke running game aan de ene kant, gepaard met een gebalanceerde offense aan de andere kant. Wie haalt het? Het duo Martinez-Vaughn of het trio Duggan-Johnston-Miller?

Betting tip: Over 55.5 (1.9) –> Simpel, behalve tegen Iowa State en Tulane, scoorde Kansas State in iedere wedstrijd al meer dan 34 punten. Tegen Oklahoma en Texas Tech lieten ze 34 en 28 punten toe. TCU won dan weer met 55-24 van Oklahoma en scoorde in iedere wedstrijd al 38 punten of meer. Behalve tegen Colorado en Tarleton kregen ze er telkens minstens 24 tegen (meestal zelfs boven de 30).

Overige wedstrijden:

Iowa Hawkeyes @ Ohio State Buckeyes (18:00 – FOX)

De Big Noon Kickoff tussen Iowa en Ohio State, klinkt qua namen misschien wel mooi, maar Iowa heeft geen offense, Ohio State wint deze sowieso. De vraag is gewoon hoeveel punten de Buckeyes kunnen maken tegen deze ijzersterke defense.

Cincinnati Bearcats (21) @ SMU Mustangs (18:00 – ESPN)

Cincinnati is 5-1, maar een verplaatsing naar SMU is altijd gevaarlijk. Blijven ze ranked?

Kansas Jayhawks @ Baylor Bears (18:00 – ESPN 2)

Kansas was goed bezig, maar de Jayhawks verloren hun afgelopen twee wedstrijden en zijn weer unranked. Baylor stelt teleur en is 3-3, hun ultieme kans om terug een winning record te krijgen.

Duke Blue Devils @ Miami Hurricanes (18:30 – ESPN 3)

Duke maakte het UNC niet zo gemakkelijk, de week voordien verloor Miami nipt van UNC. Benieuwd wie hier zijn slag slaat.

West Virginia Mountaineers @ Texas Tech Red Raiders (21:00 – Fox Sports 1)

Beide teams zijn 3-3, maar hebben al enkele mooie wins op hun conto. Waarschijnlijk een high scoring game hier.

Memphis Tigers @ Tulane Green Wave (25) (21:30 – ESPN 2)

De Green Wave is voor het eerst geranked dit seizoen en zullen deze plaats met hand en tand willen verdedigen. Memphis komt op bezoek, dus zeker niet de minste tegenstander.

Ole Miss Rebels (7) @ LSU Tigers (21:30 – CBS)

Ole Miss klimt week na week heel subtiel op in de rankings. Als ze deze kunnen winnen zetten ze meteen ook weer een grote stap vooruit. Binnen enkele weken komt Bama op bezoek. LSU kan een waardemeter zijn voor dit team. LSU zelf wil zeer graag weer die rankings binnen komen en moet dus winnen.

Purdue Boilermakers @ Wisconsin Badgers (21:30 – ESPN)

Purdue klopt al enkele weken op de deur van de top 25, maar door verlies tegen Syracuse vijf weken geleden werd dit even uitgesteld. Winnen van Wisconsin zal hen ongetwijfeld in deze rankings brengen, zeker met al de ranked matchups op het programma.

Boise State Broncos @ Air Force Falcons (01:00 – CBS Sports Network)

In de Group of Five staat een spannende wedstrijd tussen de running game van Air Force en de Boise State Broncos die nieuw leven kregen na het ontslag van de coach. Top om op een tweede/derde scherm op te zetten.

Texas A&M Aggies @ South Carolina Gamecocks (01:30 – SEC Network)

Ook South Carolina klopt stilletjes aan op de deur van de top 25. Ze verloren van Arkansas en Georgia, wat op zich geen ramp is en konden intussen een ranked Kentucky team verslaan. Texas A&M stelt teleur en in South Carolina kan het wel eens moeilijk worden. Katapulteert South Carolina zichzelf in de rankings of schieten ze zichzelf in de voet?

Je ziet, nog steeds een zeer interessante week voor de boeg! Iedere week telt nu zwaar mee voor de rankings en ook die top 12 (belangrijk voor de New Year’s Six) ligt nog wide open. Let’s watch some football!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s