De val van Tennessee en de Top 4 met de hakken over de sloot

Onze preview lijkt nadien wel profetisch. Het zou de week van de struikelblokken worden, een val voor de grote ploegen. En dat is het ook geworden. Maar liefst zes ranked teams verloren van unranked tegenstanders. Drie daarvan stonden dan nog in de top 15.

TCU Horned Frogs (4) @ Baylor Bears (29-28 TCU)

TCU blijft iedereen met verstomming slaan. Er bestaat geen kleinere oog van de naald om door te kruipen. Deze keer was het tegen Baylor en de manier waarop tart alles wat ze dit seizoen al meegemaakt hebben. Het is van 2010 geleden dat TCU nog zo lang ongeslagen was. In dat seizoen waren ze perfect, 13-0 met een Rose Bowl overwinning tegen Wisconsin.

Strijdvaardigheid en een ploeg die voor elkaar door het vuur gaat

Tegen Baylor won TCU op een bijna dramatische manier, alsof het een script uit Hollywood was. Met nog een paar seconden op de klok, zonder timeouts, moest TCU halsoverkop hun field goal unit op het veld krijgen om de beslissende kick te scoren. De kicker had voordien al een extra punt gemist, dus verre van een ideale situatie. Bijna niet te geloven, maar TCU scoort en neemt de voorsprong vast. Double zeros op de klok en de Horned Frogs winnen.

Waarom blijft TCU toch presteren, ook met hun beste WR en RB aan de zijlijn? Strijdvaardigheid en een ploeg die voor elkaar door het vuur gaat. “Het zag er chaotisch uit, maar hierop hebben we geoefend”, waren de woorden van HC Sonny Dikes nadien. Waar het sprookje eindigt van TCU is niet zeker, maar het duurt alvast een weekje langer.

Wat dan gezegd over Baylor? Vorig jaar kampioen in de Big XII, dit jaar zelfs geen ticket naar dé match om hun titel te verdedigen. De troostprijs voor hen is toch een deelname aan de postseason, met een bowl game die ze al even op zak hadden. Toch zat er meer in, zoals voorspeld in vele season previews.

Tennessee Volunteers (5) @ South Carolina Gamecocks (63-38 South Carolina)

Het sprookje van de Volunteers zit er op een pijnlijke manier op. De Gamecocks hadden twaalf keer de bal, tweemaal aan het einde van een helft om de helft te beeïndigen, één punt en maar liefst negen (!!!) touchdowns. Op de koop toe viel Hendon Hooker uit met een gescheurde ACL aan het begin van het vierde quarter. Toen stond het al 31-49, dus of Hooker hen nog kon redden is maar de vraag. Jammer is het alleszins wel want hij is ouder dan Justin Herbert, en zijn draft stock was net on the rise.

Spencer Rattler en de Tennessee secondary

Hoe komt het dan toch dat de Volunteers plots zo door het ijs zakten? Simpel, Spencer Rattler (QB South Carolina) besloot eventjes zijn ooit zo gehypede potentieel te tonen. 30 van zijn 37 passes vonden hun target, voor maar liefst 438 yards en 6 touchdowns. Alstublieft. Natuurlijk deed de secondary van Tennessee er ook geen goed aan. We wisten dat ze zwaktes hadden, maar we hadden niet verwacht dat South Carolina deze zouden bloot leggen. 38 punten voor Tennessee is namelijk ook geen zo’n slecht puntenaantal en zou normaal gezien genoeg moeten geweest zijn om de Gamecocks opzij te zetten.

Hier eindigt het playoff verhaal van de Volunteers dan. Wat een mooi sprookje leek te worden, eindigt uiteindelijk in een nachtmerrie met het uitvallen van hun top QB en het vaarwel zeggen van de playoffs. De Vols krijgen volgend jaar opnieuw een kans, maar zal dat even goed lukken?

USC Trojans (7) @ UCLA Bruins (16) (48-45 USC)

De USC Trojans behaalden de Pac-12 championship game na een thriller tegen UCLA. Vooraf voorspelden we een moeilijke wedstrijd voor de Trojans defense en die kregen ze ook. Maar ook de UCLA defense wordt niet bepaald aanzien als een top defense en dat bleek.

Caleb Williams (QB USC) zorgde voor 470 yards door de lucht en was ook verantwoordelijk voor drie total touchdowns en één interception. Ook RB Jones kon door de Bruins defense snijden met 120 yards en twee touchdowns. Dit is dan ook de sterkte van dit Trojans team. Draaien Caleb Williams en WR Jordan Addison goed? Dan maakt USC altijd kans, maar wat als ze eens een goede defense tegenkomen?

UCLA had net iets teveel foutjes om deze wedstrijd te winnen. Dorian Thompson-Robinson (QB UCLA) had dan wel zes touchdowns (4 pass, 2 rush), hij had ook drie interceptions. Deze interceptions resulteerden niet in punten voor USC, maar als de Bruins daar beter hadden gedaan, hadden ze gewonnen.

USC maakt nog kans op de playoffs, UCLA zegt de new year’s six vaarwel.

Utah Utes (10) @ Oregon Ducks (12) (20-17 Oregon)

Beide teams konden maar beter winnen als ze de Pac-12 championship game wilden halen. De Ducks haalden het thuis in een felbevochten, laagscorende wedstrijd. Niet dat Oregon eigenlijk ooit moeite had, ze kwamen op voorsprong in het eerste quarter en nadien hadden de Utes nooit nog de voorsprong.

Bo Nix (QB Oregon) kende deze week wat probleempjes met blessures en dat merkte je in zijn wedstrijd. Waar hij de afgelopen weken de sterren van de hemel speelde, haalde hij nu slechts één touchdown en één interception. WR Dont’e Thornton was dé ster van de avond met 151 receiving yards.

Over de Utes valt eigenlijk niet veel te zeggen. Dit seizoen zijn ze sowieso al minder op defense en als hun offense eens een goede defense tegenkomt valt die ook door de mand. Einde verhaal voor de Utes hun Pac-12 hopes.

Overige Wedstrijden:

Georgia doet weer op z’n Georgia’s en maakt het terug veel te spannend voor een team dat zo dominant de eerste plaats in handen heeft. Kentucky was een waardige tegenstander. Alhoewel hun voorsprong nooit in gevaar was, verwacht je toch iets anders van de nummer 1 uit het land. Misschien sparen ze zich voor wanneer het echt nodig is?

De Buckeyes‘ weerbaarheid werd serieus getest tegen Maryland. Aan de rust stond het achter, maar bouwde nadien een voorsprong van 14 punten uit. Toch was het op het einde nog even erg bibberen, maar eind goed al goed.

Waar Georgia met wat vuur speelde, speelde Michigan met een brandend woud. Illinois had nog iets om voor te spelen, dus ging zijn vel peperduur verkopen. Met vier opeenvolgende field goals wisten de Wolverines de achterstand uit te wissen en namen ze de leiding met nog negen seconden op de klok. Slechte generale repetitie voor Ohio State komend weekend.

De afgelopen weken waren we nog zo lovend over North Carolina. Deze week komen we een beetje terug op onze woorden. Het verloor nipt van Georgia Tech, waar Belg Yondjouen op het blad staat met anderhalve tackle for loss. Drake Maye had zowel op passing als rushing vlak zijn slechtste match van het seizoen, met zelfs voor het eerst geen touchdown. De 6 sacks die hij moest verwerken zullen niet geholpen hebben.

Na het verlies tegen Alabama, was Ole Miss op zoek naar revanche tegen Arkansas. Het enige wat de Rebels vonden was opnieuw een zuur verlies. Ole Miss RB Judkins kon rushen voor 214 yards, maar bij Arkansas deed Sanders daar nog een schepje bovenop met 232 yards. Hopelijk had iemand een van deze running backs in hun fantasy league.

Navy is erin geslaagd om zonder ook maar 1 pass te completen, een ranked team te verslaan. UCF blijft met schaamrood op de wangen achter en verliest zo alsnog de eerste plaats in de AAC.

De rollercoaster van Oklahoma State blijft verder duren. Na het seizoen 5-0 te starten, zijn de Cowboys nu 2-4 na een verlies tegen rivaal Oklahoma. Voor de Sooners betekende de winst dat ze nu zeker zijn van een bowl ticket.

De afwezigheid van QB Devin Leary blijft wegen op NC State. Het verliest voor een tweede week op rij als ranked team tegen een unranked opponent. Deze keer mocht Louisville het mes draaien in de wonde. Alhoewel een bowl game al zeker is voor de Wolfpack, moet je je toch afvragen wat zij daar zullen doen.

What about Vandy?? De Vanderbilt Commodores winnen voor een tweede keer op rij, nu opnieuw tegen een SEC opponent. Na Kentucky is nu ook Florida het kind van de rekening. Gelukkig heeft Florida hun nipt bowl ticket al beet door winst vorige week, want komende week wacht een lastige klant in Florida State.

Nebraska kon nog eens gewonnen hebben. Nadruk ligt hier op ‘kon’. Het verloor in de laatste minuut nog een voorsprong tegen Wisconsin en verliest zo vijf keer op rij. Wisconsin stelt met deze zege hun bowl ticket veilig.

De beste verdediging van Amerika doet het weer. Iowa houdt Minnesota tot slechts 10 punten en komt zo zelfs aan de leiding tegen Big Ten West. Als ze volgende week winnen tegen Nebraska, mogen ze het opnemen tegen de winnaar van Ohio State – Michigan van komend weekend voor de Big Ten titel.

Boise State verlengt de zegereeks tegen Wyoming naar zes en wint zo de Mountain West Mountain Division. All-time staat het 16-1 in de onderlinge duels tussen beide ploegen, in het voordeel van Boise. De laatste keer dat Wyoming kon winnen was met, je raadt het, Josh Allen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s