Rivalry Week Special Part 4: South Carolina Gamecocks @ Clemson Tigers

on

Deze rivalry is ook weer een in-state rivalry, wat het net iets interessanter maakt voor de betrokkenen. Zoals vermeld bij de vorige rivalries, werken mensen van beide teams samen, maar zijn sommige families ook verdeeld over beide teams. De twee scholen strijden om de Palmetto State trofee en die gaat ook over naar andere sporten. Hoe zit die rivaliteit nu precies tussen deze twee ploegen uit South Carolina?

Deze special is deel van een zesdelige reeks, waarvan Auburn-Alabama, Minnesota-Wisconsin en Mississippi State-Ole Miss al eerder verschenen deze week

Deze rivaliteit gaat terug naar de jaren 1800 en net zoals Alabama-Auburn begon deze al lang voor dat Clemson nog maar bestond. South Carolina College werd opgericht in 1801 om de harmonie tussen de “lowcountry” en de “backcountry” te promoten. Simpel gezegd, twee delen van South Carolina. De college kwam dan ook pal in het midden van de staat terecht in Columbia.

De republikeinen hervormen, de democraten schroeven terug

Tijdens de burgeroorlog in de VS, moest de school sluiten aangezien de studenten meevochten met het Zuiden. Die sluiting zorgde ervoor dat de politiekers de school konden hervormen naar hun hand. De radicale republikeinen (u leest het goed, maar dit is geen US history class 😉 ) zorgden er bij de heropening voor dat zwarten en vrouwen zich mochten inschrijven aan de universiteit. Zij gaven ook veel subsidies aan de school en dit zorgde ervoor dat blanken hun steun terugtrokken. In 1877 kwamen de Democraten terug aan de macht en zij sloten de universiteit meteen.

University of South Carolina Marker

De staat wou graag een “agricultural college” oprichten en dus hervormden de democraten het naar South Carolina College of Agriculture and Mechanic Arts. In 1882 werd de naam terug veranderd naar het vorige. Ondanks de landbouwtak nog steeds behoorde tot de universiteit, waren de landbouwers furieus en vonden ze dat de politiekers de wil van het volk niet hadden gerespecteerd door de naam te veranderen

De landbouwers eisten nadien een aparte universiteit voor landbouw en mechanica, net als in Mississippi. Clemson werd na een heel politiek spelletje opgericht in 1889 als “agricultural college” en was van in het begin een all-white male military school tot in 1955. Weetje, Clemson is genoemd naar Thomas Green Clemson, de universiteit van Clemson staat op de grond die hij, na zijn dood, wou toewijden als “agricultural college”.

Tijdens de jaren 60 en 70 had the University of South Carolina campussen over de hele staat. Clemson begon een nieuwe universiteitstak en dat schoot in South Carolina in het verkeerde keelgat. Zij wilden twee keer zoveel campussen bouwen als Clemson.

Clemson University Marker

Rivaliteit in Football

De wedstrijd tussen beide teams wordt officieel de Palmetto Bowl genoemd. Na Wisconsin-Minnesota is dit de rivalry die het langst aan de gang is in de FBS. Tussen 1909 en 2019 werd ieder seizoen gespeeld. Ieder jaar is er de traditie dat South Carolina een “Tiger Burn” houdt en dat Clemson een mock funeral houdt voor “Cocky”, de mascot van South Carolina.

Tiger Burn – South Carolina
Cocky Funeral – Clemson

De eerste wedstrijd tussen beide kwam er in 1896. South Carolina won de wedstrijd, maar de vier wedstrijden daarna waren voor Clemson, met onder andere een 51-0 overwinning, nog steeds de grootste overwinning ooit. In 1902, versloegen de Gamecocks de Tigers. Clemson stond onder leiding van de legendarische John Heisman en dus was dit een stunt van formaat. Na de wedstrijd braken er echter zware rellen los. De Gamecocks fans hadden een poster gemaakt van een haan die een tijger vasthoudt. Dit schoot in het verkeerde keelgat en tijdens de week al waren er enkele gevechten. De Clemson studenten hadden dan gezegd dat ze die poster niet mochten meedoen naar de parade, anders volgden er problemen. Natuurlijk namen ze die poster mee en volgden er rellen. Uiteindelijk besloten beide kampen om de poster te verbranden en zo de rust te doen terugkeren. Dit voorval zorgde voor een onderbreking tot 1909.

Tijdens de tweede wereldoorlog, was er ene Cary Cox. Hij was speler bij Clemson in 1942 en schreef zich in voor het V-12 program in 1943. Daarvoor werd hij naar de Univeristy of South Carolina verplaatst. Zij wilden dan ook dat Cox speelde tegen zijn ex-ploegmaten, hij wou dat niet maar werd eigenlijk verplicht en was zelfs kapitein. South Carolina won de wedstrijd en na de oorlog ging Cox terug naar Clemson. Hij werd kapitein voor beide teams, nog steeds een unicum.

Over de jaren heen volgden nog veel anekdotes en gebeurtenissen maar dit zou een beetje te lang worden. Wie geïnteresseerd is kan altijd terecht op Wikipedia, waar een mooi overzichtje staat.

Numbers and Current Implications

We kunnen spreken van een overwicht van de Tigers. Zij leiden 72-42-4 en dus hebben de Gamecocks nog wat werk voor de boeg. De langste winning streak behoort ook toe aan Clemson, namelijk 7. Clemson kan dat record verbreken als ze dit seizoen winnen.

Palmetto Trophy

Naast de trofee, strijdt Clemson ook nog om die laatste strohalm voor de Playoffs. Winnen ze, dan maken ze echt wel nog kans op die top 4. South Carolina won net van Tennessee en zal sowieso alles eraan doen om Clemson met lege handen de bus op te sturen.

Bij Clemson letten we vooral op RB Will Shipley, DT Bryan Bresee en DE Myles Murphy. South Carolina en specifiek Spencer Rattler (QB) kenden een plotse heropleving en hij is dan ook de man die we in het oog zullen houden.

Als laatste geven we jullie deze korte en interessante documentaire mee (10 minuutjes):

Een overzichtje van de tien beste momenten van deze rivalry:

Meer dan eens kookten de potjes over:

Advertentie

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s