Rivalry Week Special Part 3: Mississippi State Bulldogs @ Ole Miss Rebels

De strijd om het gouden ei. Daar draait het om in deze langlopende rivaliteit tussen de twee ploegen uit de Magnolia staat. De winnaar krijgt aan het eind van de match, zoals zovele rivalenmatchen, een trofee met een gouden ei, om de supremacy te verstevigen. Kijk maar naar Minnesota en Wisconsin die strijden om een bijl, of Cincinnati en Louisville die een vat met nagels willen bemachtigen. Dat zijn de elementen die een rivaliteit kracht geven, en de inzet des te hoger maken. Dat zijn de elementen die de rivaliteit in College Football de beste rivaliteit ter wereld maken.

Deze special is deel van een zesdelige reeks, waarvan Auburn-Alabama en Minnesota-Wisconsin al eerder verschenen deze week.

“Thank God for Mississippi.”

Toch draait deze rivaliteit om zoveel meer dan een trofee. Nog belangrijker dan de trofee, is de trots van de staat Mississippi. Mississippi is niet het Walhalla van Amerika, verre van. In veel lijstjes zal je het zelf onderaan vinden, zoals bijvoorbeeld die van beste staat om in te leven of de staat met leukste trekpleisters voor toeristen. “Thank God for Mississippi.” is een welbekende uitspraak, die vaak gebruikt wordt om aan te tonen dat het erger kan.

De winnaar krijgt de kans om toch iets positief voor de staat uit te stralen

Wat Mississippi wel heeft, zijn twee Power 5 scholen. Het is een van de kleinste staten die zo’n school heeft, laat staan twee. Daarom is de rivaliteit tussen de Rebels en Bulldogs zo intens. De winnaar krijgt de kans om toch iets positief voor de staat uit te stralen. De fans gaan hier zwaar in mee, want natuurlijk wil iedereen zijn staat vertegenwoordigen.

Van elkaars hoofd inslaan met houten stoelen tot een gouden ei

De rivaliteit tussen Ole Miss en Mississippi State dateert van de begin jaren 1900. Ole Miss was de hoog aangeschreven en rijke universiteit, terwijl Mississippi State voor het werkvolk was. In die onderscheiding, is de rivaliteit geboren. Welke is nu de beste?

In de beginjaren ging het gelijk op, maar nadien was Mississippi A&M, de naam destijds voor de staatsuniversiteit, de betere. Tussen 1911 en 1925 wonnen de Aggies dertien matchen aan een stuk. 1926 was het kantelpunt en het jaar waarin het gouden ei geboren werd. Toen Ole Miss als bezoekers de zegereeks stopzette, was de euforie zodanig groot dat de uitfans het veld opstormden om de goalpost een niveautje lager te zetten. De trots van de thuisfans kwam naar boven en ook zij stormden het veld op om hun gebied te verdedigen. Het gevolg was een grote vechtpartij waarin de Aggies met houten stoelen hun thuis beschermden. De vechtpartij liep door tot de meeste stoelen aan diggelen lagen. Een getuige beschreef het als volgt:

“Irate Aggie supporters took after the ambitious Ole Miss group with cane bottom chairs, and fights broke out. The mayhem continued until most of the chairs were splintered.”

Zeg nooit Mississippi tegen Ole Miss

Dit jaar, 2022, had vooraf aan het seizoen een serieuze vete tussen Nick Saban en Jimbo Fisher. Saban had Texas A&M beschuldigd van hun ploeg te kopen via de transfer portal, Fisher reageerde met de woorden “despicable” en “narcissist”. Vetes zijn niets nieuws, ook niet tussen de twee rivalen uit dit artikel.

“Sherrill gaf ons onze trots”

Toen Jackie Sherrill overnam als coach van Miss State in 1988, weigerde hij Ole Miss bij hun bijnaam te noemen door simpelweg met Mississippi naar hen te verwijzen. Dat schoot in het verkeerde keelgat bij Ole Miss HC Billy Brewer, die Sherrill als pathologische leugenaar verwijtte. Dat leverde Brewer een publieke berisping op van de SEC Commissioner.

Dit klein detail, blies nieuw leven in de trots van de Bulldogs. “Sherrill gaf ons onze trots. Hij was de eerste die spuugde in het gezicht van Ole Miss en hen uitdaagde terug te spugen.”, laat 247 huisanalyst van MSU Steve Robertson weten.

De inzet van komend weekend

In de totale serie is er nog steeds een onevenwicht. Ole Miss domineert de serie 64-46-8. Na dit weekend zal Ole Miss dus nog steeds de betere ploeg zijn, historisch gezien.

Iedere match moet gespeeld worden. Het is een feit dat nergens meer van toepassing is dan in college football. Toch is Ole Miss de favoriet. Alhoewel de Rebels vorig weekend nog verloren van Arkansas, is er net de tikkeltje meer kwaliteit bij de Rebels dan bij de Bulldogs, met onder meer Quinshon Judkins op RB en Jonathan Mingo op WR.

Beide ploegen hebben ondertussen al de nodige zes overwinningen binnen voor een bowl game kwalificatie. Ole Miss kan 9-3 eindigen bij winst, Mississippi State 8-4. Hiermee spring het nog over Ole Miss in de stand. 9-3 betekent een betere bowl game voor de Rebels, voor de Bulldogs is 8-4 dan een punt van trots.

Hoe dan ook, de winnaar gaat ook dit jaar opnieuw naar huis met een gouden ei, dat tot tenminste de volgende Thanksgiving bragging rights geeft over de staat Mississippi.


Advertentie

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s