OFFSEASON. Aaron Rodgers naar de Jets betekent dat de salary cap werkt

Het NFL seizoen afgelopen na de Super Bowl? Think again! American Football Community Belgium-redacteur Laurens overbrugt de footballloze maanden en passeert daarbij de meest intrigerende verhalen en momenten. Want net zoals het offseason, is Laurens het beste als er géén football wordt gegooid. Dit keer: de wondere wereld van de salary cap

Eén van de meest getalenteerde quarterbacks wil naar de New York Jets. Had ik dat in 2020 gezegd, u had me beschuldigd van het gebruik van ayahuasca en mij opgesloten in een dark room voor tien dagen. Het is een bewijs dat de NFL een ongekend goed systeem heeft om de top en de bodem van hun competitie door elkaar te halen. Twee jaar geleden waren de Jets de absolute kelder, maar twee jaar later een van de meest aantrekkelijke plaatsen voor Aaron Rodgers. Een gevolg van de salary cap, dat het zootje ongeregeld in de NFL bij elkaar houdt. Nergens kan een team zo snel de ommekeer maken, kijk maar naar de Jacksonville Jaguars en Cincinnati Bengals. De salary cap is een wonderlijke wereld vol regeltjes en uitzonderingen. Maar waarom is de salary cap in de NFL zo geroemd?

Premier League

In de Premier League geldt bijvoorbeeld een salary cap. Alleen staat men daar toe om meer uit te geven dan het loonplafond, mits de uitgaven worden gerechtvaardigd door de commerciële inkomsten van de desbetreffende club tijdens een bepaald seizoen. Door het salarisplafond te relateren aan de individuele omzet van elke club kunnen daardoor drastische verschillen in uitgaven tussen clubs ontstaan. Manchester City die met Champions League-miljoenen naar spelers gooit terwijl andere teams die gelden niet eens hebben, bijvoorbeeld. De NFL biedt geen speciale voorzieningen voor rijke of succesvolle clubs, die allen moeten werken binnen dezelfde parameters. De NBA heeft ook een salary cap, maar zestien van de dertig teams zitten momenteel boven het plafond en acht daarvan betalen ‘luxury tax’. Een luchtkasteel, dus.

Het salarisplafond van de NFL, bestaande in de huidige vorm sinds 1994, wordt berekend aan de hand van de verwachte jaarlijkse inkomsten van de competitie en de clubs voor elk competitiejaar. Daarbij worden de inkomsten van alle teams samengeteld en gedeeld door 32. De Dallas Cowboys lokken een pak meer tv-gelden dan de Jacksonville Jaguars, maar daar houdt de salary cap dus geen rekening mee. Het zorgt ervoor dat kleine markten, zoals Jacksonville of Green Bay, ook een kans maken om – mits goed management – mee te spelen voor de prijzen.

MLB

Wie onlangs de World Games in de MLB zag (een heerlijk spektakel, overigens), vraagt zich misschien af waarom de salary cap niet werkt in baseball. Het antwoord is simpel: de MLB heeft veel minder lucratievere tv-deals en teams rekenen vooral op de ticketverkoop dankzij de vele wedstrijden. Alleen hebben de New York Yankees enkele honderden miljoenen aan inkomsten, terwijl pakweg de Miami Marlins het moet doen met tientallen. Als de MLB de salary cap globaal zou berekenen zoals de NFL, hebben de Marlins geen liquiditeiten genoeg om de cap met het vereiste minimum van 89% te vullen.

Ik gooi hier met bloemen naar de salary cap, maar het is natuurlijk dubbel. Het betekent dat de eigenaars andermaal winnen en de spelers minder verdienen. Bovendien is het ook zeker niet de enige reden waarom de NFL werkt. American football wordt gespeeld met zodanig veel spelers dat de samenstelling van een roster een ongelooflijk zware opdracht is. Tegelijk is er in deze sport met één speler- de quarterback – een ongeëvenaard disbalans in de belangrijkheid van één positie. De opkomende draft zit ook vernuftig ineen om zoveel mogelijk pariteit te creëren. Het zijn formidabele redenen om fan te zijn en te blijven van de NFL, los van de Jimmy’s en Joe’s.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s