#19 Pittsburgh Steelers (2020 : 12-4 – 1e AFC North)

on

INTRO

Even schrikken nietwaar, Steelers fans? Pittsburgh op 19? Dat moet toch een fout zijn…Maar laat ons even terugkijken. Vorig seizoen begon schitterend. Na een lastig jaar met veel blessureleed, kwam QB Ben Roethlisberger terug uit een heel nasty elleboogblessure, en het team legde zomaar even een 11-0 start op tafel. Daarbij zaten een aantal indrukwekkende overwinningen tegen sterke divisiegenoten Cleveland en Baltimore (2x), maar naarmate de streak langer werd, was er toch een algemene teneur dat het geen “echte” 11-0 was – daarvoor zaten er misschien iets te veel zwakke broertjes in de schedule, en was het onevenwicht in de ploeg te groot: de defense stond als een huis, maar de offense gaf vaak slechts een heel bleke vertoning.

En wat er dan gebeurde, geloof je nooit…van de laatste 5 wedstrijden wordt er slechts eentje gewonnen, en ook in de Wild Card gaat het goed fout – al zullen we niet verder zout in de wonde strooien.

(*kiest tussen keukenzout, zeezout en fleur de sel*)

Een seizoen dat veelbelovend startte eindigde in mineur, en een offseason vol vraagtekens brak aan…

OFFENSE

Dat offseason is niet bepaald goed uitgedraaid voor de offense. Starten met het goede nieuws: Big Ben meldde zich merkelijk fitter aan voor training camp, de diepe WR groep bleef helemaal intact (ondanks aangekondigd vertrek van JuJu Smith-Schuster verkoos die toch een jaartje bij te tekenen, terwijl Chase Claypool toonde dat de Steelers top blijven in het vinden van WR juweeltjes), en met Najee Harris werd de beste RB van de draft class binnengehaald. TE Pat Freiermuth zou in elk normaal jaar (lees: zonder Kyle Pitts) stevig gehyped geweest zijn, en is een wissel op de toekomst.

Edoch, er wordt stevig gevreesd voor het succes van deze offense, omdat de grootste zwakte van vorig seizoen zo mogelijk een nog groter probleem werd: de offensive line. De namen van de vertrekkers zijn niet mis: C Maurkice Pouncey is met pensioen, LT Alejandro Villanueva ging naar de Ravens, RG David DeCastro werd gecut, en LG Matt Feiler tekende bij de Chargers. De vervangers zijn veel jonger, minder ervaren en nog grotendeels onbewezen. In een divisie met sterke defensive lines van de Ravens en Browns, krijgt de jonge garde meteen een vuurdoop om u
tegen te zeggen. Als de pundits die de Steelers offensive line steevast onderaan rangschikken gelijk krijgen, zouden Roethlisberger, Harris en co best even kijken tot hoeveel sacks/tackles hun spelersverzekering coverage biedt, want het
zou wel eens erg lelijk kunnen worden daar…

DEFENSE

De defense van Pittsburgh heeft niet voor niets de bijnaam “Steel Curtain” gekregen: de ploeg beroemt zich van oudsher op harde tackles, een snijdende pass rush en vastgebeten coverage. Ook dit jaar heeft het er alle schijn van dat de ploeg zal gedragen worden door de defense.

In de front 7 vertrok met Bud Dupree dan wel een topper, wat overblijft is absoluut nog een top unit, met ronkende namen als Devin Bush, Stephon Tuitt, Cameron Heyward en Tyson Alualu. Nieuwe namen zijn ook niet min: Melvin Ingram kampt dan al wel even met blessureleed, maar indien gezond is hij de schrik van menig offensive lineman. Daarbij werd heel recent dan nog LB Joe Schobert overgenomen van de Jaguars voor een 6de ronde pick. En vergeten we dan nog niet iemand? TJ Watt had een stevige case voor DPOY vorig jaar en is de onbetwiste leider van deze unit. Deze groep is monsterlijk.

https://twitter.com/B_GNation1/status/1359588226252632068?s=20

Wat dan met de secondary? Toch iets meer vraagtekens daar. Ja, S Minkah Fitzpatrick is een van de beste Free Safeties in the NFL momenteel. En ook CB Joe Haden kan best mooie adelbrieven voorleggen, maar de beste man is inmiddels 32. Zowel 2de CB Steven Nelson als slot CB Mike Hilton werden niet behouden, dus om de andere posities in te vullen kijkt men vooral naar onervaren spelers met nog veel te bewijzen.

Opmerkelijke spelers verloren in free agency

C Maurkice Pouncey, LB Bud Dupree, LT Alejandro Villanueva, RB James Conner

Opmerkelijke spelers toegevoegd via free agency

Hmm, maybe this guy?

Draft picks die een impact kunnen hebben

RB Najee Harris, TE Pat Freiermuth, G Kendrick Green

Conclusie

De Steelers staan of vallen met hun defense. “Offense wins you games, defense wins you championships” zei een groot filosoof ooit, maar tenzij er grote verrassingen zijn, vrezen we dat de defense vooral veel frustratie zal voelen bij het onvermogen van de offense om op consequente wijze punten op het bord te zetten. Voeg daarbij nog de stevige concurrentie binnen de divisie en het feit dat de Steelers dit jaar het moeilijkste strength of schedule tegen hebben (nadat ze vorig jaar het op 1 na makkelijkste speelschema hadden), en het lijkt er erg op dat Head Coach Mike Tomlin voor het eerst in 15 jaar een losing season gaat beleven.


Hoogste vermelding in de redactierankings : 12
Laagste vermelding in de redactierankings : 24

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s