OFFSEASON. Het debacle Lamar Jackson: waarom de Browns en Deshaun Watson de onderhandelingen gijzelen

Het NFL seizoen afgelopen na de Super Bowl? Think again! American Football Community Belgium-redacteur Laurens overbrugt de footballloze maanden en passeert daarbij de meest intrigerende verhalen en momenten. Want net zoals het offseason, is Laurens het beste als er géén football wordt gegooid.

De Baltimore Ravens en Lamar Jackson kregen in 2021 én 2022 al eens de kans om tot een contractverlenging te komen. Op 9 september 2022 brak de quarterback zelf de onderhandelingen af met het team, omdat hij die datum als deadline had gezet om geen contractonderhandelingen tijdens het seizoen te moeten doen. Nu starten de onderhandelingen, en vooral de speculaties daarrond.

Advies bij de NFLPA

De reden daarvoor is simpel: Lamar heeft geen zaakwaarnemer. Hij onderhandelt zélf met het team, en wordt daarbij voornamelijk geruggesteund door zijn moeder. Het tekent meteen ook de moeilijkheden in dit dossier: elk voorstel dat negatief oogt, kan de speler persoonlijk opvatten. Een zaakwaarnemer kan de scherpe randjes van zo’n gesprekken veilen, terwijl Jackson bij de spelersvakbond om advies vraagt. Maar ik hoef u niet vertellen dat zij naar de mond van de speler praatten en hem vertelden dat zijn eisen “terecht” waren.

De voorstellen die Lamar Jackson kreeg, waren nochtans geen miezerige deals. Baltimore zou de QB een contract van 133 miljoen dollar gegarandeerd in zes jaar aangeboden hebben. Daar zit echter de angel: het gegarandeerde geld. Alle partijen maakten al duidelijk dat Lamar Jackson op zoek is naar een contract à la Deshaun Watson.

Het probleem-Watson

U hoorde misschien al vaker mijn mening over het contract van Watson, maar hier gaat ie nog een keer. Het is het domste contract uit de geschiedenis van de NFL en heeft de rest van de eigenaars opgezadeld met een dik probleem. De quarterback van de Cleveland Browns kreeg een volledig gegarandeerde zak geld gevuld met 230 miljoen dollar in. Dat er in die zak ook tientallen beschuldigingen van seksueel overschrijdend gedrag zaten, kon de Browns niet langer schelen. Hun eigen schuld, want ze hadden Baker Mayfield woedend gemaakt door het openlijke geflirt met Watson. Uit pure paniek hebben de Browns dan maar met de ogen dicht een ridicuul contract getekend voor een speler met een ridicule persoonlijke historie.

Alleen denken sommige spelers dat dat contract een nieuwe standaard is. Fout gedacht. Het was een anomalie van een team dat zichzelf in de voet schoot met een kanonskogel. Lamar Jackson heeft dat schot niet gehoord, want de kassa rinkelde luider. Omdat er geen zaakwaarnemer is om hem de context van zijn eisen uit te leggen, blijft Jackson wellicht volharden in de boosheid. De Ravens ook, want zij vrezen in een diepe financiële put te geraken met een QB die de voorbije twee jaar veel geblesseerd was. Je kan alle straffe statistieken en prestaties van Jackson met veel energie aanhalen; de Ravens zitten na twee jaar onderhandelen allang enkel met de

De opties

De Baltimore Ravens en Lamar Jackson hebben een aantal opties. De Ravens die Jackson gewoon laten wandelen als een free agent, is de minst waarschijnlijke optie. De exclusive franchise tag is de meest waarschijnlijke: daarbij krijgt Jackson een volledig gegarandeerd eenjarig contract van 45,4 miljoen dollar, gebaseerd op de top-5 cap hits voor QB’s in 2023. Iets minder prijzig dan de 49 miljoen dollar die in september 2022 nog geboden werd voor meerdere jaren.

Voor mij staat één interessante optie in de schaduw: de non-exclusive franchise tag. Daarbij kan Jackson een eenjarig gegarandeerde deal van 32,4 miljoen dollar tekenen en tegelijk ook onderhandelen met andere teams over een langdurig contract. De Ravens kunnen elk mogelijk aanbod matchen, waardoor Jackson bij hen moet blijven. Matchen ze niet en tekent Jackson bij het andere team, moet dat team ter compensatie twee first round picks afstaan. Zo wordt de laatste optie, een doodgewone trade, rechtstreeks uitgesloten maar krijgen de Ravens toch hun stevige compensatie. Het biedt aan Jackson ook de kans om de rest van de markt af te speuren… en wellicht tot de vaststelling te komen dat het gras niet zo groen is aan de overkant.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s