AFCB NFL Midseason Awards: De Resultaten!

Voor wie het nog niet gehoord heeft op de AFCB Podcast, geven we hier nog de resultaten weer. Alvast bedankt om deze zo massaal in te vullen, we kregen meer dan 100 ingevulde formulieren terug!

2022 MVP

Het team met het beste record gaat ook met deze MVP award lopen. Hurts lijkt een verdiende winnaar, vooral omdat hij grote stappen heeft kunnen nemen als game manager. Hij is zoveel meer geworden dan de rushing threat van weleer. Onverwachte naam Geno Smith gooit naast TDs ook hoge ogen. Smith is ook de enige oudere QB in deze lijst met zijn 32 jaar. De usual suspects Aaron Rodgers, Tom Brady en Russell Wilson (tenminste in de midseason polls) komen terecht niet in deze lijst voor. Altijd interessant om te zien welke namen de mensen in de “andere” kolom invullen. Micah Parsons en zowaar Justin Fields gaan met enkele fanboy stemmen lopen.

Offensive Player of the Year

Dit is gewoonlijk de award voor de beste aanvaller die geen QB is. Met Tyreek Hill hebben we een duidelijke winnaar. Hij heeft de transfer van de Chiefs naar de Dolphins goed verteerd en leidt de NFL in receiving yards. Een stevige top 5 alleszins vol verdiende namen, al krijgen running backs zoals steeds wel weinig liefde toegeworpen. Saquon en Nick Chubb zijn in goed gezelschap, maar kunnen echt het het verschil maken. De RB met de meeste all purpose yards ontbreekt, dat was Derrick Henry, die gelukkig wel een stem kreeg in de “andere” categorie, net als Travis Kelce.

Defensive player of the year

Ook bij de verdedigers een winnaar die bijna het dubbele van de nr 2 haalt. Parsons is een Zwitsers zakmes dat op bijna elke plek in de verdediging zijn plan kan trekken en uitblinken, een verdiende winnaar dus. Daarna is het wat drummen voor de ereplaatsen, maar stuk voor stuk steengoede spelers waar de aanvallers liever rond spelen. Geen TJ Watt uiteraard dit jaar, en ook Aaron Donald krijgt maar 4 stemmen.

Offensive Rookie of the Year

In deze categorie halen de RBs het wel vaker van de WRs. Die hebben wat meer tijd nodig om gewoon te geraken aan de snelheid van de NFL, om van Tight Ends nog maar te zwijgen. Er zit wel wat recency bias in deze resultaten, want Walker blinkt nog maar enkele weken uit. Dameon Pierce zou wel eens een steal kunnen zijn voor de Texans. Voor iemand met het talent van Pierce is het dan weer jammer dat hij bij de Texans terecht is gekomen. Van de 1st round rookie WRs wint Olave het nipt van Wilson. Drake London heeft geen QB die wil gooien en Treylon Burks is gekwetst.

Defensive Rookie of the Year

Het is nog verrassend dat de anderen in deze categorie zoveel stemmen halen, want Ahmad “Sauce” Gardner heeft zich op een half seizoen al in de kijker gespeeld voor een mogelijke All Pro basisplaats en kan een trip naar de ProBowl al bijna zeker boeken. Als de Jets al 6-3 staan, is dat voor een groot stuk de verdienste van Gardner. Hij heeft ook de freak fysieke tools die ideaal zijn voor een corner: groot, sterk en armen die 20cm te lang lijken. Van snel gesproken, Tariq Woolen haalde een 4.26 40yard dash als CB, maar hij viel wel tot de 5e ronde waar de Seahawks hem oppikten. Een home run pick. Aidan Hutchinson verdient misschien ook wel wat extra stemmen, aan hem gaan de Lions nog jaren plezier hebben.

Coach of the year

Leg dit lijstje naast dat van vorig jaar en er komt letterlijk geen enkele naam overeen. Dat zegt veel over de nieuwe realiteit van de NFL in 2022. De enige oudgediende in dit lijstje is Pete Carroll van de Seahawks, de rest zijn allemaal vrij nieuw of gloednieuw als HC in NFL. Zowel Nick Sirianni en Robert Saleh zijn beide 2de jaars coaches en halen samen bijna 60% van de stemmen. Op plaats 4, 5 en 6 staan allemaal rookie HCs die de gevestigde waarden achter zich laten. Daboll maak misschien inderdaad nog het meeste indruk omdat hij van de hot mess die de Giants was een goed draaiend geheel maakte. McDaniel en O’Connell lijken allebei ook blijvers voor de lange termijn bij hun teams.

Verrassing van het jaar

Dit listje komt in grote lijnen overeen met de coach van het jaar. Terecht werd in de “andere” optie vaak de Giants genoemd als verrassing, die hadden we er inderdaad moeten bijzetten. Dat de Jets met de oppergaai gaan lopen in deze categorie is op zich dan weer geen verrassing: elk Jets team dat na 9 wedstrijden er 6 gewonnen heeft, kan op ongeloof rekenen.

Welke coach wordt op het einde van jaar ontslagen?

Deze vraag werd na een dag al ingehaald door de realiteit. Frank Reich mag al bij de Amerikaanse VDAB gaan aankloppen, want de Colts hebben hem maandagavond al op de keien gezet. Hier mocht je meerder opties aankruisen omdat er meerdere gaan ontslagen worden, en dat hebben jullie dan ook massaal gedaan. Als we zelf moeten gokken, gaan er minstens 4 van deze namen op het einde van het seizoen effectief op zoek naar een andere baan, met Nathaniel Hackett op kop.

Tegenvaller van het jaar

Genoeg kandidaten in deze categorie. Zoveel zelfs dat we de LA Rams vergeten waren. Gelukkig konden we op jullie rekenen om deze in de “andere” optie in te vullen. Benieuwd of de heren Rodgers, Wilson, Brady of Carr dit schip nog kunnen omdraaien. De rookie QBs krijgen nog tijd om te ontwikkelen, maar eigenlijk waren de verwachtingen ook wel te hoog voor het niveau dat deze klas had.

AFC Superbowl kandidaten

Dit lijkt een 2 horse race te worden tussen de Bills en de Chiefs. Ze halen bijna 90% van de stemmen. We zouden natuurlijk wel tekeken voor een rematch van de playoff wedstrijd van vorig jaar. Maar de NFL zit natuurlijk steeds vol verrassingen: wie wordt de derde hond die kan gaan lopen met dat been? De weinige reststemmen worden verdeeld over de Dolphins, Ravens en Bengals. Een eenzame Jets fan heeft zelfs zoveel vertrouwen dat zijn team de Superbowl kan halen. Good for you!

NFC Superbowl kandidaten

De stemmen in de NFC zijn beter verdeeld. De 8-0 Eagles leiden natuurlijk wel de dans, maar daarachter lijken er vele kandidaten. Opvallend is dat de 49ers zeker niet het tweede beste record hebben, maar de laatste weken met CMC wel indruk maken. Het geloof in Tom Brady is nog niet gedoofd: nog 5 fans geloven dat hij de SB nog eens kan halen. Op zich niet zo heel gek, aangezien ze waarschijnlijk een vrijgeleide in de NFC South krijgen. 7 fans geloven dat dit het jaar zou kunnen worden van Dem Boyz. De NFC wordt alleszins een interessante playoff race!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s