College Football Week 8 Review

on

Week 8 was een iets rustigere week dan wat we tot nu toe reeds gezien hadden. We noteren één echte upset en voor de rest merken we stilte voor de aankomende storm. De running backs (of running QB’s) vielen zoals verwacht op. Laat ons een kijkje nemen naar het afgelopen weekend!

Syracuse Orange (14) @ Clemson Tigers (5) (21-27 Clemson)

Voor Clemson was dit een match met twee gezichten. Dat mag vrij letterlijk genomen worden. Enerzijds dat van DJ Uiagalelei die alle moeite van de wereld had om iets voor elkaar te krijgen. Anderzijds dat van Cade Klubnik die toonde dat de Tigers een mooie toekomst hebben op QB. Syracuse proeft voor het eerst dit seizoen de smaak van verlies. Een smaak die coach Dino Babers maar al te snel weg wil.

Clemson en DJ begonnen nog goed aan de match. De eerste drive eindigde in een touchdown van de standvastige RB Will Shipley. Die heeft ondertussen al 739 yards en 10 touchdowns op het seizoen. Daarna draaide het geluk. De volgende drive van DJ eindigde in een interception. De drive daarop in een lost fumble die werd teruggelopen voor touchdown. Safety Ja’Had Carter profiteerde telkens. Het was hij die de interception had en die de fumble terugliep. De tweede helft bracht geen soelaas voor DJ. Na een nieuwe fumble en interception mocht hij gaan rusten. Op dat moment stond Clemson ook 21-10 achter. QB Garrett Shrader had hier door een rushing touchdown meer dan zijn aandeel in.

Voor DJ het veld verliet, sprak hij nog aanmoedigende woorden in voor vervanger Klubnik, wat wel zijn team first mentaliteit dik onderstreept. Klubnik speelde niet de sterren van de hemel, maar deed ook niets verkeerd. Will Shipley was nog steeds het werkpaard van Clemson, met onder andere een 50-yard touchdown run. Hiermee nam Clemson de leiding en was de veer definitief gebroken bij Syracuse. Die hadden niet kunnen profiteren van de turnovers van DJ. De aanval stokte en de verdediging kon niet om met Will Shipley.

Hadden we in het begin van het jaar niet gezegd dat je een shotje moest nemen telkens je de naam van iemand op de defensive line van Clemson hoorde? Als je dat advies gevolgd had deze week, zou je met moeite de late matchen gezien hebben. Zowel Bryan Bresee, Tyler Davis, Myles Murphy en K.J. Henry staan op het bord met een sack. Niet moeilijk dat de aanval van Syracuse niets kon doen in de tweede helft.

De keuze van Dabo Swinney om DJ Uiagelelei te benchen voor Cade Klubnik heeft een serieuze return on investment gehad. Een grote paniekaanval zal er niet geweest zijn, maar die van Clemson zullen toch even gebibberd hebben. DJ krijgt na de aankomende bye week wel de kans om te bewijzen dat deze week een uitzondering was. Die herkansing is wel in Notre Dame, dus het zal er nog om spannen. Syracuse krijgt een weekje eerder zelf Notre Dame op bezoek. Notre Dame moet dus tweemaal spelen tegen een ploeg die zich wil bewijzen.

Kansas State Wildcats (17) @ TCU Horned Frogs (8) (28-38 TCU)

Hadden we vorige week vermeld dat TCU goed was? Misschien best even herhalen. TCU is echt goed dit jaar. Nu we dit uit de weg hebben, kunnen we dieper ingaan op de “Waarom?” van dat statement.

QB Max Duggan. End of argument.

Ondertussen heeft hij al 19 touchdowns dit jaar, met slechts 1 interception. Daarbij komen nog net geen 300 rushing yards en 4 touchdowns. Met deze statistieken spreek je over een héél goed seizoen. Deze week heeft hij een iets rustigere week achter de rug als rusher, maar RB Kendre Miller nam de fakkel over met 152 yards en 2 touchdowns.

Toch maakte TCU het zich niet gemakkelijk. Voor de tweede week op rij keek het aan tegen een achterstand van dubbele cijfers. Na een eerste drive die eindigde in blessure voor starting QB Adrian Martinez, eindigden de volgende vier drives in touchdowns. Pas op de laatste drive van de eerste helft kon de verdediging opnieuw een vuist maken en de aanval onder leiding van QB Will Howard dwingen tot een punt. Hij verdeelde bal perfect, met twee passing touchdowns in de eerste helft. RB Deuce Vaughn had wel de highlight play voor Kansas State, met een 47 yard rushing touchdown. Jammer genoeg moest Howard op een bepaald moment geblesseerd het veld verlaten en zo zat Kansas State even op hun derde QB.

De tweede helft was volledig voor TCU. De verdediging liet geen scores meer toe. Kendre Miller had mogelijks wel nog een groter aandeel in de comeback, met zijn voornoemde twee touchdowns die vielen in de tweede helft. Max Duggan had daarbovenop nog een touchdown in de aanbieding voor WR Quentin Johnston, die ondertussen 460 yards en twee touchdowns heeft in zijn laatste drie weken.

De veerkracht van TCU wordt opnieuw onderstreept. Max Duggan is een legit QB en kan met TCU nog ver geraken dit seizoen. Zonder iets te willen insinueren, geven we graag mee dat TCU geen ranked opponents meer heeft dit seizoen. Een kampioenschap in de Big XII ligt dus meer dan binnen handbereik, maar het heeft nog enkele stugge tegenstanders en kende wel wat geluk de afgelopen weken.

Ole Miss Rebels (7) @ LSU Tigers (20-45 LSU)

De Rebels hun playoff droom spatte uiteen op het veld van LSU. Nochtans was Ole Miss goed aan de wedstrijd begonnen. QB Jaxson Dart gooide 70 yards in drie passes waarna RB Quinshon Judkins het kon afmaken voor de touchdown. Ole Miss hield LSU tot een field goal en kon de score verder uitdiepen via, weeral, Judkins. 14-3 stond het voor Ole Miss na 15 minuten en iedereen dacht dat de wedstrijd gespeeld was.

In het tweede quarter werd het dan weer spannend. Eerst scoorde Ole Miss nog een field goal (17-3), maar dan viel de secondary van de Rebels in slaap en QB Jayden Daniels (LSU) vond gemakkelijk WR Jaray Jenkins voor een 34 yard TD. De Tigers kregen momentum en konden hun tegenstander afstoppen waarna Daniels zelf de bordjes gelijk kon hangen na een rushing TD, 17-17. Ole Miss was geplooid maar nog niet gebroken. Net voor rust kwamen ze terug op voorsprong met een field goal.

Na rust kwam LSU het best uit de kleedkamers, Jayden Daniels vond een wide open Mason Taylor (TE) en kwam zo voor het eerst op voorsprong (20-24). Om het nog erger te maken voor de Rebels, gooide Dart een interception in de redzone (zie hieronder), na het derde quarter stond LSU voor en dat beloofde niet veel goeds voor het vierde…

In het vierde quarter domineerde LSU volledig. Jayden Daniels liep nog twee touchdowns binnen en zijn RB Josh Williams voegde daar ook nog eentje aan toe. Ondertussen geraakte Ole Miss niet verder dan de bal punten of een 4th down niet te kunnen omzetten. Einde verhaal voor Ole Miss, al is hun seizoen nog niet volledig verloren, new year’s six bowls kunnen zeker nog. LSU komt terug de rankings binnen met dit statement en lijkt klaar om ook nog een poging tot new year’s six games te doen.

Jayden Daniels zijn statistieken zijn hier wel even het vermelden waard. Deze jongeman gooide de bal 28 keer waarvan die 21 keer gevangen werd voor 248 yards en 2 TD’s. Daar blijft het niet bij, hij liep zelf 121 yards en scoorde 3 TD’s. Zeker het vermelden waard dus! Bij Ole Miss willen we ook de 111 yards en 2 TD’s van Quinshon Judkins niet te kort doen en WR Malik Heath had 145 yards.

UCLA Bruins (9) @ Oregon Ducks (10) (30-45 Oregon)

De wedstrijd kwam aanvankelijk traag op gang en de under die we getipt hadden in de preview leek op weg naar een gemakkelijke win. Na het eerste quarter stond het 3-3 met niet al teveel gebeurtenissen. Wat volgde, had niemand zien aankomen voor het seizoen. Bo Nix (QB Oregon) had er zin in en dat bleek.

Op de eerste play van het tweede quarter vond Nix al meteen zijn TE Terrance Ferguson voor een touchdown. Dorian Thompson-Robinson (QB UCLA) ontwaakte ook en hij vond zijn running back Keegan Jones voor een 36-yard pass die een touchdown werd. 10-10 en plots zag de wereld er helemaal anders uit. Nix wist dat hij UCLA niet mocht doen geloven dat er iets mogelijk was en op de daaropvolgende drive vond hij WR Troy Franklin voor een 49-yard touchdown. 17-10 in het tweede quarter en dan besloot Dan Lanning om Scott Frost op te bellen en te vragen hoe je een onside kick zeker niet moet doen. Oregon’s onside kick lukte en zo kreeg Nix meteen de bal weer in handen. Hij profiteerde daarvan en RB Jordan James mocht de drive afronden met een touchdown. Halfweg het tweede quarter en plots stond het 24-10 voor Oregon. UCLA leek even geslagen en moest tevreden zijn met een field goal vooraleer Bo Nix besloot om UCLA helemaal belachelijk te maken. Pass na pass gooide Nix en met ook wat hulp van zijn running backs geraakten ze tot aan de 2-yard lijn. Met nog zes seconden op de klok, vond Nix Troy Franklin en 31-13 Oregon was de ruststand.

UCLA hoopte om explosief uit de kleedkamers te komen, maar weeral moesten zij tevreden zijn met een field goal. Toen Oregon op de daaropvolgende drive 7 minuten en 35 seconden van de klok haalden en de drive ook afrondden met een TD pass naar TE McCormick, was het eigenlijk volledig afgelopen voor de Bruins. Aan het einde van derde quarter stond het 16-38 voor de Ducks, er bleef niets heel van het zo geroemde UCLA.

RB Zach Charbonnet besloot wel om zijn draft stock nog wat op te krikken, op de drive erna liep hij 67 yards en een touchdown binnen. Daarna kon hij de Oregon running backs Whittington en Dollars big runs zien lopen en Bucky Irving (RB) een pass vangen voor een touchdown. 23-45 Oregon en UCLA maakte geen kans. DTR gooide nog een interception en een touchdown (naar Jake Bobo WR) en de wedstrijd was afgelopen.

Eventjes aandacht voor de prestatie van Bo Nix. Hij gooide 28 keer de bal en 22 keer werd die gevangen voor 283 yards en 5 TD’s. WR Troy Franklin had 132 yards en 2 TD’s terwijl RB Bucky Irving 107 yards liep en 57 kon vangen voor 1 TD. Bij UCLA toonde Zach Charbonnet wel wat hij kan (151 yards, 1 TD), Thompson-Robinson had het wat moeilijker.

Een goed filmpje van de onside kick konden we niet vinden maar vanaf 05:05 kan je deze zien!

Texas Longhorns (20) @ Oklahoma State Cowboys (11) (34-41 Oklahoma State)

De Texas Longhorns werden door sommigen nog genoemd als outsider voor de play-offs maar dan moesten ze deze wedstrijd sowieso winnen. Op de derde pass van de wedstrijd was het al prijs, Quinn Ewers (QB Texas) gooide een interception op zijn eigen helft. De Texas defense kon de Cowboys houden tot een field goal en daarna ontplofte RB Bijan Robinson voor een 42-yard touchdown. Spencer Sanders (QB Okla. State) leidde zijn team tot aan de Texas 18 yard lijn en dan was het de beurt aan RB Dominic Richardson, na twee penalties tegen Texas liep hij in twee beurten een touchdown binnen.

Het geluk stond even aan de zijde van Texas want op hun punt, fumblede Oklahoma State en Texas heroverde de bal op de 35-yard lijn van de tegenstrever. De Longhorns deden er echter niets mee en op 4th & 3 konden ze de poging niet omzetten. Er gebeurde niets en plots was Texas wakker. Eerst vond Ewers zijn wide receiver Xavier Worthy voor een touchdown en enkele punts later gooide hij een 41-yard touchdown naar Bijan Robinson. Texas stond zo aan het begin van het tweede quarter 21-10 voor en leek op weg om te stijgen in de rankings. Er volgde nog wel wat spektakel voor rust. Dominic Richardson liep twee touchdowns binnen terwijl zijn QB Sanders ook een interception gooide en Texas scoorde nog een field goal en een touchdown via RB Roschon Johnson. Texas ging de rust in met een 31-24 voorsprong.

De tweede helft startte, op zijn zachtst gezegd, niet spectaculair. Zeven punts (geen punten) later konden beide teams een field goal toevoegen aan hun score. Daar schoot Oklahoma State niets mee op en Texas eigenlijk ook niet. Toen de Longhorns aan het begin van het vierde quarter moesten punten begon alles mis te lopen voor hen. Spencer Sanders haalde bijna vijf minuten van de klok en gooide een TD naar WR Brennan Presley. Gelijkstand met nog iets minder dan 10 minuten op de klok, maar vier pogingen later mocht Texas gaan punten. De defense hield stand maar daarna kon Bert Auburn de bal niet tussen de palen krijgen. Met nog vijf minuten op de klok stond het dus nog steeds gelijk en Spencer Sanders vond WR Bryson Green voor een touchdown en de voorsprong. Drie minuten was nog ruim voldoende voor Ewers, maar de beloftevolle gooide nog twee interceptions. Domper voor de Longhorns, de Cowboys profiteren en stijgen weer enkele plaatsjes in de rankings.

Overige wedstrijden

Mississippi State valt definitief uit de ranking. Het verloor zonder veel weerwerk van Alabama. Het verlies deze week zal hen echter worst wezen, na het onverwachte overlijden van freshman OL Sam Westmoreland eerder die week.

De white-out game delivers! Penn State surft mee op de sfeer in het stadion en cruiset naar een 14-45 overwinning. Minnesota is kind van de rekening, dat na een 4-0 start nu al voor een derde keer op rij verliest.

De Cincinnati Bearcats wonnen nipt op verplaatsing bij SMU (29-27). Het moet wel gezegd zijn, SMU scoorde zijn laatste twee touchdowns pas op het einde van vierde quarter. De Bearcats zijn nu 6-1 maar mogen volgend weekend op bezoek bij UCF, meteen een nieuwe test!

Tulane dendert voort. Deze week stuur het divisie rivaal Memphis naar huis met lege handen. Het heeft zijn zevende overwinning en ruikt een interessante bowl game.

De Kansas Jayhawks vallen nu helemaal de dieperik in, na een 5-0 start zijn ze nu 5-3. Met Oklahoma State op het programma en daarna Texas Tech, Texas en Kansas State, lijkt zelfs een bowl game nog in gevaar te komen. Zij verloren van de Baylor Bears met 35-23. De Bears staan nu 4-3 en krijgen nog genoeg kansen om een plaatsje in de rankings te bemachtigen.

Ow, Ow, Ow, Mario Cristobal toch. Met veel tam tam haalden de Miami Hurricanes de voormalige Oregon coach binnen, ondertussen staat hij 3-4. Zij mogen het nog opnemen tegen onder andere Florida State, Clemson en Pittsburgh en dus zullen ze al moeite mogen doen om nog een bowl game te halen. De Hurricanes delvden het onderspit tegen de Duke Blue Devils met 45-21 in eigen huis. Duke doet het eigenlijk wel goed dit seizoen (naar hun normen), met 5-3 zijn ze volop aan het strijden voor een bowl plaatsje.

Na 14 punten in het eerste quarter voor BYU, zetten de Liberty Flames de laatste 38 punten op het scorebord. Liberty wint nu al voor de vijfde keer op rij en BYU, dat ooit gerankt was, zakt verder weg.

AP Poll

De top 6 blijft dezelfde, maar dit lijkt stilte voor de storm die er de komende weken zit aan te komen. Sowieso vallen hier nog slachtoffers want Tennessee trekt nog naar Georgia en Michigan mag naar Ohio State. Ook Alabama heeft nog enkele moeilijke wedstrijden.

Grootste stijger van deze week is natuurlijk LSU. Zij verdwenen uit de rankings maar zijn nu helemaal terug op plaats 18! Ook South Carolina ziet zichzelf beloond voor zijn degelijke seizoen en komt binnen op plaats 25.

Verder zien we geen spectaculaire stijgingen, maar zowel Wake Forest als Penn State winnen drie plaatsjes en bevinden zich zo op plaats 10 en 13.

Oregon (10 –> 8), Oklahoma State (11 –> 9) en USC (12 –> 10) schuiven allemaal twee plaatsjes op, mede door het verlies van Ole Miss natuurlijk. Ook TCU profiteert hiervan en schuift van 8 naar 7.

In het midden en onderaan winnen Utah (15 –> 14), Illinois (18 –> 17), Cincinnati (21 –> 20) en North Carolina (22 –> 21) allemaal één plaatsje terwijl Tulane er twee wint en op 23 komt te staan.

Grootste verliezers van het weekend vinden we terug bij Ole Miss (7 –> 15) en Kansas State (17 –> 22). De Rebels verliezen maar liefst 8 plaatsen en de Wildcats 5. Ook UCLA zakt drie plaatsen na het verlies tegen Oregon (naar 12) en Syracuse verliest er twee na hun verlies tegen Clemson (naar 16). NC State verlies 1 plaatsje (24) maar zal daar niet om malen, ze staan nog geranket terwijl Texas en Mississippi State verdwenen zijn uit de rankings.

De Longhorns staan wel nog op plaats 26 en kunnen dus zomaar weer de rankings binnen komen volgende week. Maar ook Liberty en Oregon State zullen hier een plaatsje willen bemachtigen.

Copyright ESPN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s