Machtsontplooiing in de Pac-12 en einde seizoen voor Michigan of TCU?

We staan voor de laatste ‘normale’ week van het seizoen. Volgende week breekt de laatste speeldag aan met rivalry week, waarin iedereen het tegen zijn rivaal opneemt. Wat op papier lijkt als mindere matchen, is in werkelijkheid een weekend met struikelblokken voor Top 4 teams TCU en Michigan. In de Pac-12 worden dit weekend ook de spierballen gerold en zullen we misschien weten wie er dé topkandidaat is om daar de titel te pakken. Een weekendje rust bestaat niet in college football!

Illinois Fighting Illini @ Michigan Wolverines (3) (18:00 – ABC)

Illinois was goed aan het seizoen gestart, maar ging nu al twee weken op rij de boot in. Michigan kende geen problemen met Nebraska en staat zo 10-0. Waarom bespreken we deze wedstrijd? Dit kan een prelude zijn op de Big 10 championship game. Belangrijk voor Michigan om deze wedstrijd ook overtuigend te winnen, want de committee van de CFP kijkt mee!

“Een strijd tussen steengoede running backs en goede rushing defenses staat voor de deur!”

De storyline van het seizoen bij Illinois is natuurlijk running back Chase Brown. Op tien wedstrijden verzamelde deze jongeheer maar liefst 1442 yards (en 7 TD’s), geen enkele andere running back doet het hem na. Michigan heeft natuurlijk wel de beste rushing defense in de league. Grote test voor Brown dus!

Ook bij Michigan zijn het vooral die running backs die de show stelen. Blake Corum heeft ongeveer 100 yards minder dan zijn collega bij Illinois maar dan wel met 17 touchdowns. Donovan Edwards is de ideale RB2 voor de Wolverines. Ook de Fighting Illini beschikken over een goede rushing defense. Een strijd tussen steengoede running backs en goede rushing defenses staat voor de deur!

Betting tip: Illinois + 18 (1.90)

Michigan RB Blake Corum (rechts)

TCU Horned Frogs (4) @ Baylor Bears (18:00 – FOX)

TCU blijft bevestigen dit seizoen en als ze voorbij de Bears geraken zullen die play offs wel heel dichtbij komen. De Bears kenden een teleurstellend verlies tegen Kansas State maar zij maken nog aanspraak op dat tweede plekje in de championship game, do or die dus!

TCU RB Kendre Miller (links) en QB Max Duggan (rechts)

“De TCU defense deed het tegen de Longhorns wel degelijk maar over het hele jaar gezien kennen ze wel zwaktes op de pass en de run.”

TCU kan rekenen op goede offense met een mooi trio: Max Duggan (QB), Kendre Miller (RB) en Quentin Johnston (WR). Duggan is niet alleen gevaarlijk op de pass maar kan ook goed lopen. Laat Baylor nu net niet zo’n top defense hebben, benieuwd dus wat het wordt.

Bij de Bears wordt vooral gekeken naar RB Reese. Hij verzamelde al 13 TD’s en 852 yards. QB Blake Shapen heeft dan weer veel yards, zijn TD/INT ratio is 13/8, niet denderend dus. De TCU defense deed het tegen de Longhorns wel degelijk maar over het hele jaar gezien kennen ze wel zwaktes op de pass en de run. Mogelijkheden genoeg dus!

Betting tip: Over 57.5 (1.90)

Tennessee Volunteers (5) @ South Carolina Gamecocks (01:00 – ESPN)

De Vols spoelden het verlies van Georgia gemakkelijk door tegen Missouri, terwijl South Carolina een afgang kende tegen Florida. Niet dat we denken dat deze match geen blowout wordt, maar Tennessee kan hier maar beter een goede prestatie neerzetten met het oog op een play off plaatsje.

“Hij maakt dus nog steeds kans op de Heisman en deze wedstrijd kan hem hierbij helpen.”

Ondertussen kent iedereen wel al de sterren van Tennessee. QB Hendon Hooker heeft 2.888 yards en 24 touchdowns. Hij maakt dus nog steeds kans op de Heisman en deze wedstrijd kan hem hierbij helpen. Natuurlijk kijken we ook naar Jalin Hyatt (WR), met 1.116 yards en 15 TD’s is hij simpelweg de beste wide receiver van het College Football.

Tennessee WR Jalin Hyatt

Over South Carolina zullen we niet teveel woorden vuil maken, hun offense draait eigenlijk niet en ook op defense valt de Gamecocks defense niet op. Veel verwachten wij er dan ook niet van, maar zoals dit seizoen aantoont, any given saturday…

Betting tip: Under 66 (1.89)

USC Trojans (7) @ UCLA Bruins (16) (02:00 – FOX)

USC blijft winnen, al is dat niet op een impressionante manier. UCLA ging dan weer de boot in tegen Arizona en moet zich hier herpakken om nog iets van betekenis te bereiken.

“Ze kenden reeds enkele close calls en een goede tegenstander kan die defense exposen.”

Zoals hierboven vermeld blijven de Trojans wel winnen, maar ze maken geen indruk. Je kan hen wat vergelijken met de North Carolina Tar Heels. Ze hebben een steengoede offense met Caleb Williams (3010 yards, 31 TD) en Jordan Addison (587 yards, 7 TD), maar hun defense is simpelweg niet goed genoeg. Ze kenden reeds enkele close calls en een goede tegenstander kan die defense exposen.

USC QB Caleb Williams (links)

UCLA is zo’n tegenstander. Dorian Thompson-Robinson is een dual-threat QB en met Zach Charbonnet hebben ze een running back die de Trojans defense sterretjes zal laten zien. Het pluspunt voor de Trojans? UCLA heeft een gelijkwaardige defense. Het wordt hier dus een kwestie van welke offense er het meest op het veld staat.

Betting tip: UCLA +2.5 (1.89)

Utah Utes (10) @ Oregon Ducks (12) (04:30 – ESPN)

Oregon, Oregon, Oregon… Zij waren op weg naar een play off plaatsje maar tegen Washington liep het mis (ten spijt van de auteur). Utah had meer verwacht van dit seizoen, maar ze maken zeker nog kans op die championship game. Meteen ook de inzet van deze wedstrijd.

“Bij de Ducks herleeft Bo Nix (QB) helemaal. Zijn 2.775 yards en 24 TD’s brachten hem zelfs een Heisman mention op.”

De Utes rekenen vooral op hun sterke running game met QB Cameron Rising en RB Tavion Thomas. Ook TE Dalton Kincaid zal een goede prestatie moeten neerzetten, willen de Utes naar de Pac-12 championship. Nochtans is het vooral op de pass dat de Oregon defense moeite heeft, op de run behoren ze tot de beste defenses in de league. Interessante matchup dus.

(Copyright: 2022 Trent Nelson) Utah QB Cameron Rising

Bij de Ducks herleeft Bo Nix (QB) helemaal. Zijn 2.775 yards en 24 TD’s brachten hem zelfs een Heisman mention op. De Oregon offense is dan ook top. Zowel op de run als op de pass behoren ze tot de top 20 van het land met RB’s Irving en Whittington en WR Franklin. Neem daarbij dat de Utah defense dit seizoen toch niet is wat het ooit was en de Ducks moeten deze thuis altijd winnen. Als ze geen te domme beslissingen nemen (zoals tegen Washington) natuurlijk.

Betting tip: Oregon +1 (1.90)

Overige wedstrijden:

Kansas State Wildcats (15) @ West Virginia Mountaineers (20:00 – ESPN+)

Wil Kansas State zijn plekje in de Big 12 Championship behouden dan wint het deze best. De Mountaineers wonnen net van de Sooners en zullen gebrand zijn om thuis het seizoen mooi af te sluiten.

Boston College Eagles @ Notre Dame Fighting Irish (18) (20:30 – NBC Peacock)

Boston who? Inderdaad, de Eagles hebben een snert seizoen maar afgelopen weekend versloegen ze wel een ranked NC State team. Als Notre Dame dat heroverde plaatsje in de rankings wil behouden, zijn ze maar beter op hun hoede.

Georgia Bulldogs (1) @ Kentucky Wildcats (21:30 – CBS)

Georgia MOET winnen, Kentucky MOET de blamage van tegen Vanderbilt doorspoelen. Wij verwachten geen moeilijkheden voor de Bulldogs, alhoewel ze dit seizoen toch al enkele keren moeite hadden met mindere teams.

Texas Longhorns @ Kansas Jayhawks (21:30 – Fox Sports 1)

Verliest Texas dan halen ze de Big 12 Championship game niet, daar komt deze wedstrijd op neer.

Iowa Hawkeyes @ Minnesota Golden Gophers (22:00 – FOX)

Beiden kunnen de Big 10 championship game nog halen. De verliezer mag die hoop opbergen, de winnaar moet hopen dat Purdue nog een slippertje begaat.

Boise State Broncos @ Wyoming Cowboys (01:00 – CBS Sports Network)

De winnaar van deze wedstrijd haalt de Mountain West championship game (Group of Five). Kan wel eens een mooie wedstrijd worden.

Ole Miss Rebels (14) @ Arkansas Razorbacks (01:30 – SEC Network)

Het enige wat hier nog op het spel staat is een new year’s six game voor de Rebels. In Arkansas kan dat altijd tot moeilijkheden leiden.

Oklahoma State Cowboys (22) @ Oklahoma Sooners (01:30 – ABC)

Oklahoma State staat derde in de Big 12, maar samen met Baylor (4de) en Texas (5de) willen ze graag nog die tweede plaats en een plaatsje in de championship game bemachtigen.

Zeer veel mogelijkheden dus om enkele divisies en conferences in een beslissende plooi te leggen. Volgende week komt de rivalry week eraan en daarin kan er nogal wat stuiven!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s