Rivalry Week Special Part 2: Minnesota Golden Gophers @ Wisconsin Badgers

In deel 2 van onze Rivalry Week Special gaan we verder met Minnesota en Wisconsin. De kroniek van de rivaliteit tussen Minnesota en Wisconsin is het langstdurende verhaal van de volledige FBS. Dit weekend clasht goud en rood voor de 131e keer in zijn geschiedenis. De Border Battle belooft opnieuw een match te worden waar de emotie van zal druipen.

LEES OOK: Rivalry Week Special Part 1: Auburn Tigers @ Alabama Crimson Tide

Ieder jaar sinds 1890 keken de Golden Gophers en Badgers elkaar in de ogen. 1906 was de uitzondering. In dat jaar schrapte toenmalig president Theodore Roosevelt matchen tussen rivalen, omdat het te bitsig werd. In 1905 waren er 18 doden gevallen tijdens verschillende matchen, met een extra 159 ernstige blessures. In 1903 waren er zelfs 25 doden. American football was een sport van ‘bruten’, waarin de forward pass illegaal was en je enkel door helmen te botsen de bal kon lopen. Dat jaar heeft football onherroepelijk veranderd, want nadien kregen we de forward pass, 10 yards tussen first downs en de neutral zone de lengte van de football om aanval en verdediging te scheiden.

“Bring Home The Bacon” en ‘verdwenen’ trofees

Je zou er honger van krijgen. Vandaag de dag krijg je dat van alle commercials die je ziet tijdens de pauzes, maar destijds was dat door de trofee die de winnaar van deze rivalenmatch kreeg. De trofee was een stuk hout met een football in het midden, waarin een letter geschreven stond. Afhankelijk van de manier waarop de trofee werd gehouden, was die letter een M of een W, symbolisch voor de initiaal van de winnaar. “Bacon” stond hier ook op te lezen, waardoor de winnaar letterlijk de bacon mee naar huis nam, een zegswijze dat simpelweg betekent dat je iets verdient..

Op typische rivalenmanier, ‘verdween’ deze trofee toen Wisconsin hem moest afgeven aan Minnesota nadat de Golden Gophers in 1943 de match wonnen. Na een veldbestorming kon deze ceremonie niet plaatsvinden en verdween de trofee in de menigte. In 1994 werd hij uiteindelijk teruggevonden in een oude voorraadruimte van de kantoren in Wisconsin.

Een trofee om te stelen en goalposts mee omver te maaien

De Slab of Bacon werd snel vervangen door de huidige trofee, Paul Bunyan’s Axe. Een gigant van een bijl, met alle uitslagen op het handvat. De originele Axe is ondertussen al in de College Football Hall of Fame, omdat die te klein was geworden.

De traditie was, tot en met 2014, dat als de winnaar het jaar voordien ook al had gewonnen, en dus de axe in zijn bezit had, ceremonieel de goalposts mocht omver hakken. Wanneer er een nieuwe winnaar was, mochten die laatste lopen naar de zijlijn van de tegenstander om daar de trofee te ‘stelen’ en hetzelfde te doen. Maar, ooit koken de potjes over bij zo’n ceremonie en dat gebeurde ook, in 2014. Nadat Wisconsin 20-7 had gewonnen in Minnesota, schaarden de Golden Gophers zich rond hun goalpost om die te beschermen. Woorden werden gewisseld en de traditie werd afgeschaft.

De zoektocht naar de balans

Alhoewel de rivaliteit al zo lang teruggaat, is er toch geen enkel team in geslaagd om de serie absoluut te domineren. Na 131 onderlinge matchen, won Wisconsin er 62, Minnesota 61 en 8 eindigden in een gelijkspel.

Tot voor kort was Wisconsin wel de dominantste ploeg. Tussen 2004 en 2017 wonnen de Badgers 14 keer. In die periode wonnen diezelfde Badgers drie maal de Big Ten en vijf keer de Big Ten West. Deze periode van overmacht heeft de stand terug meer in evenwicht gebracht. Sindsdien zijn beide ploegen veel meer aan elkaar gewaagd, met Minnesota die vorig jaar nog 23-13 won.

Als Minnesota dit weekend wint, is er terug een perfecte balans in de langste rivalenseries. Minnesota was dit seizoen ook lang de betere ploeg en leek af te steven op de pole positie om de 62e overwinning binnen te halen. Tot week 5. De Golden Gophers van PJ Fleck zakten ineen en stonden plots nog maar net met een winning record. Gelukkig voor hen vonden ze op tijd hun groove terug en onder leiding van RB Mohamed Ibrahim staan ze nu terug 7-4.

Wisconsin had het ook lastig en tot een paar weken geleden stonden ze zelfs onder de magische grens van .500. Een bowl leek een lastige uitdaging te zullen worden. Net zoals Minnesota vonden ze ook op tijd hun ritme terug en met de overwinning vorige week hebben ze hun bowl game binnen.

De Border Battle belooft dus alvast een nagelbijter te worden.

3 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s