Dirk’s Digs 11: Let’s back up the backup!

Eerder schreven we al dat de QB het grootste knelpuntberoep ter wereld was, deze week duiken we daar nog wat verder op in, en gaan we eens zien naar de backup QBs. Elk jaar starten begin september 32 mannen als QB voor hun team. Je hoopt nooit dat het gebeurt, maar het komt wel degelijk vaak voor: je starter valt uit of blijkt toch niet goed genoeg. Enter the backup QB: een divers specimen. Een backup QB kan een talentvolle rookie zijn of een doorwinterde journeyman, maar het komt ook voor dat het gewoon volslagen onbekenden zijn. Soms moet zelfs de meest ervaren NFL fan een “wie?” slaken bij het zien van een nieuwe backup. Wie had er bvb voor vorig jaar van Cooper Rush gehoord, terwijl die man al 4 jaar ronddwaalde in de NFL.

Als de starter belangrijk is, dan is de backup dat zeker. Voor een contender is het van levensbelang om eigenlijk de 33ste beste QB van de league in je team te hebben. Als je starter uitvalt moet er continuiteit zijn en mag je seizoen niet in duigen vallen omdat je starter enkele weken of langer uit is.

Voorbeelden van goede backups: Cooper Rush bij de Cowboys, Gardner Minshew bij de Eagles, Tyler Huntley bij de Ravens, Jimmy Garoppolo bij de Niners, Taylor Heinicke bij de Commanders, Case Keenum bij de Bills, Teddy Bridgewater bij de Dolphins en Andy Dalton bij de Saints. Aan de andere kant van het spectrum heb je bvb Blaine Gabbert bij de Bucs of Nick Mullens bij de Vikings. Als Brady of Cousins uitvallen, mag je een kruis maken over hun kansen in de playoffs. Voor een team als de Lions leek het voor het seizoen ook niet belangrijk om een goede backup te hebben. Je mag lachen met het talent van Jaredd Goff zoveel als je wil, maar als je toch nog een playoff plaats achterna wil gaan met Nate Sudfeld ben je mooi in de aap gelogeerd, zoals onze noorderburen het al een durven te zeggen.

Een snelle blik leert ons dat meer dan de helft van de NFL teams al hun backup voor een belangrijk deel 1 of meerdere wedstrijden hebben moeten laten opdraven. De Cowboys zouden de Eagles niet op de hielen zitten als Cooper Rush niet 3-1 was gegaan, de Commanders zouden geen playoff team meer zijn zonder Taylor Heinicke en de 49ers zitten zowaar al aan hun 3e QB met Brock Purdy, benieuwd waar dat naartoe gaat. De Ravens zitten nu ook op hun blote knieën te bidden dat Huntley zijn niveau van vorig jaar kan halen, of de Bengals gaan met de AFC North aan de haal.

Kortom: leve de backup QB! In een ideale wereld moet hij een heel jaar geen bal gooien, maar je kan maar beter een talentje zitten hebben voor wanneer de spreekwoordelijke stront de ventilator raakt.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s