OFFSEASON. Het leven van de insiders (en waarom ze meer geven dan nemen)

Het NFL seizoen afgelopen na de Super Bowl? Think again! American Football Community Belgium-redacteur Laurens overbrugt de footballloze maanden en passeert daarbij de meest intrigerende verhalen en momenten. Want net zoals het offseason, is Laurens het beste als er géén football wordt gegooid. Deze week: de wereld van de NFL insiders.

Wie de NFL volgt, kent ze allemaal. Adam Schefter, Ian Rapoport, Jay Glazer, Peter King en ga zo maar door. De insiders die Twitter onveilig maken met informatie over de nieuwste nieuwtjes in de NFL. Alles ligt dezer dagen op straat dankzij de nieuwste tweet van één van de strak gepakte kerels met twee smartphones bij de hand.

Neem nu Adam Schefter. De NFL insider van ESPN verdient met zijn info zo’n negen miljoen dollar per seizoen. Volgens een portret van The Washington Post in 2014 is ‘Schefty’ beter op de hoogte dan zijn eigen bronnen. Een anekdote: Schefter belde in 2014 met een front-office executive van de Kansas City Chiefs en bracht hem op de hoogte van een hangende schorsing van één van de spelers. De executive moest even slikken, want hij wist er zelf nog niets van.

Maar net daar ligt de kracht van de insiders. Wie denkt dat ze enkel afnemers van nieuws zijn, heeft het mis. “De reden waarom mensen met je praten – ik ben niet dom – ze geloven dat je geïnformeerd bent,” zei Schefter in het artikel, “en dat je iets voor hen op tafel brengt. Ik kan er niet tegen om iemand te bellen en gewoon te zeggen: ‘Hé, wat is er aan de hand? Iets nieuws?’ Je kunt geen nemer zijn. Je moet een gever zijn.” Dat betekent af en toe eens losjes omgaan met Washington GM Bruce Allen (Schefter kreeg kritiek omdat hij de man “Mr Editor” noemde in een gelekte email), maar ook weten wie de vrouwen en kinderen van alle mogelijke NFL-gezichten zijn. Niet omdat je dat écht zo belangrijk vindt, maar omdat dat sympathie en bijgevolg lossere tongen oplevert. Zijn eigen vrouw en kinderen wachten intussen op een eerste vakantie in zeven jaar.

De insiders bellen en sms’en wellicht het vaakst met zaakwaarnemers. Die geven hen vaak gekleurde informatie over een bepaalde deal om zichzelf op te kleuren, maar daar zijn tweetgrate insiders niet mee bezig. De snelste zijn, daar gaat het al een hele tijd om. Te weinig tijd om contracten na te lezen, want de nuance begrijpen betekent te laat tweeten. De insiders weten dat goed genoeg, en rekenen dan ook vooral op anderen om de nuance en diepgravende informatie uit te brengen. Zij zijn intussen al dertien tweets verder.

Je moet een compleet geobsedeerde liefhebber zijn om de constante golf aan berichten en telefoons vol te houden. En erop hopen dat je persoonlijke leven niet volledig overspoeld wordt. Door sociale media zijn sporters iets meer op zichzelf gewezen om bepaald nieuws te breken, maar reken er niet op dat insiders verdwijnen. Ze zijn té belangrijk voor té veel mensen: mediabedrijven, zaakwaarnemers, teams, spelers… en zichzelf.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s