College Football Week 9 Preview

Deze week kunnen we er iets sneller doorgaan. Slechts vier matchen worden besproken maar allemaal hebben ze een grote impact op de rankings. Zeker een interessante zaterdagavond dus!

Ohio State Buckeyes (2) @ Penn State Nittany Lions (13) (18:00 – FOX)

Penn State kon het verlies van tegen Michigan doorspoelen het afgelopen weekend. Ze ontvingen Minnesota in de white out game en versloegen ze met 45-17. De 6-1 Nittany Lions ontvangen nu Big Ten East rivaal, de 7-0 Ohio State Buckeyes die op hun beurt voor hun eerste echte test staan.

De Buckeyes offense doet het goed dit seizoen (weliswaar tegen mindere tegenstanders). QB CJ Stroud is favoriet voor de Heisman en kon in zeven wedstrijden al 2023 yards verzamelen met 28 TD’s en 4 INT’s. Dat kan al tellen natuurlijk. Natuurlijk heeft hij ook de wapens ter beschikking met WR’s Emeka Egbuka (735 yards, 7 TD’s) en Marvin Harrison Jr. (598 yards, 10 TD’s). Running backs Miyan Williams (516 yards, 9 TD’s) en Treveyon Henderson (474 yards, 4 TD’s) zijn beide degelijke running backs die Stroud kunnen helpen indien de pass niet werkt. De Penn State running defense deed het wel niet slecht dit seizoen, tot ze Blake Corum en Donovan Edwards tegenkwamen… De Buckeyes RB’s zijn echter niet van dit niveau, dus het zal van levensbelang zijn om die pass te stoppen. Met Joey Porter Jr. hebben ze alvast een cornerback die ze hierbij kan helpen.

Sean Clifford (QB PSU) herpakte zich tegen Minnesota maar tegen goede ploegen heeft hij moeite. Ohio State is natuurlijk van een ander kaliber dan de Golden Gophers en het valt dus af te wachten of hij zijn receivers Washington en Tinsley kan bereiken tegen deze sterke defense. Nick Singleton en Kaytron Allen (RB’s) zullen hem een handje moeten helpen, maar of dat zal lukken is nog maar de vraag.

Penn State kan thuis wel altijd iets meer, lukt het ook tegen Ohio State?

Betting tip: Penn State Nittany Lions +15.5 (1.90) –> Gok nooit op uw eigen team right? Dat is jammer genoeg meestal juist, maar in dit geval lijkt 15.5 in Happy Valley heel veel om mee te verliezen.

Notre Dame Fighting Irish @ Syracuse Orange (16) (18:00 -ABC)

Syracuse kwam na vorige week wakker van een zware kater. Verliezen tegen een rivaal is altijd ongemakkelijk, maar de manier waarop zal zeker niet geholpen hebben. Het moet zijn kater wel doorspoelen tegen een Notre Dame die de laatste zes onderlinge duels gewonnen heeft. Vijf daarvan waren op verplaatsing voor Syracuse.

Nu speelt Syracuse thuis en zijn zij het ranked team. Een dubbel voordeel voor de Orange die, ondanks het verlies tegen Clemson, bezig zijn aan een topseizoen. QB Garrett Shrader is de belichaming van dat seizoen. Na vorige seizoen een gemiddelde individuele rating neer te zetten, zet hij dit jaar een gigantische stap vooruit, meer specifiek in zijn passing game. Natuurlijk helpt het wel dat RB Sean Tucker ook bezig is aan een goed jaar (6 TD) en zo de verdediging dwingt rekening te houden met zowel de run als de pass. Die pass bedreiging krijgt dit jaar ook meer en meer de naam van Oronde Gadsden, die het favoriete target is van Shrader met 37 targets (593yds, 5 TDs). Don’t forget the defense. Met zo’n weelde in de aanval kan je soms vergeten dat Syracuse het ook echt van zijn verdediging mag hebben dit jaar. 19 sacks en 7 interceptions spreken voor zich. DL Caleb Okechukwu en S Garrett Williams zwaaien hier de plak.

Over Notre Dame kunnen we iets korter zijn. Iets wat we misschien niet verwacht hadden begin dit jaar. In iedere preseason ranking stonden ze gemakkelijk in de top tien, iets wat snel een overschatting bleek te zijn. Na een rollercoaster van het seizoen lijken ze eindelijk wel stabiliteit gevonden te hebben op quarterback. Na een korte periode Tyler Buchner begin dit seizoen, nam Drew Pyne over en gaf zijn starterspositie niet meer op. Stanford was wel een laagtepunt, maar dat was voor volledig Notre Dame zo. Een naam die wel telkens vernoemenswaardig is, is die van TE Michael Mayer. Hij is op dit moment bij de beste TEs in de CFB. Met 526 yards en 6 touchdowns, staat hij in de bovenste regionen op zijn positie.

Betting tip: Under 46 (1.91) –> Notre Dame heeft een zeer goede defense en een slechte offense. Syracus zal dus moeilijk scoren en ook niet zo veel tegen krijgen, minder dan 46 lijkt zeker haalbaar.

Oklahoma State Cowboys (9) @ Kansas State Wildcats (22) (21:30 – FOX)

Opnieuw een match met grote namen in de Big 12. So far heeft deze conference nog niet teleurgesteld en ook deze week heeft het een leuke affiche in de aanbieding. Met Oklahoma State en Kansas State hebben we opnieuw een ranked matchup.

Kansas State verloor vorige week nog tegen TCU, maar had daar toch even goed naar huis kunnen gaan met een overwinning. Deze week zoekt het payback thuis tegen Oklahoma State. Dit zal het misschien wel nog moeten doen zonder ster QB Adrian Martinez, die na een eerste drive tegen TCU naar de kant moest met een beenblessure. Zijn situatie is ‘game-time decision’. Will Howard zal klaar zijn als het nodig is. Verzwakken doen ze niet echt met hem aan het roer, als we vorige week als normaal mogen beschouwen (4 total touchdowns). Het probleem bij Kansas State is dat de receiver room niet dik is aangelegd. Malik Brooks leidt daar in receiving yards, met ‘slechts’ 333 yards. Phillip Brooks en Kade Warner hebben dan op hun beurt elk een team-high 2 receiving touchdowns. Dat kan maar één ding betekenen: een goed presterende rushing game. Deze rushing game heeft ook een naam gekregen, Deuce Vaughn. Zijn yards (744) zetten hem in de top 20, enkel zijn touchdowns (4) komen wat achter.

Over naar Oklahoma State. In het verleden is wel gebleken dat zij houden van een spannende match. De laatste twee matchen werden beslist met een verschil van zeven punten of minder. QB Spencer Sanders is opnieuw de man om in de gaten te houden. Zijn passing statistics lijken al op die van een well-above average quarterback, 2030 yards en 15 touchdowns, maar het zijn zijn rushing stats die hem van het pak onderscheiden. Met nog eens 352 yards en 8 touchdowns over de grond, nestelt hij zich in de top 4 quarterbacks op vlak van total yards. Enkel grote namen Drake Maye, Will Rogers en Hendon Hooker gaan hem voor, maar die hebben het vooral van hun passing game. De vraag is wie deze week de ballen voornamelijk zal vangen. Dat is niet slecht bedoeld. Vier receivers hebben meer dan 300 yards die elk ook nog eens elk 38 targets of meer hebben. Wie ga je double teamen? Bryson Green met zijn vijf touchdowns, of misschien Brennan Presley met 413 total yards? Lastige beslissingen.

Betting tip: Over 56 (1.92) –> De Big 12 is al meerdere malen een shootout geweest dit seizoen. Twee vlot scorende teams tegen elkaar hier.

Kentucky Wildcats (19) @ Tennessee Volunteers (3) (01:00 – ESPN)

Kentucky kon vorige week rusten terwijl Tennessee een gemakkelijke overwinning boekte tegen UT Martin (65-24). Voor Kentucky is dit de ultieme kans om naar boven te schieten in de rankings terwijl Tennessee zeker niet mag verliezen als ze de play-offs willen halen.

QB Will Levis kijkt er alvast naar uit om de Tennessee secondary aan flarden te spelen. De Vols pass defense is de tweede slechtste in college football, dat kan al eens tellen… Running back Chris Rodriguez Jr. is er ook nog en de Tennessee defense kan zich dus verwachten aan een dual-threat offense.

De secondary van Tennessee heeft misschien wel moeite, maar ze hebben wel Hendon Hooker (QB). Hooker is na Stroud misschien wel de favoriet voor de Heisman trofee en als hij zo verder doet wordt hij waarschijnlijk wel dé favoriet. Tennessee heeft de beste aanval in CFB, zowel op de pass als op de run doen ze het uitstekend met Jalin Hyatt als orgelpunt op WR en Jaylen Wright en Jabari Small die samen met Hooker de rushing offense goed maken. Ga er maar eens tegen staan als defense…

Deze wedstrijd zou wel eens spannend kunnen blijven tot diep in het derde quarter. Hoogstwaarschijnlijk zien we Levis langer op het veld dan Hooker. Hooker zal aan enkele explosieve plays genoeg hebben.

Betting tip: Under 63.5 (1.91) –> Kentucky’s offense is wel ok, maar om nu extreem veel punten van hen te verwachten… Tennessee zal doen wat nodig is en dan wat rusten als ze comfortabel voor staan, er wacht hen een levensbelangrijke wedstrijd volgende week.

Overige wedstrijden:

TCU Horned Frogs (7) @ West Virginia Mountaineers (18:00 – ESPN)

Are TCU for real? Als ze willen aanspraak maken op de playoffs dan moeten ze deze met gemak winnen. West Virginia staat misschien wel 3-4, toch valt deze ploeg niet te onderschatten voor de Horned Frogs, zeker op verplaatsing…

Arkansas Razorbacks @ Auburn Tigers (18:00 – SEC Network)

Arkansas viel plots heel snel van hun roze wolk, van 3-0 naar 3-3, maar ze konden wel aanknopen met een statement tegen BYU. Tegen Auburn zouden ze de klus ook wel moeten klaren. De Tigers zijn 3-4 en lijken nu al hun seizoen opgegeven te hebben, maar een gewond beest…

Oklahoma Sooners @ Iowa State Cyclones (18:00 – FS1)

Wat te zeggen van Oklahoma? De Sooners staan 4-3, maar werden wel serieus afgemaakt door TCU en Texas. Zij spelen tegen divisie rivaal Iowa State, 3-4 zijn die maar ze maakten het wel spannend tegen Texas. Benieuwd wie dit haalt

Florida Gators @ Georgia Bulldogs (1) (21:30 – CBS)

De Florida Gators, na week 1 dachten de fans al dat ze in de national championship konden staan, na week 2 was die droom alweer over. Hun laatste wedstrijd konden ze niet winnen (45-35 LSU) en nu komt national champion Georgia op hun pad. De Bulldogs zijn 7-0 en nummer 1 van het College Football. Kunnen de Gators een upset uit de brand slepen?

Wake Forest Demon Deacons (10) @ Louisville Cardinals (21:30 – ACC Network)

De Demon Deacons zijn een interessant verhaal dit seizoen. Hun enige loss tegen Clemson valt te vergeven en Louisville zou in principe geen probleem mogen zijn. Alhoewel de Cardinals twee zeges op een rij konden verzamelen en thuis misschien wel iets meer kunnen.

Illinois Fighting Illini (17) @ Nebraska Cornhuskers (21:30 – ABC)

Illinois is één van de verrassingen in de AP Poll Top 25. Zij mogen nu op bezoek bij Nebraska. Op papier lijkt dit een eenvoudige opdracht, maar de Cornhuskers lijken stilletjes aan beter te worden. Tegen Purdue verloren ze wel, maar ze deden mee tot op het einde.

Michigan State Spartans @ Michigan Wolverines (4) (01:30 – ABC)

Even twijfelden we of we deze volledig zouden bespreken, maar dat zou enkel door de rivalry geweest zijn. Dat is ook meteen de enige reden waarom we deze zouden op zetten. Michigan zou deze in principe eenvoudig moeten kunnen winnen maar een derby is altijd speciaal.

Ole Miss Rebels (15) @ Texas A&M Aggies (01:30 – SEC Network)

Ole Miss tevende heel lang af op de play offs of op zijn minst een new year’s six bowl. Dat laatste kan nog steeds maar dan moeten de Aggies voor de bijl. De Aggies hebben een 3-game losing streak en lijken klaar om volledig de dieperik in gestuurd te worden.

Baylor Bears @ Texas Tech Red Raiders (01:30 – ESPN 2)

Een niet ranked Big-12 matchup, maar deze kan nog tof worden om te bekijken. Texas Tech kon al enkele ranked teams verslaan maar verloor ook drie keer van ranked teams. Baylor wil heel graag zijn seizoen nog redden en dan moet het deze winnen.

Pittsburgh Panthers @ North Carolina Tar Heels (21) (02:00 – ACC Network)

Waar eindigen de Tar Heels dit seizoen? De enige echte zorg die ze hebben is eigenlijk die defense, die bij momenten gewoon zo lek als een mandje is. Op offense draait het top met Drake Maye. Thuis tegen Pittsburgh zou het alvast moeten lukken, maar wie weet, met die defense loert een drama altijd om de hoek…

Deze week is iets interessanter dan afgelopen week, zeker met de kleppers Ohio State @ Penn State en Kentucky @ Tennessee. Dit is wel de laatste “rustige” week die we krijgen, vanaf volgende week zijn er de college football play off rankings en krijgen we ook Tennessee @ Georgia op ons bord…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s