College Football Week 9 Review

Week 9 zit er al op. Het seizoen blijft als een stoomtrein voorbijrazen en we hebben amper tijd om op adem te komen. Toch blazen we opnieuw even in uit in deze review, om onze gedachten op een rijtje te krijgen en ons mentaal klaar te stomen voor week 10. Deze belooft alvast intens te worden… Alsof we iets anders gewoon zijn.

Ohio State Buckeyes (2) Penn State Nittany Lions (13) (44-31 Ohio State)

Eigenlijk moeten we maar één naam vermelden in deze review.

JT Tuimoloau. The. End.

Toegegeven, je verwacht waarschijnlijk meer van ons en daar willen we jullie ook in tegemoetkomen. Maar ere-wie-ere toekomt, DE JT Tuimoloau heeft in deze match Penn State, en meer specifiek QB Sean Clifford, een uppercut van jewelste uitgedeeld. Sommigen spreken zelf van de beste defensieve prestatie die ze ooit gezien hebben. We zetten het even op een rijtje:

  • Batted pass, intercepted door Zach Harrison
  • 2 interceptions
  • 2 sacks
  • Forced fumble (strip sack)
  • Fumble recovery
  • Touchdown (pick six)

En toch… Toch was dit geen match op kruissnelheid voor Ohio State. Het volledige seizoen domineerden ze wie ze ook troffen aan de overzijde. Belangrijke voetnoot hierbij is dat de Buckeyes geen enkele grote naam hadden als tegenstander, behalve een achteraf gezien slecht Notre Dame. Daarom stonden ze ook nooit op 1 in de AP Poll.

Penn State beloofde dus hun eerste echte test te worden en dat was het ook. Lang zag het er zelfs naar uit dat ze een buis zouden hebben op die test. Penn State kwam terug van een 10-0 achterstand tot een 16-21 voorsprong. QB Sean Clifford speelde hier zowel in de positieve als negatieve zin een sleutelrol. Twee zeer vroege interceptions waar Ohio State een touchdown uit kon puren, werden uitgewist met twee touchdowns die Penn State de voorsprong gaf. CJ Stroud kon tot heel diep in de tweede helft ook niet aantonen waarom zijn naam als eerste zou moeten afgeroepen worden op dag 1 van de draft. Enkel WR Marvin Harrison Jr. was van de partij, met enkele big plays. Hij zou de dag eindigen met 185 yards en de stempel van de beste receiver uit de CFB op dit moment.

Wie nog van de partij was, was Nittany Lion WR Parker Washington. Met 179 yards moest hij niet veel onderdoen voor Marvin Harrison Jr. . Hij had zelf nog een 58-yard touchdown op de kop toe, die hij op spectaculaire manier binnenliep. Na een contact op de 50 yard lijn, draaide hij twee Ohio State verdedigers dol en liep hij richting de endzone. Mede door zijn big plays, bleef Penn State relatief gemakkelijk tred houden met Ohio State.

Uiteindelijk bleek het toch wel allemaal voor niets. JT Tuimoloau kwam opnieuw wakker en besliste de match met een strip sack en pick six in het vierde quarter. Was het niet van hem, namen we nu Ohio State en Play Offs niet meer in dezelfde zin, behalve om te zeggen dat ze het niet zouden halen. Penn State daarentegen zou gestegen zijn richting een verdiende top tien (én beter). Nu liggen de kaarten anders. Ohio State blijft op twee en Penn State zakt een klein beetje richting 16. Penn State kan nog dromen van een New Years Six, maar de vraag is of hun schema zwaar genoeg is daarvoor.

Kentucky Wildcats (19) @ Tennessee Volunteers (3) (6-44 Tennessee)

Tennessee doorstond zijn laatste test vooraleer ze Georgia in de ogen kijken. Kentucky mocht dan wel ranked zijn, Tennessee mocht hier geen moeite mee kennen. Het was ook redelijk snel duidelijk dat Kentucky een maatje te klein was.

Op de eerste drive van de wedstrijd kon Hooker al meteen Hyatt vinden voor een 55-yard TD. Niets aan de hand voor de Wildcats en twee drives later hing Chris Rodriguez Jr. de bordjes gelijk. Althans dat dachten ze bij Kentucky, kicker Ruffolo mistte het extra punt en Kentucky kwam nooit meer op gelijke hoogte met de Vols.

Wat volgde was een nachtmerrie voor Kentucky. Will Levis sloot de wedstrijd af met 98 yards en 3 interceptions terwijl Hendon Hooker 245 yards gooide en 3 touchdowns. Chris Rodriguez Jr. was de enige Wildcat die nog maar iets kon proberen, maar ook hij ging ten onder met het schip. Bij de Vols dan weer, kreeg iedereen een touchdown mee. Jaylen Wright (RB) mocht eentje binnen lopen, Hooker zelf liep eentje binnen en ook TE Fant kon dit doen. Jalin Hyatt eindigde de wedstrijd met 138 yards en 2 TD’s en lijkt klaar voor Georgia.

Meer zullen we over deze wedstrijd niet vertellen, de score zegt genoeg. Wel kan je onthouden dat Tennessee een goede generale repetitie kende voor de absolute kaskraker van volgende week zaterdag.

Oklahoma State Cowboys (9) @ Kansas State Wildcats (22) (0-48 Kansas State)

Alhoewel dit een ranked matchup was, moesten we af en toe in onze ogen wrijven om de ranked Cowboys terug te vinden. Als iemand ze gevonden heeft, gelieve de directie in Oklahoma te verwittigen, want ze zijn ze nog steeds kwijt.

Voor de match waren we nog lyrisch over QB Spencer Sanders. Na vandaag komt dat allemaal tot een abrupt einde. 13/26, 147 yards en een interception. Zijn vervanger (door blessure van Sanders) deed het niet veel beter. Hij eindigde net als Sanders met een interceptions. Veel woorden moet ook niet vuilgemaakt worden aan de running game, slechts 54 yards over de volledige lijn. Een complete offday voor Oklahoma State.

De een zijn dood is de ander zijn brood. Een gezegd dat keer op keer waarheid blijkt te zijn. Deze keer mochten de Wildcats aan tafel voor hun diner. Zonder de geblesseerde QB Adrian Martinez moesten ze aan de match beginnen, maar backup Will Howard stond te popelen om in te vallen. Eerlijk gezegd, wij waren ook echt benieuwd naar hem, na zijn prestatie vorige week tegen TCU. Ons geduld werd beloond. Howard wierp maar liefst vier touchdowns. En dat tegen een defense die tot voor kort tot bij de betere van de CFB werd gerekend. Die andere ster van Kansas State, RB Deuce Vaughn, toonde ook opnieuw zijn waarde, met 158 yards en een touchdown. In volledige stijl van Vaughn was die touchdown ook eentje van 62 yards.

Oklahoma State gaat met schaamrood op de wangen naar huis. Het is hun eerste nulscore sinds 2009, toen tegen Oklahoma (27-0). Kansas State daarentegen komt met een glimlach tot over hun over thuis. De vorige drie matchups tussen beiden, gingen telkens naar de Cowboys. Nu trekken zij het laken naar zich, op nogal spectaculaire manier.

Notre Dame Fighting Irish @ Syracuse Orange (16) (41-24 Notre Dame)

Syracuse zocht tegen Notre Dame revanche voor de verliesmatch tegen Clemson. Die zoektocht leverde spijtig genoeg voor de Orange niets op.

Het begon dramatisch. Op de eerste play van de match gooide QB Garrett Shrader een interception. Brandon Joseph was wakker van bij het begin en zag de bal zijn richting uitkomen. Het resultaat was een pick six van 29 yards. Alhoewel Syracuse snel kon antwoorden met een eigen touchdown, zat het momentum bij Notre Dame. Syracuse had tot op dat moment de beste verdediging in de ACC, maar de run defense was exposed door Clemson. De Irish hadden deze game tape ook gezien en beproefden hun geluk in de run. Vertrouwend op een uitstekende offensive line, rushte Notre Dame voor 246 yards.

Als ‘kers op de taart’ voor Syracuse verloor het DB Garrett Williams tijdens de match. Williams is out voor de rest van het seizoen, met een gescheurde ACL.

Voor Notre Dame wacht volgende week dé ultieme test, tegen Clemson. Iedereen verwacht hier een walkover voor de Tigers, maar de prijzen worden uitgedeeld aan de meet. Alhoewel, wij zouden toch ons geld zetten op Clemson…

Overige wedstrijden

Georgia was de eentonigheid wat beu en liet Florida terugkomen tot 20-28 in het derde quarter, nadat ze 3-28 voorstonden in de eerste helft. Uiteindelijk stopten de Bulldogs met hun eten te spelen en liepen ze verder weg tot 20-42. Even spannend in Athens, maar nadien toch geen vuiltje aan de lucht.

Michigan State tegen Michigan is een match die je altijd moet gezien hebben. Michigan won wel makkelijk, 7-29, maar wat na de match gebeurde trok vooral de aandacht. Een ware gang up rond twee Michigan spelers door een grote groep Spartans. De schokkende beelden gingen de wereld rond. Vier Spartans (#19, #15, #18 & #14 in onderstaande beelden) zijn per direct geschorst door de school, maar dit zal nog een staartje krijgen. Wolverines HC Jim Harbaugh spreekt zelfs van criminal charges…

Wake Forest wordt wakker met een stevige kater. Na maar liefst 8 (!) turnovers, 4 interceptions en 4 fumbles, verliest het van een oppermachtig Louisville. De nummer 10 van de AP Poll gaat zo genadeloos onderuit. Sam Hartman, die eerder zo goed aan het spelen was, heeft het grootste aandeel in de turnovers met drie interceptions.

North Carolina bevestigt zijn goede vorm en wint thuis tegen Pittsburgh. Het is opnieuw Drake Maye die in het oog springt met 5 touchdowns. Deze jongen heeft eindhalte in de eerste ronde van de draft, maar wel pas die van 2024.

Bij de zuiderburen van NorthCarolina zakken de Gamecocks opnieuw onderuit. Nadat ze vorige week beloond werden met een top 25 ranking, geven ze die deze week opnieuw af na verlies tegen Missouri. Na 4 overwinning op een rij, waaronder tegen Kentucky en Texas A&M weet het opnieuw wat verliezen is.

Auburn verliest van Arkansas en dat verlies is de nagel aan de doodskist van HC Bryan Harsin. Hij mag na anderhalf seizoen opkrassen bij de Tigers. Lane Kiffin (HC Ole Miss) wordt vooruitgeschoven als opvolger.

BYU blijft verder zakken. Het verliest nu al voor de vierde keer op rji, deze keer tegen East Carolina. Van de resterende 3 matchen moet het twee keer winnen om aanspraak te maken op een bowl game. Niet gemakkelijk, als je nog naar Boise State en Stanford moet.

Oregon State wint van Colorado en wordt op deze manier beloond met een ranking in de top 25 (24). Het staat nu 6-2, met enkel een verlies tegen USC en Utah. Voor het seizoen werden ze 7 wins toegeschreven.

Cincinnati verliest voor de tweede keer seizoen, na eerder verlies tegen Arkansas in week 1. Deze keer was het aan UCF om te juichen. 25-21 was de eindstand. UCF kon een tweede keer juichen, want met deze overwinning komen ze de top 25 binnen.

AP Top 25

De grootste verliezers van dit weekend zijn zonder twijfel Wake Forest en Oklahoma State. Beiden verloren op dramatische manier en dat wordt ook weerspiegeld in de AP Top 25. Wake Forest zakt tien plaatsen naar 20, Oklahoma State zakt er negen naar 18.

Wanneer er grote verliezers zijn, heb je ook grote winnaars. Deze week is dat Kansas State. Nadat ze OSU volledig zoek hebben gespeeld, stijgen zij naar 13 in de rankings, een stijging van 9 plaatsen.

We hebben ook drie nieuwkomers deze week. Welkom aan Liberty, Oregon State en UCF. Liberty moest zelf niet spelen hiervoor, zij hadden een BYE nadat ze de week voordien gewonnen hadden van BYU. Deze ploegen nemen respectievelijk 23, 24 en 25 in beslag.

Drie nieuwkomers betekent ook drie verlaters. We nemen afscheid van Kentucky, Cincinnati en South Carolina.

Deze week hebben we ook een wissel aan de top. Tennessee springt haasje over met Ohio State. Alhoewel beiden evenveel punten hebben, heeft Tennessee meer first-place votes.

Verdere stijgers zijn Tulane (+4, -> 19), Ole Miss (+4, -> 11), North Carolina (+4, -> 17), Illinois (+3, -> 14), LSU (+3, -> 15), NC State (+3, -> 21), UCLA (+2, -> 10), Utah (+2, -> 12) en USC (+1, -> 9).

Voor de rest zijn er nog twee dalers, Syracuse dat zes plaatsen zakt naar 22 en Penn State drie plaatsen naar 16.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s