Tibo Debaillie: de eerste Belgische American Football-prof

Tibo Debaillie is een Belgische defensive tackle voor de BC Lions van de Canadian Football League (CFL). Hij speelde college football bij Towson.

Zijn vader, Yvan, speelde American football in de jaren tachtig, net als drie van zijn ooms. Toen hij 13 was werd hij lid van de Ostend Pirates. In de volgende jaren won hij twee keer de prijs voor speler van het jaar en hielp zijn team de Belgian Bowl XXIX te winnen. Hij verdiende ook vier caps met de Belgische nationale ploeg, waaronder een wedstrijd tegen Polen twee dagen na zijn 16e verjaardag. Daarna trok hij naar Towson, waar hij D1 football speelde.

Zijn professionele carrière kreeg vorm toen hij in de CFL Global Draft werd gekozen door de Edmonton Elks. Na één seizoen beslisten de Elks om hem te releasen. Debaillie tekende in Duitsland bij de Potsdam Royals, maar de BC Lions haalden hem alsnog terug naar de CFL.

Debaillie speelt een uitstekend seizoen voor het team uit Vancouver, dat de play-offs zal ingaan. Met zestien tackles en drie sacks als starter levert hij een stevige bijdrage.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s