OFFSEASON. De Belgian Junior Barbarians maakten me blij en gaven me hoop

Het NFL seizoen afgelopen na de Super Bowl? Think again! American Football Community Belgium-redacteur Laurens overbrugt de footballloze maanden en passeert daarbij de meest intrigerende verhalen en momenten. Want net zoals het offseason, is Laurens het beste als er géén football wordt gegooid.

Ik werd oprecht blij van het initiatief van de Belgian Junior Barbarians. Opgericht door een groep footballgekke mensen die de club- en taalgrenzen overstijgen, slaagde men er op korte tijd in om een niet zo evident project op poten te zetten. Chapeau daarvoor. Het geeft lucht aan een hoopvolle toekomst voor onze dierbare sport. Dat de jonge Barbarians in Spanje leergeld betalen, was alleen maar goed. Ongetwijfeld is er een bende spelers teruggekeerd met honger naar meer. Bovendien zijn ze het bewijs dat er over de clubs en federaties heen kan gewerkt worden. Een statement dat in de decennialange geschiedenis van football in België meermaals onder druk kwam te staan.

Laten we hopen dat die tijden weggevaagd zijn en nooit meer terugkeren. Hopelijk staat er binnenkort weer een team klaar om de Belgian Barbarians, gestopt door alle Covidproblemen in 2020, te doen herleven. Een nationaal team is naar mijn aanvoelen nog steeds de beste manier om banden aan te halen met andere clubs, bij te leren van concullega’s én de aandacht van de media te wekken.

Werken met de jeugd is nog steeds de onbetwiste basis van onze sport in België. Ik zie de oogjes van Ewout Nuyttens van de Kasteel Nitros nog blinken toen hij vertelde over zijn werk bij de jeugdacademie van de Nitros. Héérlijk vond ik het. Ewout is bijlange niet de enige die die ongebreidelde passie in zich heeft in België om de sport vanuit de basis te laten groeien. Laat dat de toekomst zijn van onze sport: reik de hand naar elkaar om de gemeenschappelijke passie te delen in plaats van de verschillen/geschillen te benadrukken.

Getoond dat het kan

Sociale media, en bij uitbreiding het internet, hebben de mogelijkheden van jonge spelers bovendien enorm vergroot. Van football proeven in het buitenland is bijlange niet meer zo zeldzaam. De wereld is klein geworden. Het is de jonge football-speler gegund om daarvan te profiteren. Hopelijk leidt dat ook tot meer kennis en ervaring in ons eigen Belgenlandje. De voorbije jaren hebben we geleerd dat het wel degelijk kan, een toekomst uitbouwen als Belgische football-speler in het buitenland.

Profspeler Tibo Debaillie is het prachtige voorbeeld. Geboren in een footballgekke familie en zelf zijn weg gevonden via de Ostend Pirates, Towson Tigers, Edmonton Elks en uiteindelijk BC Lions. Een pad bezaaid met obstakels en teleurstellingen, maar de hardwerkende West-Vlaming is er toch maar in geslaagd om zijn droom waar te maken. Tibo heeft overigens geen geheime formule. Hij is simpelweg een betrouwbare, noeste werker met een ijzersterke kop. Met diezelfde mentaliteit kan het toch niet anders dat er nog Belgen slagen in dit weliswaar onwaarschijnlijke pad? Dankzij die nieuwe mogelijkheden van het internet, de Junior Belgian Barbarians en het ideale voorbeeld in Tibo, maar ook omdat er in België zélf een structuur moet klaarstaan om jongeren te ondersteunen naar een grote toekomst als football-speler.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s