#30 New York Jets (2020 : 2-14 – 4e AFC East)

Mensen vergeten het al eens, maar in het begin van deze eeuw waren de Jets niet het kneusje dat ze vandaag nu toch al een hele tijd zijn. In tijden van Patriots dominantie behaalden ze 6x de playoffs tussen 2001 en 2010. Sindsdien is het niet meer gelukt en was het meest memorabele misschien nog de buttfumble van Mark Sanchez in 2012. Ryan Fitzpatrick trok ze nog een keer richting 10-6 in 2015, maar een winning season zat er sindsdien niet meer in. Head Coach Adam Gase behaalde 7-9 en 2-14, en was zowat de unanimous 1st pick om als coach ontslagen te worden. Ook op het veld liep het spaak: Sam Darnold zag spoken, kreeg klierkoorts en heeft statistisch gezien één van de slechtste periodes als QB achter de rug met 45 TDs en 39 INTs. Je had naar ons moeten luisteren toen we je aanraadden om nog een seizoen in college bij USC te blijven, Sam. Anyways, out with the old, in with the nucleus.

Met de vloek van Adam Gase weg, was er ruimte voor een nieuwe coaching staff. De Jets deden daar volgens ons 1 van de beste hires van het off season met Robert Saleh, de DC van de 49ers. Wie Saleh in de gaten kreeg bij de 49ers, kreeg daar serieuze Dabo Swinney vibes bij. Hij coachte daar zo energiek dat hij een eigen get back coach nodig had. Voor wie dat niet kent, die persoon heeft als enige taak om zijn opgepompte beschermeling achteruit te trekken als hij al coachend het veld dreigt op te lopen. De job van je leven! Naar eigen zeggen is hij als HC nu wel wat gekalmeerd, maar je weet nooit eens het seizoen daar is. Als hij de organisatie van de 49ers defense met zich meebrengt, is het al een hele stap voorwaarts, remember de cover 0 van de Jets vs de Raiders.

OFFENSE

De Jets leken lang af te stevenen op een glorieuze 0-16 om daarbij super talent QB Trevor Lawrence op te pikken in de draft. Maar hoe kan je het raden, Jets gonna Jet en plots klopten ze in week 15 de LA Rams met 23-20 en zat ook die droom erop. Voor de goede vorm versloegen ze ook de week erna nog een ander playoff team, de Cleveland Browns met 23-16 om 2-14 te eindigen. Niet slecht, toch?

Maar dus geen Trevor Lawrence en de Jets kregen de 2e pick. In een vrij sterke QB klas kozen de Jets al vrij snel voor Zach Wilson. Tot een jaar geleden had bijna niemand van die jongen gehoord, maar in het Covid jaar 2020 speelde Wilson de pannen van het dak bij de Mormonen van BYU. BYU ging 11-1 en verloor enkel van nr 18 Coastal Carolina. Kanttekening: de Cougars wonnen eigenlijk van geen enkele tegenstander met enig aanzien. Het waren wel vaak stevige pandoeringen, maar een 66-14 overrompeling van North Alabama bijvoorbeeld zegt echt niets. Maar het talent is bij Wilson zeker aanwezig. Zo heeft hij een stevige arm en ditto deep ball die hij ook gemakkelijk on the run kan gooien. Mogelijk probleem: hij kreeg door de geringe tegenstand zoveel tijd in de pocket dat hij nog tijd had voor een rondje kleurenwies met zijn backs alvorens de bal te moeten gooien. Dat gaat wel even anders zijn in de NFL! Persoonlijk hadden wij Justin Fields boven Wilson staan, maar we mogen van de Jets niet verwachten dat ze de meest logische keuze maken zeker? Als het niet lukt bij de Jets, zijn we er zeker van dat Disney+ hem wel aan een nieuw contract zal helpen.

Wie hem de tijd moet geven voor dat rondje kleurenwies, is de Oline. Daar deden de Jets de laatste 2 jaar goede zaakjes: vorig jaar 1 van de beste tackles van 2020 met T Mekhi Becton in de 1ste ronde en dit jaar deden ze een trade om op 14 de beste guard van dit jaar te draften met Alihah Vera Tucker. Er is dus reden voor gematigd optimisme. Op de andere skill posities is er ook een splash move gemaakt om WR Corey Davis over te nemen van de Titans. Davis had wel pas in zijn 4e jaar in de league plots een topjaar. Hopelijk was het geen ééndagsvlieg, want de Jets hebben hem wel een 3 jarig contract voor 37,5 miljoen gegeven. Een andere WR waar we zeker fan van zijn, is Elijah Moore. De Jets konden hem in de 2e ronde oppikken via een trade en dat was in onze ogen terecht, de Jets gaan aan Moore veel meer hebben dan aan hun top WR uit de 2020 draft, Denzel Mims. Hou hem in jullie fantasy gedachten!

Op RB rushte vorig jaar nog de eminence grise van de NFL voor de Jets met Frank Gore. Tevin Coleman kwam over van de Niners om hem te vervangen, maar dat lijkt ons niet dadelijk een upgrade. Rookie Michael Carter kan dat wel zijn. Hij viel tot de 4e ronde van de draft en daar raapten de Jets hem met plezier op. Daar waar zijn RB collega bij North Carolina, nieuwbakken Bronco Javonte Williams letterlijk door de tackles heenliep, deed Carter links en rechts de ACLs knappen door zijn shifty moves. Hij heeft niet veel nood aan affectie, want zoals je hieronder kan zien is hij niet veel aangeraakt vorig jaar.

DEFENSE

Na het schrijven van het stukje over de offense kan je je vragen stellen waarom de Jets op 30 terecht zijn gekomen, maar football is uiteraard meer dan offense alleen, je moet ook de tegenstander af en toe proberen te stoppen, en dat is niet dadelijk het sterkste compartiment van de Jets. In de ondertussen befaamde cover zero blitz die meteen ook de kop van DC Gregg Williams kostte, zou je nog denken dat het een uitstekende tank for Trevor move was, maar er was helaas meer aan de hand. De defense van de Jets was echt niet goed in 2020.

Maar ook hier is er help onderweg. De talentvolle edge rusher Carl Lawson kwam over van de Bengals voor een vet contract van 45 miljoen over 3 jaar. Verder kwam ook de talentvolle DT Sheldon Rankins over van de Saints, maar die moet eerst en vooral eens blessurevrij blijven. Nadat Jamal Adams met veel bombarie naar de Seahawks trok, werd Marcus Maye de leider van de secondary, en met succes: de Jets zetten de franchise tag op de free safety en zullen het komende jaar met een dik contract tevoorschijn moeten komen. Linebacker CJ Mosley koos in 2020 voor een opt out en is nu terug. Om samen te vatten, veel talentvolle mannen met upside, maar geen toppers. Kan de defensive HC Saleh hier wel een topgeheel van kweken? We zullen zien, zei de blinde.

Opmerkelijke spelers verloren in free agency

QB Sam Darnold, WR Breshad Perriman, G Pat Elflein, DT Henry Anderson, OLB Jordan Jenkins, OLB Tarell Basham, LB Neville Hewitt, CB Brian Poole, CB Arthur Maulet, S Bradley McDougald.

Opmerkelijke spelers toegevoegd via free agency

RB Tevin Coleman, WR Corey Davis, WR Keelan Cole, TE Tyler Kroft, OT Morgan Moses, G Dan Feeney, DE Carl Lawson, DE Vinny Curry, DT Sheldon Rankins, LB Jarrad Davis, CB Justin Hardee, S Lamarcus Joyner.

Draft picks die een impact kunnen hebben

QB Zach Wilson, G Alijah Vera-Tucker, WR Elijah Moore, RB Michael Carter, S Jamien Sherwood

Conclusie

Gaan we nu toch spijt hebben dat we hen op 30 zetten en niet hoger? Misschien niet, want alles zal afhangen van rookie QB Zach Wilson. De Jets mogen gerust 3-14 gaan, zo lang als Wilson maar er goed uitziet op QB. Overal waar Adam Gase vertrok, klaarde de lucht plots snel op, kan dit ook bij de Jets? Nu de spoken van Gase (en die van Sam Darnold) verdwenen zijn, zou het eigenlijk ook alleen maar beter kunnen. We hebben vragen bij de pro readiness van Zach Wilson, maar vertrouwen in Robert Saleh om er met veel geduld een degelijk team van te maken. Hoge verwachtingen zijn er niet, de Jets zullen 4e eindigen in de AFC East, de vraag is alleen hoe. Wordt het elke week een pak rammel voor de defense en een pak INTs voor Wilson, dan blijft de jarenlange miserie in the Big Apple duren. Toont Wilson dat het ene boerenjaar geen toevalstreffer was, is er hoop voor de Jets. Ze zullen nog niet dadelijk weer hun opwachting in de playoffs maken, maar met dat beetje hoop zouden Jets fans al tevreden zijn.

Hoogste vermelding in de redactierankings: 26

Laagste vermelding in de redactierankings: 30

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s