Power struggle in de SEC

Week 10 stond in het teken van de grote machten der SEC. De nummers één en twee van zowel de SEC East als de SEC West keken elkaar vorig weekend in de ogen. Tennessee en Georgia startten de machtsstrijd in de SEC East, kort nadien volgden Alabama en LSU voor de SEC West. Voor de andere matchen was het dus hopen dat zij ook een stukje van de aandacht konden opeisen, met toch wel enkele aantrekkelijke affiches in de Big 12 en ACC.

Tennessee Volunteers (1) @ Georgia Bulldogs (3) (13-27 Georgia)

Ongetwijfeld de beste match van dit reguliere seizoen stond vorig weekend gepland in Athens, Georgia. De Tennessee Volunteers, toch wel de verrassing van dit seizoen, namen het op tegen de Georgia Bulldogs. Een hele week lang kon je de spanning voelen opbouwen richting de aftrap. De media hadden precies geen andere topics meer. Ook op sociale media was het een constant over en weer tussen fans van beide groepen over waarom hun ploeg de beste was.

An unstoppable force met an immovable object. Except, the unstoppable force was stopped this time and the immovable object moved into the backfield of Tennessee.

Om 21u30 op zaterdag barste het spektakel dan uiteindelijk los. Sanford stadium daverde op zijn grondvesten. Net geen 93.000 uitzinnige fans waren klaar voor de confrontatie tussen twee elite units: de aanval van Tennessee onder leiding van Hendon Hooker en de verdediging van Georgia met Jalen Carter die terugkwam uit blessure. Toch werd al snel duidelijk dat de ene unit op de afspraak was en de andere niet. Hendon Hooker leek een schim van de Heisman-kandidaat die we in de eerste negen weken aan het werk hadden gezien. Georgia aan de andere kant kon doen wat het wilde. Zes sacks was hun aandeel in de overwinning, met nog acht tackles for loss. Cornerback Javon Bullard was de beste van de avond voor Georgia, met 2 sacks en 2 TFLs. De aanval van Tennessee was een juggernaut dit jaar, net zoals de verdediging van Georgia. Vandaag is die unstoppable force gestopt en is de immovable object die de Georgia verdediging is, verhuisd naar de backfield van Tennessee. Hooker zijn passing statistieken zijn op papier niet de slechtste die je gezien hebt, maar in de match zelf moest hij het hebben van korte passes die door false start penalties telkens werden teruggedraaid of dan niet genoeg bleken voor een first down. WR Jalin Hyatt had de langste passing play, met slechts 28 yards. Ook hij kon in totaal maar 63 yards binnenhalen, een grote tegenstelling tot vorige weken.

Over naar de andere kant van de bal voor beide teams. Daar zagen we ondanks het gebrek aan wapens voor QB Stetson Bennett toch een efficiënte aanval, die telkens de nodige yards kon halen om drives te laten duren. Ook met enkele explosieve passes hield hij de verdediging van Tennessee telkens in twijfel. Tennessee’s zwakke punt dit jaar was en is nog steeds hun secondary. Daar kunnen ze maar weinig vat krijgen op de betere aanvallen (cfr. de 49 punten van Alabama in de match die ze alsnog konden winnen door een glansprestatie van de offense).

Georgia komt in alle rankings op één terwijl Tennessee terugvalt buiten de top vier. Hoop verliezen voor Tennessee is wel nog niet nodig, want de derde plaats ligt nog zeker binnen bereik.

Alabama Crimson Tide (6) @ LSU Tigers (10) (31-32 LSU)

Na het debacle in Athens, waren alle ogen gericht op Alabama @ LSU. Alabama ging op bezoek naar de bayou en wou koste wat het kost een tweede nederlaag vermijden. De Crimson Tide had dit seizoen al enkele keren moeite gekend tegen de betere teams en de Tigers roken bloed en de kans om zich net onder die top 4 te posteren.

De wedstrijd begon gezapig, en Bryce Young gooide op de eerste drive al meteen een interception op de 4-yard lijn van LSU. Baton Rouge kreeg hoop, maar de Tigers konden hun drive niet omzetten in punten. Daarvoor was het wachten tot we vijf minuten ver waren in het tweede quarter. Jayden Daniels vond John Emery Jr. voor een 30- yard TD en LSU stond na lang zwoegen op voorsprong! Bama kon nog antwoorden met twee field goals en zo was de ruststand een magere 6-7.

De tweede helft bracht iets meer spektakel. Eerst lukte de Tide weer een field goal, waarna LSU met een 11 play drive een touchdown kon maken. 9-14 voor LSU, Louisiana en bij uitbreiding de volledige wereld begon te hopen. Nadien ontbond Jahmyr Gibbs zijn duivels en zorgde ervoor dat Alabama tot op de 2 yard lijn kwam van LSU. Collega Williams liep de bal binnen en zo stonden de mannen van Saban weer op voorsprong. De 2-point conversion mislukte echter wel. LSU maakte gelijk maar Bryce Young toonde dan weer waarom hij de eerste QB van het bord zou moeten zijn. Hij vond Brooks voor een 41 yard TD en wederom mislukte de 2-point conversion, 21-17 Alabama. Nog vier minuten te gaan dus moest LSU eigenlijk sowieso een touchdown scoren. Dat lukte, met nog iets minder dan twee minuten op de klok nam LSU een voorsprong van drie punten. De Crimson Tide maakten nog gelijk via een field goal en zo gingen we naar overtime.

Alabama scoorde meteen een touchdown in overtime en LSU wist dus wat het moest doen. Dat had Jayden Daniels wel degelijk begrepen. Op de eerste play van hun drive liep hij meteen een 25 yard touchdown binnen en de LSU Science department noteerde (letterlijk) een piek op de seismograaf. Brian Kelly besloot dat die overtime maar niet te lang moest duren. Alles of niets, de Tigers gingen voor twee punten en de winst. Daniels vond Mason Taylor en de seismograaf noteerde een tweede piek. LSU had net de Crimson Tide hun tweede loss van het seizoen toegediend en zo zonder pardon hun hoop op de play-offs aan diggelen geslaan. Alabama zakt naar 10 in de AP Poll, LSU stijgt naar 7 maar we zijn allemaal benieuwd naar hoe ze het doen in die play-off ranking. Wie nog even het spannende einde wil zien, kan hieronder terecht!

Clemson Tigers @ Notre Dame Fighting Irish (14-35 Notre Dame)

Het masker van de Clemson Tigers is afgevallen. De ploeg van Dabo Swinney moest hun eerste top vier ranking gaan verdedigen bij Notre Dame. Deze laatste had vorige week nog andere ACC-rivaal Syracuse een lager toontje doen zingen. Clemson was dus gewaarschuwd.

Clemson was de favoriet voor de match én toch wist iedereen dat Notre Dame hun vel duur ging verkopen. Alhoewel starting QB DJ Uiagalelei de vorige match tegen Syracuse een afgrijselijke prestatie neerzette, was er geen toch twijfel over zijn starterspositie. Zo geschiedde. De eerste drive van Clemson eindigde in een simpele three-and-out. De punt die erop volgde werd geblockt en teruggelopen voor een touchdown. Een mokerslag waar Clemson nooit meer van kon bekomen. In het vierde quarter wierp hij op de kop toe nog een pick six.

Notre Dame viel terug op een welbeproefd recept van dit jaar, de run. Tegen Syracuse had dit perfect gewerkt en ook tegen Clemson kon die niet afgestopt worden. 263 yards en twee rushers met meer dan 100 yards. De offensive line waar voor het seizoen zo lovend over gesproken werd, levert eindelijk constante goede prestaties af. De weinige ballen die uiteindelijk werden geworpen, gingen logischerwijze de richting uit van TE Michael Mayer, die de dag eindigde met een vier receptions voor 44 yards en een touchdown.

Voor Clemson, die het seizoen 8-0 gestart was, zijn de playoffs plots buiten hun bereik. Dit verlies tegen unranked Notre Dame is de nagel aan hun doodskist. Ze spelen wel nog steeds voor de ACC Championship, maar hun hoofddoel is wel weg. Notre Dame daarentegen komt terug piepen in de rankings en kan misschien toch streven richting een New Years’ Six.

Texas Longhorns (24) @ Kansas State Wildcats (13) (34-27 Texas)

De stoomwals genaamd Bijan Robinson is geland vorig weekend op de campus van Kansas State en dat zullen ze geweten hebben. Voor de match werd hij door bijna iedereen aanschouwd als beste running back uit de CFB en dat heeft hij ook bevestigd.

De nummer vijf van Texas had na het laatste fluitsignaal een eindsaldo van 209 yards op 30 carries en een touchdown. Zijn hoogtepunt was 36 yard touchdown run, maar we hadden evengoed kunnen kiezen voor zijn 68 yard run in het tweede quarter die eindigde op de tien yard lijn van Kansas State. WR Xavier Worthy had ook meer dan zijn aandeel in de overwinning van Texas, met twee touchdowns, beide van de hand van QB Quinn Ewers, die terug zijn vijfsterrenstatus bevestigt.

Het avontuur van Kansas State zit er na dit weekend hoogstwaarschijnlijk op. Tot voor dit weekend maakten de Wildcats nog aanspraak op een ticket richting de New Years’ Six, maar na hun verlies tegen Texas vallen ze bijna volledig weg. QB Adrian Martinez was terug van blessure, maar de fans van de Wildcats hadden misschien gehoopt dat Will Howard de starterspositie kon blijven houden na enkele weken van uitmuntende prestaties. De Wildcats kwamen in het vierde quarter wel nog gevaarlijk dicht, toen het plots terug 31-24 stond, maar het mocht niet baten.

Texas toont terug waarom het aansprak mag maken op de titel in de Big XII. Volgende week wacht de klepper tegen TCU.

Wake Forest Demon Deacons (21) @ NC State Wolfpack (22) (21-30 NC State)

Wake Forest was het seizoen goed gestart en het verlies tegen Clemson was al lang verteerd. Toen kwam natuurlijk het debacle in Louisville en zo moest Sam Hartman absoluut NC State zien te verslaan. De Wolfpack had sowieso niet verwacht dat ze zouden verliezen in Syracuse, maar zonder QB Devin Leary wonnen ze tegen Virginia Tech. Ook zij moesten winnen als ze in die rankings terug naar de top 12 willen.

Hartman begon echter op zijn elan van tegen Louisville, op zijn eerste drive gooide hij meteen een interception. Wake Forest had iets later wel de eerste touchdown beet nadat diezelfde Hartman een goede passing drive had. Het scoren verliep daarna eventjes heel vlot want er volgden nog een touchdown voor Wake Forest en twee voor NC State. Doordat de Wolfpack reeds een field goal hadden gescoord in het eerste quarter gingen ze de rust in met een 17-14 voorsprong.

Op de eerste drive van de tweede helft, zette QB MJ Morris (NC State) een lange drive op en zo stond NC State 24-14 voor. Het kon nog voor Hartman en de zijnen, maar dan moesten ze wel scoren. Hartman gooide jammer genoeg een interception, waar NC State van profiteerde, 14-27. Alsof het nog niet erg genoeg was voor deze jongen gooide hij nog een interception. NC State profiteerde niet en daarna vond Hartman AT Perry voor een touchdown. Met nog zeven minuten op de klok en een zes punten achterstand kon alles nog. NC State maakte het dan wel volledig af, ze scoorden een field goal en negen punten verschil met nog drie minuten te gaan bleek te weinig tijd om nog iets te doen. NC State wint 30-21 en Wake Forest dendert uit de AP Poll, de Wolfpack stijgt naar 17.

Overige wedstrijden

Oregon State stond 23ste in de play-off rankings, maar zal er nu wel weer uit denderen na hun 24-21 verlies in Washington.

Ohio State had het heel lang moeilijk tegen Northwestern in een uitgewaaide wedstrijd. De Buckeyes tonen aan dat ze niet kunnen lopen en zo weten teams ook meteen dat ze meer aandacht aan die pass kunnen geven. 21-7 was het eindresultaat.

Ook Michigan had het niet even gemakkelijk als de score doet vermoeden. Rutgers ging de rust in met een 17-14 voorsprong. Het was pas in de tweede helft dat de Wolverines, onder leiding van Corum en Edwards, konden weglopen.

TCU had het knap lastig tegen Texas Tech. Aan het begin van het vierde quarter stonden de Red Raiders nog 17-13 voor, maar dan volgde het winnaarsgeluk van de Horned Frogs dit seizoen. 24-34 en TCU komt voorlopig op 4 in de AP Poll.

Oregon versloeg Colorado met duidelijke cijfers en klimmen zo op naar plaats 6. Een plaatsje in de play-offs kan dus nog steeds voor de Ducks. Bo Nix gooide weer vijf touchdowns.

USC won nipt van California, maar zij klimmen wel naar plaats 8. Als alles zo blijft gaan, wordt die PAC-12 championship game misschien wel beslissend voor de play-offs.

Illinois dondert even van zijn roze wolk. Michigan State kon ze verslaan met 23-15 en zo lijkt die Big 10 championship game eigenlijk al de moeite niet meer.

North Carolina won nipt van Virginia en mag daarvoor weer Drake Maye bedanken. Als de Tar Heels volgende week winnen staan ze in de ACC championship game.

De Kansas Jayhawks vernederden nummer 18 Oklahoma State 37-16 en mogen zo voor het eerst sinds 2008 weer eens naar een bowl game.

Syracuse lijkt nu volledig door de mand te vallen, een 19-9 verlies van Pittsburgh werd hen fataal.

Air Force versloeg Army met 13-7 en claimt zo de commander-in-chief trophy.

Baylor verslaat Oklahoma met 38-35 en komt zo op plaats 2 in de Big-12, goed voor een plekje in de championship game als het zo voortdoet.

AP Top 25

Geen AP Top 25 bespreking meer deze week. Deze ranking doet er in principe niet meer toe nu de college football play-off rankings uitkomen. Deze komt telkens op dinsdagavond uit en geven we jullie mee op onze socials.

Wel geven we de Top 25 nog mee in de vorm van een afbeelding.

Copyright ESPN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s