TCU naar de playoffs en Michael Jordan in de CFB?

on

Dit weekend kregen we zoals gehoopt een paar spannende ontknopingen in de race naar de Championship games. Zowel in de SEC als in de ACC is nu al geweten wie daar om de titel gaat strijden. In de SEC is dat Georgia en het ietwat verrassende LSU, in de ACC neemt Clemson het op tegen North Carolina. In de andere drie conferences woekert de strijd nog volop verder. Enkel TCU is al zeker over een plaatsje in de titelmatch van de Big XII. Volgende week gaat het circus verder, maar niet voor we eerst even halt houden bij wat er gebeurd is in Week 11.

TCU Horned Frogs (4) @ Texas Longhorns (18) (17-10 TCU)

De match waar vooraf misschien het meest werd naar uitgekeken, was die tussen TCU en Texas. Eindelijk zouden we te weten komen of dit TCU team een echte contender of een fluke was. Het is uiteindelijk het eerste geworden.

“TCU toont zijn tanden en bewijst dat het ook op een stugge defense kan rekenen”

De grootste, en terechte, kritiek die TCU tot voor kort moest horen, was dat het telkens tegen een ranked team ging winnen die kun starting quarterback miste. Gelukkig voor TCU was QB Quinn Ewers van de Longhorns wel aanwezig én fit. In een defensieve veldslag – het was 3-0 aan de rust – trokken de Horned Frogs aan het langste eind.

TCU toont zijn tanden en bewijst deze week dat het ook op een stugge defense kan rekenen om matchen voor hen te beslissen. Waar we de week voordien een overvloed aan highlights hadden van RB Bijan Robinson, is het nu zoeken naar mentions op het interweb. De ster van Texas had amper 29 rushing yards op 12 pogingen. De highlight van de dag moest komen van een andere RB, Kendre Miller van TCU. Hij had met 137 yards de prestatie van de dag.

Washington Huskies (25) @ Oregon Ducks (6) (37-34 Washington)

Over. And. Out. Toch voor Oregon. De Ducks stonden voor week 11 nog in pole position om ofwel het plaatsje van TCU, ofwel dat van de tweede ploeg uit de B1G in te nemen in de playoff rankings. Na deze week zal helaas niet meer gesproken worden over het playoff avontuur van Oregon.

“De laatste drie touchdowns combineerden voor meer dan 180 yards”

De hele match wisselden de beide ploegen linkse hoeken en uppercuts uit. Wanneer de ene scoorde, scoorde de andere nadien ook. Quarterbacks Bo Nix en Michael Penix Jr pakten beiden uit met enkele highlight plays. De laatste drie touchdowns van de twee combineerden samen voor meer dan 180 yards.

Het laatste woord was aan Washington. Na een onverstaanbare turnover on downs van Oregon op hun eigen 33 yard lijn – de stand was 34-34 dus geen reden om ervoor te gaan-, kon Washington profiteren in de vorm van een field goal. Oregon had geen antwoord meer en zo geschiedde het playoff seizoen van de Ducks.

LSU Tigers (7) @ Arkansas Razorbacks (13-10 LSU)

LSU kon bij winst de titel in de SEC West binnenhalen, voor het eerst sinds hun magisch seizoen met Burrow als kapitein. Met Arkansas kreeg het een ogenschijnlijk hapklare brok voorgeschoteld, maar toch waren er enkele stemmen die opgingen rond het onderschatten van de Razorbacks.

Daniels’ QB rating was lager dan zijn yards/completion”

Het was allesbehalve een match om wakker van te blijven. Geen enkele QB had meer dan 100 yards passing, ook niet Jayden Daniels. Straffe statistiek, Daniels’ QB rating was lager dan zijn yards/completion, 9,7 in vergelijking met 10,8.

Voor de man van de match kijken we naar de uitblinker bij LSU’s defense. Freshman linebacker Harold Perkins, die last had van een verkoudheid, eindigde de match met vier sacks, twee forced fumbles en acht tackles. HC Brian Kelly maakte nadien de vergelijking met Michael Jordans legendarische Flu Game tegen de Utah Jazz in 1997. LSU gaat op deze manier naar de SEC Championship game en behoudt nog hoop op een plaatsje in de playoffs.

Alabama Crimson Tide (9) – Ole Miss Rebels (11) (30-24 Alabama)

Alabama vermijdt een blamage. Lang zag het er naar uit dat de ploeg van Nick Saban voor een derde keer dit seizoen ging verliezen, voor het eerst sinds 2010. Alleen mag je niet vergeten dat de number one pick in de komende draft speelt op quarterback bij het legioen uit Tuscaloosa.

Lane Kiffins bedenkelijke playcall op 4th down op het einde, bleek Ole Miss fataal

Tot en met eind het derde quarter stond Ole Miss op voorsprong. Toch vonden ze een manier om die voorsprong te verkwanselen. QB Jaxson Dart viel op met enkele bedenkelijke beslissingen en ook over HC Lane Kiffin kan hetzelfde gezegd worden toen hij op de laatste drive ervoor moest gaan op 4th down. De beslissing om voluit voor de touchdown te gaan in plaats van ook een safety valve te hebben, bleek Ole Miss fataal.

Bryce Young eindigde de match met drie touchdowns. Onderweg had hij nog enkele scrambles waaruit zoveel kalmte straalde, dat zijn naam ongetwijfeld als eerste zal worden afgeroepen in Kansas City. Het was verder ook de match van Alabama’s defense. Na een offday tegen LSU vorige week, was het deze keer wel van de partij. Ole Miss’ laatste twee drives eindigen beiden in een turnover on downs en zo kon de Crimson Tide toch een streepje zetten in de winkolom.

North Carolina Tar Heels (15) @ Wake Forest Demon Deacons (36-34 North Carolina)

Het is een terugkerend statement, maar Drake Maye is misschien wel dé ontdekking van het seizoen en één van de beste prospects om in de gaten te houden de komende seizoenen. Met opnieuw bijna 450 yards en 3 touchdowns zette hij andermaal een glansprestatie neer, dit keer tegen Wake Forest. Josh Downs mocht alle touchdowns vriendelijk in ontvangst nemen. Daarbij liep hij zelf nog voor 71 yards en een touchdown.

“Stel je maar eens voor wat UNC zou kunnen met een degelijke verdediging”

North Carolina zou dit seizoen zeker in aanmerking kunnen komen voor een ticket naar de playoffs, moest hun verdediging niet telkens naar manieren zoeken om een match te verliezen. Van de laatste vijf wedstrijden, werden er vier beslist met drie punten of minder, gelukkig in het voordeel van UNC. De aanval is dodelijk, met gemiddeld 40 punten per match. De verdediging op zijn beurt krijgt er gemiddeld meer dan 30 om de oren. Stel je maar eens voor wat North Carolina zou kunnen met een degelijke verdediging.

Ook tegen Wake Forest was het niet anders. QB Sam Hartman werd slechts een keer gesacked en kon op die manier rustig voor 320 yards passen en vier touchdowns op het bord zetten. Over de grond moesten ze 170 yards toestaan. Bij North Carolina mogen ze Drake Maye en Josh Downs beiden een grote bos bloemen geven.

Overige wedstrijden

NC State gaat kopje onder thuis tegen Boston College. De Wolfpack was favoriet met 18,5 punten, maar kon allesbehalve overtuigen. Met nog 14 seconden te spelen, gingen de Eagles erop en erover. 21-20 is de weinig spraakmakende uitslag.

De vierde ranked matchup van de avond ging tussen twee ploegen uit de Group of Five. In de strijd om de eerste plaats in de American Athletic Conference, ging UCF (22) met 38-31 winnen in Tulane (17).

Kansas State mocht na hun verlies tegen Texas op zoek naar revanche in hun eigen conference tegen Baylor. Op dat moment had Baylor drie matchen op rij gewonnen tegen conferencerivalen. Toch moest Baylor een ferme nederlaag incasseren tegen de nummer 19 uit de CFP ranking, 31-3. Kansas State blijft kans maken op een New Years’ Six match.

In de strijd om de titel in de B1G West ging Purdue op bezoek bij het nummer 21 Illinois. De eerste grote test van Illinois draaide uit in een buis. Purdue won met 31-24 en komt zo aan de leiding in de divisie, die uitkomt tegen ofwel Michigan, ofwel Ohio State.

De verrassing van de speeldag komt uit Lexington, Kentucky. De Vanderbilt Commodores winnen hun eerste match in de SEC tegen de Wildcats en komen zo aan de leiding in de SEC East, wel als je aan de onderkant begint. Schaamrood op de kaken voor iedereen die Kentucky een warm hart toedraagt.

Voor de Oklahoma Sooners blijft het seizoen klappen uitdelen. De preseason favoriet om de Big XII te winnen, verliest voor een vijfde keer op zeven een match in zijn conference, deze keer tegen West Virginia. Voor het seizoen was het team van nieuwe HC Brent Venables projected om meer dan 9 matchen te winnen. Nu moet het nog ferm uit zijn pijp komen om de drempel van 6 winstmatchen te halen om in aanmerking te komen voor een bowl game.

In other news, Texas A&M sucks. Het verloor deze keer van Auburn, die eerder dit seizoen HC Bryan Harsin ontsloeg wegen teleurstellende resultaten. Texas A&M had deze offseason een historisch goed rekruteringsverhaal neergeschreven, maar nu is de vraag wat er met al dat talent is gebeurd of zal gebeuren. En zal dat zijn met Jimbo Fisher aan het roer?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s